Подкрепете ни!
НаукаАнна Пелова / 06 юли 2015

Швейцарска устойчивост

Поглед зад луксозната фасада: как луксът може да не бъде за сметка на природата

„Какво? Швейцария ли?" - реторично пита Алеко. Да, Швейцария, при това определено има защо!

Рядко се случва думите „устойчив" и „луксозен" да се съберат в едно изречение. Стереотипът за лукс е, че той разхищава ресурси, изхвърля тонове храна и разваля красивия природен пейзаж. И на повечето места е точно така. Но не и в Швейцария, една от най-богатите страни в света. Както ще се убедите сами, един бърз и незабравим поглед зад луксозната фасада на няколко швейцарски хотела и известни туристически дестинации разкрива, че балансът между устойчивост и лукс; между човек и природа е възможен.


Замъкът Вартег  снимка: Schloss Wartegg Bio-Schlosshotel

ДИГИТАЛЕН ДЕТОКС

Пристигам в замъка Вартег (Schloss Wartegg Bio-Schlosshotel) малко преди полунощ. Влизам в стаята, стоварвам двата тежки куфара на земята и бързам да извадя телефона. Изненада! Wi-Fi няма, нито една мрежа... Продължавам да опитвам, но и лаптопът не успява да открие нищо. Ръцете ми се разтреперват. Как ще се справя без интернет...?!

После поглеждам през прозореца, откъдето ми се усмихва пълната луна, оглежда се в спокойните вълни на езерото Констанц, което разпръсква светлината ѝ някъде там, между Германия и Австрия. Заедно с тишината на нощта и миришещия на билки въздух в спокойното градче Роршахерберг те ме връщат към натуралното ми състояние на същество, на човек, на част от земята и водата. Най-после намирам мрежа със силен сигнал, към която да се свържа. Но не с интернет, а с природата... После, разбира се, откривам и LAN кабела в стаята.

"Не правим това, за да накараме гостите ни да се чувстват зле" – разказва ми на следващия ден Кристоф, собственикът на замъка-хотел. "Целта е да се запази уникалната атмосфера на мястото, а гостите ни да се пречистят от електромагнитното замърсяване, на което са подложени в ежедневието". (Как електромагнитните вълни влияят на тялото ни - четете в брой 12/2010 г.)

Отнема ми ден и половина да се адаптирам към дигиталния детокс и спокойствието. Трудно заспивам без шума на колите и прелитащите самолети, без среднощните фейсбук чатове. Липсва ми дори грохотът от камиона за боклук, който обикновено ме буди у дома сутрин. Ставам по тъмно с първата песен на птиците, презаредена с енергия, която ме подтиква да изляза, да тичам навън. Липсата на интернет ме вдъхновява! Само така мога да оценя живата, дишаща и движеща се панорамна снимка пред очите ми – десет декара защитен парк, издигащ се върху хълм над езерото Бодензее. От замъка хотел ми обясняват, че съвсем скоро са се родили агънца и ако ги потърся в парка, може би ще имам късмета да ги видя.

ПОВЕЧЕ ОТ ОРГАНИЧНО

През лятото половината продукти в ресторанта на замъка са собствено органично производство, а каквото не може да се набави от градината, се купува от проверени местни производители. Изграждането на мрежа от местни партньори е политика на много швейцарски хотели. Така не само пестят ресурси за транспортиране, но и подкрепят икономиката на местността и страната си. 

Зеленчуците и билките в градината на „Вартег" обаче са повече от органични. Те са деметер - тоест, отглеждани са според принципите на биодинамичното земеделие (още за него - вижте тук). Специално обучен градинар съобразява засаждането, поливането и брането им с циклите на Луната и със създадената екосистема. Градината е автономен и самоподдържащ се организъм, при работата в нея трябва да се имат предвид индивидуалността, ритъма и характера ѝ. Градинарят трябва да съхранява семената, да не компостира външни растения и да дава на земята много повече, отколкото взема от нея.

За да се нахраня, ми е достатъчна съвсем малко деметер храна – "амюз буш" - удоволствие за сетивата с артишок и пяна от извара и пресни талиатели с органични зеленчуци и билки. Внушавам си или не, вечерята във „Вартег", подобно на чашка вечерно кафе, ме зарежда с още енергия. Дигиталният детокс се допълва от хранителен и комбинацията има само един страничен ефект – не мога да заспя от прилива на сили.

