Храна за щастиеДжани Ролистенова / 13 януари 2020

Кетодиетата може да развали зъбите

Как да регулираме рН нивото в устата ни

снимка: iStock
снимка: iStock
Какво представлява pH?
Съкращението означава потенциален водород. pH се използва за описание нивото на химическа киселинност спрямо това на алкалност в дадено вещество. Нивото на pH със стойност 14 е най-алкалното, а от 0 е най-киселото. В центъра на спектъра е pH 7 – нивото на pH за чиста вода.
Когато рН в устата спадне под критичното ниво от 5.5, това причинява разтварянето на минерала на зъбите в процес, наречен деминерализация. Тогава емайлът се разпада и зъбите се развалят, образува се кариес, зъбен камък и др. За да поддържате зъбите си здрави, трябва да поддържате оралната киселинност до минимум. Зъбите могат да станат по-здрави и да се реминерализират, когато устата има рН от поне 7.5.

Какво общо има това с кетодиетата?
Всеобщо известно е, че прекомерната консумация на захари води до кариес. Това е поради деминерализацията вследствие от процеса на комбиниране на захарите в нашата диета с бактериите, намиращи се в зъбната плака. Образуваните от тази плака киселини атакуват емайловата повърхност и водят до кариес. Той може да се появи по повърхността им, а когато венците не издържат на гниенето, има опасност да премине и върху кореновите повърхности на зъбите.
При кетодиета обикновено хората съобщават за подобрено състояние на денталното здраве. Това се дължи най-вече на намалената консумация на въглехидрати и фитати от храни като зърнени, пшенични, шоколади и ядки. Фитиновата киселина в тях има способността да абсорбира всички минерали, необходими за растежа и поддържането на организма и здравето на зъбите, следователно при липсата на фитинова киселина, зъбите и венците са в добро здраве.
При липсата на фитати и въглехидрати обаче pH нивото в устата се понижава много и става кисело. Това прави устата суха и също води до деминерализация.
Освен това, сред практикуващите кето е широко популярна употребата на ябълков оцет. Той има мощен ефект в разграждането на зъбния емайл, затова се препоръчва пиенето му със сламка или миенето на зъби след това. В никакъв случай не жабурете устата си с ябълков оцет!

Какви са симптомите на ниско рН в устата?
  • Постоянна сухота в устата
  • Лош дъх, който не отминава и след измиване на зъбите
  • Петна по зъбите, покафеняване в задната част и между зъбите
  • Сух език
  • Кариес
Тестване на рН в устата:
Следенето на рН нивото в устата е от изключителна важност. Веднъж разрушен, емайлът не може да се възстанови.
В аптеките или онлайн може да намерите тестови лентички за имерване на рН. С помощта  им можете да измерите рН в устата, както и в урината.
Достатъчно е да намокрите лентичката със слюнка или урина и тя ще промени цвета си. Тестовите лентички имат и гама на цветове, индикиращи нивото на рН.
Отслабнал емайл е възможно частично да бъде подобрен чрез подобрение на минералното му съдържание. Въпреки че никоя паста за зъби не може да помогне в случай на разрушен емайл, пастата и водата за уста могат да послужат за реминерализацията на зъбите. Тя  има за цел да въведе минерали, особено калций, в зъбите. Те се свързват с повърхността им и се изтеглят до слаби точки в емайла. Това е особено ефективно в случаите на зъбна ерозия, тъй като зъбните повърхности могат да бъдат отслабени, без да бъдат напукани или натрошени.
Основната съставка на емайла е калциев фосфат, известен още като хидроксиапатит. Продуктите с високи концентрации на калциев фосфат или с флуорид, често срещана добавка, най-добре помагат на зъбите да се реминерализират преди увреждането да стане фатално.

