Здраве

Излекувах диабет тип 2 за 16 дни!

Или как да накарате рецептора за инсулин да заработи отново

Цанко Сагов
Цанко Сагов
Ганета Сагова

Диабет тип 2. Поставиха тази диагноза на баща ми Цанко Сагов толкова отдавна, че даже не помним кога точно се е случило, преди 25 или дори 30 години. За да държи нивата на кръвната си захар в норма, както всички диабетици, татко избягваше сладки храни, всяка сутрин и вечер пиеше лекарства. С годините дозата им се увеличаваше, за да може да действа до момента, в който химията стана безсилна. Тогава според медицината трябваше да премине на  инсулинови инжекции.


Диабетът върви ръка за ръка със затлъстяване, тъй като хората с тази болест са непрекъснато гладни и с високо кръвно. А тези три фактора накуп водят до инсулт и инфаркт. Точно това се случи и с баща ми – премина през 3 инсулта и един инфаркт (последният само преди 6 месеца) с нелеки последствия.

Заради захарната си болест страдаше и от диабетна полиневропатия, което ще рече, че няма достатъчно оросяване на краката. Чувстваше ги непрекъснато изтръпнали и студени... което е най-малката болка. Защото с напредване на диабета се стига и до ампутации на крайници, а понякога  - до слепота.


Ефектът на махалото

Но тази история е с хепиенд. През януари баща ми прочете темата на броя - за здравословното хранене, и пожела да се включи в холистичната програма на „Вита Рама". И така аз, съпругът ми и татко отидохме в Пампорово, където следвахме режим на хранене: без месо, без млечни изделия, без яйца, без никаква мазнина. (И разбира се: без рафинирани брашна, захар, консерванти... и с много малко сол.) 

За човек, който 76 години се е хранил, без почти да се лишава от нищо, този режим се оказа прекалено строг. Баща ми мърмореше, а след като програмата свърши, си замина за родната Стара Загора, където реши, че трябва да похапне всичко онова, което цяла седмица му беше забранявано...
Организмът му реагира мигновено: бастунът се завърна в живота му, след това лявата му ръка стана леденостудена... А кръвната захар? Стигна 20,2 единици. На следващия ден вместо да падне, след включване на трето, изключително ново и скъпо лекарство, захарта му стигна 23 единици! Трябваше да го приемат в болница и да започнат да му бият инсулин.


Спирате лекарствата!

Но той избра да повярва на Списание 8 - че с растителна и безмазнинна храна можеш да излекуваш диабет! Логиката е лесна за разбиране - според Слави Славов от „Вита Рама" стандартният начин на хранене включва прекалено много мазнина, при това обработена, което я прави канцерогенна. Тя обвива клетките и рецепторът за инсулин не може да се свърже с хормона. Ето защо мазнината трябва да се махне. Как? С диета без мазнини – без олио, зехтин, масло, месо, мляко, сирене, яйца. Дори без ядки и авокадо. Те също са в забранителния списък в първоначалния детоксикиращ период!

Слави Славов от "Вита Рама" ще бъде лектор на „Списание 8 НА ЖИВО“ на 11.02.2018 г. Вижте повече за събитието тук.

И така, татко започна поста, обеща да бъде сериозен и си удържа на думата. Още на третия ден захарта му падна на 13 единици! Междувременно, по настояване на Слави Славов направихме изследване за В12, хомоцистин и витамин Д. Баща ми имаше недостиг на В12, независимо че яде месо, и хомоцистинът му беше много висок. А това е една от причините мазнината да обвива клетките.

Така към диетата нутриционистът добави витамини и ензими, включително липазин, който спомага за разграждането на мазнините. На 16-ия ден захарта му вече беше 5,2!

Обадих се на Слави, за да го попитам дали татко да намали лекарствата за диабет. А той каза: „Спирате ги! През следващите дни захарта ще се вдигне малко, след това отново ще се върне на нормалните нива". Не можех да повярвам.


Нищо ново под слънцето

Спряхме медикаментите. Кръвната захар се покачи до 8 за два дни, след което падна в норма. След десетилетия на лекарства, само за 16 дни баща ми нямаше диабет?!

Върна се в Стара Загора. Понякога си хапва храни от „забранителния списък", но е внимателен. Захарта му е в норма, не пие никакви хапове за диабет. А днес ме попита кога ще отидем на доктор, за да намалим и другите лекарства, които взема заради инфаркта.

