Твоят космос

Петър Дънов: Яж с любов и слушай музика

През всеки ден от седмицата храната да е различна

Петър Дънов: Яж с любов и слушай музика
Има един закон, на който се основава правилното хранене. И ако човек спазва този закон, той ще може да се ползва от храната, която употребява. Този закон гласи: човек може всичко да яде, но ако яде с любов, съзнателно. Това пише в „Малка книга за здравето” Учителя Петър Дънов. 

Като дъвчете храната, животворната енергия минава през езика и се складира в нервната система. Колкото повече дъвчете храната, толкова повече енергия внасяте в нервната система. От устата храната отива в стомаха, дето се извършва друг процес. Колкото повече енергия иде от мозъка, толкова по-лесно се смила храната. Дъвчете дълго време, да може да се възприеме повече мозъчна енергия. Така ще може да се използва и онази енергия, потребна за мускулите и костите.

Само тази храна е полезна, която е добре смляна и възприета от организма.

Човек трябва да гледа на храненето като на свещен акт. За сутринната закуска трябва да употребява половин час, за обяд-около 40-50 минути, и за вечеря пак половин час. Който се храни бавно, с разположение и съзнателно, той всякога ще бъде здрав.

Имате някакъв плод. Круша например. Не почвайте веднага да я ядете. Спрете се, разгледайте я, помислете си малко за нея, нека се зароди към този плод любов у вас. Вижте какво е написано в нея. Всеки плод е едно написано писмо от невидимия свят. Върху този плод са падали слънчевите лъчи. Онези същества, които са създали плода, са събрали слънчеви лъчи, кондензирали са слънчева енергия в този плод. 

Вие имате задачата да извадите тази светлина и да я внесете в тялото си.

След плодове никога не пий нито студена, нито топла вода. Преди ядене може да пиеш вода, но веднага след ядене не се позволява.

Добре е, когато човек се храни, да слуша музика. Във време на ядене човек се нуждае от весела, но не игрива музика. Игривата и тъжна музика еднакво нарушават ритъма на яденето.

Не е въпросът да не ядем, а каква храна трябва да избираме. И следователно според тази програма духовният човек трябва да яде най-здравословната храна и никога да не преяжда. 

Това са две правила: да яде най-здравословната храна и никога да не преяжда. 

Ако спазваш двете правила в яденето, ще имаш един отличен живот.

Човек може да развие у себе си таланта да познава кои храни са най-добри. Всеки организъм се нуждае от специфична храна, която, ако човек познава, може да помогне на развитието си, не само физически, но и умствено, сърдечно и духовно. Това показва, че не е достатъчно човек само да яде, за да задоволи глада си, но от голямо значение за него е каква храна ще употребява.

В понеделник човек ще яде такива храни, които ще развиват неговото въображение: зеле, лапад, лобуда, зелен фасул, маруля, краставици, зелена царевица, бакла, печурки.

Във вторник ще яде храни, които ще му дадат енергия: коприва, червени чушки, лук, чесън, хрян, бяла ряпа, репички, спанак - храни, които съдържат лютивина и желязо.

В сряда ще яде храни, които ще развият него¬вата интелигентност: моркови, леща, зряла царевица, магданоз, чубрица, круши и други жълто обагрени плодове.

В четвъртък ще яде храни, които ще усилят вярата му, ще поддържат неговото достойнство и достолепие: праскови, картофи, тикви, бамя, фъстъци, орехи, бадеми, маслини, жито, растително масло, мляко.

Петък - ден свързан с красотата на идеала и с вътрешния подтик на Любовта. Храни: череши, вишни, ябълки, сини сливи, смокини, ягоди, малини, дини, грах, сусам, мащерка.

Събота - ден за служене на всички добродетели. Храни: орехи, бадеми, лешници, кестени, патладжани, зрял боб, черна ряпа, маслини, боровинки, шипки, кафе, какао и други черупкови плодове и зеленчуци.

Неделя - ден на ума, на идеите, на космическото съзнание в човека. Храни: грозде, стафиди, портокали, мандарини, ориз, леща, слънчоглед, овес, ръж, ечемик.

Красиво лице е това, по което Бог пише, а грозно - по което човек пише и задрасква.
Всичко, в което има еднообразно, е опасно. Еднообразието в храненето е също опасно.

Из „ Малка книга за здравето”, Петър Дънов
Парфюмните истини Твоят космос

Парфюмните истини

Истината ще ви направи свободни

Венера в Рак: Ще сме водени от любовта Твоят космос

Венера в Рак: Ще сме водени от любовта

В периода от 19 май до 14 юни задачата ни е свързана с грижата за близките ни хора

Всевишния си избрал за свое прибежище... Твоят космос

Всевишния си избрал за свое прибежище...

Пътеводител за Книгата, която винаги ще ти помогне в нужда

Ден на провокации Твоят космос

Ден на провокации

Астрологична прогноза за 21 май

Ден за уединение и смирение Твоят космос

Ден за уединение и смирение

Астрологична прогноза за 20 май

Висинната психология на Роберто Асаджоли Твоят космос

Висинната психология на Роберто Асаджоли

Психосинтезът ни извежда до върховете на нашата личност чрез усъвършенстването на вътрешния Аз

Психологията „с душа” вече и у нас Твоят космос

Психологията „с душа” вече и у нас

Започват дни на Психосинтеза с лекции, семинари и представяне на книга

Ден на изкушения Твоят космос

Ден на изкушения

Астрологична прогноза за 18 май

Проявете своите чувства Твоят космос

Проявете своите чувства

Астрологична прогноза за 19 май

Един солов играч ни накара да бъдем заедно Твоят космос

Един солов играч ни накара да бъдем заедно

Посланието на Радослава Ненова "в компанията" на Боян Петров

Пасивността може да бъде опасна Твоят космос

Пасивността може да бъде опасна

Астрологична прогноза за 17 май

Дай свобода на въображението си Твоят космос

Дай свобода на въображението си

Марс навлиза във Водолей от 16 май до 13 август с ново ексцентрично лице

Българските писмености - сътворител на материята Твоят космос

Българските писмености - сътворител на материята

Защо именно по нашите земи е древната езикова сакрална лаборатория?

Избягвайте конфликти и бурни емоции Твоят космос

Избягвайте конфликти и бурни емоции

Астрологична прогноза за 16 май

Новолуние в Телец: Желанията ни ще бъдат чути Твоят космос

Новолуние в Телец: Желанията ни ще бъдат чути

Новата Луна в този знак ни съветва да забавим ритъма, който следваме, за да можем да оценим това, което притежаваме