Подкрепете ни!
Храна за щастиеЙоана Стефанова, снимки Добрин Кашавелов / 21 януари 2020

Мляко с 8 пробиотика!

Киселото мляко на „Опицвет“ носи вкуса на детството, защото кравите им се хранят с органични храни, закваските са 100% български и няма Е-та

Мляко с 8 пробиотика!
Средно българинът изяжда по 16,3 кг кисело мляко годишно, което ни нарежда на 6-о място в света по консумация. Всеки от нас е закусвал кисело мляко с мед и орехи, със сладко от боровинки или заедно с топла баничка. Именно затова ние познаваме вкуса на истинското кисело мляко – онова, което бабите ни са заквасвали с много старание и любов, увивайки го с одеяло в тъмните килери. И точно за този вкус от нашето детство ни напомнят продуктите на „Опицвет“.

Историята започва от едно старо ТКЗС и порутени сгради в село Царевец – родното място на бащата на Владислав Григоров, основател на компанията. Процесът е бавен, но с много усилия сградите постепенно се възстановяват, създава се животновъдство и животът се възвръща в околността. Така от първоначалните 1000 декара земя компанията вече обработва над 25 хиляди.

Всичко тръгва от стремежа на предприемачите към независимост и качествени продукти. „Когато постоянно си под натиска на външни сили – млекопроизводители, зърнопроизводители, цени на международните пазари... това те притиска и оказва влияние върху качеството на крайния продукт - казва Владислав.
Затова ние избрахме по-трудния път – да ръководим процеса от началото докрай, което ни позволява да гарантираме качество на всяка стъпка от създаването на киселото мляко.“
„Опицвет“ отглеждат две породи крави – кафяви американски и черношарени, специално избрани заради маслеността на млякото, което дават. Те живеят в чисто нова ферма, имат свободно пространство за разходки на чист въздух, а теленцата се хранят с мляко от майката и имат самостоятелни къщички с дворче. Когато кравите са бременни, има специален екип, който се грижи за тяхното здраве и безопасност. Те се хранят със зърнени култури, отглеждани също от „Опицвет“.

ZERO WASTE
Най-впечатляващият компонент от целия процес на производство на мляко обаче е така наречената „биоцентрала“. Тя е нещо като механизиран „стомах на крава“, всичко е автоматизирано, проектирано по немски модел. Температурата е 52 градуса, а вътре се „смила“ царевичен силаж. За този процес помагат бактерии, които неуморно работят, за да разградят и преработят материала. Следва въпросът откъде идват те? На входа на тази централа се поставя органична материя – това е фекалната маса, „произведена“ от истинските крави на „Опицвет“. По този начин се следва концепцията Zero Waste – няма отпадък, който да не се използва и да замърсява околната среда. Всички изхвърлени материали се превръщат в ценен ресурс. Метанът, произвеждан като вторичен продукт от дейността на бактериите, който иначе замърсява въздуха, тук задвижва газгенератори, които произвеждат електро- и топлоенергия.  А след 45 дена ферментация в биоцентралата се получава напълно естествен биотор, с който се подхранва почвата, раждаща пшеница, царевица и слънчоглед.
„Само след две години облагородяване на земята с нашия тор добивите са 30% повече, отколкото от тези, третирани с изкуствени торове“
обяснява Владислав Григоров. По този начин „Опицвет“ хранят животните си с органично чиста храна, което, естествено се отразява на качеството на млякото. Предстои компанията да кандидатства за сертификат за биопроизводство на млечните изделия.

ПАТЕНТОВАНА РЕЦЕПТА
Но да се върнем на млякото. Следващата стъпка е прясното мляко да бъде подквасено. И тук „Опицвет“ обръщат изключително внимание на качеството на суровината – закваската е изготвена от  лаборатории „Генезис“, за които ви разказахме в бр.2/2019. Бактериите за закваската се събират от растения, набрани в Родопите. А самата магия се случва в мандрата „Опицвет“, която съществува още от 1936 г. в едноименното селце. Тя оцелява през всичките тези години поради стратегическото си място, съобразено с движението на ветровете и температурата на въздуха.

