Подкрепете ни!
Светът в теб12 октомври 2021

Мъдростта идва с осъзнаването, че старите парадигми не работят

Всеки на 50, който не е ужасèн от това, което е вършил, е или блажено невеж, или не може да види нещата в истинската им светлина

Снимка: Флориан Клауер, Unsplash
Снимка: Флориан Клауер, Unsplash
Джеймс Холис е акредитиран анализатор на Юнг. Бил е изпълнителен директор на образователния център, посветен на юнгиатството, в Хюстън от 1997 до 2008 г.
Написал е 8 книги, превеждани в милионни тиражи на над 10 езика. Автор е на „Под сянката на Сатурн“, „Създаването на живот“, „Защо добрите хора правят лоши неща“, „В търсене на смисъла на втората половина от живота“. 

Бурните емоционални промени, които се случват в живота ни на възрастни и са придружени от въпроси за правилността на избора ни, за реализирането на нашите възможности и чувство на стагнация, обикновено се наричат „криза на средната възраст“. Предлагаме ви откъс от книгата на Холис Придобиване на смисъл във втората половина на живота. Как най-после да стана истински възрастен", която не е превеждана на български език.

В това свое произведение известният юнгиански анализатор Джеймс Холис изследва как можем да продължим развитието си и да се доближим до собствената си същност, когато традиционните възрастови роли - професионални, приятелски, семейни - вече не се справят с тази задача.
Трябва да се вземе предвид и уникалният характер на личността, който според древните също играе важна роля за това как моделите се създават и възпроизвеждат отново и отново. Това, което древните са наричали хюбрис", а ние често превеждаме като „гордост“, от практическа гледна точка е присъща на всички нас склонност към самоизмама. На първо място, това се отнася до илюзията, че разполагаме с всички необходими факти, за да вземем правилното решение. Това, което те наричаха хамартия", понякога преведено като „трагичен недостатък“, бих предпочел да нарека „травмирано зрение“ - първоначалната грешка, която нашите действия носят в резултат на психологическата история.
  • Предразположението към неправилен житейски избор или към непредвидени последствия произтича от следните две тенденции. Първият от тях е изкушението да повярваш в това, което искаш да вярваш, убеждението, че знаеш всичко, което трябва да знаеш за себе си и настоящата ситуация, за да направиш наистина мъдър акт. (Всъщност колко малко знаем дори да знаем, че не знаем достатъчно. Всеки, който е навършил четиридесет или петдесет години и не е ужасèн от това, което е направил през последните десетилетия, е или блажено невеж, или не може да види нещата в истинската им светлина.)
Освен това има и втори фактор, а именно изкривяването на перспективата, силно повлияно от личностните и културните истории. Нашият опит леко променя, дори изкривява настройката на обектива, през който виждаме света. И изборът, който правим, се основава на тази изкривена визия. Всеки получава подобна лупа от раждането си, от своето семейство, произход, култура и дух на времето, за да погледне през нея към света около себе си. Тъй като тази лупа е единствената, за която знаем, обикновено приемаме, че виждаме реалността директно и правдиво, докато в действителност тя винаги е оцветена и изкривена. 
И така, откъде идва той, този мъдър избор, когато информацията е изкривена, дори невярна? Само корекции от други хора или потисната психика са в състояние да ни отворят очите за факта, че нашият основен начин да виждаме и разбираме света не е наред. 
  • В младостта си въобразявах, че мога да науча всичко предварително и тогава всяка стъпка от живота ми би била предвидима и правилна. Сега знам, че е невъзможно да се изчисли всичко, че във всяка ситуация винаги са ангажирани несъзнателни фактори, които ще се проявят само по пътя, ако изобщо се случи, а старите сили са много по-силни отколкото можем да предположим. Самоуверения натиск на младостта (като цяло, по-скоро като скитане в тъмнината) - сега все повече го виждам като комбинация от хюбрис, хамартия и несъзнавано. Но след като сме натъпкали главите със заготовки" и сме се убедили от опита в ограниченията на нашите сили, ние придобиваме мъдростта на смирението, когато вече знаем, че дори не знаем, че не знаем нищо. Но точно тази непозната част от нас често прави избор от наше име и вместо нас.
В своята арогантност ние приемаме тази отрезвяваща мъдрост като поражение. Но тя облагородява и лекува, тъй като ни връща в правилната позиция пред боговете. „Коректната връзка с боговете“ като психологическа концепция означава, че ние хармонизираме съзнателния си живот с най-дълбоките сили, които управляват света и виждаме отражението им в нашата душа. Ние преживяваме такива моменти на синергия и благополучие, като нов импулс в разбирането на себе си и света, усещане за „дом“ в средата на нашето пътуване. (Не е ли това задълбочено пътуване на душата нашият истински „дом“?) В този случай усещането за трагедията на живота не е упадък, а по-скоро героизъм, тъй като съдържа призив към съзнание, промени и благоговейно смирение пред силите на природата и собствената ни разделена психика. Този, който пренебрегне този призив, ще страда от гнева на боговете - от разцепването на душата, което ние наричаме невроза. Усещането за трагедията на живота е постоянна покана за повече съзнание. И когато го приемем, по някакъв неразбираем начин то разширява кръгозора ни в смиреното възстановяване на мястото, което по право ни принадлежи в по-широкия ред на нещата.

