Списание Осем
Абонирай се
за Списание 8

В ритъма на Монголия

Как звучат морин хуур и дръмбой и още от тази екзотична страна (видео)

Монголия повечето хора асоциират с Чингиз хан – великия владетел, основал навремето най-голямата държава в световната история. И действително отпечатъкът му и до ден днешен се усеща навсякъде в тази необятна страна. Основното летище на страната, най-големият в света квадратен площад, най-качествената водка – всички те носят неговото име. Но разположената на повече от 1,5 млн. кв. км държава съвсем не блести само в отразената светлина на великия си владетел. Обхващаща 2 часови зони, места с разнообразен климат и релеф, тя е уникална в много отношения.

Свикнали сме да асоциираме Монголия с необятните ѝ степи. А тази екзотична страна с пъстра история е много повече. Ще се убедите в това от новия брой на Списание 8, в който се отправяме на пътуване до прохладните върхове на Алтай, на гърба на камилата до зелената пустиня Гоби, до туристическите юрти с беден бит, но и сателитни чинии, до странните състезания по дърпане на коза. 

Чуйте нетрадиционните монголски инструменти, а в брой 3/2017 на Списание 8 можете да намерите още много любопитни факти за страната. Видеото е дело на авторката на материала Зорница Шепкова. 

В монголските песни често звучат нетрадиционни инструменти. Сред тях е дръмбоят - метална пластинка, поставяна на устата и езика на изпълнителя, чрез която се получават специфични вибриращи звуци. Без аналог е морин хуур – струнен музикален инструмент с необикновена форма, издаващ интересен звук. Въздействието му е такова, че местните го използват за утешаване на… камилите си. Когато се ражда малко, нерядко майката го отхвърли поради депресия. Тогава почват да ù свирят срещу стреса... Морин хуур е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Разплащателни карти
Защита за онлай разплащане