Подкрепете ни!
Светът в тебАлън Елкин* / 09 декември 2020

Как вярата помага да се справим със стреса

Не съществува само един правилен начин за намиране на чувството за духовна свързаност

изображение: iStock
изображение: iStock
Вярата в нещо по-голямо от непосредственото ви преживяване може да ви помогне да създадете вътрешен мир и да се справите със стреса в живота си. Живеем във вселена, която е едновременно загадъчна и понякога поразителна. Опитваме се да придадем смисъл и цел на нашия твърде кратък живот.

Вярата в нещо по-голямо, нещо космическо, може да помогне на някои хора да се справят с непознатото и може би непознаваемото. Не съществува правилен начин за намиране на чувството за духовна свързаност. За мнозина тази вяра може да приеме формата на вяра в Бог и участие в традиционна религиозна система от вярвания. Вашата духовност обаче може да приеме различна форма. Това може да е вяра в по-глобална, по-неясно формулирана висша сила или по-висша цел. Или може да приеме формата на вяра в такива ценности като човешкия дух, човешката общност или природата.

Независимо от формата на вашите духовни вярвания, нарастващите доказателства показват, че вярата може да бъде мощен буфер на стреса, подобрявайки способността ви да се справяте с по-сериозните сътресения в живота. Вярата може да ви помогне да се справите с болестта и дори да ви помогне да живеете по-дълго. Причините, поради които вярата помага, са както преки, така и косвени.

Как помага вярата

Вярата може да даде смисъл и цел. Наличието на дълбоко усетена система от вярвания може да ви помогне да се справите с много от объркващите и тревожни въпроси, които обграждат смисъла на съществуването. Защо си тук? Какъв е смисълът и целта на живота? Какво се случва, когато умреш?
Вярата може да засили стрес-ефективните ценности. На практика всички религии популяризират ценностите на любовта и добротата и осъждат чувствата, предизвикващи стрес, като гняв, враждебност и агресия.

Вярата може да осигури надежда и приемане.
Това насърчава чувството за оптимизъм и надежда, че нещата ще се получат най-добре. Вярата също ви помага да приемете това, което не се получава и това, което не можете да контролирате.

Вярата ви обединява с другите.
Тя може да създаде усещане за общност, което често обединява хората по взаимно подкрепящ се начин. Наличието на други, с които да съществувате и да споделяте, може да намали стреса ви. Принадлежността към религиозна организация може да ви свърже с други хора от по-широката общност, които имат по-малък късмет по някакъв начин и това ще ви позволи да помагате и да служите на нуждаещите се.
Вярата може да ви успокои. Често понятието и процесът включват молитва и съзерцание, които подобно на медитация и други форми на телесна релаксация, могат да доведат до редица физически промени, които намаляват стреса.

Силата на молитвата за намаляване на стреса

Д-р Хърбърт Бенсън, пионер в областта на вярата, релаксацията и намаляването на стреса, изучава ролята на молитвата и нейните ефекти върху стреса. Бенсън установява, че когато накарат хората да включват думи или изречения с религиозно значение в програмата си за медитативна релаксация, постигнатите нива на релаксация са значително по-високи от тези, които не включват религиозно съдържание.

Съдържанието може да бъде толкова просто, колкото дума или фраза, взети от традиционна молитва (Господнята молитва „Отче наш“, например) или дума от духовен текст (като шалом, което означава „мир“ или echad, което означава „един“).

Какво казва науката

Неотдавнашно проучване на Националния институт за психично здраве на САЩ например установи, че хората, които смятат, че религиозните вярвания са централен елемент в живота им, изпитват по-ниски нива на депресия, отколкото контролната група.

В друго проучване изследователи от окръг Евънс, Джорджия анализират намаляващите стреса ефекти при редовните посетители на църквата в сравнение с тези, които не посещават Божия храм. Те установили, че измерванията на кръвното налягане са значително по-ниски при традиционно посещаващите църквата.

Изследователи от Вашингтон, Мериленд, установили, че при посещаващите рутинно църква, родени във вярващи семейства, в които този ритуал се спазва от поколения, рискът от смърт при сърдечен пристъп е по-нисък, отколкото при рядко посещаващите Божия храм. (Учените се уверили, че резултатите нямат нищо общо с тютюнопушенето, пиенето и други променливи, които могат да повлияят на статистиката.)

Израелски учени пък сравнявали здравето на светските и ортодоксалните си съграждани. Станало ясно, че в по-малко религиозната група и в групата на агностиците и атеистите рискът от инфаркт бил четири пъти по-висок от включените в групата на ортодоксалните вярващи. В групата на атеистите и агностиците били отчетени по-високи нива на холестерол, отколкото по-религиозната група.
________
*Д-р Алън Елкин е клиничен психолог и директор на Центъра за управление на стреса и консултиране в Ню Йорк. Национално известен със своя опит и проучвания в областта на стреса и емоционалните разстройства, той често се появява в Today , Good Morning America и Good Day New York .

Източник

Още по темата:

Как Матрицата контролира ума ви и ви вади от релси Светът в теб

Как Матрицата контролира ума ви и ви вади от релси

Осъзнайте отрицателното програмиране и го прекратете, за да сте свободни. Можете. Имате необходимата мощ и сила.

5-те неща, за които хората съжаляват най-често на смъртния си одър Светът в теб

5-те неща, за които хората съжаляват най-често на смъртния си одър

Искреност, минимализъм, време за приятелство и семейство са основните ни пропуски

Това, което днес е правилно, може утре да е погрешно Светът в теб

Това, което днес е правилно, може утре да е погрешно

Ошо за смелостта, любовта и необходимостта да бъдеш себе си

Любов vs. Страх Светът в теб

Любов vs. Страх

Най-известното стихотворение в мрежата от 11 години насам

Непреодолимата скръб за домашния любимец Светът в теб

Непреодолимата скръб за домашния любимец

Смъртта на кучето ни може да е по-тежка за нас от загубата на роднина и приятел

Джакомо Казанова: „Няма жена в света, която да устои на постоянно внимание” Светът в теб

Джакомо Казанова: „Няма жена в света, която да устои на постоянно внимание”

Ако не си направил нещо, което заслужава да бъде записано, то поне напиши нещо, което заслужава да бъде прочетено

Как да създадете живота, който желаете Светът в теб

Как да създадете живота, който желаете

В момента съществуват два свята. В кой ще избереш да живееш?

7 необичайни въпроса, за да откриете житейската си цел Светът в теб

7 необичайни въпроса, за да откриете житейската си цел

Трябва да намерим какво ни вълнува страстно и да си признаем на какви жертви сме готови

Свалете маските! Светът в теб

Свалете маските!

Привличаме такива хора, каквито изобразяват маските ни

Законът за привличането – как да се възползваме от силата му Светът в теб

Законът за привличането – как да се възползваме от силата му

5 лесни стъпки, чрез които да привличате в живота си онова, за което мечтаете

Всяка наша клетка чува, разбира, вълнува се и очаква комуникация Светът в теб

Всяка наша клетка чува, разбира, вълнува се и очаква комуникация

Как разговорът с тялото ви може да ви помогне да се излекувате

Три начина да успокоите страдащия ум Светът в теб

Три начина да успокоите страдащия ум

Природа, благоговение, подреждане. Това са ключовете към заглушаване на вътрешния критикарски глас.

Изградете eнергийното си тяло, за да предпазите физическото Светът в теб

Изградете eнергийното си тяло, за да предпазите физическото

Ако страхът ви държи в плен, не се борете с него, ще загубите. Вместо това се научете да го трансформирате.