КУРОРТ, СВОБОДЕН ОТ КОЛИ

Спокойната атмосфера прелива в осемчасово панорамно пътешествие из швейцарските Апли с най-бавния и може би най-чист експрес на света. "Не пътувай с тези светли дрехи във влака, ще се изцапат" – спомням си неуместния от сегашна гледна точка съвет на майка ми. Ледниковият експрес ме превежда през скалиста картина с вечнозелени гори и тюркоазени реки, която плавно прелива в бяла, отразяваща слънцето и заслепяваща очите алпийска приказка. Последна гара: село Цермат. 


снимка: Gornergrat Bahn (Toni Mohr)

Всеки, който пристига тук с кола, трябва да я остави в съседното градче Таш и да хване влака. Луксозно, но еко: в Цермат моторизираният транспорт е забранен. Електромобили и бусове маневрират край шестващите с увереност по пътното платно пешеходци, а с няколко непознати туристи, кикотейки се установяваме, че бръмченето на возилата наподобява мученето на швейцарски крави. Местните дори не могат да си спомнят откога в Цермат няма коли, първият електробус идва още през 1947 година, за да замени каруците. Автомобилите така и не са успели да се наложат като транспорт, а днес ползите от това са много – като девствения планински въздух и спокойното предвижване. 


снимка CC by AS (Claus Ableiter) 

Самоподдържащото се селце е истински пример за успешно развит еко и ски туризъм. Две години поред Цермат получава награда за най-устойчив зимен курорт в страната. Оценени са усилията, които се полагат за чистотата на въздуха, пречистването на отпадните води, обработването на боклука, пестенето на енергия и намаляването на човешкия отпечатък върху природата. Грижата за природните ресурси е нещо съвсем естествено и ежедневно за местните хотелиери.

СЕМЕЕН БИЗНЕС

Вековните традиции в семейния бизнес доста помагат за развитието на швейцарския туризъм. В известния ски курорт на една от най-богатите страни в света не виждам и щрих от познатите у нас грандиозни хотелски комплекси и палати, лъскави коли, кич и позьорщина. За сметка на това екологичното ми съзнание веднага забеляза създадения баланс между природните и човешките творения, между работата и живота. Огромните печалби на всяка цена тук не личат като цел, заменени от създаването на приятна, културна и уютна атмосфера. 

Миниатюрен електромобил ме превежда през нереалните улици на Цермат на път за семейния хотел Matterhorn-Focus. Върху лицето ми плъзва самодоволна половинчата усмивка. Представям си тази гледка в България, та нали и нашата природа би могла да се сравнява с красотата на швейцарската натурална идилия. Колко ли години трябва да минат, за да настигнем мисленето на местните от Цермат през 1947-а...?

Семейният хотел ме посреща с извънземен, невиждан дизайнерски лукс. „При нас атмосферата е много приятна и неформална. Стараем се гостите ни да си изкарат приятно" – с тези думи и чаша капучино ме посреща собственикът Крис. Докато разговаряме, той поздравява всеки преминаващ гост така, както човек се радва на близки приятели. "Всички стаи са пълни, повече от половината ни клиенти се завръщат" – споделя той, а аз вече знам защо е така. 

"Скъпа г-це Пелова,

Добре дошла в Matterhorn-Focus. Пожелаваме Ви приятен престой в Цермат и всичко най-хубаво. 

Вашият Focus-екип,
Семейство Ноти и Патриция Г."

В стаята ме посреща ръчно написана картичка с купа плодове и швейцарски шоколад – малък, но мил жест, с който екипът ме спечелва. Вътрешният дизайн ме пренася в "Машината на времето" на Хърбърт Уелс.  А гледката на следващата сутрин определено си заслужава ставането преди изгрев – никнещото слънце озарява западната част на връх Матерхорн, докато другата половина и село Цермат все още се събуждат, отърсвайки се от тъмнината. Правя си кафе с машината в стаята и излизам на балкона в търсене на вдъхновение. Отново съм в „Машината на времето" - дали и тук живеят в същото 21-о столетие? Защо в Швейцария то изглежда толкова различно... Най-малкото защото природата няма нужда да бъде спасявана от хората. 

