Подкрепете ни!
Светът в теб21 декември 2019

Защо сме нещастни

Лиз Бурбо: Ако вярваш, че си отговорен за щастието или нещастието на другите, това винаги води до появата на чувство за вина

Снимка: Steven Van Loy, Unsplash
Снимка: Steven Van Loy, Unsplash
В своята книга „Слушай своето тяло. Твоя най-голям приятел на земята“ Лиз Бурбо разказва за духовните закони на битието, които мнозина от представителите на човечеството не познават, тъй като предпочитат да се подчиняват и да живеят с парадигмите на социалните нагласи, получени от техните родители, които са правили същото, както и техните родители, и родителите на техните родители...
Така се получава затворен кръг на поколения нещастни хора, стремящи се да бъдат достойни родители, деца, партньори и приятели без да са минали школата „Обикни първо себе си, за да можеш да обикнеш и другите“. Безпрекословното подчинение на поведенческите догми е насложило в цели фамилии отпечатъка на лицемерието и несвободността. На усещането, че са нещастни. 


Съвсем малко дете иска да отиде да си играе навън, без да е подходящо облечено, а времето е по-скоро студено. Майката му предлага да се облече по-топло. Детето отказва: то не желае да се облича повече. Не й остава друго, освен да го остави да излезе така навън, като преди това му обясни вероятните последствия. Детето решава. Детето ще мисли само за разболяване и неминуемо ще хване грип или хрема, ако майката настоява, че то ще настине. Ако майката понесе цялата си отговорност, като му каже: „Ако мислиш, че няма да ти е студено, добре. Но ако ти е студено, върни се бързо да се облечеш“, детето ще си промени напълно поведението. Ако избере да остане навън, то няма да се разболее, защото няма да мисли за болестта. В момента, в който започне да чувства, че му е студено, то ще се върне и със сигурност ще поиска допълнителна дреха. Колко пъти детето прави обратното на неговите нужди просто за да предизвика родителите си!

Паралелно с това колко родители се оплакват, че са пропилели живота си! Защо? Защото децата са поели различна посока от тази, която те са желаели за тях, като например да учат в университет. Или пък, ако децата им се дрогират или станат крадци и най-накрая се озоват в затвора. Тези родители имат всички основания на света да са нещастни. Защо? Защото те поемат отговорността за решенията и изборите на някой друг. Те са нещастни и изпитват такива емоции, защото действат противно на великите естествени закони, противно на реда на нещата.

Уви, този вид поведение продължава през целия ни живот на възрастни. Ние продължаваме да имаме големи очаквания по отношение на нашите близки и да се чувстваме отговорни заради тях. Освен това ние сме убедени, че благодарение на нас те са щастливи. Това поведение води само до нарастване и напомпване на нашето его. То ни пречи да усетим сърцето си, да следваме великите закони на любовта, както и тези на отговорността.

Веднага щом направим нещо противно на тези закони, ние предизвикваме реакции, които се проявяват чрез емоции, страх или чувство за вина, а това между другото води до голям брой неразположения и болести. Великите закони - физичните, космическите, психическите и духовните - са установени, за да управляват Земята. Ако някой реши да изпие чаша отрова, която според него изглежда като обикновена чаша вода, тялото му неизбежно ще реагира остро, тъй като се нарушава физичният закон.
Големият закон на отговорността е част от закона на любовта и на интелигентността. Този велик духовен Закон докосва дълбините на душата. Всеки човек на Земята е отговорен за самия себе си, за това, което Е, което ПРАВИ и което ИМА.

Да чувстваш или да вярваш, че си отговорен за щастието или нещастието на другите, винаги води до появата на чувство за вина. Ако се разпознаваш в тези редове, ако си хиперчувствителен човек и смяташ, че си отговорен за това, което се случва на околните, най-вече на твоите близки, ще разбереш колко си нещастен всъщност. Освен това, когато действаш по този начин, ти си създаваш очаквания към другите. Когато правим всичко за околните, естествено очакваме и те да се държат така към нас. И когато те не го направят, изпитваме огромно разочарование, гняв и фрустрация.

Още по темата:

Начините да изгубим душевната си кожа са толкова, колкото са жените по света Светът в теб

Начините да изгубим душевната си кожа са толкова, колкото са жените по света

Преди възстановяването на себеусещането си, преди да се върне вътрешното зрение и океанското познание, сме били на дъното

Всеки има своя икигай Светът в теб

Всеки има своя икигай

Да открием какво ни кара да ставаме от леглото всяка сутрин

Татяна Черниговская: Всичко се срина в света отведнъж Светът в теб

Татяна Черниговская: Всичко се срина в света отведнъж

Цифровата реалност ражда „нов вид" човек. Наричам го „хомо конфузус“...

Обичайте се, така ще победите злото! Светът в теб

Обичайте се, така ще победите злото!

10 топли послания на възрастни хора към младите

Сърфиране по вълните на пандемията Светът в теб

Сърфиране по вълните на пандемията

М.Лайтман: Луксозните индустрии ще изчезнат, хората ще се спасят, когато осъзнаят, че всеки е свързан с другите

8 причини, поради които интелигентните хора са нещастни Светът в теб

8 причини, поради които интелигентните хора са нещастни

Разсъдливостта често се комбинира с невъзможността да изразим любов

Какво крие невротичната вина Светът в теб

Какво крие невротичната вина

Самообвинението води до успокоение, но спира развитието на личността

Огледални чувства и реакции Светът в теб

Огледални чувства и реакции

Там, където има много критика, съществува желание да се промени света. Зад това се крие липсата на готовност да се приеме собственото място в него.

Жена ми няма нужда от помощник, тя има нужда от партньор Светът в теб

Жена ми няма нужда от помощник, тя има нужда от партньор

Не съм помощник в този дом, аз съм част от него

Архиепископ Виган до Тръмп: Да се обединим с молитва срещу невидимия враг Светът в теб

Архиепископ Виган до Тръмп: Да се обединим с молитва срещу невидимия враг

„Децата на тъмнината" ще отговарят за пандемията, последствията от нея и социалното инженерство

Самотата е въпрос на избор, не на обстоятелства Светът в теб

Самотата е въпрос на избор, не на обстоятелства

Психологът М. Лабковский: дори децата трябва да бъдат оставени сами със себе си за известно време

Лисицата, която спаси живот Светът в теб

Лисицата, която спаси живот

Един мъж блъснал лисица с колата си, днес тя е повече от домашен любимец за него

Денят на детето е! Светът в теб

Денят на детето е!

Време за изповед пред детето в огледалото