Светът в тебГанета Сагова и Станислава Цветкова / 12 април 2019

Пилатес за всеки

Лесна и ефективна система за спорт пали сърцата на милиони още от времето на Първата световна война

Професионалистите от „Студио 7“, начело с Йолана и Татяна, помагат на все повече хора да
Професионалистите от „Студио 7“, начело с Йолана и Татяна, помагат на все повече хора да се влюбят в спорта и да живеят здравословно.
Преди няколко месеца Галя Герасимова, консултант и автор на Списание 8, която пише месечния ни астрохороскоп, ни каза: „Най-после имам причина да спортувам, открих не спорта, а културата на изработване на тялото, на всяко мускулче, прешлен и кост, не със сила, а с интелигентността на един необикновен човек  - Джоузеф Пилатес, измислил този начин още през първата световна война. по-късно той заминава за САЩ, където доразвива системата си и за физически активни хора... сега е за всички. Никога не можеш да си причиниш травма, а в същото време стяга тялото, изправя гърба - работи с мускули, с които никой спорт не се занимава... Напишете за „Студио 7“!“.

Преди дни и друг приятел на списанието, Катя Б., случайно отново ни препоръча „Студио 7“: „Пилатес е удивителна система за здраве и изваяна фигура. Само да ме видиш как изглеждам... Дори си купих годишна карта! Трябва да ги посетите и да напишете за тях...“

Е, не чакаме трета покана. И ето ни – екип на „8“ при 7-иците. Подхождаме нестандартно. Улисани в разговор, пропускаме официалния вход, озоваваме се във вътрешен двор и влизаме... през задния... 

Безплатно начало

Но и „Студио 7“ ни посрещат нестандартно: съгласяват се да ни разкажат за пилатес само ако самите ние „вкусим“ от удоволствието от този спорт. Впрочем това е практика за всеки новобранец. Първата тренировка е винаги безплатна. Така човек може да провери дали системата ще му допадне, преди да се хвърли смело в тренировките. Оказва се, че от всички, тествали системата за 4 години, има само два случая на клиенти, които са се отказали, тъй като са имали проблеми с вестибуларния апарат. Останалите се влюбват в пилатеса и запалват нови фенове, както направиха и с нас.  
Преди да облечем спортните дрехи обаче, се запознаваме с Татяна Стоянова и Йолана Анчева, създателките на „Студио 7 Пилатес“ – две чаровни, смели дами, които през 2015 г. отварят студиото, което вече се е превърнало в клуб, водени от една обща кауза – желанието да мотивират все повече хора да се движат и да се влюбят в спортуването. Те са пионерите, които създават нов модел за трениране, включвайки пилатес реформър. Вземат изключителното представителство на едни от най-качествените професионални уреди за пилатес на американската Peak Pilates и се обучават да работят с тях от професионалните мастър треньори на компанията. 4 години по-късно те вече имат второ студио и създаден франчайз. 

Защо пилатес?

Защото според двете мили ентусиастки е „най-добрата система за ежедневен спорт“. Пилатес представлява система от упражнения за балансиране на цялото тяло, разработена преди повече от деветдесет години от германеца Джоузеф Пилатес, откъдето получава и названието си. Системата се е доказала във времето.Пилатес укрепва и тонизира мускулите, дава гъвкавост, като в същото време прави фигурата ни по-стройна, като изправя стойката. Разглежда тялото като едно цяло, без да изолира група мускули, и не работи само върху определена област, което обикновено е характерно за фитнес системите. Повишената двигателна активност не е само превантивна мярка срещу различни неразположения на тялото. Пилатес е отлично средство и за възстановяване след преживени травми и заболявания. Освен това работи едновременно с тялото и с ума. 

Според проучване от 2005 година хората, които тренират пилатес по света, са били 11 милиона души! и растат непрекъснато. От днес – с двама повече (авторите на този текст)... 

Бързай  бавно

Но нека не избързваме. Бързането не е добър помощник дори и при тренирането на пилатес. При него всичко се случва бавно, внимателно и осъзнато, без пренапрягане, без контузии, болки и пот. Явно това е една от причините да го харесват милиони. 

Тази нежна, щадяща техника на спортуване се постига с уникален уред, разработен от Джоузеф Пилатес преди почти век. Наричат го „реформър“. Уредът създава условия за правилно изпълнение на движенията, като осигурява минимален риск от травми. Прави самата тренировка по-качествена, а резултатите по-бързи и по-добри.

