Подкрепете ни!
Събития12 октомври 2019

Йога в съвременния свят на 19-20 октомври

Българска Федерация по Йога организира Втори йога конгрес в хотел Метрополитън, София

Йога в съвременния свят на 19-20 октомври
Българска Федерация по йога към ММС организира Втори конгрес по йога с международно участие у нас, чиято цел е да покаже значението на йога за съвременното общество, както и да даде форум за новия принос към йога науката и нейните взаимоотношения с други дисциплини.

Интересът към йога в световен мащаб е изключително голям – милиони хора практикуват ежедневно и се откриват нови и нови йога центрове по света. По-важно е обаче, че все повече хора се интересуват и искат да разберат по-дълбоката същност на йога във всичките й аспекти – философски, практически, терапевтични. С този конгрес Българска Федерация по Йога има за цел да отговори на тези търсения и затова са подбрани лектори, които имат дълбоки познания в древната наука, богат практически опит или са извършили сериозни научни изследвания за въздействието на йога.

Надяваме се също освен йога общността с този конгрес да заинтересуваме обществото за прилагане на йога в различни сфери и най-вече за прилагането й в образованието, в социалните услуги, като съпътстваща терапия в здравните заведения, в спорта и т.н. Във всички тези области вече има много научни изследвания, доказващи нейната резултатност. Още повече, че се сблъскваме с проблеми като агресия в училищата, недостатъчно пълноценни грижи за възрастните хора, недостиг на лекари и т.н.

Сред лекторите се откроява отново професор Шарма, който направи дълбоко впечатление и на миналия конгрес. Освен многото му постижения и награди той е и експертно лице за оценяване обучението по йога, титла, присъдена му от Световната здравна организация по препоръка на индийското министерство за аюрведа, йога и натуропатия, унани и сиддха медицина и хомеопатия (AYUSH) и е член на „Научен и консултативен комитет“ към „Централен съвет за проучвания в йога и натуропатия“ към същото министерство.
Той ще направи дисекция на съвременното отношение към йога спрямо мъдростта на древното учение. Втората му презентация е не по-малко интересна – къде се събират и къде се разминават йога и съвременната психологическа наука.

Професор Рангхурам, който също има забележителни постижения в областта на йога, като включително е учил на древната дисциплина първия космонавт на Индия, ще сподели мъдростта на йога учението по отношение на човешката личност, както и еволюционния път на човека към вегетарианството.

Лиза Кейли-Ашли е клиничен психолог, йога учител, йога терапевт със сертификат от Международната асоциация на йога терапевтите IAYT и йога преподавател от Лондон, навлязла дълбоко в мъдростта и практиките както на йога, така и на психологията. Тя ще засегне въпроса за различаването на йога практиката от йога терапията, както и ролята на кармата в създаването на промяната у човека.

Посетителите на конгреса ще се запознаят и с две древни техники – едната терапевтична, а другата – за духовна трансформация. Първата е на д-р Лакшми Нараян Джоши ръководител отдел по йога наука в Университета по санскрит Уттаракханд, Харидвар, който е постигнал забележителни успехи в лечението на невротични болки, болки в мускулите, ортостатични дисфункции чрез методите на Нади вигян и Прана санчаран крия. Той ще запознае аудиторията със същността и произхода на Нади вигян и едно скорошно изследване за приложението му при лечение на синдрома на замръзналото рамо и адхезивния капсулит.   

Самварга видя е учение от древните упанишади, представящо специална медитация за постигане на освобождение. Тя ще бъде представена от доктора по йога наука Манож Кумар.

Забележително е и българското участие в конгреса, което също дава своя принос към научния и терапевтичен ефект на йога. Снежина Докова и Нина Гинина ще представят зараждащата се дисциплина Ведическа йога терапия, в която двете са дипломирани, заедно с още седем души от България. Тя дава друга гледна точка към проблемите на здравето и болестите, като търси основните причини  за нарушенията на всички нива на човешкото съществуване. Д

Доктор Стефан Илчев, специалист по вътрешни болести и нефрология, ще представи поливагусовата теория на проф. Стивън Порджис в контекста на йога терапията, с което ще хвърли мост между съвременната медицина и йога като терапия. Той ще бъде подкрепен и от Красимир Логофетов, председател на Сдружение Ришикеш, имащо за цел йога обучения, повишаване ролята на йога практиката за личностно развитие и популяризиране на природосъобразния начин на живот, който ще представи едно изследване върху влиянето на йога върху диабетни усложнения, представляващи сериозен проблем в съвременния свят.

