Подкрепете ни!
Светът в тебЕкатерина Ангелова / 13 август 2020

Какво са чакрите и кои са седемте основни в човешкото тяло?

Колкото по-добре отворени и балансирани са те на енергийно ниво – толкова по-добре се чувстваме ние

изображения:iStock
изображения:iStock
Според източната философия в човешкото тяло има седем основни чакри. Има и една допълнителна осма, но за нея ще си поговорим някой друг път.

Какво са чакрите?
Думичката чакра в превод от санскрит означава колело. Чакрите са енергийни центрове в човешкото тяло, които спомагат регулирането на всички негови процеси и функции. Като се започне от правилното функциониране на органите, минем през здравето и работата на имунната система и стигнем до емоциите и настроението. По дефиниция в тялото ни има 7 такива енергийни центъра. Те са разположени на различни нива от основата на гръбначния ни стълб до върха на главата. Всяка чакра има различна вибрационна честота и е оцветена в различен цвят. Също така всяко едно от енергийните колела в тялото ни е свързано с различно сетиво в него.   


ПЪРВА ЧАКРА
Първата чакра – Муладхара, се намира дълбоко в основата на гръбначния ни стълб (отдолу нагоре) – в областта на опашката отзад и срамната кост отпред. Известна е още под названието Коренна чакра. Тя е нашата връзка със земята и отговаря за това да се чувстване заземени, силни, уверени и в безопасност. Цветът й е червен, а планетите свързани с нея са Сатурн и Земята. Органите, за които отговаря Коронната чакра, са краката, долната част на гърба, дебелото черво, половите органи Първичният й елемент е земя, а сетивото, свързано с нея е обонянието. Муладхара отговаря за оцеляването на човека, за финансовата стабилност, храната и сигурността. Енергията за успеха на всяко материално натрупване идва именно от нея. Проявлението и е: „Движа се“. Ако тази чакра е блокирана, човек може да изпита страх, тревожност, несигурност.    


ВТОРА ЧАКРА
Втората чакра в нашето тяло е Свадхиштхана. Известна е и като Сакрална или Коремна чакра. Тя е разположена в долната част на корема (на 2 сантиметра под пъпа) – на нивото на половите органи, за които отговаря. Втора чакра се свързва с нашите емоции и с това как се отнасяме към емоциите на другите. Цветът й е оранжев, а елементът - вода. Сетивото, за което се грижи е вкусът. Втора чакра е центърът на сексуалната енергия у човека. Също така тя ни помага да сме креативни и адаптивни към настъпващите промени, както и да имаме правилна самооценка и увереност. Проявлението й е: „Жизнен съм“. Ако при втора чакра има липса на баланс, човек може да се почувства емоционално нестабилен, обсебен от мисли за секс или тотална липса на такива.


ТРЕТА ЧАКРА
Третата чакра е известна под названието Манипура и се нарича още чакра на Слънчевия сплит. Намира се именно там - малко над нивото на пъпа и на 2 сантиметра под гръдната кост, в центъра зад стомаха. Цветът й е жълт, а елементът – огън. Чувствата, с които се свързва тази чакра, са личната самооценка и доверието. Третата чакра е центърът на личната сила, мястото на егото, на страстите, импулсите, гнева и силата. Органите, за чието здраве се грижи са панкреасът, храносмилателната система, бъбреците, черният дроб, жлъчният мехур. Сетивото, с което се свързва чакрата на Слънчевия сплит, е зрението. А проявлението й е: „Чувствам“. Често, когато трета чакра е извън баланс, се появяват депресия, емоционално объркване, липса на увереност, притеснение за това какво мислят другите за нас и други.


ЧЕТВЪРТА ЧАКРА
Името на тази чакра на санскрит е Анахата, нарича се още  Сърдечна чакра. Разположена е в сърдечната област, точно зад гръдната кост. Чувствата, за които отговаря, са любовта, състраданието и духовността. Земният й елемент е въздух, а цветът й е зелен. Сърдечната чакра освен за самото сърце, отговаря още за имунната система и тимуса. Тя е мостът между първите три (отговарящи за материалното) и следващите три (духовни) чакри. Тоест мост между тялото и ума и духа. Сетивото на четвърта чакра е допирът. Проявлението й е: „Мисля“. Когато в четвърта чакра липсва баланс човек може да започне да изпитва самосъжаление, да стане параноичен или крайно нерешителен, да се чувства недостоен за любов или да изпитва страхове, че ще бъде наранен и изоставен.  


ПЕТА ЧАКРА
Петата чакра се нарича Вишудха. Разположена е в областта на гърлото и е известна още като Гърлена чакра. Тя е свързана с комуникацията и творчеството чрез мисъл, реч и писане. Възможността за промяна, трансформация и изцеление се намират тук. Пета чакра има син цвят, а елементът й е етер или Космос. Органите, за които отговаря, са щитовидната и надщитоеидната жлеза. Когато е в баланс тя ни позволява да изразяваме себе си точно и ясно и да общуваме пълноценно с останалите хора. Сетивото, за което отговаря, е слухът. Проявлението й е: „Зная“. Ако енергията в пета чакра е извън баланс, може да се чувствате плахи, слаби и да не можете да изразите себе си и мислите си.   