Позволява с него да се работи за мускулатурата на всеки човек, независимо колко физически е подготвен той, защото се практикува  изометрично трениране. То натоварва малките мускулни групи, които са навсякъде в нашето тяло и се наричат стабилизатори. „Те са изградили цялата ни вътрешност и цялото ни тяло е оплетено в тези стабилизатори – те го държат. И ако не са тренирани и тонизирани, а ние в същото време тренираме само своите големи мускулни групи, в един момент гръбнакът и ставите ни започват да страдат, защото носят тежестта на голямата мускулатура и нямат малките стабилизатори, които да им помагат. А на тях това им е работата – да държат цялото ни тяло“, обяснява подробно Таня. Именно тези малки мускулни групи биват тренирани с помощта на реформъра. 

Тези мускулчета са много фини, затова и тренировката им е лека. Уредът няма тежести, а вместо тях са включени пружини с различно съпротивление, заради което трябва човек да балансира добре тялото си. 

Контрол на тялотоПо време на тренировките в залата обикновено няма музика, защото тя разсейва ума, а концентрацията върху движението, което се изпълнява, е важна. Първоначално Пилатес кръстил системата си „контролъджи“ (Contrology), защото именно в това е била основната идея – да се научим да контролираме всяко движение, за да може то да даде най-добрия резултат. 

Препоръчва се пилатес да се комбинира с друг вид спорт, защото тялото има нужда от разнообразие при тренировките, за да бъде в пълна кондиция. Големите мускулни групи трябва да се упражняват с повече интензивност и кардио. Затова Таня и Йоли не искат да подвеждат хората и да ги насърчават да практикуват само пилатес. Предлагат и други тренировки, за да изпълнят цялата палитра от нужди на тялото – силови, интервални кардио, кондиционни, както и безценната водна гимнастика. 

Индивидуален подход

„Студио 7“ е от малкото, където подходът към клиента е индивидуален. Спортува се с личен треньор в самостоятелна стая без други хора. (Това зачитане на личното пространство дава възможност на хора, които са популярни и се притесняват да тренират в групи, също да спортуват.)Всеки клиент на студиото притежава собствен картон, в който треньорите водят бележки за неговото развитие и физическо състояние, а програмата се изготвя индивидуално спрямо нуждите му (не се работи по готов шаблон). „Аз самата много години съм работила като треньор. От моята практика съм забелязала, че груповата тренировка е усреднен вариант, защото няма как да видиш дали всеки участник изпълнява движенията правилно, дори да искаш. Затова тук сме се съсредоточили върху персоналното трениране“, споделя Таня. 

Важно е да отбележим и че всички треньори в „Студио 7“ са изключително компетентни – до един са възпитаници на спортната академия. Интересна методика е сменянето им при всяко отделно посещение. „Опитваме се да избягаме от това да се стигне  до инерция и сприятеляване. При него си ставаш близък с треньора, започвате да обсъждате ежедневните грижи и в един момент се неглижира тренировката“, казва Таня, като визира личния си опит. И допълва, че самите треньори практикуват различен спорт – баскетбол, балет, спортна гимнастика, бойни спортове, борба, волейбол, лека атлетика, а това дава възможност на клиентите да се докоснат до разнообразна гама от методи, защото всеки спорт има определена школа. В началото голяма част от клиентите са малко предубедени към практиката с различни треньори, но след месец остават очаровани от резултатите, които са видими, и от комфорта, който усещат. 

Пилатес всеки ден

Първоначалната идея за създаването на студиото им тръгва оттам, че Таня и Йоли искат всеки човек да има достъп до зала и да тренира – без значение от пол, възраст или физическа подготовка. „Както често казваме, от 9 до 99 години – всеки е добре дошъл при нас и би трябвало да можем да намерим неговия начин на движение. Едни могат едно, други – друго, индивидуално е. Реформърът е достатъчно интелигентен и предлага движение за всеки“, категорична е Йоли. И споделя, че при тях често идват хора, чийто лекар ги е посъветвал да практикуват пилатес реформър. 

Студиото предлага консултации и с кинезитерапевти, за да са сигурни, че постъпват абсолютно правилно в по-специфични ситуации. Такива са например хора с инсулт, със синдром на Даун и с различни травми по гръбначния стълб като херния, протрузия и изкривявания. Една от първите им клиентки е жена с повече от 45% сколиоза изкривяване по рождение. С нея започват работа на реформъра, а два месеца по-късно тя им съобщава, че се чувства така, сякаш изкривяването си е отишло. „При този ъгъл на изкривяване започва да се затруднява и самото дишане, защото се смачква белият дроб. Но при постоянна работа жената започна да се чувства много добре. Каза, че от дете е висяла по лостове, правила е различни упражнения, но това, от което забелязва най-добри резултати, е реформърът“, спомня си Йоли. 

