Защо може да не губите тегло дори при стриктна кетодиета
Кои са основните причини, които могат да ви попречат да отслабнете?

снимка: iStock
Един от дефицитите, който може да попречи на отслабването, е този на желязо. Причината за това е, че много протеини и ензими се нуждаят от желязо, за да функционират. Един от тях се нарича цитохром. Той е необходим за т.нар окислително фосфорилиране - основен път за производство на енергия в тялото. Ако ние се изпречваме на този път, ще имаме трудности в метаболизирането на енергия, което ще ни попречи да отслабваме.
Проучване на Отделението по вътрешна медицина в Университетска болница Абант Иззет Байсал, Болу в Турция, открива, че лечението на анемия с дефицит на желязо предизвиква загуба на тегло и подобрява метаболитните параметри. Загубата на тегло е постигната без промени в храненето, единствено чрез лечение на дефицита.
Какви са симптомите на дефицит на желязо ?
Интересни, но сигурни признаци за твърде нисък феритин са силно желание да смучем лед или пък подритване по време на сън, известно като Синдром на неспокойните крака. Други признаци могат да бъдат необяснима умора, виене на свят, хронично главоболие, шум в ушите.
Какво изследване да направим, за да разберем дали имаме дефицит на желязо?
Нужно е изследване на феритин - протеина, отговорен за запаса на желязо. Тестът за феритин не е нищо повече от обикновен кръвен тест, но е важно да разбираме добре резултата. Повечето лабораторни норми сочат от 15 до 200 ug/L, което е доста абсурдно. Оптималните нива са от поне 70 до дори 500 ug/L в някои случаи.
Нивата на желязо могат да бъдат значително ниски при жени, заради месечния цикъл и бременност и раждане. При мъже причинители на нисък феритин са обикновено кървящи хемороиди или дефицит от храна в по-редки случаи.
Кои храни всъщност ни доставят усвоимо желязо ?
Формите на желязо са две:
- хемово желязо, намиращо се в животинските храни (над 45% от желязото в червеното месо е хемово)
- нехемово желязо, намиращо се в растителните храни. Нехемовото желязо е значително по-малко бионалично и липсата на животински продукти в храненето е сигурен начин за постигане на дефицит на желязо.
Много от растителните храни са известни като източници на желязо, но не бива да пренебрегваме факта, че те съдържат и антинутриенти, които всъщност попречват на усвояването на желязото от човешкия организъм. Това са например танините, които се намират в чай, шоколад, горски плодове, ядки, семена и др.
Друг такъв инхибитор са оксалатите, които са например в спанак, киви и др. Поради тази причина желязото в спанака може да е усвоимо, когато той е сготвен, което унищожава оксалатите в него, но пък в сурова форма е напълно неспособен да ни достави каквото и да е желязо.
Заключението е, че червеното месо е наистина най-добрият източник на усвоима форма на желязо за човека. Причината, поради която червеното месо е толкова подходящ източник на желязо, е, че в състава му е протеинът миоглобин, който съдържа желязо и е отговорен за транспортирането на кислород до мускулите. Миоглобинът е и причината за цвета на месото. Много хора мислят, че червеният цвят на „кървавите“ пържоли е кръв, докато той всъщност показва наличието на протеина миоглобин. Колкото по-тъмно е месото, толкова по-богато на миоглобин е то. Досещате се, че в пилешкото например почти няма такъв протеин, следователно няма и източник на желязо.
Суплементиране с добавки

Джани Ролистенова е бивш професионален спортист и треньор в шведския национален отбор по синхронно плуване. Понастоящем е мениджър на верига за доставки на хотели и по този начин претворява в работата си страстта си към здравословното хранене.
Инстаграм: @jannyniwayan
Fb група
Още по темата:

Едно авокадо на ден поддържа вашия чревен комфорт
Мононенаситените мазнини са здравословни за сърцето

Закуската на модерния човек - пълноценна и без лишения
Важно е храната да е здравословна и да не е сложна за приготвяне

Flaška – интелигентната бутилка за жива вода!
Тя възвръща натуралната структура на водата - като на тази от извора в природата

Смущаващи факти за прясното краве мляко
В страни, в които се консумират повече млечни продукти, се отчитат по-високи нива на определени заболявания

Четири ползи от смокините за здравето
Този плод е по-вкусен от която и да е тестена сладост, а е полезен и сушен

Учени: Толерантността към лактоза е генна мутация
През 1200 г.пр.н.е едва всеки осми възрастен е можел да усвои млякото, днес - 90% от човечеството

Дете да избере броколи пред шоколад? Мисията възможна
Ако вие се храните здравословно и отрочето ви ще се научи

Не е вярно, че закуската е важна, нито, че рибата е супер полезна - част втора
Британски професор развенчава митове за здравословното хранене

Не е вярно, че закуската е важна, нито, че рибата е супер полезна - част първа
Британски професор развенчава митове за здравословното хранене

Кое мляко е здравословно
Ако пиенето му ви създава проблем, почти сигурно е, че е виновна породата крава

Канген Вода пази от патогени!
Тя хидратира тялото по-добре и изчиства токсините от клетките

Препоръката за прием на фолиева киселина по време на бременност е грешно формулирана
Най-доброто решение е да се използват естествени форми на фолат

Фреш от листа на маслиново дърво срещу вирусите
Тоникът Olife е естествена бариера срещу всякакви патогени. Тонизира и вдига имунитета

Пътят към хладилника не е път към себе си
Съвети от експерта как ние да контролираме храната, а не тя нас

Периодичното гладуване при вируси
То може да отслаби имунната система, ако се превърне в непосилен стрес за тялото

Пилешката супа е лечебна
Тя съдържа аминокиселината цистеин, която помага за изчистването на белия дроб и облекчава кашлицата и хремата