Събития12 октомври 2019

Йога в съвременния свят на 19-20 октомври

Българска Федерация по Йога организира Втори йога конгрес в хотел Метрополитън, София

Йога в съвременния свят на 19-20 октомври
Българска Федерация по йога към ММС организира Втори конгрес по йога с международно участие у нас, чиято цел е да покаже значението на йога за съвременното общество, както и да даде форум за новия принос към йога науката и нейните взаимоотношения с други дисциплини.

Интересът към йога в световен мащаб е изключително голям – милиони хора практикуват ежедневно и се откриват нови и нови йога центрове по света. По-важно е обаче, че все повече хора се интересуват и искат да разберат по-дълбоката същност на йога във всичките й аспекти – философски, практически, терапевтични. С този конгрес Българска Федерация по Йога има за цел да отговори на тези търсения и затова са подбрани лектори, които имат дълбоки познания в древната наука, богат практически опит или са извършили сериозни научни изследвания за въздействието на йога.

Надяваме се също освен йога общността с този конгрес да заинтересуваме обществото за прилагане на йога в различни сфери и най-вече за прилагането й в образованието, в социалните услуги, като съпътстваща терапия в здравните заведения, в спорта и т.н. Във всички тези области вече има много научни изследвания, доказващи нейната резултатност. Още повече, че се сблъскваме с проблеми като агресия в училищата, недостатъчно пълноценни грижи за възрастните хора, недостиг на лекари и т.н.

Сред лекторите се откроява отново професор Шарма, който направи дълбоко впечатление и на миналия конгрес. Освен многото му постижения и награди той е и експертно лице за оценяване обучението по йога, титла, присъдена му от Световната здравна организация по препоръка на индийското министерство за аюрведа, йога и натуропатия, унани и сиддха медицина и хомеопатия (AYUSH) и е член на „Научен и консултативен комитет“ към „Централен съвет за проучвания в йога и натуропатия“ към същото министерство.
Той ще направи дисекция на съвременното отношение към йога спрямо мъдростта на древното учение. Втората му презентация е не по-малко интересна – къде се събират и къде се разминават йога и съвременната психологическа наука.

Професор Рангхурам, който също има забележителни постижения в областта на йога, като включително е учил на древната дисциплина първия космонавт на Индия, ще сподели мъдростта на йога учението по отношение на човешката личност, както и еволюционния път на човека към вегетарианството.

Лиза Кейли-Ашли е клиничен психолог, йога учител, йога терапевт със сертификат от Международната асоциация на йога терапевтите IAYT и йога преподавател от Лондон, навлязла дълбоко в мъдростта и практиките както на йога, така и на психологията. Тя ще засегне въпроса за различаването на йога практиката от йога терапията, както и ролята на кармата в създаването на промяната у човека.

Посетителите на конгреса ще се запознаят и с две древни техники – едната терапевтична, а другата – за духовна трансформация. Първата е на д-р Лакшми Нараян Джоши ръководител отдел по йога наука в Университета по санскрит Уттаракханд, Харидвар, който е постигнал забележителни успехи в лечението на невротични болки, болки в мускулите, ортостатични дисфункции чрез методите на Нади вигян и Прана санчаран крия. Той ще запознае аудиторията със същността и произхода на Нади вигян и едно скорошно изследване за приложението му при лечение на синдрома на замръзналото рамо и адхезивния капсулит.   

Самварга видя е учение от древните упанишади, представящо специална медитация за постигане на освобождение. Тя ще бъде представена от доктора по йога наука Манож Кумар.

Забележително е и българското участие в конгреса, което също дава своя принос към научния и терапевтичен ефект на йога. Снежина Докова и Нина Гинина ще представят зараждащата се дисциплина Ведическа йога терапия, в която двете са дипломирани, заедно с още седем души от България. Тя дава друга гледна точка към проблемите на здравето и болестите, като търси основните причини  за нарушенията на всички нива на човешкото съществуване. Д

Доктор Стефан Илчев, специалист по вътрешни болести и нефрология, ще представи поливагусовата теория на проф. Стивън Порджис в контекста на йога терапията, с което ще хвърли мост между съвременната медицина и йога като терапия. Той ще бъде подкрепен и от Красимир Логофетов, председател на Сдружение Ришикеш, имащо за цел йога обучения, повишаване ролята на йога практиката за личностно развитие и популяризиране на природосъобразния начин на живот, който ще представи едно изследване върху влиянето на йога върху диабетни усложнения, представляващи сериозен проблем в съвременния свят.

