Подкрепете ни!
Светът в тебАлбена Иванова / 23 април 2020

Смърт за гадния наркоман! Това ли е решението?

Милен Цветков си отиде. Дизайнерската дрога, друсаната трева, дилърите и пазарите край училищата остават.

Снимка: wikimedia.org
Снимка: wikimedia.org
Милен Цветков е поредната жертва на наркотиците. Психоактивните вещества (ПАВ) убиват не само тези, които ги употребяват, но и много невинни хора около тях, или случайно изпречили се на пътя на безумието, родено от зловещата отрова. Над 640 са регистргираните дизайнерски дроги само през последните няколко години.

Според д-р Иван Добринов, психиатър, началник на Шесто мъжко отделение в психиатричната държавна болница в Раднево кокаинът, амфетамините, метамфетамините и много от новите психоактивни субстанции могат да предизвикат тежки необратими психиатрични усложнения и агресивно поведение. Човек губи връзка с реалността, може да има мисловни разстройства и дезорганизирано поведение. Той е опасен за себе си и околните. Той може да лае като куче, или да заколи майка си с нож. Може да изпотроши апартамента си и да го подпали, заедно с хората в него. Може да обикаля с брадва по осевата линия на шосето и да предизвика редица ПТП, да се сбие с няколко полицаи.

По време на психозата често се появяват налудни идеи и халюцинации, които мотивират тези действия, разказва д-р Добринов пред Стандарт нюз. През последните години в болницата ни се  хоспитализират все повече такива младежи, добавя той.

Те са със зрителни халюцинации и илюзии, параноидните налудности са със заплашително съдържание на фона на изостреното активно и пасивно внимание и ясно съзнание. В типичния случай поведението на индивида е враждебно, ирационално и може да доведе до безповодни прояви на насилие.

„В Европа задължителното лечение при доказана употреба на наркотици е факт, но в България не е. И трагедиите, като тази с Милен Цветков, си продължават. Няма съдия в мача между наркоманите и обществото. Има само жертви.“ – пише вчера сайтът на Дойче Веле за България. И преди година пак там: „Една грозна истина за България: България се провали: и до ден днешен държавата не предлага адекватна политика за лечение и превенция на наркозависимостта. Вместо това наркоманите се превръщат в престъпници.“

Социалните мрежи през последните дни както винаги са огледало на народните гневове и желания за мъст. Потребителите искаха да линчуват Кристиан, наркоманът-убиец на Милен Цветков. Някои поискаха да се върне смъртното наказание за такива като него. Други искаха да вкарат до живот родителите му в затвора или направо всички да бъдат разстреляни…

За съжаление, това е разбирането у нас за наркозависимите. Те са си виновни, техен избор е, мръсни гадове, и на калпавите им родители. Затвор за родителите на наркоманите и смърт за наркоманите иска общественото мнение. И никой не допуска, че на мястото на Кристиан може да е и някое друго момче, не в подобен джип и не задължително с богати родители. Защо ли?

Защото тревата и дрогата са навсякъде. Навсякъде. Леснодостъпни. На една ръка разстояние дори от 12-годишни деца. Попитайте лекарите от психиатриите, попитайте почернените родители, които работят от сутрин до мрак за насъщния и после в един миг ги викат или в полицията, или в лудницата, или направо в моргата...

Всяко момче (и момиче), което е на 22 години в момента, е учило в училище, в двора на което е изпушило първата си трева. Посетило е първата си „детска“ дискотека или зелено училище, където за първи път е опитало амфетамини и/или се е напило до припадък, защото и течната дрога – алкохолът, в България е адски евтина и достъпна дори за деца т.н. и т.н.

Всеки казва - това с моето дете не може да се случи, защото ние сме го възпитали правилно, но дали наистина е така. Когато тревата и дрогата са по-лесно достъпни от цигари и алкохол, когато всички около детето ви го правят, не е лесно той да остане „добре възпитан” аутсайдер.

Учителите обвиняват родителите, но те от години знаят кои са дилърите в двора на училището. Полицаите обвиняват разюзданите младежи, но често сами са част от схемата. Политиците обвиняват родителите, но те не променят НК, защото много от тях също купуват, ползват, или правят бизнес с отровите.

