Твоят космос

Сполука и несполука са сестри

Ако скоро не намериш учител, ще изживееш живота си напразно

Илюстрация: Уикипедия
Илюстрация: Уикипедия
Бодхидха́рма (в Китай наричан Да Мо, в Япония Дарума; живял приблизително 440 – 528 г.) е легендарен индийски будистки учител, монах. Смята се за създател и първи патриарх на школата Чан в Китай,а също така и 28-ми патриарх и пряк наследник на Буда в Индия, макар и да няма солидни доказателства за това. Картините често го изобразяват като едър монах с черна брада и пронизващ поглед. Ето някои от неговите базисни постулати. 

Сполука и Несполука са сестри богини. Прекрасната Сполука влиза в къщата и заявява на собственика, че притежава властта да го дари с всякакви прекрасни неща. Щастливият собственик й отдава почитта си и тогава вижда грозната и мърлява Несполука да стои до портата. Несполуката му казва, че когато тя посети една къща, собственикът й губи цялото си богатство. Човекът я заплашва с нож, за да я принуди да си тръгне. Несполуката му казва, че е много глупав, тъй като тази в къщата е сестра й и двете винаги идват и си отиват заедно. Да изгони едната означава да изгони и другата. Собственикът казва, че няма нужда нито от едната, нито от другата, затова могат да си ходят. Когато те го правят, той е много щастлив.

Да се опитваш да откриеш буда или просветлението е като да се опитваш да сграбчиш пространството. Пространството има име, но няма форма. То не е нещо, което можеш да вземеш или да оставиш. И със сигурност не можеш да го сграбчиш. Отвъд ума никога няма да видиш буда. Буда е продукт на ума. Защо да търсиш буда отвъд този ум?

Будите от миналото и бъдещето само говорят за този ум. Умът е буда и буда е умът. Отвъд ума няма буда и отвъд буда няма ум. Ако мислиш, че има буда отвъд ума, къде е той? Няма буда отвъд ума, така че защо да си представяме, че има? Не можеш да познаеш истинския си ум, докато се самозаблуждаваш. Докато си в плен на формата, лишена от съдържание, ти не си свободен. Ако не ми вярваш, самозаблудата няма да помогне. Вината не е в будата. Хората обаче са заблудени. Те не осъзнават, че собственият им ум е буда. В противен случай не биха търсели буда извън ума.

Будите не спасяват буди. Ако използваш своя ум, за да търсиш буда, няма да видиш буда. Докато търсиш буда другаде, никога няма да видиш, че собственият ти ум е буда. Не използвай буда, за да почиташ буда. И не използвай ума, за да призоваваш буда. Будите не рецитират сутри. Будите не спазват предписания. И будите не нарушават предписания. Будите нито спазват, нито нарушават каквото и да е. Будите не вършат добро или зло.

Ако скоро не намериш учител, ще изживееш живота си напразно. Вярно е, че притежаваш буда природата. Но без помощта на учител няма да я познаеш. Само един на милион постига просветление без помощта на учител. Ако по стечение на обстоятелствата някой разбере какво е искал да каже будата, този човек не се нуждае от учител. Такъв човек има естествена осъзнатост, надминаваща всяко учение. Но ако не си благословен с това, учи усилено и с помощта на напъствия ще разбереш.

Буда е санскритската дума за състоянието на будност, на поразителна осъзнатост. Когато откликваш, вдигаш вежди, мигаш с очи, движиш ръцете и краката си, всичко това е твоята поразително осъзната природа. И тази природа е умът. И умът е буда. Буда е пътят. Пътят е дзен. Но думата дзен поражда недоумение и у смъртните, и у мъдреците. Да видиш своята природа е дзен. Ако не видиш природата си, няма дзен.

Истинското ти тяло няма усещане, не изпитва глад и жажда, нито топлина и студ, нито болест, любов или привързване, не усеща удоволствие и болка, добро и лошо, късо или дълго, слабост и сила. Всъщност тук няма нищо. Само защото си силно привързан към това материално тяло възникват неща като глада и жаждата, топлината и студа, болестта. Щом спреш да се привързваш и оставиш нещата да бъдат, ще си свободен, дори от раждането и смъртта. Ще трансформираш всичко. Ще притежаваш духовните сили, пред които нищо не може да се изправи.

Да се откажеш от себе си без съжаление е най-голямата щедрост.

Да използваш ума, за да търсиш реалността, е заблуда. Да не използваш ума в търсене на реалността е осъзнатост. Да се освободиш от думите е избавление. 

Да се избавиш от страданията на следващо прераждане значи да си постигнал Пътя. Да не създаваш заблуди е просветление. Да нямаш връзка с невежеството е мъдрост. Няма ли страдание, има нирвана. Няма ли проявление на ума, стигнал си другия бряг.

Из „Проповедите на Бодхидхарма”

Сей лъвове, милостиви читателю, та макар и да жънеш зайци! Твоят космос

Сей лъвове, милостиви читателю, та макар и да жънеш зайци!

Преди 89 г. на 24 октомври е роден великият български писател Йордан Радичков

Благодарността ни освобождава от затвора на омразата Твоят космос

Благодарността ни освобождава от затвора на омразата

Знаменитата Луиз Хей за „сестрата на прошката“

„Как е можело да не знаеш? Каква майка си ти?” Твоят космос

„Как е можело да не знаеш? Каква майка си ти?”

Изповедта на майката на масовия убиец от Колумбайн през 1999 г.

Материята помни и разказва Твоят космос

Материята помни и разказва

Жан Приор за мекия восък, в който се записват мислите и деянията

„Срам – огънят, изгарящ греха в душата на човека” Твоят космос

„Срам – огънят, изгарящ греха в душата на човека”

Дете с аутизъм дава невероятни обяснения за света

Красимир Георгиев – от наркотиците до 400 км. маратон Твоят космос

Красимир Георгиев – от наркотиците до 400 км. маратон

Ултрамаратонецът завърши успешно последното си предизвикателство – атлетът бяга 55 часа без прекъсване в центъра на Пловдив

Там знаят езика на змиите (ВИДЕО) Твоят космос

Там знаят езика на змиите (ВИДЕО)

В с. Добърско героите от темата на броя на Списание 8 "Змията - между светлината и мрака" не се страхуват от опасното влечуго, общуват си с него и дори пророкуват бъдещето

Змия пази златното съкровище от Свещари Твоят космос

Змия пази златното съкровище от Свещари

Археологът Диана Гергова разкрива още тайни за ми(с)тичната змия, които ще намерите в новия брой на Списание 8

Излезе новият брой на Списание 8 Твоят космос

Излезе новият брой на Списание 8

Дано вие изпитате това удоволствие при четенето му, с което ние го създавахме!

Срамота е, че по света има толкова много работа Твоят космос

Срамота е, че по света има толкова много работа

Уилям Фокнър - два пъти носител на „Пулицър” и Нобелов лауреат за честността, мечтите и таланта

Певицата Смиляна Захариева постигна невероятните 143.8 децибела! Твоят космос

Певицата Смиляна Захариева постигна невероятните 143.8 децибела!

Тежките изисквания на Гинес не отказаха българката с най-мощния глас