Твоят космос

Сполука и несполука са сестри

Ако скоро не намериш учител, ще изживееш живота си напразно

Илюстрация: Уикипедия
Илюстрация: Уикипедия
Бодхидха́рма (в Китай наричан Да Мо, в Япония Дарума; живял приблизително 440 – 528 г.) е легендарен индийски будистки учител, монах. Смята се за създател и първи патриарх на школата Чан в Китай,а също така и 28-ми патриарх и пряк наследник на Буда в Индия, макар и да няма солидни доказателства за това. Картините често го изобразяват като едър монах с черна брада и пронизващ поглед. Ето някои от неговите базисни постулати. 

Сполука и Несполука са сестри богини. Прекрасната Сполука влиза в къщата и заявява на собственика, че притежава властта да го дари с всякакви прекрасни неща. Щастливият собственик й отдава почитта си и тогава вижда грозната и мърлява Несполука да стои до портата. Несполуката му казва, че когато тя посети една къща, собственикът й губи цялото си богатство. Човекът я заплашва с нож, за да я принуди да си тръгне. Несполуката му казва, че е много глупав, тъй като тази в къщата е сестра й и двете винаги идват и си отиват заедно. Да изгони едната означава да изгони и другата. Собственикът казва, че няма нужда нито от едната, нито от другата, затова могат да си ходят. Когато те го правят, той е много щастлив.

Да се опитваш да откриеш буда или просветлението е като да се опитваш да сграбчиш пространството. Пространството има име, но няма форма. То не е нещо, което можеш да вземеш или да оставиш. И със сигурност не можеш да го сграбчиш. Отвъд ума никога няма да видиш буда. Буда е продукт на ума. Защо да търсиш буда отвъд този ум?

Будите от миналото и бъдещето само говорят за този ум. Умът е буда и буда е умът. Отвъд ума няма буда и отвъд буда няма ум. Ако мислиш, че има буда отвъд ума, къде е той? Няма буда отвъд ума, така че защо да си представяме, че има? Не можеш да познаеш истинския си ум, докато се самозаблуждаваш. Докато си в плен на формата, лишена от съдържание, ти не си свободен. Ако не ми вярваш, самозаблудата няма да помогне. Вината не е в будата. Хората обаче са заблудени. Те не осъзнават, че собственият им ум е буда. В противен случай не биха търсели буда извън ума.

Будите не спасяват буди. Ако използваш своя ум, за да търсиш буда, няма да видиш буда. Докато търсиш буда другаде, никога няма да видиш, че собственият ти ум е буда. Не използвай буда, за да почиташ буда. И не използвай ума, за да призоваваш буда. Будите не рецитират сутри. Будите не спазват предписания. И будите не нарушават предписания. Будите нито спазват, нито нарушават каквото и да е. Будите не вършат добро или зло.

Ако скоро не намериш учител, ще изживееш живота си напразно. Вярно е, че притежаваш буда природата. Но без помощта на учител няма да я познаеш. Само един на милион постига просветление без помощта на учител. Ако по стечение на обстоятелствата някой разбере какво е искал да каже будата, този човек не се нуждае от учител. Такъв човек има естествена осъзнатост, надминаваща всяко учение. Но ако не си благословен с това, учи усилено и с помощта на напъствия ще разбереш.

Буда е санскритската дума за състоянието на будност, на поразителна осъзнатост. Когато откликваш, вдигаш вежди, мигаш с очи, движиш ръцете и краката си, всичко това е твоята поразително осъзната природа. И тази природа е умът. И умът е буда. Буда е пътят. Пътят е дзен. Но думата дзен поражда недоумение и у смъртните, и у мъдреците. Да видиш своята природа е дзен. Ако не видиш природата си, няма дзен.

Истинското ти тяло няма усещане, не изпитва глад и жажда, нито топлина и студ, нито болест, любов или привързване, не усеща удоволствие и болка, добро и лошо, късо или дълго, слабост и сила. Всъщност тук няма нищо. Само защото си силно привързан към това материално тяло възникват неща като глада и жаждата, топлината и студа, болестта. Щом спреш да се привързваш и оставиш нещата да бъдат, ще си свободен, дори от раждането и смъртта. Ще трансформираш всичко. Ще притежаваш духовните сили, пред които нищо не може да се изправи.

Да се откажеш от себе си без съжаление е най-голямата щедрост.

Да използваш ума, за да търсиш реалността, е заблуда. Да не използваш ума в търсене на реалността е осъзнатост. Да се освободиш от думите е избавление. 

Да се избавиш от страданията на следващо прераждане значи да си постигнал Пътя. Да не създаваш заблуди е просветление. Да нямаш връзка с невежеството е мъдрост. Няма ли страдание, има нирвана. Няма ли проявление на ума, стигнал си другия бряг.

Из „Проповедите на Бодхидхарма”

Пиер Дако: Живеем несъзнателно като автомати Твоят космос

Пиер Дако: Живеем несъзнателно като автомати

Съвременният човек се подчинява не на разума си, а на болезнената си емоционалност

Временният неуспех винаги предшества успеха Твоят космос

Временният неуспех винаги предшества успеха

Не мислете толкова за самия проблем, колкото за решението му

Безплатен преглед на жени с репродуктивни проблеми Твоят космос

Безплатен преглед на жени с репродуктивни проблеми

Желаещите да пишат на фондация "Мечта за дете" във фейсбук

Благодарността увеличава изобилието Твоят космос

Благодарността увеличава изобилието

Радвайте се всеки път, когато видите някоя тъмна страна на личността си

Нека любовта ти е по-силна от омразата и гнева Твоят космос

Нека любовта ти е по-силна от омразата и гнева

Всички ние имаме своите машини на времето

Творчество и иновативност на макс! Твоят космос

Творчество и иновативност на макс!

Какво да очакваме в периода на ретрограден Уран от 8 август 2018 г. до 6 януари 2019 г.

Съществуват най-малко четири паралелни свята Твоят космос

Съществуват най-малко четири паралелни свята

Въпреки всички конфликти и жестокост на Земята, тук има страст и смелост

Най-важно е умението да питаш Твоят космос

Най-важно е умението да питаш

Из мъдростите на мистериозния Симеон Атонски

Солидарна градина дава плодове в столицата Твоят космос

Солидарна градина дава плодове в столицата

Направена на доброволчески принцип, градината дава възможност за градивна дейност и препитание на бедни и нуждаещи се хора

Търсим опасността отвън, а тя е в нас Твоят космос

Търсим опасността отвън, а тя е в нас

Почти никой не свързва бедите ни с духовното разпадане

Носете си новите дрехи, момчета! Твоят космос

Носете си новите дрехи, момчета!

Три стихотворения и една песен от Стефан Цанев

Преживей директно кой си ти Твоят космос

Преживей директно кой си ти

Защо да пътешестваме сами поне веднъж в живота

Представете си, че Бог е пред вас, какво ще му кажете? Твоят космос

Представете си, че Бог е пред вас, какво ще му кажете?

Руски журналист от години задава на гостите в предаването си този въпрос

Получаваме само онова, което желаем да приемем Твоят космос

Получаваме само онова, което желаем да приемем

Ти не си човешко същество с духовни преживявания. Ти си духовно същество с човешки преживявания.