Оказва се, че науката знае за силата на растителната диета още от 30-те години на миналия век, казва д-р Майкъл Грегър във видео „Как да не умрем от диабет". Д-р Грегър е практикуващ специалист по клинична диетология, автор на световния бестселър „Как да не умреш", в който се обяснява лечебната сила на веганското хранене.

Д-р Грегър цитира проучване на Джеймс Андерсън и Кайлийн Уорд, според което половината диабетиците, преминали на растителна диета за 16 дни, са спрели инсулина си изцяло! Тук става дума за хора, които са имали диабет повече от 20 години, и не са били на лекарства, а са инжектирали по 20 единици инсулин на ден!

Майкъл Грегър цитира и друго проучване според което тези, които ядат много животински протеин, имат 73 пъти по-висок риск от смърт от диабет! А тези, които избират „всичко в умерени количества" имат 23 пъти по-висок риск от смърт вследствие на диабет!

Растителното хранене прави чудеса в буквалния смисъл на думата. Познавам хора, които са в трайна ремисия от много тежки болести, благодарение на лечебните диети на „Вита Рама". Стотици научни доклади също доказват този факт. Изгледайте филма „Вилица срещу скалпел" и лекциите на д-р Майкъл Грегър, които доброволци са превели и на български (в сайта на Списание 8, на nalazvai.com и nutritionfacts.org). Потърсете книгата „Китайското проучване"! Забравете всичко, което някога са ви обяснявали за болестите! На прага сме на хранителна революция! Тя ще ни избави от болести, които цял живот сме си мислели, че са нелечими, ще бъдем здрави и жизнени дълги години напред.

Материалът е публикуван в брой 2/2017 на Списание 8.
Как да имаме силен имунитет Здраве

Как да имаме силен имунитет

Съвети за профилактика и лечение в грипния сезон

Яжте мазнини и отслабвайте! Здраве

Яжте мазнини и отслабвайте!

7 основни принципа на новите нисковъглехидратни режими

Стомасите ни не са кошчета за боклук! Здраве

Стомасите ни не са кошчета за боклук!

Ако не внасяме токсини в тялото си, грипът почти няма шанс да ни порази

Болките в тялото издават емоциите ни Здраве

Болките в тялото издават емоциите ни

9 вида болка, които са пряко свързани с вашите емоции

Как да се храним правилно по време на бременност? Здраве

Как да се храним правилно по време на бременност?

Ако ви влече към сладко, може да имате недостиг на цинк, селен или магнезий

Витамини за психично здраве Здраве

Витамини за психично здраве

Ортомолекулярната медицина може да добави 25 и повече години към живота ни

Как най-добре да се подготвим за бременност? Здраве

Как най-добре да се подготвим за бременност?

Няколко лесни стъпки ни гарантират, че сме направили всичко необходимо

Имате суха кожа? Просто влезте в кухнята Здраве

Имате суха кожа? Просто влезте в кухнята

Даваме пари за скъпи продукти, които са не само неефикасни, но може и да са опасни за здравето ни. Често решението се намира на една ръка разстояние

Forever young! Здраве

Forever young!

Остаряваме, защото бикарбонатите в кръвта ни намаляват

Що е то нутриционист? Здраве

Що е то нутриционист?

Или към какъв специалист и кога да се обърнем? Професията нутриционист е сравнително нова за България – като цяло в световен мащаб се утвърждава едва през последните няколко години.

Черното злато на Поморие Здраве

Черното злато на Поморие

Калта лекува от дископатия до псориазис, пречиства организма и подмладява

Защо е важно да направим подготовка за бременността? Здраве

Защо е важно да направим подготовка за бременността?

Майчинството не започва дори с началото на бременността, а преди това

Еднаква вреда при нисък и висок прием на сол Здраве

Еднаква вреда при нисък и висок прием на сол

Според Световната здравна организация възрастните на бива да приемат повече от 6 г дневно

Оазис за полезно хранене Здраве

Оазис за полезно хранене

GREEN BASKET предлага пресни, вкусни и балансирани менюта, приготвени на място и с много любов

Опаковките на храните са опасни за здравето Здраве

Опаковките на храните са опасни за здравето

Свързват се с образуването на рак и болести на щитовидната жлеза