Подкрепете ни!
Храна за щастиеДжани Ролистенова / 06 март 2020

Можем ли да обърнем хода на автоимунно заболяване чрез правилно хранене?

Лекарствата не лекуват, а само потискат симптомите

изображение: iStock
изображение: iStock
През последните десетилетия броят на заболелите от автоимунни заболявания расте значително. Най-често срещаното е това на щитовидната жлеза. Докато допреди няколко години ракът на щитовидната жлеза беше рядкост и процентът на заболелите бе по-малък от 1%, в последните американски статистики се посочва ръст с почти 20%.

Автоимунните заболявания
Конвенционалните лекари усилено твърдят, че автоимунните заболявания са абсолютно нелечими и заболелият няма никакъв друг избор, освен да си живее с болестта и да управлява симптомите чрез предписани лекарства. Ако предвиденото лечение включва само медикаменти и никаква промяна в храненето и начина на живот, то те са напълно прави. Лекарствата не лекуват този вид заболявания, а само потискат симптомите. Това, което един конвенционален лекар никога няма да ви каже, е, че има лечение и автоимунните заболявания са предотвратими и обратими чрез промяна в диетата и начина на живот. За някои това може да означава просто изключване на глутен и/или млечни продукти, на други може да им се наложи да премахнат много повече храни от менюто си.

За нелечим се счита и псориазисът например, неприятно загрубяване и побеляване на кожата. Алергии, астма, аутизъм, рахит, ADHD и още много други болести се определят като вродени или наследствени, т.е и те са нелечими. И тук има истина, те може да са наследствени от майката, чиято чревна стена е била увредена, имала е дефицит на витамини и минерали, и е живяла в токсична среда – готвила е на тефлонови уреди, използвала е куп козметики, боя за коса, консумирала е напитки от пластмасови шишета и т.н. Списъкът може да е дълъг. Но можем да поспорим дали са обратими и лечими.

Увреждането на чревната стена в днешно време е изключително лесно постижимо и може би абсолютно всеки човек има увредена такава до някаква степен. Червата, наричани още нашият втори мозък, са главното място за сбор на токсини, бактерии, хранителни вещества, полезни и вредни. Нарушената им структура може да заблуди „мозъчната им дейност“ и да им позволи да пропуснат в кръвта не само полезни, но и вредни вещества, процес, водещ до възпаления.

Когато това пропускане се случи, говорим за така нар. пропускливи черва. Именно те са това, което позволява на човешкото, иначе изключително интелигентно работещо тяло, да атакува само себе си и да дава резултат като автоимунно заболяване.

Вторият мозък
Храносмилателната система играе важна роля в защитата на телата ни от вредни вещества. Стените на червата действат като бариери, контролирайки това, което влиза в кръвта, за да бъде транспортирано до нашите органи. Чревната лигавица позволява на водата и полезните хранителни вещества да преминат през нея, контролирайки процеса и не позволявайки на вредните вещества да се сливат в кръвта. Чревна пропускливост се измерва с това колко лесно тези „лоши“ вещества успяват да преминат през нея и да стигнат до органите и кръвта ни.

Пропускането на червата обаче не е призната медицинска диагноза. Всъщност някои медицински специалисти отричат, че то дори съществува. Привържениците на теорията твърдят, че тя е основната причина за всички видове болестни състояния, включително синдром на хронична умора, мигрена, множествена склероза, фибромиалгия, чувствителност към храна, нарушения на щитовидната жлеза, промени в настроението, състояния на кожата, аутизъм и дори рак.

Ранните симптоми за пропускливост на червата
 • Астма, алергии
 • Депресии, ADD/ADHD
 • Екзема
 • Псориазис
 • Акне
 • Артрит
 • Хеликобактерпилори
 • Кандида
 • Често главоболие, проблеми с паметта, замайване
 • Раздразнено дебело черво
 • Хипер и хипотиреоидизъм
Когато приемате лекарства за тези състояния, тези лекарства НЕ лекуват пропускливото черво. Единственият начин е чрез елиминационна диета – елиминиране на причинителите, за да позволите възстановяване на чревните стени. Трябва да установите кои храни вашето черво третира като токсични и да ги елиминирате от диетата си. При някои хора проблемите се решават при спирането на глутен или млечни продукти, при други се налага елиминацията на много повече храни.

Чрез елиминационна диета се премахват токсичните и възпалителни храни, добавят се подхранващи такива и се поддържа подобрено здраве чрез намаляване на възпалението в тялото.

Кои храни да избягваме?
Най-токсични храни:
 • Захар
 • Алкохол
 • Кофеин
 • ГМО храни
 • Изкуствени подсладители
 • Добавки, консерванти и оцветители
 • Царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза
 • Преработена храна и бърза храна
 • Транс или хидрогенирани мазнини
Най-възпалителни храни:
 • Глутен
 • Млечни продукти
 • Зърнени храни без глутен
 • Бобовите растения
 • Царевица
 • Соя
 • Яйца
 • Домати, чушки, картофи и патладжан
 • Цитруси
 • Мая
Глутенът може да доведе до молекулярна мимикрия - чужд антиген (като глутена), който е толкова структурно подобен на собствените тъкани на тялото, че когато имунната ви система създава антитела, за да атакува нашественика, погрешно атакува собствените ви тъкани в процеса.

Глутенът е структурно подобен на редица тъкани на човешкото тяло, особено на щитовидната жлеза, поради което той е една от водещите причини за автоимунните състояния на щитовидната жлеза. Освен че е силно възпалителен, глутенът задейства освобождаването на протеина зонулин в тънкото черво, което причинява отварянето на плътните кръстовища в червата, създавайки пропускливо черво.

