СъбитияСтанислава Цветкова, снимки Добрин Кашавелов / 11 юни 2019

БРОД КЪМ ДУШАТА: Пътешествия на Силата

Бране на билки, замесване на хляб с наричане, магията на трендафила, медитации и прана с Ивелина, Милена и Диляна

БРОД КЪМ ДУШАТА: Пътешествия на Силата
Когато трима професионалисти в различни области се съберат и започнат да мислят със сърцата си, идеите им приемат форма и се реализират по най-естествения и магичен начин. Така започва историята на това пътешествие.

Енергията или силата е всеобхватна вибрация. България е богата на места със силно излъчване и в поредица от пътешествия Ивелина, Диляна и Милена решават да ги открият и почувстват.

Забързаното ежедневие неусетно ни отклонява от нашата природа и за да се опознаем,  хармонизираме и успокоим, трите жени решават да съчетаят древните методи на медитация с българските традиции и силата на родната ни земя.
Нека без страх погледнем навътре в  себе си и  открием там вярата и  силата. Това пътуване ще ни разкрие част от тайните на праната, древно знание, съчетаващо различни философии, практики и традиции в медицината, основано на принципа на самолечението.

Билки за здраве

Пътешествието на Силата започва на 22 юни от София към село Чоба, Пловдивско, с посещение  при Петър Кабакчиев – „събирач на билки“, както самият той обича да описва професията си. Семейството му се занимава с този занаят от 1932 година, като вече трето поколение се предава от баща на син.

Още с прекрачването на прага обонянието ни е възбудено от различните аромати. При преминаването през  подготвителните и сушилните помещения могат да се разпознаят  лайка, лавандула, бъз, розмарин, мащерка и много други.В складовете се съхраняват над 30 тона билки и още толкова дива чубрица !

Петър КабакчиевПетър КабакчиевПетър ни запознава с традициите и поверията за Еньовден – най-подходящото време за бране на цъфтящи лечебни растения, когато  силата им е най-голяма. Отбелязването на този най-дълъг ден в годината се свързва с прастари култове към слънцето (небесния огън) и слънчева магия. Според народните предания на този празник хората излизат рано по високите хълмове, за да посрещнат изгрева и погледнат сенките си. Поверието твърди,  че ако успеят да ги видят цели, ще са здрави през годината. 
Според друго народно предание за празника, билките, които се събират в този ден, трябва да са 77 и половина – по една за всяка позната болест и половин за тези без име. Ето защо и Петър ще покаже на гостите си точно толкова лечебни растения, ще им разкаже при какви болежки са полезни, а гостите ще могат да опитат различни запарки от ценните билки.
Докато разговаряме с него, отваряме темата за суперхраните, които набират все повече популярност. Мнението на Петър е, че  има предостатъчно български билки, чиито качества са по-добри от тези на суперхраните. „Там, където си се родил и   израснал, ти с тази  природа си свързан. Ако вземеш една шипка  или ябълка –  си свързан с тяхната сила и те ще ти подействат много по-добре от билка, дошла от чужда земя. Човек трябва да слуша тялото си, то най-добре знае кое е полезно за него, а не да залита по неща, които  са модерни“, категоричен е той. Ето защо в понеделник сутрин, точно на Еньовден по изгрев-слънце, Петър ще съпроводи групата до специално място в района, където заедно ще берат билки и ще свиват венци, които гостите ще отнесат със себе си  като спомен за прекрасното пътуване.  

Дамасцена

Производството на етерични масла и натурални екстракти в България датира от XIX  век, а днес част от тези продукти са се превърнали в национален символ, какъвто е  розовото масло. Ето защо  за втория ден неслучайно е избрана и  следващата спирка от пътешествието. Това е една от най-големите дестилерии за производство на розово масло на територията на България – „Био фито ойлс“, намираща се в с. Зелениково. Розоберът стартира през май и продължава до средата или края на юни, като  всеки ден работата започва на зазоряване и приключва най-късно до 11 часа. Цветовете се събират в чували и се доставят до дестилерията, където се извършва обработката им. Цветът е на  роза дамасцена, известна в цял свят  с финия си нежен аромат.Собствениците споделят гордостта от факта, че българската роза е най-комплексна като характеристики от всички други отглеждани по света рози. За получаването на 1 кг розово масло са нужни 4 тона цвят! При преработката му се получава и розова вода,  употребявана в парфюмерийната и хранителната промишленост.