ШЕСТА ЧАКРА   
Названието й е Аджна. Намира се в центъра на челото, където е разположено третото око у човека. Затова и алтернативното й название е Чакра на Третото око. Свързва се с възприятието и знанието. Това е центърът на психичните и метафизични способности на човешкото същество. Цветът на шестата чакра е индиговият, а елементът й – светлината. Аджна развива способността ни да виждаме голямата картина и да използваме и развиваме интуицията си. Тя е определяна като център на душата и ни помага да се свързваме с божественото, което се разгръща още повече в следващата седма чакра. Проявлението на чакрата на Третото око логично е: „Виждам“. Когато Шеста чакра е блокирана, може да станете неотстъпчиви и егоистични.  


СЕДМА ЧАКРА
Последната от седемте основни чакри в човешкото тяло е Сахасрара и е известна още като Коронна чакра. Свързва се с разбирането и информацията. Намира се на върха на главата. Това  е центърът на духовността, просветлението, динамичната мисъл и енергия. Цветът на Сахасрара е бял или виолетов, а елементът, с който борави – мисълта. Коронната чакра има способността да се свързва с божествената космическа енергия. Тя е отговорна за осъзнаването и просветлението у човека. Свързва се със съзнанието. Проявлението на Коронната чакра е: „Съм“. Според окултните вярвания душата влиза през Коронната чакра при раждането на човека, и пак от там напуска тялото му, когато почине.

За всички чакри важи едно основно правило – колкото по-добре отворени и балансирани са те на енергийно ниво – толкова по-добре изпълняват функциите, с които са свързани и толкова по-добре се чувстваме ние. От друга страна, ако има блокаж в някоя от чакрите, ние имаме проблем с нещата, за които тя отговаря, а това неминуемо нарушава и баланса на цялостното ни съществуване. Има много методи за балансиране и изчистване на чакрите от блокажи, но за тях ще си поговорим в някой от следващите текстове.  
7 необичайни въпроса, за да откриете житейската си цел Светът в теб

7 необичайни въпроса, за да откриете житейската си цел

Трябва да намерим какво ни вълнува страстно и да си признаем на какви жертви сме готови

Свалете маските! Светът в теб

Свалете маските!

Привличаме такива хора, каквито изобразяват маските ни

Законът за привличането – как да се възползваме от силата му Светът в теб

Законът за привличането – как да се възползваме от силата му

5 лесни стъпки, чрез които да привличате в живота си онова, за което мечтаете

Всяка наша клетка чува, разбира, вълнува се и очаква комуникация Светът в теб

Всяка наша клетка чува, разбира, вълнува се и очаква комуникация

Как разговорът с тялото ви може да ви помогне да се излекувате

Три начина да успокоите страдащия ум Светът в теб

Три начина да успокоите страдащия ум

Природа, благоговение, подреждане. Това са ключовете към заглушаване на вътрешния критикарски глас.

Изградете eнергийното си тяло, за да предпазите физическото Светът в теб

Изградете eнергийното си тяло, за да предпазите физическото

Ако страхът ви държи в плен, не се борете с него, ще загубите. Вместо това се научете да го трансформирате.

Ако знаете как да обичате, можете да правите всичко, което искате Светът в теб

Ако знаете как да обичате, можете да правите всичко, което искате

Страхът, зависимостта, ревността, самосъжалението - те не са любов

Щастието идва от подадената ръка към другия Светът в теб

Щастието идва от подадената ръка към другия

16-годишният Гео с част от стипендията си купува спално бельо за болница

Разказ за спрелия часовник Светът в теб

Разказ за спрелия часовник

Онези, които упорито искат да живеят вечно, ще бъдат осъдени да останат в света на сивия ход на ежедневието

Как да активираме осмата чакра? Светът в теб

Как да активираме осмата чакра?

Тя е портал към космическите енергии и дом на висшия „Аз” на човека

Какво казват най-лошите ви мисли за вас Светът в теб

Какво казват най-лошите ви мисли за вас

Просто вярвайте в себе си и знайте - скоро ще разберете всичко

Хенри Форд: „Повече от победените са тези, които са се предали” Светът в теб

Хенри Форд: „Повече от победените са тези, които са се предали”

Провалът е само добра възможност да започнеш всичко по по-разумен начин

Как малките неща ще ни върнат радостта от живота? Светът в теб

Как малките неща ще ни върнат радостта от живота?

Светът ни предлага изобилие от приятни моменти. Достатъчно е само да ги забележим.

Цялата любов в една снимка Светът в теб

Цялата любов в една снимка

Непознати удържат в продължение на час мъж да не скочи в Темза

Как да понесем изпитанието да бъдем недоволни от себе си Светът в теб

Как да понесем изпитанието да бъдем недоволни от себе си

Морган Скот Пек: Да обичаме себе си и да съзнаваме несъвършенството си е възможно дори едновременно