Списание Осем
Абонирай се
за Списание 8

Сатурн и Марс в съединение

Астрономическите явления от 8 март до 7 април

доц. Васил Умленски

Събитие на месеца

На 2.04. Сатурн и Марс са в съединение. То ще се наблюдава най-добре преди зазоряване в съзвездието Стрелец (към юг). Тогава почти пълната Луна е сравнително далече.


Слънцето

В началото на периода изгревът е десетина минути преди 7 ч, а залезът – около половин час след 18 ч. В края Слънцето изгрява малко преди 7 ч и залязва в 20 ч. Необичайната разлика се дължи на преминаването към лятно време в 3 ч на 25 март (последната неделя на месеца). По действащите от десетилетия правила тогава трябва да преместим стрелките на часовника с един час напред.

Денят нараства от 11,33 до 13,00 часа. На 12 март Слънцето преминава от зодиакалното съзвездие Водолей в Риби. На 20 март в 18,15 ч нашето дневно светило видимо пресича небесния екватор и преминава от южната в северната полусфера. Това е моментът на пролетното равноденствие, в който то навлиза в първия зодиакален знак –  Овен. За жителите на Северното полукълбо започва астрономическата пролет, а за тези на Южното настъпва есен. 

Всъщност, поради пречупването на лъчите в земната атмосфера, на 20 март денят е с близо 20 минути по-дълъг от нощта. Те са равни на 17 март. 


Луната

Най-далеч от Земята (в апогей) тя е на 11 март (404 681 км), а най-близо (в перигей) – на 26 март (369 103 км). 

последна четвърт 9 март 1,17 – 11,15;
новолуние 17 март    6,48 – 18,32;
първа четвърт 24 март    11,03 -  1,12;   
пълнолуние 31 март 19,51 -  7,25. 


Звезди и планети

След залез Слънце към изток е съзвездието Лъв. Към юг е най-ярката звезда на небето – Сириус. Вдясно и по-високо е голямото зимно съзвездие Орион. Към югоизток, близо до зенита, са Близнаците (Кастор и Полукс). Също близо до зенита, но към запад, е Капела – най-ярката звезда от съзвездието Колар. Голямата мечка е към североизток. Преди изгрев Слънце високо към изток е блестящата Вега от Лира. Най-ярката звезда на северното небе – Арктур от съзвездието Воловар – е към югозапад.

При добри условия за наблюдение Меркурий е видим вечер към запад през март без последните дни (максималната източна елонгация е на 15 март, когато залязва час и половина след Слънцето; съединението със Слънцето е на 1 април). Венера е Вечерница. В началото на периода залязва около час след Слънцето, а в края – повече от час и половина след него. На 18 март е в съединение с Меркурий. Марс е над хоризонта след полунощ, изгрява преди 3 ч. На 12 март преминава от тринадесетото зодиакално съзвездие Змиеносец в Стрелец. В началото на периода Юпитер изгрява около полунощ, а в края – около 22,30 ч. Остава в съзвездието Везни. Сатурн е в съзвездието Стрелец, недалече от Марс. И той изгрява около 3 ч. Съединението на двете планети е на 2 април.

Съединения на планетите с Луната: 
На 10 март в близост до Луната е Марс, а на 11 март – Сатурн. На 18 март е съединението с Меркурий и Венера, на 3 април – с Юпитер и на 7 април – с Марс и Сатурн.

Метеорните потоци:
През този период не се очакват много "падащи звезди". До 10 март са активни Делта-Леонидите с радиант в съзвездието Лъв. По-атрактивни са Виргинидите с радиант в Девица, които имат няколко максимума (около 5 метеора в час).

Разплащателни карти
Защита за онлай разплащане