Списание Осем
Абонирай се
за Списание 8

Меркурий на изток

Астрономическите явления от 8 юли до 7 август

доц. Васил Умленски

Събитие на месеца

„Бързоногият" Меркурий отново е в елонгация и е по-ярък от най-ярките звезди на северното небе – Вега и Арктур. За разлика от януари елонгацията е източна и ще можем да го наблюдаваме вечерта. Блясъкът му е максимален в началото на периода.


Слънцето

В началото на периода то изгрява 4 минути преди 6 и залязва 7 минути след 21 ч. В края моментите са съответно 6,24 и 20,40 ч. Денят намалява – от 15,11 часа в началото на периода до 14,16 часа в края. На 20 юли нашето дневно светило преминава от съзвездието Близнаци в Рак, а на 22 юли в 18,15 ч излиза от знака на Рака и навлиза в Лъва.


Луната

През периода най-близо до Земята (в перигей) нашият естествен спътник е на 21 юли (361 236 км). Най-далече, на 405 024 км (в апогей), е на 2 август. 
пълнолуние 9 юли 21,11 -  6,13;
последна четвърт 16 юли 0,38 – 13,19;
новолуние 23 юли   6,04 – 20,56;
първа четвърт 30 юли     13,45 -  0,24;
пълнолуние 7  август 20,30 -  5,56.

Лунният месец е по-къс от календарния, затова през периода има две пълнолуния.


Ярките звезди и планети

Вечер след залез Слънце към изток-североизток е голямото красиво съзвездие Лебед (Голям кръст). Над него е блестящата Вега. Южно от зенита е съзвездието Херкулес, а северно – главата на Дракона. Към изток-югоизток е съзвездието Орел с ярката звезда Алтаир. Към югозапад е най-ярката звезда на северното небе – Арктур от съзвездието Воловар. Недалече от нея, високо към юг, е много красивата, но трудно забележима Северна корона. Преди изгрев Слънце към североизток е ярката Капела от съзвездието Колар, а Вега от Лира и Денеб от Лебед са към запад-северозапад.

Меркурий е удобен за наблюдение вечер, особено към края на юли. Най-ярък е обаче в началото на периода, когато блясъкът му е като на Арктур и Вега – най-ярките звезди на северното небе. Венера е Зорница, изгрява близо три часа преди Слънцето. Марс се губи в слънчевите лъчи (съединението е на 27 юли). В средата на юли преминава от Близнаци в следващото зодиакално съзвездие – Рак. Юпитер остава в съзвездието Девица. Видим е през първата половина на нощта. Залезът настъпва все по-рано и в края на периода е един час преди полунощ. Сатурн е в тринадесетото зодиакално съзвездие - Змиеносец. В началото на периода залязва около 4, а в края – около 2 ч.

Съединения на планетите с Луната
На 20 юли близо до Месечината е Венера. На 23 юли е съединението с Марс (не може да се наблюдава). Меркурий е в съединение с Луната на 25 юли, Юпитер – на 28 юли, а Сатурн – на 3 август.

Метеорните потоци
През периода Земята пресича орбитите на няколко метеорни потока, така че при хубаво време ще можем да очакваме много "падащи звезди". След 15 юли са активни Южните Делта-Аквариди с максимум на 30 юли (16 метеора в час). Радиантът им е във Водолей (това съзвездие изгрява след полунощ към югоизток и кулминира преди изгрев Слънце). Продължават срещите с Алфа Каприкорнидите (бавни оранжеви метеори, възможни са и болиди) с радиант в Козирог (почти през цялата нощ). Максимумът – 5 метеора в час – е на 30 юли. От по-слабите метеорни роеве ще споменем Пегасидите (максимум 9 юли). След 17 юли е активен обилният метеорен поток Персеиди (съзвездието Персей изгрява след полунощ към североизток и е високо към изток в часовете преди изгрев Слънце).
ПОДОБНИ СТАТИИ

 

Нощите на яркия Меркурий

Вътрешна планета в максимална елонгация

Какво ще видим на небето от 8 януари до 7 февруари повече »

Космос
 
 
0

НАСА откри огромен кръст на Меркурий

Сондата "Месинджър" засне фигурата, дълга около 100 километра повече »

Космос
 
 
1

Странен обект засечен до Меркурий

Тялото е голямо почти колкото планетата и се появява внезапно повече »

Космос
 
 
0
Разплащателни карти
Защита за онлай разплащане