Списание Осем
Абонирай се
за Списание 8

Нашите български букви между миналото и бъдещето

Поредица от събития отбелязва 100-годишнината от рождението на проф. Васил Йончев

През 2016-а се навършват 100 години от рождението на художника и изследовател проф. Васил Йончев (за когото подробно ви разказахме в брой 5/2016 г.).

На 24 октомври от 18 ч в галерия „Академия" ще бъде открита изложба, представяща научноизследователската и творческа дейност на проф. Йончев и неговите произведения. 

Като част от експозицията ще можем да видим сюжет от работата на професора на терен с представяне на обектите, които е изследвал. Ще бъдат показани оригинали на възстановките на Йончев от обектите на изследване и последвалите анализи. Отделен панел в изложбата е свързан с неговата биография.

На 25 и 26 октомври в галерия „Академия" ще бъде проведена конференция на тема „Нашите български букви между миналото и бъдещето. Първоучители, учители, ученици". Събитието поставя въпроси, свързани с различни аспекти на съвременната българска кирилска графична форма, нейните история, приложение, проблеми и перспективи.

В конференцията ще вземат участие проф. Владислав Паскалев, проф. Тодор Варджиев, проф. Кирил Гогов, инж. Васил Василев, Иван Русев, Красен Кръстев, доц. д-р Илия Груев, Красимир Андреев, доц. д-р Кристина Борисова, Велина Мавродинова, доц. Пеньо Пенев, Кирил Златков, Лукас де Гроот. 

Събитията в галерия „Академия" са част от проект на катедра „Книга и печатна графика" към НХА за отбелязване на 100-годишнината от рождението на проф. д-р Васил Димитров Йончев – учител, художник, теоретик и основател на българската шрифтова художествена школа, творил в областта на изкуството на книгата и на шрифта, носител на международната награда „Гутенберг" на кмета на Лайпциг за постижения в изкуството на книгата. 

Стогодишнината от рождението на проф. Йончев е повод да отбележим особено важното и незаменимо място, което големият интелектуалец, теоретик, преподавател и общественик заема в българската култура и силното влияние, което оказва и днес като основоположник на академичното образование по шрифт и калиграфия, формирал съвременния възглед за графичната форма на българската писмена система.

В тази връзка в галерия „Шипка 6", СБХ, ет. 3 е представена „Българската художествена школа по шрифтово изкуство" – изложба на три поколения художници на шрифта от 50-те години до днес и творби на студенти от магистърска програма „Шрифт" към катедра „Книга и печатна графика", реализирани по време на учебния процес в НХА. 
ПОДОБНИ СТАТИИ

 

Разбулените азбуки

Преди точно 100 г. е роден проф. Васил Йончев, който рисува удивителната картина
на трите български писмености и дълбоката философия, въплътена в буквите от св. Кирил повече »

История
 
 
0
Разплащателни карти
Защита за онлай разплащане