Казеиновият протеин в млечните продукти също е структурно подобен на глутена и щитовидната тъкан, което го прави друг основен виновник за молекулярна мимикрия.

Царевицата и соята са проблематични, тъй като 88% от царевицата и 93% от соята са генетично модифицирани. ГМО храни са свързани с най-малко 22 заболявания, включително диабет, алцхаймер и множествена склероза. Да не говорим, че протеините в царевицата могат да предизвикат кръстосана реакция с глутен, а соята съдържа изофлавони, които могат да причинят доминиране на естрогена.
Яйцата трябва да бъдат елиминирани поради способността на лизоцима (намиращ се в яйчния белтък) да проникне през бариерата на червата и да навлезе в кръвта, като доведе до пропускане на черва.

Зеленчуци като картофи, патладжан, домати и чушки съдържат алкалоиди, които допринасят за възпалението и не се понасят добре от хората с автоимунитет.

Цитрусовите плодове са богати на хистамин, който задейства естествения имунен отговор на тялото. Поради тази причина трябва да се избягват високохистаминови храни, за да се предотврати по-нататъшно възпаление и обостряне на съществуващо автоимунно състояние.

Храните, съдържащи мая, могат да причинят дисбаланс на чревната флора, което да доведе до свръхрастеж на Candida и SIBO. И двете условия допринасят за пропускането на червата и насочват по пътя към автоимунно и хронично заболяване.

Какво можем да направим?
За да се излекувате от автоимунна болест, трябва да стигнете до първопричината за появата й. Пробвайте като елиминирате постепенно конкретни храни, които присъстват често във вашето меню. После наблюдавайте реакцията на тялото ви. Този процес може да е много дълъг и може да да се превърне в начин на живот до пълното възстановяване на чревната стена. След като постигнете това, можете да се опитате да консумирате отново тези храни, но постепенно – един вид храна на всеки четири дни и да наблюдавате за реакции на тялото.

Ако все още има такива, продължете с елиминацията, а ако ли не, значи сте постигнали успех в „поправката“ на пропускливите си черва. Но бъдете умерени в консумацията на храните, които някога са били първопричини за вашите здравословни проблеми!

Джани Ролистенова е бивш професионален спортист и треньор в шведския национален отбор по синхронно плуване. Понастоящем е мениджър на верига за доставки на хотели и по този начин претворява в работата си страстта си към здравословното хранене.
Практикува периодично гладуване, опитен активист на осъзнатото хранене и приготвянето на храна в домашни условия. Последовател на метода OMAD (One meal a day) и кетогенното хранене.
Автор е в сайта www.glad-bg.com
Инстаграм: @jannyniwayan
Facebook

Още по темата:

Кое мляко е здравословно Храна за щастие

Кое мляко е здравословно

Ако пиенето му ви създава проблем, почти сигурно е, че е виновна породата крава

Защо може да не губите тегло дори при стриктна кетодиета Храна за щастие

Защо може да не губите тегло дори при стриктна кетодиета

Кои са основните причини, които могат да ви попречат да отслабнете?

Канген Вода пази от патогени! Храна за щастие

Канген Вода пази от патогени!

Тя хидратира тялото по-добре и изчиства токсините от клетките

Фреш от листа на маслиново дърво срещу вирусите Храна за щастие

Фреш от листа на маслиново дърво срещу вирусите

Тоникът Olife е естествена бариера срещу всякакви патогени. Тонизира и вдига имунитета

Пътят към хладилника не е път към себе си Храна за щастие

Пътят към хладилника не е път към себе си

Съвети от експерта как ние да контролираме храната, а не тя нас

Периодичното гладуване при вируси Храна за щастие

Периодичното гладуване при вируси

То може да отслаби имунната система, ако се превърне в непосилен стрес за тялото

Пилешката супа е лечебна Храна за щастие

Пилешката супа е лечебна

Тя съдържа аминокиселината цистеин, която помага за изчистването на белия дроб и облекчава кашлицата и хремата

Живата храна вдига имунитета Храна за щастие

Живата храна вдига имунитета

Как да се храним във време на вируси обяснява доц. д-р Милена Георгиева от БАН

Убийците на здравия сън Храна за щастие

Убийците на здравия сън

Не яжте зеленчуци, джинджифил и захар преди лягане!

Една седмица фаст фуд и губим контрола над преяждането Храна за щастие

Една седмица фаст фуд и губим контрола над преяждането

След 7 дни с мазнини и захар, мозъкът се представя зле на тестове за памет

Перфектната закуска Храна за щастие

Перфектната закуска

Орехи – за изобилие от здравословни бактерии в червата и здраво сърце

„Засега по-здравословна храна от житото няма” Храна за щастие

„Засега по-здравословна храна от житото няма"

Време е за диетата, завещана ни от Учителя Петър Дънов!

Перфекционизъм в чаша Храна за щастие

Перфекционизъм в чаша

Добре дошли в дома на виното„Златен Рожен“ - 14-16 февруари

Пиенето на чай подобрява дейността на мозъка Храна за щастие

Пиенето на чай подобрява дейността на мозъка

Няколко чаши седмично от напитката удължават живота

Кетодиетата е полезна за кратки периоди Храна за щастие

Кетодиетата е полезна за кратки периоди

Опити с мишки сочат, че те почват да ядат повече мазнини, отколкото могат да изгорят и затлъстяват