Здраве

Излекувах диабет тип 2 за 16 дни!

Или как да накарате рецептора за инсулин да заработи отново

Цанко Сагов
Цанко Сагов
Ганета Сагова

Диабет тип 2. Поставиха тази диагноза на баща ми Цанко Сагов толкова отдавна, че даже не помним кога точно се е случило, преди 25 или дори 30 години. За да държи нивата на кръвната си захар в норма, както всички диабетици, татко избягваше сладки храни, всяка сутрин и вечер пиеше лекарства. С годините дозата им се увеличаваше, за да може да действа до момента, в който химията стана безсилна. Тогава според медицината трябваше да премине на  инсулинови инжекции.


Диабетът върви ръка за ръка със затлъстяване, тъй като хората с тази болест са непрекъснато гладни и с високо кръвно. А тези три фактора накуп водят до инсулт и инфаркт. Точно това се случи и с баща ми – премина през 3 инсулта и един инфаркт (последният само преди 6 месеца) с нелеки последствия.

Заради захарната си болест страдаше и от диабетна полиневропатия, което ще рече, че няма достатъчно оросяване на краката. Чувстваше ги непрекъснато изтръпнали и студени... което е най-малката болка. Защото с напредване на диабета се стига и до ампутации на крайници, а понякога  - до слепота.


Ефектът на махалото

Но тази история е с хепиенд. През януари баща ми прочете темата на броя - за здравословното хранене, и пожела да се включи в холистичната програма на „Вита Рама". И така аз, съпругът ми и татко отидохме в Пампорово, където следвахме режим на хранене: без месо, без млечни изделия, без яйца, без никаква мазнина. (И разбира се: без рафинирани брашна, захар, консерванти... и с много малко сол.) 

За човек, който 76 години се е хранил, без почти да се лишава от нищо, този режим се оказа прекалено строг. Баща ми мърмореше, а след като програмата свърши, си замина за родната Стара Загора, където реши, че трябва да похапне всичко онова, което цяла седмица му беше забранявано...
Организмът му реагира мигновено: бастунът се завърна в живота му, след това лявата му ръка стана леденостудена... А кръвната захар? Стигна 20,2 единици. На следващия ден вместо да падне, след включване на трето, изключително ново и скъпо лекарство, захарта му стигна 23 единици! Трябваше да го приемат в болница и да започнат да му бият инсулин.


Спирате лекарствата!

Но той избра да повярва на Списание 8 - че с растителна и безмазнинна храна можеш да излекуваш диабет! Логиката е лесна за разбиране - според Слави Славов от „Вита Рама" стандартният начин на хранене включва прекалено много мазнина, при това обработена, което я прави канцерогенна. Тя обвива клетките и рецепторът за инсулин не може да се свърже с хормона. Ето защо мазнината трябва да се махне. Как? С диета без мазнини – без олио, зехтин, масло, месо, мляко, сирене, яйца. Дори без ядки и авокадо. Те също са в забранителния списък в първоначалния детоксикиращ период!

Слави Славов от "Вита Рама" ще бъде лектор на „Списание 8 НА ЖИВО“ на 11.02.2018 г. Вижте повече за събитието тук.

И така, татко започна поста, обеща да бъде сериозен и си удържа на думата. Още на третия ден захарта му падна на 13 единици! Междувременно, по настояване на Слави Славов направихме изследване за В12, хомоцистин и витамин Д. Баща ми имаше недостиг на В12, независимо че яде месо, и хомоцистинът му беше много висок. А това е една от причините мазнината да обвива клетките.

Така към диетата нутриционистът добави витамини и ензими, включително липазин, който спомага за разграждането на мазнините. На 16-ия ден захарта му вече беше 5,2!

Обадих се на Слави, за да го попитам дали татко да намали лекарствата за диабет. А той каза: „Спирате ги! През следващите дни захарта ще се вдигне малко, след това отново ще се върне на нормалните нива". Не можех да повярвам.


Нищо ново под слънцето

Спряхме медикаментите. Кръвната захар се покачи до 8 за два дни, след което падна в норма. След десетилетия на лекарства, само за 16 дни баща ми нямаше диабет?!