Дестилерията е открита още през далечната 1957 г. и е създадена по френски проект и дизайн. Нейният собственик Николай Ненков ще представи на гостите целия процес по производството на розово масло, което се използва като суровина в  парфюмерията, козметиката и фармацията в цял свят (надяваме се  до тогава да останат за преработка розите, растящи в по-високите части на планината, за да можем да видим процеса на производство). Гостите ще  могат да разгледат и намиращата се в близост стара дестилерия. Въпреки че тя в момента не функционира, в нея се намира запазената дестилационна инсталация, която е  на над 120 години. Тя е  паметник на културата и Николай се надява скоро  да заработи отново.

Брод към себе си

Освен с билките и производните на българския трендафил групата ще се запознае  и с основните принципи на работата с  прана, ще има възможност да обърне поглед навътре към себе си, да премине през медитацията, успокоението на ума и хармонизирането на енергийните си центрове.

Един от начините за постигане на  тази вътрешна хармония е медитацията на „сърцата близнаци“ – мощна техника за намаляване на негативните емоции и духовно израстване, която е включена в програмата на пътуването. Ползите от нея са на физическо, емоционално и ментално ниво. Тя укрепва аурата, дава сила, а след нея се изпитва радост, служи за развитие на  търпение и обич.

Още много лесно приложими в ежедневието практики, подробностите за които организаторките пазят в тайна, очакват  търсещите нови преживявания. Предстоят енергийно зареждане, месене на хляб с наричане  и начало на промяна  за цял живот!

Всеки един от участниците и организаторите има какво да сподели и научи.За повече информация и записвания
на office@balkanova.com или на
телефон 088 8200588.

Жива традиция Събития

Жива традиция

Представяне на Голямата книга за българските празници и обичаи

Честит празник, скъпи деца и родители! Събития

Честит празник, скъпи деца и родители!

В един от най-вълнуващите дни в живота на човек, децата ни порастват. Ние също, но това не е лошо

Безплатно компютърно обучение за възрастни в София Събития

Безплатно компютърно обучение за възрастни в София

Преподавателите са изключително мотивирани доброволци

Световна премиера за серийния Honda e Събития

Световна премиера за серийния Honda e

В близко бъдеще 100% от европейските продажби на марката ще бъдат на електрически автомобили

„Море на вятъра“ с премиера в София на 17 септември Събития

„Море на вятъра“ с премиера в София на 17 септември

Това е първият български документален филм за пластмасовото замърсяване на Черно море

Международен турнир по футбол срещу зависимостите Събития

Международен турнир по футбол срещу зависимостите

Лозунгът на събитието е „Не всички хора са зависими, но всички зависими са хора!“

„Офицер и шпионин” на Роман Полански открива CineLibri 2019 Събития

„Офицер и шпионин” на Роман Полански открива CineLibri 2019

Откриването ще се състои на 5 октомври в зала 1 на НДК

Пътят към сърцето с Адам Чаксфийлд Събития

Пътят към сърцето с Адам Чаксфийлд

Духовният учител идва за четвърти път в България

Малката голяма книга и безкрайният празник Събития

Малката голяма книга и безкрайният празник

Вихра Баева и Веселка Тончева разказват за родните традиции

Как интериорният дизайн спомага за връзката между човека и пространството? Събития

Как интериорният дизайн спомага за връзката между човека и пространството?

Събитието „Фън Шуй – Защо?” ще отговори на въпроса как да подобрим живота в дома си

Семинарите на д-р Рюдигер Далке имат силата да преобърнат живота ви Събития

Семинарите на д-р Рюдигер Далке имат силата да преобърнат живота ви

Големи отстъпки за сегашни и бъдещи абонати на Списание 8!

Най-мощният глас на планетата кънтя в Бургас Събития

Най-мощният глас на планетата кънтя в Бургас

200 гледаха на живо четирима от най-обичаните автори и герои на Списание 8

От 15 до 20 юли София трепти в ритъма на танца Събития

От 15 до 20 юли София трепти в ритъма на танца

Ансамбли от Казахстан, Мексико, Парагвай, Перу, Турция, Япония и България ще представят магията на фолклора