Подкрепете ни!
Светът в тебЕкатерина Ангелова / 29 март 2021

Да бъдем благодарни за уроците на Живота

Трудностите и разделите с близки хора също трябва да бъдат обвити във воала на мъдростта

изображения: iStock
изображения: iStock
„Животът е поредица от уроци, които трябва да се изживеят, за да бъдат разбрани.“ Хелън Келър

Животът постоянно ни поставя в тежки ситуации, които водят след себе си съответните уроци, които душата ни трябва да научи. Много учени и окултисти казват, че животът ни  на Земята е своеобразно училище, през което всеки от нас преминава.

Но днес ще се спрем на една малко по-различна тема: Успяваме ли да бъдем благодарни за уроците, които получаваме. Според езотеричните течения ние трябва да сме благодарни всеки ден. Да вибрираме на честотата на благодарността, която е мощен катализатор за извисяването на духа ни. Хубаво е да благодарим за всичко, което имаме и което сме – храна на масата, подслонa, хубаватa работа, паричните ни постъпления и т.н. Най-трудно, но и безценно обаче, е да благодарим за предизвикателствата, които Животът ни отправя. Чрез тях нашите души трупат ценен опит и ако успеят да научат уроците след всяка кризисна ситуация, израстват.

Хубаво е да осъзнаем, че животът ни е безкрайна поредица от редуващи се весели и тъжни моменти. Моменти на безгрижие и тежки преживявания, през които преминаваме. Понякога едни и същи уроци се повтарят отново и отново, докато ги научим. Докато успеем да прозрем великата истина зад тях и да успеем да се издигнем до нивото, в което истински да благодарим за тях. Важно е да знаем, че колкото по-трудни са уроците, толкова повече израстваме и развиваме истинското си аз.Загубите и предизвикателствата в живота ни осигуряват неспирен
и дълбок растеж. Когато осъзнаем това, ние ще започнем чистосърдечно да благодарим за всяко изпитание – малко или голямо. Първата стъпка по този път е да осъзнаем трезво своята реалност и да сме готови да поемем отговорност за случващото се в нея. След това е нужно да предприемем действие и да живеем в хармония с направените избори. Така нещата ще придобият нов смисъл и ново значение за нас.

Трудностите и разделите с близки хора също трябва да бъдат обвити във воала на мъдростта и търсенето на смисъл в тях. Да си зададем въпросите защо дадено нещо ни се случва и каква е поуката от него. На какво ново трябва да се научим, преминавайки през дадена тежка ситуация. Да приемем, че разделите не са краят на света и както се казва: всяка раздяла отваря пред нас вратата за нещо ново.

Хубаво е благодарността за уроците, които ни дава Животът, е да се превърне в постоянен процес, а не единични проблясъци. Благодарни сме, защото именно чрез тези уроци душата ни израства, каквато е и нейната основна мисия още с идването й на Земята. Душите слизат на нашата планета, за да научат уроците, които не са усвоили при предишните си прераждания, твърдят окултистите. Или да изкупят карма, останала от предишно идване тук.Трудните моменти настъпват бързо и неусетно.
Независимо дали говорим за тежка раздяла с интимен партньор, финансова или емоционална криза, загуба на работа и каквото още се сетите или лично сте преживели, тези моменти са объркващи и ни изпълват с негативни чувства. Може да ви се струва безумно да благодарите за случващото се. Но когато нещата се поуталожат, опитайте се да прозрете какво се крие зад настъпилата трудност и какви са уроците, които можете да извлечете от нея. Благодарете за тях и вярвайте, че ви очакват нови, по-добри моменти и етапи от живота ви.

Духовният учител Джеймс Ван Прааг казва, че отказването от егото и страха, както и правилното положително настройване на сърцето, са първите стъпки по пътя на нашето излизане от всяка настъпила криза. И допълва:
„Когато преживявате труден момент, потърсете урока. Запитайте се - на какво се опитва да ме научи този опит? Когато намерите отговора, отваряте вратата за личностно и духовно израстване.“
Той потвърждава казаното по-горе – всяка загуба в живота ни прави място за идването на нова положителна промяна. Когато преживяваме труден момент, най-лесно е да се оставим на тъгата и страха. Нашата задача, за да продължим напред, независимо пред какви обстоятелства сме изправени, е да изместим фокуса си на мислене и усещане. Да запълним отвореното пространство с благодарност и позитивно очакване. По този начин ще привлечем повече положителни неща към себе си.„Самият акт на благодарност е лечебен
– казва Прааг. - Така че намерете нещо, за което да сте благодарни всеки ден.“ Практикувайте акта на благодарност за най-простите неща, като времето навън, махането на опашката на вашето куче и т.н., достигайки и до дълбоко скритите послания и уроци, на които Животът ви учи. Джеймс Ван Прааг съветва: „Търсете положителни неща в живота си и ще ги намерите навсякъде“.

Още по темата:

Как Матрицата контролира ума ви и ви вади от релси Светът в теб

Как Матрицата контролира ума ви и ви вади от релси

Осъзнайте отрицателното програмиране и го прекратете, за да сте свободни. Можете. Имате необходимата мощ и сила.

5-те неща, за които хората съжаляват най-често на смъртния си одър Светът в теб

5-те неща, за които хората съжаляват най-често на смъртния си одър

Искреност, минимализъм, време за приятелство и семейство са основните ни пропуски

Това, което днес е правилно, може утре да е погрешно Светът в теб

Това, което днес е правилно, може утре да е погрешно

Ошо за смелостта, любовта и необходимостта да бъдеш себе си

Любов vs. Страх Светът в теб

Любов vs. Страх

Най-известното стихотворение в мрежата от 11 години насам

Непреодолимата скръб за домашния любимец Светът в теб

Непреодолимата скръб за домашния любимец

Смъртта на кучето ни може да е по-тежка за нас от загубата на роднина и приятел

Джакомо Казанова: „Няма жена в света, която да устои на постоянно внимание” Светът в теб

Джакомо Казанова: „Няма жена в света, която да устои на постоянно внимание”

Ако не си направил нещо, което заслужава да бъде записано, то поне напиши нещо, което заслужава да бъде прочетено

Как да създадете живота, който желаете Светът в теб

Как да създадете живота, който желаете

В момента съществуват два свята. В кой ще избереш да живееш?

7 необичайни въпроса, за да откриете житейската си цел Светът в теб

7 необичайни въпроса, за да откриете житейската си цел

Трябва да намерим какво ни вълнува страстно и да си признаем на какви жертви сме готови

Свалете маските! Светът в теб

Свалете маските!

Привличаме такива хора, каквито изобразяват маските ни

Законът за привличането – как да се възползваме от силата му Светът в теб

Законът за привличането – как да се възползваме от силата му

5 лесни стъпки, чрез които да привличате в живота си онова, за което мечтаете

Всяка наша клетка чува, разбира, вълнува се и очаква комуникация Светът в теб

Всяка наша клетка чува, разбира, вълнува се и очаква комуникация

Как разговорът с тялото ви може да ви помогне да се излекувате

Три начина да успокоите страдащия ум Светът в теб

Три начина да успокоите страдащия ум

Природа, благоговение, подреждане. Това са ключовете към заглушаване на вътрешния критикарски глас.

Изградете eнергийното си тяло, за да предпазите физическото Светът в теб

Изградете eнергийното си тяло, за да предпазите физическото

Ако страхът ви държи в плен, не се борете с него, ще загубите. Вместо това се научете да го трансформирате.