Списание Осем
Абонирай се
за Списание 8

Юпитер в опозиция

Астрономическите явления от 8 април до 7 май

Когато Юпитер е приблизително на линията Слънце-Земя, казваме, че той е в противостояние или опозиция. Тогава той е най-близо до Земята и яркостта му е максимална. На 8 април Юпитер е „само" на 668 млн. км и това позволява дори с бинокъл да се разглеждат интересни подробности по повърхността му, както и четирите Галилееви спътника. 

Слънцето

В началото на периода то изгрява три минути преди 7 ч и залязва минута след 20 ч. В края моментите на изгрев и залез са съответно 6,13 ч и 20,34 ч. Денят нараства от 13,04 до 14,21 часа. На 18 април Слънцето преминава от зодиакалното съзвездие Риби в Овен, а на 20 април в 0,28 ч излиза от знака на Овена и навлиза в Телец.


Луната

Най-далече (в апогей) тя е на 15 април (405 477 км). Най-близо до Земята (в перигей) нашият спътник е на 27 април (359 323 км). 
пълнолуние   11 април  20,18  7,13
последна четвърт   19 април  2,31 – 12,31
новолуние   26 април  6,43 – 20,19
първа четвърт   3 май  13,02   2,34


Звездите и ярките планети

След залез Слънце високо към юг е яркият Регул от съзвездието Лъв. Ниско на югозапад е най-ярката звезда – Сириус. „Зимното" съзвездие Орион залязва към запад. Над него са „близнаците" Кастор и Полукс, вдясно от тях е Капела от съзвездието Колар. Голямата мечка е към североизток. Най-ярката звезда на северното небе – Арктур от съзвездието Воловар, е към изток. Около полунощ високо към юг е труднозабележимото, но много красиво съзвездие Северна корона. 

Преди изгрев Слънце близо до зенита са Лира с блестящата Вега и съзвездието Лебед (Голям кръст).

В началото на периода Меркурий все още може да бъде забелязан към запад след залез. На 20 април е в съединение със Слънцето и в дните около тази дата не е достъпен за наблюдение. Венера е Зорница, периодът ѝ на утринна видимост расте. Марс е видим вечер към запад докъм 22 ч. В началото на периода е в „своето" съзвездие – Овен, но към средата на април преминава в Бик. 

Юпитер е особено удобен за наблюдение. Вижда се практически през цялата нощ - противостоянието е на 8 април. Движи се ретроградно в съзвездието Девица. Сатурн е видим през втората половина на нощта – в началото на периода след 2 ч, а в края - още от полунощ. И той е ретрограден. Остава в съзвездието Стрелец, близо до границата със Змиеносец. Тъй като звездното денонощие е по-късо от средното слънчево, на 1 май Сатурн изгрява два пъти – в 0,03 и в 23,59 ч.

Съединения на планетите с Луната
На 11 април недалеч от нея е Юпитер. На 16 април е съединението със Сатурн. На 23 април близо до Луната е Венера, а на 28 април – Марс. 

Метеорните потоци
До 15 април са активни Виргинидите с радиант в съзвездието Девица, а след тази дата – Сагитаридите с радиант в Стрелец. Между 16 и 25 април Земята пресича орбитата на метеорния поток Лириди. Съзвездието Лира изгрява към североизток два часа след залез Слънце, а призори е високо към юг. Около максимума на 22 април можем да очакваме до 18 метеора в час. След 19 април много метеори обещават Ета – Акваридите. В края на периода часовото им число може да достигне 40. Радиантът е в съзвездието Водолей, видимо към изток преди изгрев.
ПОДОБНИ СТАТИИ

 

Събитията на небето от 8 септември до 7 октомври

Астрономическите събития, които не бива да пропуснем повече »

Наука
 
 
0

Сезонът на звездопадите стартира през април

Вижте разписанието на невероятните метеорни спектакли през 2014-а повече »

Наука
 
 
4

Какво ще видим на небето

Астрономическите събития от 8 август до 7 септември повече »

Космос
 
 
0
Разплащателни карти
Защита за онлай разплащане