Твоят космос

Сполука и несполука са сестри

Ако скоро не намериш учител, ще изживееш живота си напразно

Илюстрация: Уикипедия
Илюстрация: Уикипедия
Бодхидха́рма (в Китай наричан Да Мо, в Япония Дарума; живял приблизително 440 – 528 г.) е легендарен индийски будистки учител, монах. Смята се за създател и първи патриарх на школата Чан в Китай,а също така и 28-ми патриарх и пряк наследник на Буда в Индия, макар и да няма солидни доказателства за това. Картините често го изобразяват като едър монах с черна брада и пронизващ поглед. Ето някои от неговите базисни постулати. 

Сполука и Несполука са сестри богини. Прекрасната Сполука влиза в къщата и заявява на собственика, че притежава властта да го дари с всякакви прекрасни неща. Щастливият собственик й отдава почитта си и тогава вижда грозната и мърлява Несполука да стои до портата. Несполуката му казва, че когато тя посети една къща, собственикът й губи цялото си богатство. Човекът я заплашва с нож, за да я принуди да си тръгне. Несполуката му казва, че е много глупав, тъй като тази в къщата е сестра й и двете винаги идват и си отиват заедно. Да изгони едната означава да изгони и другата. Собственикът казва, че няма нужда нито от едната, нито от другата, затова могат да си ходят. Когато те го правят, той е много щастлив.

Да се опитваш да откриеш буда или просветлението е като да се опитваш да сграбчиш пространството. Пространството има име, но няма форма. То не е нещо, което можеш да вземеш или да оставиш. И със сигурност не можеш да го сграбчиш. Отвъд ума никога няма да видиш буда. Буда е продукт на ума. Защо да търсиш буда отвъд този ум?

Будите от миналото и бъдещето само говорят за този ум. Умът е буда и буда е умът. Отвъд ума няма буда и отвъд буда няма ум. Ако мислиш, че има буда отвъд ума, къде е той? Няма буда отвъд ума, така че защо да си представяме, че има? Не можеш да познаеш истинския си ум, докато се самозаблуждаваш. Докато си в плен на формата, лишена от съдържание, ти не си свободен. Ако не ми вярваш, самозаблудата няма да помогне. Вината не е в будата. Хората обаче са заблудени. Те не осъзнават, че собственият им ум е буда. В противен случай не биха търсели буда извън ума.

Будите не спасяват буди. Ако използваш своя ум, за да търсиш буда, няма да видиш буда. Докато търсиш буда другаде, никога няма да видиш, че собственият ти ум е буда. Не използвай буда, за да почиташ буда. И не използвай ума, за да призоваваш буда. Будите не рецитират сутри. Будите не спазват предписания. И будите не нарушават предписания. Будите нито спазват, нито нарушават каквото и да е. Будите не вършат добро или зло.

Ако скоро не намериш учител, ще изживееш живота си напразно. Вярно е, че притежаваш буда природата. Но без помощта на учител няма да я познаеш. Само един на милион постига просветление без помощта на учител. Ако по стечение на обстоятелствата някой разбере какво е искал да каже будата, този човек не се нуждае от учител. Такъв човек има естествена осъзнатост, надминаваща всяко учение. Но ако не си благословен с това, учи усилено и с помощта на напъствия ще разбереш.

Буда е санскритската дума за състоянието на будност, на поразителна осъзнатост. Когато откликваш, вдигаш вежди, мигаш с очи, движиш ръцете и краката си, всичко това е твоята поразително осъзната природа. И тази природа е умът. И умът е буда. Буда е пътят. Пътят е дзен. Но думата дзен поражда недоумение и у смъртните, и у мъдреците. Да видиш своята природа е дзен. Ако не видиш природата си, няма дзен.

Истинското ти тяло няма усещане, не изпитва глад и жажда, нито топлина и студ, нито болест, любов или привързване, не усеща удоволствие и болка, добро и лошо, късо или дълго, слабост и сила. Всъщност тук няма нищо. Само защото си силно привързан към това материално тяло възникват неща като глада и жаждата, топлината и студа, болестта. Щом спреш да се привързваш и оставиш нещата да бъдат, ще си свободен, дори от раждането и смъртта. Ще трансформираш всичко. Ще притежаваш духовните сили, пред които нищо не може да се изправи.

Да се откажеш от себе си без съжаление е най-голямата щедрост.

Да използваш ума, за да търсиш реалността, е заблуда. Да не използваш ума в търсене на реалността е осъзнатост. Да се освободиш от думите е избавление. 

Да се избавиш от страданията на следващо прераждане значи да си постигнал Пътя. Да не създаваш заблуди е просветление. Да нямаш връзка с невежеството е мъдрост. Няма ли страдание, има нирвана. Няма ли проявление на ума, стигнал си другия бряг.

Из „Проповедите на Бодхидхарма”

Да помогнеш на някого не означава да носиш болката му Твоят космос

Да помогнеш на някого не означава да носиш болката му

Бащата на констелациите за силата на истинската любов

Аз нямам ни минало, ни бъдеще... Твоят космос

Аз нямам ни минало, ни бъдеще...

Презрях душата си, когато я видях да куца пред сакат

„Човек на вярата“ във Варна Твоят космос

„Човек на вярата“ във Варна

Алекс Орбито е смятан за най-големия лечител на ХХI век - лекувал е с огромен успех над 1 милион души по целия свят

Патрик Сан Франческо: Дядо Коледа идва! Твоят космос

Патрик Сан Франческо: Дядо Коледа идва!

Моята религия са хората, Бог е във всеки човек, казва големият лечител, който идва в България на 24 юни

Лейди Свобода Твоят космос

Лейди Свобода

Тя е родена в Париж и пристига разглобена в Ню Йорк на 17 юни 1885 г.

Воинът на светлината никога не забравя да благодари Твоят космос

Воинът на светлината никога не забравя да благодари

Той знае, че е свободен да избере каквото пожелае. Взема решенията си смело, независимо и – понякога - с известна доза лудост

Венера в Лъв: Любовта идва при нас Твоят космос

Венера в Лъв: Любовта идва при нас

Венера премина в знака Лъв на 14 юни и ще остане там до 10 юли 2018 година.

Започнах да те обичам в деня, в който те изоставих Твоят космос

Започнах да те обичам в деня, в който те изоставих

Книгата „Обещавам ти провал” на португалския писател Педру Шагаш Фрейташ отвежда читателя до собствените му закътани кътчета от сърцето

Твърде съм зает, за да се безпокоя Твоят космос

Твърде съм зает, за да се безпокоя

Съветите на Дейл Карнеги за справяне с хроничната тревога

Единственият начин да кажеш своето „Да! Твоят космос

Единственият начин да кажеш своето „Да!

За да не са последните ни думи „И какво от това?“

С капиталистически методи спечелете пари, със социалистически - помагайте на бедните Твоят космос

С капиталистически методи спечелете пари, със социалистически - помагайте на бедните

Дистанцирайте се от силните емоции преди са избухнали, съветва Далай Лама

Даниел Гаглиардо: Бъдете смели и рискувайте! Твоят космос

Даниел Гаглиардо: Бъдете смели и рискувайте!

Той е създател и инструктор от духовния център УКСИМ, намиращ се в Аржентина. От дете се вълнува от отговорите на въпросите, свързани със смисъла на битието.

Припомнете си вълшебството! Твоят космос

Припомнете си вълшебството!

Водете дневник на благодарностите, правете ретроспекция