Подкрепете ни!




Списание 8, брой 11/2021 г.

Наложена реалност

Още ли вярвате в системата?


Наложена реалност

Още ли вярвате в системата?

Владимир Минев, Мария Русева
Изправени сме на кръстопът, а целта на написаното е да посее в нас семето на съмнението за реалността, в която живеем. Да подложи на критично мислене нормалното. Да си зададем някои въпроси, които биха ни тласнали към себепознание и развитие. Да загатне за огромния потенциал, който носим. Да ни мотивира да работим върху слънчевия лъч, който има способността да пробие стените на кутийката и да стопи като масло металния сейф и бетоновата стена, в който е затворен. Да започнем да греем с пълния си потенциал!
  • НОРМАЛНО ЛИ Е НОРМАЛНОТО. Вгледайте се внимателно в света, до болка познат. До болка... защото човек има заложени огромни възможности, но достъпът до тях му е целенасочено ограничен
  • BREAK THE WALL!  Живеем в преломен момент и всеки трябва да направи своя избор. Изборът не е град или село, ваксина или не! Изборът е свобода и независимост или обратното.
  • СТОЙЧО КЕРЕВ: ДА БЪДЕМ АРХАНГЕЛИ НА ПРОМЯНАТА. Знаеш ли защо 100 процента от хората сънуват, че летят? Защото сме звездни. А защо сънуват, че пропадат? Защото са ни отрязали крилата...



Българският антидот срещу COVID-19!

Имунният катализатор TERRA OXY е революционно откритие в борбата с всички патогени

Едно българско изобретение дава голяма надежда в борбата с коронавируса. Имунният катализатор TERRA OXY е разработка на фирмата CSIF, която обединява развойната дейност на ELPHI-TECH - на професора по електрофизика Жеко Ганев, и предприемаческия дух на Цветелина Бориславова, която застана зад изобретателя. Вървят клинични проучвания, едно от които е ръководено от проф. Иво Петров в „Аджибадем Сити клиник“, за показване степента на ефикасност на продукта при хоспитализирани болни с COVID-19. Но мнозина вече са изпитали върху себе си целебните му качества.



Графен във ваксините?!

Д-р инж. Гинка Стоева, снимки Д-р Робърт Йънг, „Хикари Омни Пъблишинг“
Напоследък активно се заговори за наличието на графен във ваксините. Има ли го? Защо? Какво прави там? Опасен ли е за нас? Какви са последиците от него – причина ли е за пневмонии и за смъртоносни тромбози? Списание 8 потърси отговорите, за да помогне на мислещите хора да вземат наистина информирано решение в условията на конфликтна информационна среда.



Отрови през земната кора?

Някои крайно необясними случки ни навеждат на мисълта, че е възможно да се използва геохимично оръжие

проф. д-р Бойко Рангелов
Доскоро кратка справка в гугъл с ключови думи „геохимично, оръжие“ показваше 0 намерени резултата. Ако сега потърсите, ще видите, че единствените резултати, които излизат, са наши – покрай събитието „Списание 8 НА ЖИВО“, което се проведе на 9 октомври. Защо ли? Дали знаем повече от гугъл (много малко вероятно), или тайната е толкова дълбока, че е станала световна? Отговорът може да се търси поне в две направления. Първото – това е конспиративна измислица и никой досега не й е обърнал внимание. Второто – няма никакви данни за изследвания и публикации, което може да е индикация за наистина най-строго пазена тайна.



Черен кимион в борбата с ковид

Всеки, приемал масло от семената, добавени към терапията, остава жив и оздравява по-бързо, сочи доклад на СЗО

Йоана Стефанова
Продължаващата кризисна ситуация с COVID-19 стимулира стотици учени по света да търсят всевъзможни начини за справяне със здравословните проблеми на пациентите, разболели се от вируса. Оказва се, че отговорът се крие в семената на растението Nigella sativa, от които се добива масло от черен кимион. Лечебните му сили са познати на хората от над 2000 години. Наричат го още „черното злато на фараоните“, защото притежава мощни противовъзпалителни, антибактериални и имуностимулиращи свойства. Лек е за почти всичко.



Тялото е електроцентрала

Рубрика на биохакера АЛБИНА ФАБИАНИ
Всеки път, когато ме занимавате с това дали можете (примерът е образен) да ядете маслини и колко точно на брой, освен че ме ядосвате, ме и амбицирате да пиша. Какво представлява „Програма „Нова клетка“, как да бъдем здрави, жизнени и щастливи? В следващите редове ще се опитам да дам отговор накратко.



Самодива на новото време

Аз вярвам, че животът си има своя ход - ти го водиш нанякъде, той те води, водите се един друг, но важното е човек да се чувства жив. А аз съм по-жива от всякога, казва Мария Жекова

Йоана Стефанова
Мария Жекова е човек, когото е невъзможно да опишеш с прости думи. В нея бушуват безброй светове, мечти, енергии и вдъхновения. Тя е в непрекъснато движение, творене, откриване на нови места и приятелства, но същевременно умее да забави крачка и да намери своя покой. Победител в „Мастършеф“, носител на кулинарни и фотографски награди, вдъхновител, творец, но преди всичко Мария е мислещ човек с красива душа. В един от последните слънчеви дни на октомври се отправихме към нейното специално място в сърцето на Родопите. Колкото повече се отдалечаваме от града и неговата шумотевица, толкова повече потъваме в нейния свят на истинска храна, красива природа и свобода на духа.



