Подкрепете ни!
Светът в тебАлбена Иванова / 23 април 2020

Смърт за гадния наркоман! Това ли е решението?

Милен Цветков си отиде. Дизайнерската дрога, друсаната трева, дилърите и пазарите край училищата остават.

Снимка: wikimedia.org
Снимка: wikimedia.org
Милен Цветков е поредната жертва на наркотиците. Психоактивните вещества (ПАВ) убиват не само тези, които ги употребяват, но и много невинни хора около тях, или случайно изпречили се на пътя на безумието, родено от зловещата отрова. Над 640 са регистргираните дизайнерски дроги само през последните няколко години.

Според д-р Иван Добринов, психиатър, началник на Шесто мъжко отделение в психиатричната държавна болница в Раднево кокаинът, амфетамините, метамфетамините и много от новите психоактивни субстанции могат да предизвикат тежки необратими психиатрични усложнения и агресивно поведение. Човек губи връзка с реалността, може да има мисловни разстройства и дезорганизирано поведение. Той е опасен за себе си и околните. Той може да лае като куче, или да заколи майка си с нож. Може да изпотроши апартамента си и да го подпали, заедно с хората в него. Може да обикаля с брадва по осевата линия на шосето и да предизвика редица ПТП, да се сбие с няколко полицаи.

По време на психозата често се появяват налудни идеи и халюцинации, които мотивират тези действия, разказва д-р Добринов пред Стандарт нюз. През последните години в болницата ни се  хоспитализират все повече такива младежи, добавя той.

Те са със зрителни халюцинации и илюзии, параноидните налудности са със заплашително съдържание на фона на изостреното активно и пасивно внимание и ясно съзнание. В типичния случай поведението на индивида е враждебно, ирационално и може да доведе до безповодни прояви на насилие.

„В Европа задължителното лечение при доказана употреба на наркотици е факт, но в България не е. И трагедиите, като тази с Милен Цветков, си продължават. Няма съдия в мача между наркоманите и обществото. Има само жертви.“ – пише вчера сайтът на Дойче Веле за България. И преди година пак там: „Една грозна истина за България: България се провали: и до ден днешен държавата не предлага адекватна политика за лечение и превенция на наркозависимостта. Вместо това наркоманите се превръщат в престъпници.“

Социалните мрежи през последните дни както винаги са огледало на народните гневове и желания за мъст. Потребителите искаха да линчуват Кристиан, наркоманът-убиец на Милен Цветков. Някои поискаха да се върне смъртното наказание за такива като него. Други искаха да вкарат до живот родителите му в затвора или направо всички да бъдат разстреляни…

За съжаление, това е разбирането у нас за наркозависимите. Те са си виновни, техен избор е, мръсни гадове, и на калпавите им родители. Затвор за родителите на наркоманите и смърт за наркоманите иска общественото мнение. И никой не допуска, че на мястото на Кристиан може да е и някое друго момче, не в подобен джип и не задължително с богати родители. Защо ли?

Защото тревата и дрогата са навсякъде. Навсякъде. Леснодостъпни. На една ръка разстояние дори от 12-годишни деца. Попитайте лекарите от психиатриите, попитайте почернените родители, които работят от сутрин до мрак за насъщния и после в един миг ги викат или в полицията, или в лудницата, или направо в моргата...

Всяко момче (и момиче), което е на 22 години в момента, е учило в училище, в двора на което е изпушило първата си трева. Посетило е първата си „детска“ дискотека или зелено училище, където за първи път е опитало амфетамини и/или се е напило до припадък, защото и течната дрога – алкохолът, в България е адски евтина и достъпна дори за деца т.н. и т.н.

Всеки казва - това с моето дете не може да се случи, защото ние сме го възпитали правилно, но дали наистина е така. Когато тревата и дрогата са по-лесно достъпни от цигари и алкохол, когато всички около детето ви го правят, не е лесно той да остане „добре възпитан” аутсайдер.

Учителите обвиняват родителите, но те от години знаят кои са дилърите в двора на училището. Полицаите обвиняват разюзданите младежи, но често сами са част от схемата. Политиците обвиняват родителите, но те не променят НК, защото много от тях също купуват, ползват, или правят бизнес с отровите.