Владимир Въжаров и Анна Бакалова, преподаватели в специалност йога и с богат практически опит, ще защитят единството на йога, като покажат, че смятаните за съвсем различни два подхода към йога практиката – на Патанджали и на Кундалини йога, в основата си почиват на едни и същи трансформационни процеси.

Хармонизирането на човека с музика се прилага от древността, като практиката, известна като Нада йога, е изключително ефективна. С нейната същност ще ни запознае Кирил Коларов, дългогодишен преподавател по йога и награден от Индийското правителство за заслуги в разпространението на древната дисциплина.

На конгреса ще бъдат представени и няколко научни изследвания, проведени от специализанти в следдипломната квалификация по йога, провеждана съвместно от Българска Федерация по Йога и Национална спортна академия. Те засягат различни сфери – прилагането на йога при шизофрения, въздействието на йога при ученици от 5 и 6-ти клас и ефектите на йога върху качеството на живот. Не много хора знаят, че такива изследвания се правят от много години у нас и затова с радост БФЙ им дава трибуна.
На конгреса ще има също съпътстващи практики и изложбена част. Мястото е Хотел Метрополитън.

За повече информация за лекторите, лекциите и програмата посетете сайта на БФЙ:
http://yoga-bf.com/втори-конгрес-по-йога-на-бфй/
http://yoga-bf.com/втори-йога-конгрес-на-бфйпрограма/
Или се обадете на:
Вера Захариева, председател БФЙ, тел: 0877 599 344
Анна Бакалова, координатор на конгреса, тел.: 0888 532 632
http://www.yoga-bf.com/congress.php


Сърца от стомана Събития

Сърца от стомана

Премиера на дебютния роман на Бранимир Събев

Петър Дънов: Българинът е човекът на Духа Събития

Петър Дънов: Българинът е човекът на Духа

Юпитер и звездната карта на българите през 2020г

Златно отличие за Пощенска банка в конкурс за най-добро клиентско преживяване Събития

Златно отличие за Пощенска банка в конкурс за най-добро клиентско преживяване

Финансовата институция е сред победителите в 12-те категории на оспорваното състезание The Retail Banking: Europe 2019 Awards

Театър БХАЛГ представя ФИЛМ Събития

Театър БХАЛГ представя ФИЛМ

Наистина ли киното е вдъхновено от битието или всъщност е твърде далеч от реалността, в която живеем?

По следите на митичните библейски герои Събития

По следите на митичните библейски герои

Ирена Григорова и издателство „Апостроф“ представят книгата „Прастари времена“

„Избери, за да помогнеш“ набира средства за 23 каузи Събития

„Избери, за да помогнеш“ набира средства за 23 каузи

За 10 години дарителската кампания на Райфайзенбанк е подкрепила с близо 3 млн. лв. общо 257 здравни, социални, културни и еко проекта

Triple E.Y.E Project стартира кампания „Черно на бяло“ за осведоменост за здравето на Събития

Triple E.Y.E Project стартира кампания „Черно на бяло“ за осведоменост за здравето на черния дроб

Три от най-любимите гласове в ефира разговарят с 6 популярни личности за вредните и полезни навици в живота ни

Съкровища в Археологическия музей Събития

Съкровища в Археологическия музей

Вижте златото от Преслав до 26 януари

Повече дни, повече локации и гости в 15-тите Дни на предизвикателствата Събития

Повече дни, повече локации и гости в 15-тите Дни на предизвикателствата

Събитието ще се проведе в УАСГ и Френския културен институт от 2 до 5 декември

Аутизмът не е присъда! Събития

Аутизмът не е присъда!

Как да бъдат развити социалните умения на хората в аутистичния спектър ще представи международна конференция

Предизвикай добрата форма Събития

Предизвикай добрата форма

Транформиращ уикенд ритрийт - Предизвикай добрата форма

„Природата ви очаква!“ напомня цветен графит в сърцето на София Събития

„Природата ви очаква!“ напомня цветен графит в сърцето на София

Огромна картина оживя на фасадата на софийска гимназия по инициатива на шведската марка Fjällräven

Ела на SlavConf и спечели подаръци от „Осем“ Събития

Ела на SlavConf и спечели подаръци от „Осем“

Утре от 10 до 18 ч почерпи опит от спецовете в техните области

Намибия - абанос, диаманти и пустини Събития

Намибия - абанос, диаманти и пустини

Прожекция на филма на д-р Славян Стоилов

Разговори за кармата с Хули Леонис Събития

Разговори за кармата с Хули Леонис

Консултациите на Хули Леонис са на базата на класическата астрология