Владимир Въжаров и Анна Бакалова, преподаватели в специалност йога и с богат практически опит, ще защитят единството на йога, като покажат, че смятаните за съвсем различни два подхода към йога практиката – на Патанджали и на Кундалини йога, в основата си почиват на едни и същи трансформационни процеси.

Хармонизирането на човека с музика се прилага от древността, като практиката, известна като Нада йога, е изключително ефективна. С нейната същност ще ни запознае Кирил Коларов, дългогодишен преподавател по йога и награден от Индийското правителство за заслуги в разпространението на древната дисциплина.

На конгреса ще бъдат представени и няколко научни изследвания, проведени от специализанти в следдипломната квалификация по йога, провеждана съвместно от Българска Федерация по Йога и Национална спортна академия. Те засягат различни сфери – прилагането на йога при шизофрения, въздействието на йога при ученици от 5 и 6-ти клас и ефектите на йога върху качеството на живот. Не много хора знаят, че такива изследвания се правят от много години у нас и затова с радост БФЙ им дава трибуна.
На конгреса ще има също съпътстващи практики и изложбена част. Мястото е Хотел Метрополитън.

За повече информация за лекторите, лекциите и програмата посетете сайта на БФЙ:
http://yoga-bf.com/втори-конгрес-по-йога-на-бфй/
http://yoga-bf.com/втори-йога-конгрес-на-бфйпрограма/
Или се обадете на:
Вера Захариева, председател БФЙ, тел: 0877 599 344
Анна Бакалова, координатор на конгреса, тел.: 0888 532 632
http://www.yoga-bf.com/congress.php


Хубава музика и вкусна стрийт храна ще ни посрещнат на Restart Life Fest Събития

Хубава музика и вкусна стрийт храна ще ни посрещнат на Restart Life Fest

Събитието е на 3 и 4 юли на столичния стадион „Юнак“

Честит Еньовден! Събития

Честит Еньовден!

Билките, които наберете днес, ще са силно лековити

WWF настоява за природосъобразно икономическо възстановяване след Covid-19 Събития

WWF настоява за природосъобразно икономическо възстановяване след Covid-19

Международната организация инициира манифест с пет искания към политиците, който набира подкрепа сред гражданския сектор

Подкрепете артиста Владимир Ангелов, за да запише още беседи на Учителя! Събития

Подкрепете артиста Владимир Ангелов, за да запише още беседи на Учителя!

Той дава сърце и душа в прочита им, но се нуждае и от минимални средства

В многоточието Събития

В многоточието

Разгледай света на илюстраторката Вичи Йорданова от 1 до 15 юни

Fjällräven създава онлайн стрийминг преживяване за своите фенове Събития

Fjällräven създава онлайн стрийминг преживяване за своите фенове

Шведският аутдор специалист стартира онлайн трекинг събитие Fjällräven Classic TV

Днес е 24 май, ден на българската просвета и култура и на славянската писменост Събития

Днес е 24 май, ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

Нека се преклоним пред делото на светите братя Кирил и Методий и всички други просветители

Честит празник! Събития

Честит празник!

Гергьовден е един от най-големите и тържествени народни празници

Днес е международният ден на танца Събития

Днес е международният ден на танца

Той руши политически, културни и етнически бариери

Примата на българската естрада днес навършва 81 години! Събития

Примата на българската естрада днес навършва 81 години!

Тя няма намерение да слиза от сцената - тази година предстои ново нейно турне

Днес е световният ден на книгата и авторското право Събития

Днес е световният ден на книгата и авторското право

Какъв по-чудесен повод да (пре)открием удоволствието от четенето

Добри хора спасиха от гибел 5000 дръвчета бял бор Събития

Добри хора спасиха от гибел 5000 дръвчета бял бор

900 000 дръвчета са посадени този сезон по проекта Гората.бг

Щом любов нямам, нищо не съм Събития

Щом любов нямам, нищо не съм

Първо послание на свети апостол Павел до коринтяните