Още по темата:

Не може да се достигне просветление чрез пренебрегване на физическото тяло Светът в теб

Не може да се достигне просветление чрез пренебрегване на физическото тяло

Екхарт Толе за крайностите, които карат хората да повтарят "ти не си твоето тяло"

Последните слова на Учителя Петър Дънов (част III) Светът в теб

Последните слова на Учителя Петър Дънов (част III)

(За Любовта, душата, извисяването, духовния свят и добротата)

Не обстоятелствата те убиват, а мислите ти Светът в теб

Не обстоятелствата те убиват, а мислите ти

Забравените простички мъдрости на свещениците, които могат да ни помогнат по Пътя

Четири неща, които... Светът в теб

Четири неща, които...

Съветите на Терентий Травник*

Защо жените харесват лоши момчета Светът в теб

Защо жените харесват лоши момчета

Ерика Джонг за стремежа на женската душа да балансира бунтарската си част и да открие своята автентичност

Притча за двамата коминочистачи Светът в теб

Притча за двамата коминочистачи

Защо не всеки е готов да изучава Талмуд

Животът е пътуване от главата към сърцето Светът в теб

Животът е пътуване от главата към сърцето

Робърт Шварц дава отговор на въпроса защо душите ни избират тежки предизвикателства

Защо интересите на вашето семейство са по-важни от тези на вашите родители Светът в теб

Защо интересите на вашето семейство са по-важни от тези на вашите родители

За да може в една двойка да цари енергиен баланс, трябва да е ясно кой на кого колко и какво добро е направил

Практикуване на благодарност по време на пандемия Светът в теб

Практикуване на благодарност по време на пандемия

Има начини да се почувстваме ведри, полезни и щастливи дори в най-трудния момент

Лекувайте Земята от стаята си Светът в теб

Лекувайте Земята от стаята си

Как да създадете вашата лечебна кристална решетка

Синдромът на спасителя или как да спрем да живеем само заради другите Светът в теб

Синдромът на спасителя или как да спрем да живеем само заради другите

Свалете костюма на супергерой, помагайте от алтруизъм

Включете в списъка си с благодарности и няколко неприятни факта Светът в теб

Включете в списъка си с благодарности и няколко неприятни факта

Експерт по невронните мрежи съветва да не замитаме недоволството под килима

За стената от страх и другите стени... Светът в теб

За стената от страх и другите стени...

Вирусът е това нещо в главите и сърцата ви, което ви пречи да бъдете свободни и щастливи

Живеем във време, което е и портал, и дупка. Вие избирате. Светът в теб

Живеем във време, което е и портал, и дупка. Вие избирате.

Вдъхновяващ текст от неизвестен автор за духовната страна на световната криза

Никога повече не изоставяйте този ден в преследване на друг Светът в теб

Никога повече не изоставяйте този ден в преследване на друг

Джеф Фостър: Вие не сте грешка, вие сте достойни за любовта, която пътува през еони и светлинни години и се промъква през сенки, за да се върне при вас

Не спирайте детето от удоволствия само защото ви е страх Светът в теб

Не спирайте детето от удоволствия само защото ви е страх

Ошо за катереното по дърветата и танцуването под дъжда