Дара и първият полет

Мария Бончева
Адриана Герасимова е творец, който работи в областта на визуалната концепция и реклама вече над десет години. Познавате я от представяния в отделни броеве на Списание 8. Тя е и наш външен сътрудник. В момента я преоткриваме в нова светлина. След четиригодишен период на творческа работа тя дебютира със своята книга за деца и родители. „Дара и първият полет“, може би първата българска книга на екологична тематика за малки и пораснали деца, е вече факт.



Гении в пелени

Науката не може да отговори защо някои деца имат свръхспособности. Възможно ли е да ги пренасят от минали животи?

Тони Маркс
Децата с изявени способности се отличават с необикновена памет, езикови или математически познания, показват изключителни дарби в изкуствата, проявяват целеустременост, която е нетипична за възрастта им. Това са деца, за които са необходими специални учебни програми, за да се осъществи тяхната пълноценна реализация, която е от полза и за самите тях, и за обществото като цяло. Но откъде ли идват техните свръхзаложби?



Писането на ръка въздига духа

Поводът за написването на този текст беше честването на празника на българските азбуки от българската културна общност в Люксембург на 11 май 2021 г., където бях поканена като автор на блога „По дирите на думите“ и романа „Глина“.

Виктория Бешлийска
Публикувам го в настоящия брой с някои промени и допълнения, защото смятам темата за писането на ръка и българските букви за важна. Тя по автентичен начин отвежда към друга важна културна емблема от родната история - нашите занаяти. Съвсем навреме си говорим за това през месец ноември, който започна с Деня на народните будители, чийто основен инструмент на действие е езикът.



Всичко се променя, дори Слънчевата система

Повечето промени във Вселената не могат да бъдат забелязани в рамките на един човешки живот. Орбитите на планетите се променят, а те самите мигрират постоянно, включително и Земята

Валентин Иванов
Инженер Димитър Пеев (1919-1996), основател и пръв главен редактор на сп. „Космос“, е единственият писател, който отбелязва във фантастично произведение, че планетните системи могат да еволюират. В своя роман „Фотонният звездолет“ (1963) той описва полет на земна експедиция до Алфа Кентавър – система от три звезди. Космонавтите откриват, че около звездата Проксима има два вида планети – орбитите на първите лежат почти в една и съща равнина, както е в Слънчевата система. Орбитите на вторите планети са ориентирани случайно. Чрез героите си Пеев изказва предположение, че обектите от едната група са се образували около Проксима, а от другата са „изхвърлени“ чрез приливни взаимодействия от системите на двете главни звезди, които са много близо една до друга, и впоследствие са „заловени“ от техния по-далечен компаньон Проксима. Оказва се прав – планетните системи, както всичко в този свят, се променят!



За Кристо и арката

Цял един живот минава като пясък през пръсти, докато проектът на един от най-големите дуети в историята на изкуството – този на Кристо и Жан-Клод, е завършен

Иван Шишиев, снимки Екатерина Калугина, Иван Шишиев
На 18.09.2021 г. Триумфалната арка в Париж изчезва от архитектурата на града за 14 дни. Причината е, че тя е опакована по проект на Христо Явашев – Кристо, легенда на съвременното изкуство. За реализацията му работят денонощно три екипа, които обгръщат монумента с 25 000 квадратни метра плат и 3-километрово въже. Самите Кристо и Жан-Клод така и не виждат опаковането приживе, тъй като и двамата вече са на небето.



Зад имената на континентите

Радослав Райков
Защо се нарича Америка, а не Колумбия, след като откривател е Христофор Колумб? Какво общо има тук Америго Веспучи, който дори не е стъпвал на континента, а е наречена на него? Ами Европа? Дали името й идва от красивата дъщеря на финикийския цар Агенор, в която се влюбил Зевс и я отвлякъл в... Европа (Гърция)?



National Geographic открива:

Изгубените съкровища на Египет

На 6 ноември започва третият вълнуващ сезон на документалната поредица. Ще влезем в погребална камера на царица на 4500 г., в лабиринт от времето на най-могъщия цар - Рамзес, ще проучваме стари мумии



Squid Game: Повече от нула винаги е давало надежда

„Игра на калмари“ се превърна в световен феномен, защото е алегория на съвременното общество, в което животът не струва нищо

Найден Колчев
Седмици след своята премиера на 17 септември 2021 г. по Netflix корейският сериал „Игра на калмари“ (Squid Game) се превърна в най-гледаното предаване на платформата с повече от 130 млн. зрители само в Щатите. Той генерира огромни приходи и стана най-гледаният чуждоезичен сериал там, но по-важното е, че е на път да се превърне в уникален феномен на съвременната попкултура.

Още в броя: Прочетете нашите любопитни „осемки" и разказа Урок по доброта" на Явор Перфанов, направете умствена гимнастика с нашия тест и вижте каква е подредбата на небесните тела в астрономическия ни календар.
Черен кимион в борбата с ковид

Черен кимион в борбата с ковид

Всеки, приемал масло от семената, добавени към терапията, остава жив и оздравява по-бързо, сочи доклад на СЗО
Тялото е електроцентрала

Тялото е електроцентрала

Как да бъдем здрави, жизнени и щастливи без концепции
Българският антидот срещу COVID-19?

Българският антидот срещу COVID-19?

Имунният катализатор TERRA OXY е революционно откритие в борбата с всички патогени. Докато пиете капките, изчезват и други болести.
National Geographic открива изгубените съкровища на Eгипет

National Geographic открива изгубените съкровища на Eгипет

Започна третият вълнуващ сезон на документалната поредица