Има извършено тежко престъпление. Нека има и справедливо тежко наказание за виновния. Това е безмилостно ясно. Всеки отговаря за действията и бездействията си по силата на закона.

Но тук започнат въпросите: Какво прави България за своите наркомани? Те не са ли попаднали в лапите на наркотиците в държава, която си затваря очите пред лавинообразно нарастващия пазар на синтетична дрога? Какво прави България за своите деца, за да не станат те наркомани? Наркоманията е тежко психо-физико-социално заболяване, хронично, рецидивиращо и смъртоносно, но къде у нас се лекуват наркоманите?

Психиатричните държавни болници с нищожните си бюджети, забравени и захвърлени от държавата от години, могат ли да поемат армията от все по-млади наркомани, нуждаещи се от лечение? Имат ли ресурса да ги лекуват? Държавата осигурява ли принудително лечение и съответстващата организация за това? Държавата създала ли е структури за ресоциализация на вече преминалите лечение наркозависими? Има ли терапевтични групи в местата за лишаване от свобода? Отговорът на повечето от тези въпроси е не.

Милен Цветков си отиде. Но дрогата, тревата, пазарите и дилърите остават. До следващата смърт, причинена под въздействието на сатанинско силно психо-активно вещество, което превръща хората в зверове. И до следващия народен гняв: "Убий мръсния наркоман!"
Това ли е решението?

Още по темата:

Което е ваше - неизменно ще дойде при вас Светът в теб

Което е ваше - неизменно ще дойде при вас

Трябва да разберем, че Бог е зад гърба ни винаги и това, че ни е изоставил е брътвежът на егото, а не истината. Той е тук и сега. Винаги.

Мамо, помниш ли как те хранех, като беше бебе? Светът в теб

Мамо, помниш ли как те хранех, като беше бебе?

Децата помнят по-ясно отминали животи

Вярвай, доверявай се, грей, благодари! Светът в теб

Вярвай, доверявай се, грей, благодари!

Как да познаеш твоя човек ли? Лесно е! Ще тръгнеш насреща му и ще се сблъскате по средата на пътя...

Духовното пробуждане: Странични ефекти Светът в теб

Духовното пробуждане: Странични ефекти

Но когато изпълзите изпод руините на вашите ментални шаблони, ще разберете, че всичко това си е струвало

Какво се случва, когато жените раждат дете „за себе си“ Светът в теб

Какво се случва, когато жените раждат дете „за себе си“

Прекомерната майчина любов унищожава здраве и съдби, казва Анатолий Некрасов

Да се пазя да укорявам и да не се подигравам на хората Светът в теб

Да се пазя да укорявам и да не се подигравам на хората

Непреходните съвети на Марк Аврелий, отправени от него към него

Време е за Събрание и то...Велико Светът в теб

Време е за Събрание и то...Велико

Обезсмислихме живота на младите с тридесетгодишната си препирня „кой да кара влака"

Свами Шивананда: Светът е най-добрият гуру Светът в теб

Свами Шивананда: Светът е най-добрият гуру

Бог говори чрез сънищата, вътрешния глас, през устата на хората около нас

Да върнеш себе си на самия себе си Светът в теб

Да върнеш себе си на самия себе си

Нийл Доналд Уолш: Когато общуването е затруднено, това е знак, че няма достатъчно любов

Зор Алеф: Магическите закони на успеха Светът в теб

Зор Алеф: Магическите закони на успеха

Кодексът на духовното достойнство ни учи как да реализираме висшите стремежи на душата си

Начините да изгубим душевната си кожа са толкова, колкото са жените по света Светът в теб

Начините да изгубим душевната си кожа са толкова, колкото са жените по света

Преди възстановяването на себеусещането си, преди да се върне вътрешното зрение и океанското познание, сме били на дъното

Всеки има своя икигай Светът в теб

Всеки има своя икигай

Да открием какво ни кара да ставаме от леглото всяка сутрин

Татяна Черниговская: Всичко се срина в света отведнъж Светът в теб

Татяна Черниговская: Всичко се срина в света отведнъж

Цифровата реалност ражда „нов вид" човек. Наричам го „хомо конфузус“...

Обичайте се, така ще победите злото! Светът в теб

Обичайте се, така ще победите злото!

10 топли послания на възрастни хора към младите