Здраве

Възпалението спри с омега-3

Защо рибеното масло е не само идеалната профилактика, но и стъпка в лечението на сърдечни, ракови, психически проблеми

Възпалението спри с омега-3
„Напоследък толкова се говори за рибеното масло и омега-3, че хората, които не са достатъчно навътре в темата, могат да си помислят, че това е някаква измислица, пенкилер", казва д-р Милена Коцева. Тя попада на впечатляващите свойства на продукта, след като рибеното масло помага за сериозен здравословен проблем на нейния син, историята ви разказахме в брой 7/2017, когато ви представихме и едно от най-важните свойства на продукта: да дарява здраве на бременните и децата. Дойде време да разширим погледа си...


Нека припомним: важен е не толкова сам по себе си приемът на омега-3, а балансът им в тялото с техните роднини - омега-6 мастните киселини. Заради хранителния режим на днешните хора вместо нормалното съотношение от 1:1, в Европа се приемат 16 пъти повече омега-6 спрямо омега-3. И до голяма степен заради това, въпреки технологичния напредък западната цивилизация страда от тежки болести. 

ПРАВО В ТОП 3

„Правилното съотношение води до намаляване на възпалителните състояния в организма; ограничава опасността от образуване на тромби; предотвратява безконтролното делене на клетките, което води до тумори. Тоест всички най-разпространени болести в западната цивилизация не само са свързани с недостига на омега-3, но и това е доказано от учените", казва д-р Коцева.
Много болести имат в основата си хроничен възпалителен процес: всички автоимунни заболявания, включително най-честият проблем на щитовидната жлеза - тиреоидитът на Хашимото, сърдечносъдовите проблеми, метаболитният синдром, някои психични страдания. С възпаление е съпроводен и аутизмът.

Добрият баланс между омега-6 и омега-3 свежда до минимум възпалителните процеси, защото двата вида се конкурират в организма, обяснява специалистката. „Първо това се случва в клетъчната мембрана; колкото повече отложени омега-3 има там, толкова по-вероятно е те да бъдат активирани, когато организмът се нуждае от омега мастни киселини. Превръщането на омега-3 и омега-6 до активните им форми се извършва от едни и същи ензими и те са второто ниво на конкуренция. Самите активни субстанции, произлизащи от двата вида, също се конкурират в организма. Колкото повече омега-3 има в тялото ни, толкова повече са потиснати възпалителните процеси, тези, водещи до тромби и ракови заболявания.

Ето защо, заради бедното на омега-3 меню на западния свят, се препоръчва те да се приемат през целия живот, казва д-р Коцева. „По-сериозните здравни организации препоръчват допълнителен прием поне два пъти в годината по три месеца. Разбира се, алтернативата е 2-3 порции мазна морска риба в седмицата. Проблемът е, че не знаем колко е чиста", казва д-р Коцева.

РЕШЕНИЕ НАВРЕМЕ

Рибеното масло е забранено само при алергия към риба, добре е да внимават хората, които пият лекарства, разреждащи кръвта. 

Най-голямата му сила е в профилактиката, казва д-р Коцева. „За младите хора тези хронични заболявания са някак имагинерни, а прилагането на рибно масло отрано ги профилактира, избутва във времето проявата на проблемите, а може те въобще да не се появят", казва още д-р Коцева. „И още нещо: съвсем наскоро стана ясно, че омега-3 се метаболизират до липидни медиатори, които активно участват в излекуването на всеки възпалителен процес", разказва още лекарката. „Тоест те са полезни не само като превенция, а и при появил се проблем. 

Д-р Коцева не спира да допълва информацията за пъстрата палитра от приложения на рибеното масло в своя сайт „Хомеостаза". Хората се свързват с нея, доволни от резултата, многобройни са историите на пациенти с хашимото или метаболитен синдром, при които след 3 до 6 месеца се наблюдава значително подобрение. Тя обещава скоро да представи продукт, нов по рода си за българския пазар, за който ще разкаже повече отново и на страниците на „8"...
ИЗБЕРЕТЕ ИЗТОЧНИКА:

РИБА ИЛИ ЛЕН


След като сме се убедили в ползите от омега-3, изниква въпросът как да си ги набавим. Един от вариантите е растителен: лененото масло е най-честият избор за веганите. Има обаче една важна особеност, казва д-р Коцева. Активните омега-3 мастни киселини, които ни носят всички изброени ползи, са ЕPA и DHA. В лененото масло се съдържа друг вариант на веществото, което се преработва в тялото по индивидуален начин. Тоест не знаем колко от приетото ще се превърне в активната субстанция. 
Тогава на преден план като източник излизат рибите, казва д-р Коцева. След дълго проучване тя е стигнала до избора конкретно на Норвежкото рибено масло, защото то е доказано чисто, произвежда се от дребни диви риби, които стоят в началото на хранителната верига. В него няма добавени витамини, което пък позволява, когато е необходимо, да се приемат по-високи дози.

За поръчка на Норвежко рибено масло и въпроси към д-р Коцева:
contact@homeostaza.bg 
тел: 0884 625 972, 0887 931 515
www.homeostaza.bg

Оазис за полезно хранене Здраве

Оазис за полезно хранене

GREEN BASKET предлага пресни, вкусни и балансирани менюта, приготвени на място и с много любов

Опаковките на храните са опасни за здравето Здраве

Опаковките на храните са опасни за здравето

Свързват се с образуването на рак и болести на щитовидната жлеза

Спортът – гарантирана превенция срещу депресия Здраве

Спортът – гарантирана превенция срещу депресия

Дори час - два джижение седмично са достатъчни, за да поддържат психичното ни равновесие в баланс

Затлъстяваме по ген Здраве

Затлъстяваме по ген

Генът CREBRF насърчава трупането на мазнини

Защо диетите не работят? Здраве

Защо диетите не работят?

При лишаването от въглехидрати отслабваме, но после килограмите се връщат

Как кофеинът се отразява на тялото и мозъка? Здраве

Как кофеинът се отразява на тялото и мозъка?

Засяга множество процеси в тялото ни, включително нашия метаболизъм

Аюрведа тайните на 108-годишния йога Здраве

Аюрведа тайните на 108-годишния йога

Свами Дев Мурти дава 9-те си правила за здрав и дълъг живот

Положителна нагласа към старостта намалява риска от деменция Здраве

Положителна нагласа към старостта намалява риска от деменция

Дори хора с генетична предразположеност към болестта могат да намалят шансовете за появата й на половина, гледайки с оптимизъм към третата възраст

Вторият мозък Здраве

Вторият мозък

Всяко хранене има пряк ефект върху производството на химични сигнали в мозъка

Магазин за радост Здраве

Магазин за радост

Запознайте се с младите ентусиасти от Joy Day и разберете защо здравословно е равно на вкусно

Епидемията хашимото Здраве

Епидемията хашимото

Болестите на щитовидната жлеза стават все по-чести, основна причина е храната

От камила мляко Здраве

От камила мляко

Екзотичната напитка е силен имуностимулатор, съюзник в битката с диабета, ротавирусите и аутизма

Ария за арника Здраве

Ария за арника

Натурална грижа за здрава кожа и спортен тонус

Професионална грижа за зъбите Здраве

Професионална грижа за зъбите

SPLAT - иновативната марка продукти за орална хигиена с активни субстанции от природата