Как можем да коригираме рН?
Ако сте забелязали изменения в устната кухина и зъбите, и рН-то ви е по-ниско от 5.5, можете лесно да коригирате това в домашни условия с помощта на две прости съставки от всяка кухня – лимон и сода бикарбонат.
Содата и лимоновият сок могат да помогнат за неутрализиране на стомашната киселина като антиацид. Това ще неутрализира и киселинноста в устата. Лимоните са пълни с естествена лимонена киселина. Когато комбинирате лимонов сок и сода за хляб, лимонената киселина реагира с натриев бикарбонат и се получава натриев цитрат, т. нар буфер.
За да си направите буфер, смесете в чаша 1 изцеден лимон и 1 трета ч.л сода бикарбонат. Сместа кипва, а след като се утаи, се долива вода. Пие се два пъти дневно.
При дисбаланс на рН и влошаване на денталното здраве, добавки с калиев, магнезиев и калциев цитрат също биха били от полза.
Друго съществено значение има и образуването на плака, както и бактериите в устата. За да се намали нивото им, аз използвам и препоръчвам древният аюрведичен метод „Oil Pulling”. Той се състои в жабуренето в продължение на 15-20 минути с 1 с.л кокосово или сусамово масло. Жабуренето с кокосово масло „извлича“ токсините, бактериите и паразитите, които по-късно изплювате и по този начин почиствате от устата си. Този процес може също така повърхностно да избели зъбите ви, като премахне някои петна.
Миене на зъбите със сода бикарбонат е друг метод за почистване на плака и балансиране на рН в устата. Просто потопете четката си за зъби в сода бикарбонат и четкайте зъбите в продължение на няколко минути.
Практикуването на тези методи, редовното почистване с конец за зъби, и подсигуряването на добро рН, ще държи зъбите ви и устната ви кухина свежи и в добро здраве.

Джани Ролистенова е бивш професионален спортист и треньор в шведския национален отбор по синхронно плуване. Понастоящем е мениджър на верига за доставки на хотели и по този начин претворява в работата си страстта си към здравословното хранене.
Практикува периодично гладуване, опитен активист на осъзнатото хранене и приготвянето на храна в домашни условия. Последовател на метода OMAD (One meal a day) и кетогенното хранене.
Автор е в сайта www.glad-bg.com
Инстаграм: @jannyniwayan
Facebook

Още за кетодиетата прочетете в януарския брой на Списание 8.

Още по темата:

Периодичното гладуване при вируси Храна за щастие

Периодичното гладуване при вируси

То може да отслаби имунната система, ако се превърне в непосилен стрес за тялото

Пилешката супа е лечебна Храна за щастие

Пилешката супа е лечебна

Тя съдържа аминокиселината цистеин, която помага за изчистването на белия дроб и облекчава кашлицата и хремата

Живата храна вдига имунитета Храна за щастие

Живата храна вдига имунитета

Как да се храним във време на вируси обяснява доц. д-р Милена Георгиева от БАН

Убийците на здравия сън Храна за щастие

Убийците на здравия сън

Не яжте зеленчуци, джинджифил и захар преди лягане!

Една седмица фаст фуд и губим контрола над преяждането Храна за щастие

Една седмица фаст фуд и губим контрола над преяждането

След 7 дни с мазнини и захар, мозъкът се представя зле на тестове за памет

Перфектната закуска Храна за щастие

Перфектната закуска

Орехи – за изобилие от здравословни бактерии в червата и здраво сърце

„Засега по-здравословна храна от житото няма” Храна за щастие

„Засега по-здравословна храна от житото няма"

Време е за диетата, завещана ни от Учителя Петър Дънов!

Перфекционизъм в чаша Храна за щастие

Перфекционизъм в чаша

Добре дошли в дома на виното„Златен Рожен“ - 14-16 февруари

Пиенето на чай подобрява дейността на мозъка Храна за щастие

Пиенето на чай подобрява дейността на мозъка

Няколко чаши седмично от напитката удължават живота

Кетодиетата е полезна за кратки периоди Храна за щастие

Кетодиетата е полезна за кратки периоди

Опити с мишки сочат, че те почват да ядат повече мазнини, отколкото могат да изгорят и затлъстяват

Да се влюбиш във виното Храна за щастие

Да се влюбиш във виното

Ресторант GRAPHITE - пространство, което вдъхновява

Мляко с 8 пробиотика! Храна за щастие

Мляко с 8 пробиотика!

Киселото мляко на „Опицвет“ носи вкуса на детството, защото кравите им се хранят с органични храни, закваските са 100% български и няма Е-та

Как да удължим живота си Храна за щастие

Как да удължим живота си

През последните години коензимът НАД+ стана популярен като мощна добавка против стареене

Химия на чувствата и емоциите Храна за щастие

Химия на чувствата и емоциите

Нека поемем контрола им в свои ръце