ЕСТЕСТВЕН ТОПЛООБМЕН

Част от сградата на Matterhorn-Focus е вградена в земята. "Така се запазва автентичният ландшафт на терена. Ако той е планински и част от сградата се вгради в планина или хълм, е много по-екологично и приемливо, защото не вреди на растителността" – седмица след това ми обяснява Иван Велков, финансист и председател на национално сдружение „Недвижими имоти". Енергийната ефективност се подобрява значително, когато сградата е естествено обгърната от земния масив. Така температурата се регулира много по-добре, защото само една част трябва да се охлажда или отоплява, когато е необходимо. „Природните материали - дърво, стъкло и метал, от които е изграден хотелът, правят движението на топлината максимално икономично", добавя Иван. Дървото изолира, без да създава конденз. 

Разбира се, не се учудвам да науча, че материалите, използвани за построяването на сградата, са от околността.

Любимата ми стая в Matterhorn-Focus кой знае защо е тази, която от хотела най-малко рекламират. Нарича се "Осветена от небето" и приютява гостите вътре в сърцето на планината, но същевременно разкрива гледка към звездите нощем. 

Изпълвам доволните си бели дробове с още малко планински въздух, преди да си тръгна от Цермат. Иска ми се да затворя тази чистота в буркан и да я взема със себе си като сувенир в Цюрих, който очаквам да е мръсен, пренаселен и скучен град. Това обаче се оказва съвсем ненужно. Въздухът в „Цюри", както му казват галено тукашните хора, е почти толкова чист. 

ЧИСТОТАТА НА „ЦЮРИ"

"Водата на река Лимат е с питейно качество" – не вярвам на това твърдение. Как може река, която разполовява град с население от почти половин милион души, да бъде толкова чиста?! Все ще се намерят стотина туристи, които да минат и да хвърлят по някой боклук. Все някое предприятие ще си излее химическия отпадък. Не, такива неща не се случват в Швейцария, дори в най-големия ѝ град. Във водите на река Лимат плуват хипнотизиращо изящни лебеди, които обичат да демонстрират своето величие с бавни движения и разперване на крила. Наистина, забелязвам една-две опаковки, но въпреки това дъното се вижда ясно през кристалната вода. "Градът на водата" през лятото се превръща в огромен градски воден парк с десетки съоръжения за плажуване. Плаването с лодка в реката, пиенето на бира, барбекюто в парка и плуването са от най-освежаващите и отпускащи занимания за местните. Нощно време съоръженията за къпане се превръщат в открити барове, приканващи посетителите да се отдадат на концерти, кино или кулинарни вечери с коктейл в ръка. От около хиляда обществени чешми извира вкусна вода, безплатна за всички. Цюрих не само предлага привлекателен баланс между работа и живот, но и визия за бъдещето.

Грийн Сити – проект в южен Цюрих, който цели да стане най-екологичния квартал в Швейцария. Идеята му е да е близо до природата и да предлага по-добро и устойчиво качество на живот и работа в градска среда. Проектът поставя нови стандарти за енергийна ефективност и устойчивост ("2000-ватовото общество"), като набавя 100% от нужната си енергия от възобновяеми източници и собствена ВЕЦ. 

ЕКОЛОГИЧЕН СЪВЕТ

Съхраняващи природата решения допълват луксозната фасада на Storchen на брега на река Лимат, следващата спирка от пътуването ми. Регула, мениджър на хотела, ме посреща с чаша шампанско, за да ми разкаже за добрите практики на семейния бизнес. "Ние сме първият зелен хотел в Цюрих, започнал да мисли по този начин" – споделя тя. Четиризвездният Storchen разполага със зарядно за електромобили, чешмите в стаите пестят 30% от разхода на вода, документацията се води електронно или на рециклирана хартия, боклукът се събира разделно, а хранителният отпадък се превръща в биогаз. 

И тук избират местни продукти. Регула ми споделя, че идват предимно богати хора, затова екологичните решения се рекламират по-пестеливо. "Гостите не трябва да разбират, че хотелът пести ресурси, предимно компаниите се интересуват от устойчивостта при избора на място за корпоративни събития". 


Докато се качвам към стаята си с гледка към реката, електронна реклама в асансьора ме кани да опитам веганското меню в ресторанта. Бележка, закрепена към плюшено щъркелче в стаята, ми намигва, че ако ме е грижа за природата, мога да оставя играчката върху леглото. Така ще пропуснат да сменят чаршафите ми всяка нощ и ще спестя изразходването на вода. 

