Списание Осем
Абонирай се
за Списание 8

Досието на Иисус

Историята предполага: Той наистина е живял, говорел е и гръцки, имал е брат близнак, а гробът на „баща“ му е в Германия

Христовият знак „лабарум“ върху един от съдовете от съкровището на хан Кубрат (VІІ век), намерено в Малая Перешчепина, Украйна.
Съществувал ли е въобще Иисус Христос, или е измислен от първите християни? Имал ли е брат близнак? Възможно ли е баща му да е погребан в Германия? Кои текстове в евангелията идват от него и кои са добавени по-късно? Какво разказват апокрифните евангелия, които не са влезли в Библията? Каква е тази аура около Иисус, която всеки ден привлича милиони нови последователи на християнството? Каква е „българската връзка"?
В опит да потърся отговорите на тези и други въпроси, отдавна започнах да събирам информация от най-различни стари и автентични източници. Всички данни за историческата личност Иисус, чиято достоверност би могла да бъде потвърдена в голяма степен чрез методите на историческата наука. С течение на времето се оформи голям файл с информация, който условно нарекох „Досието на Христос". Ето че дойде време събраното да бъде споделено с вас!

Той е най-известният човек на света. За над два милиарда християни е Бог и син на Бог! За милиард мюсюлмани, които го наричат Иса, е най-великият пророк преди Мохамед. В Корана името му се споменава много по-често от това на пророка.
Едва ли има някой на света, който да не е виждал знака на кръста и да не знае кой е бил разпънат. Но истината е, че този човек е бил много различен от днешната ни представа за него. Толкова различен, че вероятно, ако самият Иисус от Назарет влезе в някоя днешна черква по време на служба, няма да се разпознае в образа на Христос и християнството. 

ИМАЛО ЛИ Е
ИИСУС ХРИСТОС?

Ще започнем от фундаменталния въпрос: съществувал ли е въобще Иисус Христос, или е измислен от основателите на християнската църква?

„1. Вярвам в един Бог Отец, Вседържител, Творец на небето и земята, на всичко видимо и невидимо.  
2. И в един Господ Иисус Христос, Сина Божий, Единородния, Който е роден от Отца преди всички векове: Светлина от Светлина, Бог истинен от Бог истинен, роден, несътворен, единосъщен с Отца, чрез Когото всичко е станало.
3. Който заради нас, човеците, и заради нашето спасение слезе от небесата и се въплъти от Духа Светаго и Дева Мария и стана човек.
4. И бе разпнат за нас при Понтия Пилата, и страда, и бе погребан. 
5. И възкръсна в третия ден, според Писанията.
6. И възлезе на небесата и седи отдясно на Отца.
7. И пак ще дойде със слава да съди живи и мъртви и царството Му не ще има край."

Горното кредо е „Символът на вярата" (Символ верую) на християнската църква, утвърден на Първия вселенски събор в Никея през 325 г. и съхранен непроменен до ден днешен. В това трябва да вярваш, за да се наречеш християнин - че Бог е един и че Иисус Христос също е Бог, единосъщен с Отца, но също така е и човек, който заради нас, хората, е бил разпънат на кръст, погребан е, а след това е възкръснал.

Стотици милиони християни изричат „Символа на вярата" всяка неделя, преди да вземат светото причастие. Всеки  мюсюлманин или евреин също би подкрепил първата част на тази формула – „Бог е един" (няма друг Бог освен Бог), но категорично ще отхвърли идеята, че един човек заедно с Всевишния е сътворил цялата необятна Вселена и сега я управлява заедно с Него. 

Каква е истината – бог ли е Иисус, има ли рай и ад - ние не знаем, историците с „божи" работи не се занимават. Но можем чрез методите на науката да потърсим и установим историческата истина не за Бога, а за човека Иисус от Назарет.

Много учени са се опитвали да го направят и първият проблем, пред който се изправят, е, че почти всички данни за  Иисус са достигнали до нас от вярващи, най-вече от християни, които е логично да пазят мита около Христос. 

„Ако пък Христос не е възкръснал, то празна е нашата проповед, празна е и вашата вяра."
(Първо послание на св. апостол Павел до Коринтяните, 15:14)

Запазените документи, истории и легенди са записани поколения след смъртта на Иисус, а и често си противоречат. Затова има крайни изследователи, които защитават тезата, че Иисус Христос не е бил реална личност, а е измислен от първите християни. Не можем да приемем този краен скептицизъм. Информацията за него е твърде много и от твърде различни източници, за да се твърди, че е измислена. Евангелията, които са официалната биография на Иисус, не са приказки, започващи с „Имало едно време едно царство, отвъд девет планини в десета...".

Историята, която те разказват, се случва на конкретно място – в римската провинция Юдея (Палестина), в конкретно време – при управлението на Пилат Понтийски (26-36 г.). Днес всеки би могъл да посети описаните в евангелията места и да придобие усещане за земите, в които се е родил и живял Христос.

Аз самият го направих, пътувайки до Израел, Сирия и Ливан. Стигнах и до Маллюла (Сирия) – едно от последните места, където все още може да се чуе арамейски – езикът, на който е говорил и проповядвал Иисус Христос. И в един от най-старите манастири в света – „Св. Сергиус и Бакхус", чух и записах изречена на древния език молитвата „Отче наш", така, както според евангелието на Матей (6:9-13) за пръв път е била произнесена и завещана от Иисус Христос преди около 2000 г. (Нещо изключително странно се случи впоследствие с видеото, което бях заснел там, но това е друга тема.)

Цялото подробно изследване на Пламен Петков по темата, вълнуваща човечеството повече от 2000 години - четете само в Майския брой на Списание 8.
ПОДОБНИ СТАТИИ

 

Египетски апокриф: Христос променя образа си

А на тайната вечеря е присъствал и Пилат Понтийски повече »

Събития
 
 
16

Молитвата за смирение

Наситено с енергия и вяра обръщение към Бог, което носи силата да променя съдби повече »

Събития
 
 
2

Идват космически технологии и огледала на Козирев

Ексклузивна конференция във Варна намира мост между наука и духовност повече »

Събития
 
 
6
Разплащателни карти
Защита за онлай разплащане