Подкрепете ни!
Светът в теб20 ноември 2019

RFK: Да предположим, че Бог е черен

Само онези, които се осмеляват да се провалят, само те могат да постигнат много

Снимки: wikipedia.org
Снимки: wikipedia.org
Робърт Франсис Кенеди (20 ноември 1925 г. - 6 юни 1968 г.), известен сред народа си като „Bobby“ Kennedy или RFK, е американски политик, по-малък брат на президента Джон Ф. Кенеди. Изпълнява длъжността главен прокурор от 1961 г.до 1964 г. След убийството на брат му става член на Сената от името на Ню Йорк. През 1968 г. Робърт Кенеди се кандидатира за президент на САЩ от Демократическата партия. В разгара на предизборната борба, след като печели Калифорния в предварителните избори, малко след полунощ на 5 юни 1968 г., е застрелян в Лос Анджелис и умира 25 часа по-късно. През май 1969 г. палестинецът Сирхан Сирхан е признат от съда за виновен и осъден на смърт за убийството на Робърт Кенеди. Впоследствие присъдата му е заменена с доживотен затвор. RFK e знаменит оратор и ревностен борец против апартейда за равенството на всички човешки раси. 
Предлагаме ви няколко извадки на Боби Кенеди от интервюта и речи. Много често репликата „ Да предположим, че Бог е черен“ се приписва от поколенията на Джон Ф. Кенеди, президент на САЩ, но тя е на брат му Боби Кенеди. RFK е сенатор и две години преди да бъде убит в Лос Анджелис той заминава за Южна Африка през 1966 г. Там държи реч срещу апартейда. След завръщането си в САЩ, той разказва за пътуването си в списание Look. Статията е озаглавена „Да предположим, че Бог е черен“.

  • Но да предположим, че Бог е черен, отговорих аз. Какво става, ако отидем на небето и през целия си живот сме се отнасяли към негрите като към по-низшестоящи от нас. А Бог е там, поглеждаме нагоре и виждаме, че Той не е бял… Какво? Тогава какъв ще е отговорът ни?
  • Можем да се движим в тази посока като страна – към по-голяма поляризация - черни хора сред чернокожи и бели сред бели, изпълнени с омраза един към друг. Или можем да направим усилие, както направи Мартин Лутър Кинг, да разберем и да заменим насилието (това петно от кръвопролитие, което се е разпростряло из нашите земи) с усилие да разберем, със състрадание и с любов.
  • Това, от което се нуждаем в Съединените щати, не е разделение. Това, от което се нуждаем в САЩ, не е омраза. Това, от което се нуждаем в Съединените щати, не е насилие и беззаконие, а е любов, мъдрост и състрадание един към друг. И от чувство за справедливост към онези, които все още страдат в нашата страна, независимо дали са бели или дали са черни.
  • Не се бойте от пътя на истината, а от липсата на хора, които да вървят по него.
„Първият съвет, който ще дам на своя наследник - каза той веднъж на приятеля си журналист Бен Брадли - е да гледа генералите и да не си мисли, че след като са военни, мнението им по военните въпроси е дяволско ценно."
  • Ако ние ... направим това, което те искат от нас, никой от нас няма да остане жив по-късно, за да им разкаже, че грешат. 
  • Разбира се, че за да се придържаме към стандартите, към идеализма, към визията, изправени пред непосредствените опасности, са необходими много смелост и самочувствие. Но също така знаем, че само онези, които се осмеляват да се провалят, само те могат да постигнат много.

Малко мъже са готови да се хранят с неодобрението на своите събратя, с недоверието на своите колеги, с гнева на обществото си. Моралната смелост е по-рядка стока от храбростта в битката или високата интелигентност. И все пак това е единственото съществено, жизненоважно качество на онези, които се стремят да променят свят, който ражда непрекъснато болезнени промени. 
  • Никоя мъченическа кауза никога не е била задушена от куршум на убиец. Никакви грешки не са били отстранявани от бунтове и граждански брожения. Снайперистът е само страхливец, а не герой. Неконтролируемата тълпа е само гласът на лудостта, а не гласът на разума.

Още по темата:

Начините да изгубим душевната си кожа са толкова, колкото са жените по света Светът в теб

Начините да изгубим душевната си кожа са толкова, колкото са жените по света

Преди възстановяването на себеусещането си, преди да се върне вътрешното зрение и океанското познание, сме били на дъното

Всеки има своя икигай Светът в теб

Всеки има своя икигай

Да открием какво ни кара да ставаме от леглото всяка сутрин

Татяна Черниговская: Всичко се срина в света отведнъж Светът в теб

Татяна Черниговская: Всичко се срина в света отведнъж

Цифровата реалност ражда „нов вид" човек. Наричам го „хомо конфузус“...

Обичайте се, така ще победите злото! Светът в теб

Обичайте се, така ще победите злото!

10 топли послания на възрастни хора към младите

Сърфиране по вълните на пандемията Светът в теб

Сърфиране по вълните на пандемията

М.Лайтман: Луксозните индустрии ще изчезнат, хората ще се спасят, когато осъзнаят, че всеки е свързан с другите

8 причини, поради които интелигентните хора са нещастни Светът в теб

8 причини, поради които интелигентните хора са нещастни

Разсъдливостта често се комбинира с невъзможността да изразим любов

Какво крие невротичната вина Светът в теб

Какво крие невротичната вина

Самообвинението води до успокоение, но спира развитието на личността

Огледални чувства и реакции Светът в теб

Огледални чувства и реакции

Там, където има много критика, съществува желание да се промени света. Зад това се крие липсата на готовност да се приеме собственото място в него.

Жена ми няма нужда от помощник, тя има нужда от партньор Светът в теб

Жена ми няма нужда от помощник, тя има нужда от партньор

Не съм помощник в този дом, аз съм част от него

Архиепископ Виган до Тръмп: Да се обединим с молитва срещу невидимия враг Светът в теб

Архиепископ Виган до Тръмп: Да се обединим с молитва срещу невидимия враг

„Децата на тъмнината" ще отговарят за пандемията, последствията от нея и социалното инженерство

Самотата е въпрос на избор, не на обстоятелства Светът в теб

Самотата е въпрос на избор, не на обстоятелства

Психологът М. Лабковский: дори децата трябва да бъдат оставени сами със себе си за известно време

Лисицата, която спаси живот Светът в теб

Лисицата, която спаси живот

Един мъж блъснал лисица с колата си, днес тя е повече от домашен любимец за него

Денят на детето е! Светът в теб

Денят на детето е!

Време за изповед пред детето в огледалото