Списание Осем
Абонирай се
за Списание 8

Авиооазисът на Изтока

Летището в столицата на Катар е едно от 10-те най-модерни в света, има формата на самолет и е посветено на водата

Ива Тодорова

Обожавам да пътувам, да летя, да се разхождам по летищата. Ако имам дълга пауза между полетите, времето буквално спира и най-сетне мога да разгледам бавно книги, парфюми, да довърша някой текст, да се мотая безцелно – отдавна забравен кеф. Да пия много дълго кафе и да се вглеждам в лицата на хора от целия свят. Лицата по летищата са някак различни, по-отворени и спокойни за запознанства, да си споделяме съдбата си на чакащи на един терминал във вселената чрез засичащи се погледи и едва доловими усмивки. Не проговаряме, но сме съучастници сякаш на чужда планета, на огромен космически кораб. Точно на това ми прилича летището в Доха. 

Път до Краби

Този път летя за Тайланд с Qatar Airways, които пуснаха на 5 декември полет до Краби и вече може да се кацне сред най-красивите острови, без да се минава през Банкок... но за това четете подробно в майския брой на Списание 8. 

Важна вметка! От днес (7 април) до неделя (9 април 2017 г.) има промоция именно на билетите за Краби - те са на цена от само 450 евро за двупосочен билет. За повече информация вижте тук.

Имам 4 часа между полетите на в Доха – достатъчно време, за да разгледам летище №1 на източния свят, едно от 10-те най хубави в света. 

Първото нещо, което ме връхлита, е прекрасният аромат. Още не знам, но ще отнеса част от него у дома (парфюмите тук са по-силни и трайни). Hamad International Airport е открито на 30 април 2014 г. с официална церемония на Qatar Airways. „Младо“ летище, все още се строят салони за пътниците от различните класи, както и части на терминалите. В арабския свят алкохолът е забранен, но в повечето салони за чакащи се предлагат питиета, които просто не са изложени. Огромно, луксозно, заемащо цели 22 квадратни километра, то е построено във формата на самолет. На покрива са инсталирани фотоволтаични панели, които захранват електрическата мрежа. За цялата 2015-а през него са минали 22 млн. пътници, а планът е скоро те да стигнат 50 милиона годишно. 

Основната тема на летището: вода. Защо? В Катар има пари, петрол и злато, но водата е същински лукс за пустинната държава. Литър петрол е около 40 цента, литър питейна вода - цял долар. Дизайнът на тавана е във формата на вълни, навсякъде са разположени прекрасни водни стени. Друга интересна особеност – на летището се пази тишина. Няма съобщения за полети, те са заместени с достатъчно на брой екрани. Единствените съобщения са за пушачите и за извънредни промени в гейтовете. 
Защо ли е така? Hamad Airport иска да напомня за дома... Странно! В централната зала чака огромната бронзова детска играчка – мече, настолна лампа на швейцарския автор Урс Фишер, закупена от сестрата на емира на Катар за 6,8 млн. долара и подарена на летището от кралското семейство. Инсталацията е висока е 7 метра и тежи близо 20 тона. Изкуството е универсален език, всички ще се върнат у дома, но през огромното бронзово мече - ще попътуват и в детството... На няколко места има изумителни, дизайнерски детски катерушки, а късото, но съвсем не детско влакче, е футуристична стъклена стрела, която превръща 15-те минути ходене до гейтовете в 2. Няма шофьор, движи се само! 

Ако имате повече време между полетите, можете да се настаните в хотела на летището. При над 8 часа авиокомпанията поема нощувката в луксозния хотел, където на вторият етаж можете на поплувате в басейн с прозрачно дъно, от който се вижда терминалът, да потренирате във фитнеса и дори да поиграете скуош за 15 долара на час. Цените не са непосилни. До края на годината в новата част на летището ще бъде отворен музей на Qatar Airways, посветен на 20-годишнината от създаването на компанията. Ще остане там за 3 месеца, след това ще бъде преместен в една от старите сгради на компанията. 

Ако имате повече време между полетите, задължително е да се възползвате от предлагания бърз безплатен тур на града. Решаваме да го направим и ние, качваме се в луксозното минибусче..., да, знам, че за пореден път използвам думата „лукс“, но тук всичко носи лустрото на висок стандарт. ПОДОБНИ СТАТИИ

 

Александър Миланов: Kатара се завърна!

снимкa Владимир Мачоков

Системата показва връзката между чакрите,
ДНК и звездните портали повече »

Загадки
 
 
39

Доха: зад отвора на бурката

В столицата на ултрамодерния Катар уличните лампи променят цвета си на всеки 5 минути, а не е рядка гледка 10-годишни деца да носят на рамо опитомени соколи повече »

Пътеки
 
 
0

Богомили - водещата тема в новия брой на „8“

Изгарянето на катарите в крепостта Монсегюр след кръстоносния поход на папа Инокентий III.
Копие на средновековна картина, направено през 1880 г. Снимка: Profimedia

„Свобода, равенство, братство“ е идеалът
на българското учение, което преди 1000 г.
възкресява универсалните човешки ценности повече »

История
 
 
10
Разплащателни карти
Защита за онлай разплащане