Подкрепете ни!
Събития10 юни 2020

WWF настоява за природосъобразно икономическо възстановяване след Covid-19

Международната организация инициира манифест с пет искания към политиците, който набира подкрепа сред гражданския сектор

WWF настоява за природосъобразно икономическо възстановяване след Covid-19
Кризата с Covid-19 оказа силно негативно влияние върху огромен брой икономически сектори на световно, европейско и национално ниво. Редица индустрии останаха блокирани, производството на много стоки беше ограничено, а загубите от намаленото търсене в стратегически план все още се изчисляват. След преминаването на най-острата фаза, свързана с потушаването на пандемията, днес основният фокус попада върху необходимостта от нов тласък на икономическо развитие.
 
В тази връзка природозащитната организация WWF се обръща към българското правителство и парламент с манифест, набиращ подкрепа сред заинтересованите страни. Той призовава за полагане основите на едно справедливо и зелено възраждане на икономиката, което да гарантира живота, здравето и просперитета на хората в опазена природна среда. Документът е изпратен за подкрепа сред редица сдружения от гражданския сектор, бизнеса и научните среди.
„По време на карантината състоянието на околната среда отбеляза подобрение, особено в най-силно индустриализираните точки на планетата. Но всички ние платихме много тежка цена за това – социална изолация, забавяне на икономиката, загуба на работни места. Ние искаме да се радваме на чист въздух и опазена природа без да е необходимо да правим тези жертви. Хилядолетия наред природата е важна част от нашия живот и поминък и ние не бива да планираме икономическо възстановяване за нейна сметка“, призова директорът на WWF България Веселина Кавръкова.
 Според доклада на WWF „Жива планета“ от 2018 г. природата осигурява на човечеството екосистемни услуги на стойност 125 трилиона долара годишно, включително храна, вода, чист въздух, суровини за лекарства и енергия. За сметка на това, следвайки своя досегашен икономически модел, човекът е унищожил 60% от гръбначните животни за последните 40 години, подложил е на свръхулов 1/3 от рибните запаси в света и е изсякъл 20% от Амазонските джунгли само за половин век.
„Този икономически модел показа, че е рисков, неустойчив и много лесно податлив на кризисни ситуации. Освен, че унищожава ресурсите и живота на нашата планета и задълбочава сериозно климатичната криза, той струва на всички ни изключително скъпо, а възстановяването от нов такъв колапс, какъвто беше причинен от Covid-19, може да отнеме години. Тази пандемия ни даде ценен урок, а именно че трябва да трансформираме икономиката си по един природосъобразен начин“, коментира Георги Стефанов, ръководител на практика „Климат и енергетика“ във WWF.
Днес България се нуждае от икономика от нов тип, която да осигури различен път на развитие в съответствие с Целите за устойчиво развитие на ООН и Европейския зелен пакт, както и да гарантира необходимите ресурси и за следващите поколения. Затова WWF настоява за:
  1. Пълна прозрачност и включване на всички заинтересовани страни при планирането и разпределението на средствата по Европейския план за възстановяване;
  2.  Развитие на зелена, кръгова, био-базирана, устойчива, дигитална, ефективно използваща ресурсите и социално-справедлива икономика;
  3.  Недопускане възстановяването на традиционната, замърсяваща и въглеродно-интензивна икономика, която води до изчерпване на природните ресурси;
  4. Инвестиране в екологосъобразни технологии, декарбонизация на енергийния сектор, въвеждане на биоземеделие и подкрепа на иновациите в промишлеността;
  5.  Приоритетно икономическо възстановяване с ясни и прозрачни публични инвестиции.
WWF алармира, че решенията, които бъдат взети днес, ще определят какво е възможно през 2040 г. Затова на 17.06.2020 г. (сряда) WWF, заедно с партньорски организации от неправителствения сектор, представители на бизнеса и научните среди, ще представи на специална онлайн пресконференция исканията си към правителството за възстановяване на българската икономиката с фокус върху опазването на околната среда и човешкото здраве.

Всеки, който желае, може да подкрепи и петицията на водещите европейски природозащитни организации. Те призовават лидерите на ЕС и национално ниво да се справят с възникналата криза, създавайки най-голямата зелена инвестиционни програма, която светът някога е виждал. Документът вече е събрал близо 320 000 подписа в България.

WWF има нужда от вашата подкрепа, за да продължи да пази българската природа!
Можете да ни помогнете с sms абонамент с текст  на латиница DMS GORA на 17777 (за всички мобилни оператори).

Благодарим ви от сърце!

Основана през 1961 г., международната природозащитна организация WWF [Ве-Ве-Еф] развива дейности в над 100 държави с помощта на 7000 служители и над 5 милиона доброволци. WWF работи за подобряване на състоянието на околната среда, за да може хората да живеят в хармония с природата. В България WWF се занимава със защитените територии и местообитанията от европейско значение в мрежата Натура 2000, горите и сладководните екосистеми, устойчивото развитие на селските райони, промените в климата.
Капитан + лидер + голямо сърце = герой Събития

Капитан + лидер + голямо сърце = герой

Симон Кяер спаси човек и вдъхнови света да се моли за здравето на Ериксен

Днес е Световен ден на океаните Събития

Днес е Световен ден на океаните

Те са незаменими източници на живот, но прогнозите не са никак добри

Българският хелзинкски комитет стартира кампания за издаване на наръчник „Правата ми в Събития

Българският хелзинкски комитет стартира кампания за издаване на наръчник „Правата ми в пандемия“

С него ще можем да защитаваме правата си както в настоящата ситуация, така и в евентуални бъдещи кризи

Иван Шопов и проектът му TRIGAIDA представят на живо дебютния си албум Събития

Иван Шопов и проектът му TRIGAIDA представят на живо дебютния си албум

„ELATE” на триото се изкачи на челни позиции по някои радиостанции в САЩ

Честит празник! Събития

Честит празник!

Днес за пръв път честваме празника с новото му име - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност

Подкрепете артиста Владимир Ангелов, за да запише още беседи на Учителя Събития

Подкрепете артиста Владимир Ангелов, за да запише още беседи на Учителя

Той дава сърце и душа в прочита им, но се нуждае и от минимални средства

Дигитално презареждане: Правата и свободите във виртуалния свят Събития

Дигитално презареждане: Правата и свободите във виртуалния свят

Стартира конкурсът „Граждански будилник“, в който творци ще покажат своята гледна точка за свободата на словото

Честит празник! Събития

Честит празник!

Гергьовден е един от най-големите и тържествени празници

Днес е международният ден на танца Събития

Днес е международният ден на танца

Той руши политически, културни и етнически бариери

Днес е световният ден на книгата и авторското право Събития

Днес е световният ден на книгата и авторското право

Какъв по-чудесен повод да (пре)открием удоволствието от четенето

Днес е международният ден на Земята Събития

Днес е международният ден на Земята

Мотото тази година е „Да възстановим нашата Земя"

Гората.бг подарява 14 000 дръвчета Събития

Гората.бг подарява 14 000 дръвчета

Хора купуват гори, за да ги спасят от сеч

Какви са тайните на древните мъдреци за разкодиране на човешката съдба Събития

Какви са тайните на древните мъдреци за разкодиране на човешката съдба

Интензивният онлайн курс по ведическа астрология започва на 17 април

Честит осми март! Събития

Честит осми март!

Нека днес не забравяме едно простичко нещо