Здраве

Възпалението спри с омега-3

Защо рибеното масло е не само идеалната профилактика, но и стъпка в лечението на сърдечни, ракови, психически проблеми

Възпалението спри с омега-3
„Напоследък толкова се говори за рибеното масло и омега-3, че хората, които не са достатъчно навътре в темата, могат да си помислят, че това е някаква измислица, пенкилер", казва д-р Милена Коцева. Тя попада на впечатляващите свойства на продукта, след като рибеното масло помага за сериозен здравословен проблем на нейния син, историята ви разказахме в брой 7/2017, когато ви представихме и едно от най-важните свойства на продукта: да дарява здраве на бременните и децата. Дойде време да разширим погледа си...


Нека припомним: важен е не толкова сам по себе си приемът на омега-3, а балансът им в тялото с техните роднини - омега-6 мастните киселини. Заради хранителния режим на днешните хора вместо нормалното съотношение от 1:1, в Европа се приемат 16 пъти повече омега-6 спрямо омега-3. И до голяма степен заради това, въпреки технологичния напредък западната цивилизация страда от тежки болести. 

ПРАВО В ТОП 3

„Правилното съотношение води до намаляване на възпалителните състояния в организма; ограничава опасността от образуване на тромби; предотвратява безконтролното делене на клетките, което води до тумори. Тоест всички най-разпространени болести в западната цивилизация не само са свързани с недостига на омега-3, но и това е доказано от учените", казва д-р Коцева.
Много болести имат в основата си хроничен възпалителен процес: всички автоимунни заболявания, включително най-честият проблем на щитовидната жлеза - тиреоидитът на Хашимото, сърдечносъдовите проблеми, метаболитният синдром, някои психични страдания. С възпаление е съпроводен и аутизмът.

Добрият баланс между омега-6 и омега-3 свежда до минимум възпалителните процеси, защото двата вида се конкурират в организма, обяснява специалистката. „Първо това се случва в клетъчната мембрана; колкото повече отложени омега-3 има там, толкова по-вероятно е те да бъдат активирани, когато организмът се нуждае от омега мастни киселини. Превръщането на омега-3 и омега-6 до активните им форми се извършва от едни и същи ензими и те са второто ниво на конкуренция. Самите активни субстанции, произлизащи от двата вида, също се конкурират в организма. Колкото повече омега-3 има в тялото ни, толкова повече са потиснати възпалителните процеси, тези, водещи до тромби и ракови заболявания.

Ето защо, заради бедното на омега-3 меню на западния свят, се препоръчва те да се приемат през целия живот, казва д-р Коцева. „По-сериозните здравни организации препоръчват допълнителен прием поне два пъти в годината по три месеца. Разбира се, алтернативата е 2-3 порции мазна морска риба в седмицата. Проблемът е, че не знаем колко е чиста", казва д-р Коцева.

РЕШЕНИЕ НАВРЕМЕ

Рибеното масло е забранено само при алергия към риба, добре е да внимават хората, които пият лекарства, разреждащи кръвта. 

Най-голямата му сила е в профилактиката, казва д-р Коцева. „За младите хора тези хронични заболявания са някак имагинерни, а прилагането на рибно масло отрано ги профилактира, избутва във времето проявата на проблемите, а може те въобще да не се появят", казва още д-р Коцева. „И още нещо: съвсем наскоро стана ясно, че омега-3 се метаболизират до липидни медиатори, които активно участват в излекуването на всеки възпалителен процес", разказва още лекарката. „Тоест те са полезни не само като превенция, а и при появил се проблем. 

Д-р Коцева не спира да допълва информацията за пъстрата палитра от приложения на рибеното масло в своя сайт „Хомеостаза". Хората се свързват с нея, доволни от резултата, многобройни са историите на пациенти с хашимото или метаболитен синдром, при които след 3 до 6 месеца се наблюдава значително подобрение. Тя обещава скоро да представи продукт, нов по рода си за българския пазар, за който ще разкаже повече отново и на страниците на „8"...
ИЗБЕРЕТЕ ИЗТОЧНИКА:

РИБА ИЛИ ЛЕН


След като сме се убедили в ползите от омега-3, изниква въпросът как да си ги набавим. Един от вариантите е растителен: лененото масло е най-честият избор за веганите. Има обаче една важна особеност, казва д-р Коцева. Активните омега-3 мастни киселини, които ни носят всички изброени ползи, са ЕPA и DHA. В лененото масло се съдържа друг вариант на веществото, което се преработва в тялото по индивидуален начин. Тоест не знаем колко от приетото ще се превърне в активната субстанция. 
Тогава на преден план като източник излизат рибите, казва д-р Коцева. След дълго проучване тя е стигнала до избора конкретно на Норвежкото рибено масло, защото то е доказано чисто, произвежда се от дребни диви риби, които стоят в началото на хранителната верига. В него няма добавени витамини, което пък позволява, когато е необходимо, да се приемат по-високи дози.

За поръчка на Норвежко рибено масло и въпроси към д-р Коцева:
contact@homeostaza.bg 
тел: 0884 625 972, 0887 931 515
www.homeostaza.bg

Професионална грижа за зъбите Здраве

Професионална грижа за зъбите

SPLAT - иновативната марка продукти за орална хигиена с активни субстанции от природата

Как да съблечем рака Здраве

Как да съблечем рака

Нова теория за трофобластните клетки дава надежда за успешно лечение на онкологичните заболявания

Благотворителна вечеря в помощ на двойки с репродуктивни проблеми Здраве

Благотворителна вечеря в помощ на двойки с репродуктивни проблеми

Всяка шеста двойка се сблъсква с трудности в зачеването, сочат последните проучвания у нас

Запознайте се с детето, което никога не е хапвало захар Здраве

Запознайте се с детето, което никога не е хапвало захар

Грейс не консумира и зърнени, и млечни продукти, както и преработена храна

Погледнете не към учителя, а към урока - I Здраве

Погледнете не към учителя, а към урока - I

Много болести идват от погрешната мисъл, че някой ви източва енергията, а се блокирате самите вие

Пролет е. Време за детокс Здраве

Пролет е. Време за детокс

Как да изхвърлим отровите от телата и умовете си

Кожата и добрите мазнини Здраве

Кожата и добрите мазнини

Само правилната комбинация от мастни киселини може да осигури здрава кожа. Ето защо е важен разумният избор

Бреза за здраве Здраве

Бреза за здраве

Маслото побеждава целулита, а активният сок пречиства тялото. Предлага ги фирма, създадена от Рудолф Щайнер

Нашата лечебна армада Здраве

Нашата лечебна армада

Правилното хранене може да отгледа добри микроорганизми в тялото, които лекуват и ни предпазват дори от генетични болести

Силата в нашите длани Здраве

Силата в нашите длани

Как да подобрим енергийните свойства на водата

10 дупки, през които изтича силата ви Здраве

10 дупки, през които изтича силата ви

Пазете енергията си за добри дела и израстване

Как да постим правилно Здраве

Как да постим правилно

Да пречистим тялото и духа си без да си докараме анемия или да напъленеем

Козметологът Валентина Бевакуа: Чуйте кожата си, тя знае всичко Здраве

Козметологът Валентина Бевакуа: Чуйте кожата си, тя знае всичко

Новото поколение грижа за кожата е индивидуално и свързано с микробиома на всеки от нас

Хармонията на елемента вода Здраве

Хармонията на елемента вода

Още за чешките биоинформационни продукти „Енерджи"

Здравето е баланс Здраве

Здравето е баланс

4 подбрани адаптогена от „Органик Индия"