Подкрепете ни!
Светът в тебД-р Бела ДеПауло / 27 януари 2021

Нормално ли е да си неомъжена?

Трябва да спрем да заклеймяваме необвързаните. Ражда се и нов термин - „сингълизъм".

Нормално ли е да си неомъжена?
„Нормално ли е да си неомъжена?“ Това е въпрос, който са ми задавали много пъти, понякога директно, а друг път - по заобиколни начини. Като необвързан човек, каквато съм била през целия ми живот, ще призная, че първата ми реакция е да настръхна. Само задаването на този въпрос изглежда като обида. Но има хора, които наистина се чудят дали това, че не са обвързани, ги прави ненормални и трябва да се срамуват от този факт.

Когато някой попита дали е нормално да си „сингъл", какво има предвид под „нормално“? Терапевтът и изследовател Леоноре Тийфър в своята провокативно озаглавена книга „Сексът не е естествен акт“, описва пет значения на „нормално“. Нека видим значенията на „нормално", но не по отношение на секса, а по отношение на небрачието.

1. Статистически. Това е най-директното значение на нормалното и най-лесното за измерване. Въпросът е колко често срещано е дадено поведение по интереси? Ако е често срещано, е нормално. Да бъдеш не в брак е напълно обичайно - сега, повече отколкото по всяко друго време в новата история, не само в САЩ, но и на много места по света. В САЩ например женените на възраст 18+ са почти толкова, колкото и неженените.
Да останеш сам в продължение на десетилетия или за цял живот става все по-често срещано явление. Доклад на Pew изчислява, че докато днешните млади възрастни достигнат 50-годишна възраст, всеки четвърти от тях ще е сам през целия си живот. Това статистически погледнато е много, но доклад на Организацията на обединените нации показва, че Северна Америка и Европа - в класацията по този показател - са след няколко други региона на света. В Австралия, Нова Зеландия, Латинска Америка и Карибите по-голям процент стигат до края на своите 40, без никога да са се женили.

2. Субективно погледнато. Тийфър вярва, че тайното любимо определение на „нормално" за всички е това: „Аз съм нормален, както и всеки, който е същият като мен.“ По този критерий женените хора най-вероятно биха си помислили, че просто не е нормално да сте неженени.

3. Културен аспект. Какво се счита за нормално или за отклонение във вашата конкретна култура във вашия конкретен времеви житейски отрязък? В много култури, дори и сега, се счита за по-нормално да сте женени, отколкото неженени. Това трябва да се промени, тъй като все повече хора са самотни и все повече остават необвързани както на средна възраст, така и при други възрастови параметри.
Но мощни институции като религия и правителство често подкрепят възприеманата нормалност на брака и „ненормалност" на небрачието. Дори без натиска на религията и/или идеологията, възприятията не винаги са в крак с промените, които вече са настъпили. Социолозите наричат ​​това „културно изоставане".

4. Идеалистичен нюанс. По този критерий нормалното означава „перфектен, идеал, към който да се стремим“. В държави като САЩ, където бракът е на особена почит,  той се уважава, цени високо и празнува пищно. Живот в законна обвързаност се счита за идеалния вариант. 
Идеализирането на брака е толкова упорито, толкова всеобхватно и толкова рядко подлагано на съмнение, че е трудно да се разбият социалните клишета, свързани с избор, различен от „брачния". Моето собствено предизвикателство към това социално клише е да изследвам хора, които са необвързани по собствено желание, по повика на сърцето си, които живеят най-добрия, най-автентичния, най-смисления и най-пълноценния си живот като самотници. Да бъдат женени - за тях не е идеал.
Наистина обаче не искам да споря, че необвързаният е по-добър от женените или че полигамните връзки са нещо повече от моногамните. 
Не мисля, че трябва да идеализираме какъвто и да е начин на живот като по-добър от всички останали. Най-важното е всеки от нас да живее живота, който намира за най-значим и пълноценен, без стигма, стереотип или дискриминация. За мен всички житейски пътища са напълно нормални.
5. Клиничен подход. Под това определение ненормалното не означава просто необичайно или по-малко от идеално - това предполага заболяване или увреждане. Прекарах десетилетия, развенчавайки твърденията, че животът на самотните хора е гаден, груб и кратък и че лечението е да се оженят. Някога критикувах проучванията за психичното и физическото здраве на самотниците едно по едно. Сега оставям пациентите си, които се интересуват от мнението ми, спокойно да прочетат традиционните изследвания, които твърдят, че бракът прави хората по-здрави или по-малко диагностицируеми и да поразсъждават над фактите сами.

Важно е обаче да се отбележи, че според всички тези проучвания, хората, които се женят, не се справят много по-добре, отколкото когато са били самотни. Бракът идва с многобройни правни защити, финансови предимства и регламентирано признание и уважение. Самотните хора, за разлика от тях, са обекти на стереотипи и стигматизиране, които аз наричам „сингълизъм". 

Източник

Още по темата:

Разказ за спрелия часовник Светът в теб

Разказ за спрелия часовник

Онези, които упорито искат да живеят вечно, ще бъдат осъдени да останат в света на сивия ход на ежедневието

Как да активираме осмата чакра? Светът в теб

Как да активираме осмата чакра?

Тя е портал към космическите енергии и дом на висшия „Аз” на човека

Какво казват най-лошите ви мисли за вас Светът в теб

Какво казват най-лошите ви мисли за вас

Просто вярвайте в себе си и знайте - скоро ще разберете всичко

Хенри Форд: „Повече от победените са тези, които са се предали” Светът в теб

Хенри Форд: „Повече от победените са тези, които са се предали”

Провалът е само добра възможност да започнеш всичко по по-разумен начин

Как малките неща ще ни върнат радостта от живота? Светът в теб

Как малките неща ще ни върнат радостта от живота?

Светът ни предлага изобилие от приятни моменти. Достатъчно е само да ги забележим.

Цялата любов в една снимка Светът в теб

Цялата любов в една снимка

Непознати удържат в продължение на час мъж да не скочи в Темза

Как да понесем изпитанието да бъдем недоволни от себе си Светът в теб

Как да понесем изпитанието да бъдем недоволни от себе си

Морган Скот Пек: Да обичаме себе си и да съзнаваме несъвършенството си е възможно дори едновременно

Моята лична еволюция е еволюцията на планетата, хората, вселената... Светът в теб

Моята лична еволюция е еволюцията на планетата, хората, вселената...

Евгения Волк не се смята за личност, нито за пробудена, нито за духовно израснала

Да бъдем благодарни за уроците на Живота Светът в теб

Да бъдем благодарни за уроците на Живота

Трудностите и разделите с близки хора също трябва да бъдат обвити във воала на мъдростта

Поклон, майки на България, разпръснати из света! Светът в теб

Поклон, майки на България, разпръснати из света!

Никой не се сеща за Наталия. И за хилядите Наталии в Италия, Гърция, Франция...За слугините на Европа...

Направи си услуга... Прости! Светът в теб

Направи си услуга... Прости!

Смисълът е не толкова да я получим, колкото да помолим да ни се прости

Все някога омразата трябва да спре Светът в теб

Все някога омразата трябва да спре

Историята на една прошка, поискана и дадена 30 години след мъчителната битка на двама мъже със съвестта и гнева

Gender model Светът в теб

Gender model

Вече не можем да си представим Бог като мъжка фигура. Вярно ли е, че всички сме еднакви?