Има извършено тежко престъпление. Нека има и справедливо тежко наказание за виновния. Това е безмилостно ясно. Всеки отговаря за действията и бездействията си по силата на закона.

Но тук започнат въпросите: Какво прави България за своите наркомани? Те не са ли попаднали в лапите на наркотиците в държава, която си затваря очите пред лавинообразно нарастващия пазар на синтетична дрога? Какво прави България за своите деца, за да не станат те наркомани? Наркоманията е тежко психо-физико-социално заболяване, хронично, рецидивиращо и смъртоносно, но къде у нас се лекуват наркоманите?

Психиатричните държавни болници с нищожните си бюджети, забравени и захвърлени от държавата от години, могат ли да поемат армията от все по-млади наркомани, нуждаещи се от лечение? Имат ли ресурса да ги лекуват? Държавата осигурява ли принудително лечение и съответстващата организация за това? Държавата създала ли е структури за ресоциализация на вече преминалите лечение наркозависими? Има ли терапевтични групи в местата за лишаване от свобода? Отговорът на повечето от тези въпроси е не.

Милен Цветков си отиде. Но дрогата, тревата, пазарите и дилърите остават. До следващата смърт, причинена под въздействието на сатанинско силно психо-активно вещество, което превръща хората в зверове. И до следващия народен гняв: "Убий мръсния наркоман!"
Това ли е решението?

Още по темата:

Любовната революция Светът в теб

Любовната революция

Радикалната промяна, която желаем за децата си, е възможна и реална, но трябва да я започнем от себе си

Квантовата молитва: акт на овластено получаване Светът в теб

Квантовата молитва: акт на овластено получаване

Ако се чувствате така, сякаш животът е борба, тогава вашите молитви ще останат нечути

Защо се нуждаем от саморефлексия всеки ден Светът в теб

Защо се нуждаем от саморефлексия всеки ден

Самоанализът ще почисти душата, ще ни помогне да вземем решение и да не грешим отново

Как да приемаме неочакваните промени в живота си Светът в теб

Как да приемаме неочакваните промени в живота си

Трябва да си представяме в сърцето и ума си какво искаме, а не да буксуваме върху това, което НЕ искаме

Умираме без да сме разбрали нищо Светът в теб

Умираме без да сме разбрали нищо

Всичките ни беди и нещастия са кратковременни

Спокойно, не закъснявате за никъде. Нито пък сте подранили. Светът в теб

Спокойно, не закъснявате за никъде. Нито пък сте подранили.

Вие сте точно там, където трябва да сте и сте точно такива, каквито трябва да сте. В своето време.

Трите вълни доброволци на Земята се чувстват объркани Светът в теб

Трите вълни доброволци на Земята се чувстват объркани

Те са тук, за да променят енергията на човечеството и да го издигнат

Трите вируса на съзнанието Светът в теб

Трите вируса на съзнанието

Как сами си забраняваме да променим живота си към по-добро

Великите ужасни родители, предали децата си Светът в теб

Великите ужасни родители, предали децата си

Зловещи факти за емоционалните недъзи на известните

Ако човек е по природа мързелив или глупав, той оставя улики за това в най-дребните Светът в теб

Ако човек е по природа мързелив или глупав, той оставя улики за това в най-дребните детайли

Хората реагират на вашата енергия и поведение повече, отколкото на думите ви. Отърсете се от склонността винаги да спорите.

Колко пъти може да се падне в една и съща яма Светът в теб

Колко пъти може да се падне в една и съща яма

Понякога промяната при садомазохиста е възможна

Идва епохата на пробуденото правене Светът в теб

Идва епохата на пробуденото правене

E. Толе: Намираме се в средата на изключително важно събитие в еволюцията на човешкото съзнание

А сега остават тия три: вяра, надежда, любов; но по-голяма от тях е любовта Светът в теб

А сега остават тия три: вяра, надежда, любов; но по-голяма от тях е любовта

Любовта е търсене, премеждие, отдаване, принасяне, жертва, кръст, пътуване...

Виждате ли грешката? Светът в теб

Виждате ли грешката?

Един кратък урок по устойчивост на критика

Какво означава да се грижиш за другия Светът в теб

Какво означава да се грижиш за другия

Миналата любов е източник на сила, настоящата любов е резултат от силата