Подобни иновативни решения се изготвят от екип от шестима души, наречен Екологичен съвет. Той се събира на всеки три месеца, за да създава и подобрява екологичната политика на Storchen, а персоналът на хотела получава специално обучение, свързано с устойчивостта. 

ОТ ХРАНИТЕЛНИ ОТПАДЪЦИ ДО БИОГАЗ

"Много мирише...", притеснява се Регула, когато я моля да ми покаже системата за превръщане на хранителните отпадъци в биогаз. И все пак ме превежда зад кулисите на красивия ресторант, за да ми покаже машината в кухнята – голям метален блендер с капак, свързан към няколко бидона в мазето чрез тръба. Вместо да се изхвърля, ненужната храна се превръща в енергия. Когато питам Регула как използват биогаза, тя отвръща: "Ние не използваме тази енергия. Не печелим нищо от това. Дори плащаме на една фирма да идва и да взема сместа". За тази цел дори не се налага да се влиза в хотела – служителите на фирмата издърпват ферментиращата смес през малък отвор отвън. 

ПОВЕЧЕ ДЕЛА

И в трите луксозни хотела забелязвам поучителната тенденция – по-малко думи и повече дела. Швейцарските хотели променят дефиницията за лукс, защото истинското изобилие идва не от разхищаването, а от пестенето и умното използване на ресурсите. Истинският лукс се открива не само в изключително доброто отношение към гостите, но и в уважението към околната среда. А вие как смятате? Дали такива идеи могат да си проправят път и в нашите хотели?

_______________________________________
Благодарности:
ZurichCARD ; Swiss Travel Pass
Една четвърт от възрастните не искат деца Наука

Една четвърт от възрастните не искат деца

Те са удовлетворени от живота и не смятат, че нещо им липсва

Южният океан признат официално Наука

Южният океан признат официално

Започват да го изписват по всички карти и атласи

Накараха „Изкуственото слънце“ да свети по-мощно от истинското Наука

Накараха „Изкуственото слънце“ да свети по-мощно от истинското

Новият рекорд от 120 милиона градуса приближи света до най-силно желания източник на енергия

Най-старата вода в света се намира под Канада и е на 2 млрд. години Наука

Най-старата вода в света се намира под Канада и е на 2 млрд. години

И на други планети може да има подземни екосистеми, невидими на повърхността

Разкриха нови генетични връзки в причините за биполярно разстройство Наука

Разкриха нови генетични връзки в причините за биполярно разстройство

45 милиона души на планетата страдат от това състояние

150 години е пределът на човешкия живот Наука

150 години е пределът на човешкия живот

Разчетът е само ако можем да избегнем болести, бедствия и масови убийства в хода на нашия земен път

Сърцето им е отдясно Наука

Сърцето им е отдясно

Как живеят хората с декстрокардия

Бозайниците могат да дишат през ануса при спешни случаи Наука

Бозайниците могат да дишат през ануса при спешни случаи

Японски учени обмислят как да пригодят чревна вентилационна система и за хора

Изобретение на Тесла изуми отново учените след 100 години Наука

Изобретение на Тесла изуми отново учените след 100 години

Откриват нови начини за използване на възвратния клапан

Тайнствено „бръмчене“ в междузвездното пространство Наука

Тайнствено „бръмчене“ в междузвездното пространство

Старият „Вояджър 1" служи вярно вече 44 години

Голямото предизвикателство: И Китай кацна на Марс Наука

Голямото предизвикателство: И Китай кацна на Марс

90 дни марсоходът „Чжу Жун" ще търси живот на Червената планета

Колко години ни трябват, за да спрем запътил се към Земята астероид Наука

Колко години ни трябват, за да спрем запътил се към Земята астероид

Eксперимент на НАСА доказва колко сме неподготвени за евентуален сблъсък с космически обект

Над САЩ вече ще летят генномодифицирани комари Наука

Над САЩ вече ще летят генномодифицирани комари

Експериментът на британска компания вбеси природозащитници, но може да помогне да се справим с опасни болести

Проксима Кентавър изригнала мощно преди 2 години Наука

Проксима Кентавър изригнала мощно преди 2 години

Според учените това е най-големият протуберанс, засичан някога в галактиката ни

Някои нарцисисти са смазани от несигурност, а не грандомани Наука

Някои нарцисисти са смазани от несигурност, а не грандомани

Учени обясниха защо самовлюбените персони с действията си всъщност отблъскват вместо да привличат