В момента работят с мъж с инсулт, който също се чувства по-добре благодарение на реформъра. „Отказа да ходи на физиотерапия, защото там го гледат като болен. А ние тук не се отнасяме към хората като различни и болни. Всеки си има проблеми и травми. Но всички сме нормални хора, просто имаме нужда от повече движение“, допълва Таня.

Пилатес е много подходящ и за жени, чиито гърди са оперирани или отстранени - заради застоя на лимфната течност.   Една тренировка по пилатес е с продължителност от 50 минути, защото точно толкова е необходимо, за да си вземем дневната доза движение, която ще ни помогне да бъдем по-здрави и физически, и емоционално. 

Таня и Йоли отправят и предизвикателство към своите клиенти, от което могат да се възползват и читателите на Списание 8. Всеки, който до 22 март закупи месечна карта за неограничен брой посещения в „Студио 7 груп“ и успее да тренира всеки ден (да направи общо 24 тренировки), ще получи обратно 50% от сумата за картата. Това е начин да стимулират хората да тренират ежедневно и да се грижат за собственото си здраве.

Най-мощният афродизиак – това е властта над другите Светът в теб

Най-мощният афродизиак – това е властта над другите

Маркиз дьо Сад: Няма човешко същество, на което да не му се иска да поиграе на деспот, ако притежава твърд характер

За смъртта не трябва да се плаща Светът в теб

За смъртта не трябва да се плаща

Филантропът Нюта Федерместер за любовта към отиващите си в болка

Малката звездичка Рейчъл и нейната покъртителна история Светът в теб

Малката звездичка Рейчъл и нейната покъртителна история

За краткия си живот детето спаси хиляди от жадна смърт

Колко боли да пораснеш? Светът в теб

Колко боли да пораснеш?

Изповедта на Красимира, която намери себе си в екстрените условия на едно риалити

Твърде съм зает, за да се безпокоя Светът в теб

Твърде съм зает, за да се безпокоя

Съветите на Дейл Карнеги за справяне с хроничната тревога

Господи, моля те не за чудеса, а за силата на всеки ден... Светът в теб

Господи, моля те не за чудеса, а за силата на всеки ден...

Малко позната молитва от бащата на „Малкият принц“

Любимият човек прилича на топ смачкана хартия Светът в теб

Любимият човек прилича на топ смачкана хартия

Отец Фьодор Бородин, баща на 8 деца: „А ти, като се женеше за нея, искаше ли да я направиш щастлива?“

RFK: Да предположим, че Бог е черен Светът в теб

RFK: Да предположим, че Бог е черен

Само онези, които се осмеляват да се провалят, само те могат да постигнат много

Хората могат да са тъжни и добре едновременно Светът в теб

Хората могат да са тъжни и добре едновременно

Съветите на един комик: Не казвайте „Стегни се“ на депресиран приятел

Петър Дънов: Злото в света е неразбраното добро Светът в теб

Петър Дънов: Злото в света е неразбраното добро

Днес е Световният ден на добротата. Протегнете ръка на паднал, направете комплимент - ще се почувствате по-добре

10 начина за култивиране на щастието Светът в теб

10 начина за култивиране на щастието

Ако ровите сутрин из саксиите с цветя на балкона - усмивката е гарантирана

Просто спрете кебапчетата! Светът в теб

Просто спрете кебапчетата!

Духовен живот без плътски лишения е невъзможен, а неяденето без покаяние се нарича диета

Седем пъти презрях душата си Светът в теб

Седем пъти презрях душата си

Великият душевед Халил Джубран за компромисите, които правим със себе си всеки ден

Ненаситното купуване на дрехи крие душевна болка и самота Светът в теб

Ненаситното купуване на дрехи крие душевна болка и самота

Изповедта на мис Мода за безумието на зависимостта от пазаруване

За жените-спасителки и мъжете, които ги мразят Светът в теб

За жените-спасителки и мъжете, които ги мразят

Много жени се топлят от отблясъците на благодарността на техните партньори

Намеренията без действия не означават абсолютно нищо Светът в теб

Намеренията без действия не означават абсолютно нищо

Хората, с които се заобикаляме, са най-важната сила извън нас самите, казва авторът на „Проницателят"