Продуктите от мандрата дълги години са били пример за качество и днес екипът на „Опицвет“ с трудолюбие и дързост надгражда традицията. Един от най-търсените продукти на компанията е киселото мляко по патентованата рецепта на професор Мермерски, специалист по здравословно хранене   и народна медицина. Продуктът съдържа 8 пробиотика! Те също са изработени от семейната фирма лаборатории „Генезис“, където работят две поколения наследници на инж. Мария Кондратенко, ръководител на екипа, създал промишлената закваска за кисело мляко в България! Пробиотиците подкрепят дейността на стомашно-чревния тракт, помагат в борбата с наднорменото тегло, имат силен антиоксидантен ефект и подобряват дейността на имунната система, потискайки развитието на болестотворни бактерии.

В мандрата се произвежда не само кисело мляко, но и сирене, кашкавал, извара и айрян. „Опицвет“ не се стремят към масовото производство. Техният стремеж е млякото им да бъде най-добрият възможен продукт, като за създаването му използват само качествени суровини. И именно затова вкусът на киселото мляко ни връща вкуса на нашето детство.

За повече информация и поръчки:
0700 89 066, 0888 51 87 94
www.opitsvet.com
Статията е публикувана в брой 12 на Списание 8.


Кое мляко е здравословно Храна за щастие

Кое мляко е здравословно

Ако пиенето му ви създава проблем, почти сигурно е, че е виновна породата крава

Защо може да не губите тегло дори при стриктна кетодиета Храна за щастие

Защо може да не губите тегло дори при стриктна кетодиета

Кои са основните причини, които могат да ви попречат да отслабнете?

Канген Вода пази от патогени! Храна за щастие

Канген Вода пази от патогени!

Тя хидратира тялото по-добре и изчиства токсините от клетките

Фреш от листа на маслиново дърво срещу вирусите Храна за щастие

Фреш от листа на маслиново дърво срещу вирусите

Тоникът Olife е естествена бариера срещу всякакви патогени. Тонизира и вдига имунитета

Пътят към хладилника не е път към себе си Храна за щастие

Пътят към хладилника не е път към себе си

Съвети от експерта как ние да контролираме храната, а не тя нас

Периодичното гладуване при вируси Храна за щастие

Периодичното гладуване при вируси

То може да отслаби имунната система, ако се превърне в непосилен стрес за тялото

Пилешката супа е лечебна Храна за щастие

Пилешката супа е лечебна

Тя съдържа аминокиселината цистеин, която помага за изчистването на белия дроб и облекчава кашлицата и хремата

Живата храна вдига имунитета Храна за щастие

Живата храна вдига имунитета

Как да се храним във време на вируси обяснява доц. д-р Милена Георгиева от БАН

Убийците на здравия сън Храна за щастие

Убийците на здравия сън

Не яжте зеленчуци, джинджифил и захар преди лягане!

Една седмица фаст фуд и губим контрола над преяждането Храна за щастие

Една седмица фаст фуд и губим контрола над преяждането

След 7 дни с мазнини и захар, мозъкът се представя зле на тестове за памет

Перфектната закуска Храна за щастие

Перфектната закуска

Орехи – за изобилие от здравословни бактерии в червата и здраво сърце

„Засега по-здравословна храна от житото няма” Храна за щастие

„Засега по-здравословна храна от житото няма"

Време е за диетата, завещана ни от Учителя Петър Дънов!

Перфекционизъм в чаша Храна за щастие

Перфекционизъм в чаша

Добре дошли в дома на виното„Златен Рожен“ - 14-16 февруари

Пиенето на чай подобрява дейността на мозъка Храна за щастие

Пиенето на чай подобрява дейността на мозъка

Няколко чаши седмично от напитката удължават живота