Върна се в Стара Загора. Понякога си хапва храни от „забранителния списък", но е внимателен. Захарта му е в норма, не пие никакви хапове за диабет. А днес ме попита кога ще отидем на доктор, за да намалим и другите лекарства, които взема заради инфаркта.

Оказва се, че науката знае за силата на растителната диета още от 30-те години на миналия век, казва д-р Майкъл Грегър във видео „Как да не умрем от диабет". Д-р Грегър е практикуващ специалист по клинична диетология, автор на световния бестселър „Как да не умреш", в който се обяснява лечебната сила на веганското хранене.

Д-р Грегър цитира проучване на Джеймс Андерсън и Кайлийн Уорд, според което половината диабетиците, преминали на растителна диета за 16 дни, са спрели инсулина си изцяло! Тук става дума за хора, които са имали диабет повече от 20 години, и не са били на лекарства, а са инжектирали по 20 единици инсулин на ден!

Майкъл Грегър цитира и друго проучване според което тези, които ядат много животински протеин, имат 73 пъти по-висок риск от смърт от диабет! А тези, които избират „всичко в умерени количества" имат 23 пъти по-висок риск от смърт вследствие на диабет!

Растителното хранене прави чудеса в буквалния смисъл на думата. Познавам хора, които са в трайна ремисия от много тежки болести, благодарение на лечебните диети на „Вита Рама". Стотици научни доклади също доказват този факт. Изгледайте филма „Вилица срещу скалпел" и лекциите на д-р Майкъл Грегър, които доброволци са превели и на български (в сайта на Списание 8, на nalazvai.com и nutritionfacts.org). Потърсете книгата „Китайското проучване"! Забравете всичко, което някога са ви обяснявали за болестите! На прага сме на хранителна революция! Тя ще ни избави от болести, които цял живот сме си мислели, че са нелечими, ще бъдем здрави и жизнени дълги години напред.

Материалът е публикуван в брой 2/2017 на Списание 8.
Вторият мозък Здраве

Вторият мозък

Всяко хранене има пряк ефект върху производството на химични сигнали в мозъка

Магазин за радост Здраве

Магазин за радост

Запознайте се с младите ентусиасти от Joy Day и разберете защо здравословно е равно на вкусно

Епидемията хашимото Здраве

Епидемията хашимото

Болестите на щитовидната жлеза стават все по-чести, основна причина е храната

От камила мляко Здраве

От камила мляко

Екзотичната напитка е силен имуностимулатор, съюзник в битката с диабета, ротавирусите и аутизма

Ария за арника Здраве

Ария за арника

Натурална грижа за здрава кожа и спортен тонус

Професионална грижа за зъбите Здраве

Професионална грижа за зъбите

SPLAT - иновативната марка продукти за орална хигиена с активни субстанции от природата

Как да съблечем рака Здраве

Как да съблечем рака

Нова теория за трофобластните клетки дава надежда за успешно лечение на онкологичните заболявания

Благотворителна вечеря в помощ на двойки с репродуктивни проблеми Здраве

Благотворителна вечеря в помощ на двойки с репродуктивни проблеми

Всяка шеста двойка се сблъсква с трудности в зачеването, сочат последните проучвания у нас

Запознайте се с детето, което никога не е хапвало захар Здраве

Запознайте се с детето, което никога не е хапвало захар

Грейс не консумира и зърнени, и млечни продукти, както и преработена храна

Погледнете не към учителя, а към урока - I Здраве

Погледнете не към учителя, а към урока - I

Много болести идват от погрешната мисъл, че някой ви източва енергията, а се блокирате самите вие

Пролет е. Време за детокс Здраве

Пролет е. Време за детокс

Как да изхвърлим отровите от телата и умовете си

Кожата и добрите мазнини Здраве

Кожата и добрите мазнини

Само правилната комбинация от мастни киселини може да осигури здрава кожа. Ето защо е важен разумният избор

Бреза за здраве Здраве

Бреза за здраве

Маслото побеждава целулита, а активният сок пречиства тялото. Предлага ги фирма, създадена от Рудолф Щайнер

Нашата лечебна армада Здраве

Нашата лечебна армада

Правилното хранене може да отгледа добри микроорганизми в тялото, които лекуват и ни предпазват дори от генетични болести

Силата в нашите длани Здраве

Силата в нашите длани

Как да подобрим енергийните свойства на водата