Кое мляко е здравословно
Ако пиенето му ви създава проблем, почти сигурно е, че е виновна породата крава

Порода Holstein
Млякото се състои от три части - мазнини, суроватка и голяма част от различни протеини като лактоза, казеин и други захари. Какъв тип е млякото, А1 или А2, зависи от породата на кравата от която то произлиза. Най-старите породи крави като Guerbsey, Brown Swiss, Belgian Blue произвеждат мляко А2. Черно-белият Holstein например, която е най-разпространената порода поради по-високата си млекодайност, произвежда мляко А1. Причината за това е естествена генна мутация, възникнала преди около 5 хиляди години в северноевропейските крави.

В резултат на тази мутация те започват да произвеждат протеина казеин А1 в млякото си, вместо нормалния А2. По време на храносмилането казеин А1 се превръща в лектинов протеин, наречен бета-казоморфин. Този протеин се свързва с клетките на панкреаса, произвеждащи инсулин, известни като бета клетки, което предизвиква имунна атака върху панкреаса на хора, които консумират мляко от тези крави или сирена направени от него. Изследвания свързват този процес и с възникване на диабет тип 1.
Основната разлика между А1 и А2 бета казеин е в структурите на двата бета-казеина. По точно, в позицията на аминокиселина номер 67, в която хистидинът на А1 съответства на пролин при тип А2. Връзката на А1 е много нестабилна и от нея се откъсва сегмент от седем аминокиселини, наречен BCM7 (Beta-casomorphin-7).
BCM7 се счита за основната причина мляко А1 да е нездравословно и да е причината за лактозна интолерантност. А1 и А2 мляко имат еднаква концентрация на лактоза, единствената разлика е BCM7. Абсорбирането на BCM7 води и до риск от заболяване от аутизъм, шизофрения и други неврологични изменения.
По-голямата част от кравите, които се отглеждат, са порода, която произвежда мляко тип А1. Тези крави обаче са резултат на генетичната мутация, която води до производството на съединението BCM7. Най-разпространената порода крави в световен мащаб е от породата Holstein, чието мляко съдържа този проблематичен лектинообразен протеин.
Други известни породи с А1 мляко са Friesian, Ayrshire и British Shorthorn, а сред породите с мляко А2 са Jersey, Charolais, и Limousin.
Ако смятате, че пиенето на мляко ви създава проблем, почти сигурно е, че породата крава, от която е то, има вина за това, а не млякото само по себе си.
Южноевропейски крави, кози и овце продължават да произвеждат казеин A2 в млякото си, но тъй като кравите с казеин A1 произвеждат повече, производителите на млечни продукти предпочитат тях.
Ако консумирате млечни продукти, не можете да ги толерирате или искате да избегнете страничните нездравословни ефекти, може да изберете млечни продукти от типа А2. Като алтернатива, ако не намирате такова мляко, използвайте продукти от козе или овче мляко.

Друга причина, поради която се препоръчва избягването на А1 млечни продукти, е свойството на казоморфина да причинява пристрастяване. BCM7 се свързва със същите рецептори на мозъка, с които се свързват морфин, кодеин и хероин (mu-рецептори). Въпреки че е около 20 пъти по-слаб в действието си от морфина, BCM7 води до пристрастяване и свръхконсумация.
BCM7 активира освобождаването на хистамин, което може да предизвика реакции на хистаминова интолерантност. Той е и най-честата причина за запек, забавено изпразване на стомаха, киселини и в някои случаи синдром на внезапната смърт при деца, поради респираторно-депресивните свойства на опиата в съчетание с рискови фактори за децата.

Джани Ролистенова е бивш професионален спортист и треньор в шведския национален отбор по синхронно плуване. Понастоящем е мениджър на верига за доставки на хотели и по този начин претворява в работата си страстта си към здравословното хранене.
Инстаграм: @jannyniwayan
Fb група
Още по темата:

Едно авокадо на ден поддържа вашия чревен комфорт
Мононенаситените мазнини са здравословни за сърцето

Закуската на модерния човек - пълноценна и без лишения
Важно е храната да е здравословна и да не е сложна за приготвяне

Flaška – интелигентната бутилка за жива вода!
Тя възвръща натуралната структура на водата - като на тази от извора в природата

Смущаващи факти за прясното краве мляко
В страни, в които се консумират повече млечни продукти, се отчитат по-високи нива на определени заболявания

Четири ползи от смокините за здравето
Този плод е по-вкусен от която и да е тестена сладост, а е полезен и сушен

Учени: Толерантността към лактоза е генна мутация
През 1200 г.пр.н.е едва всеки осми възрастен е можел да усвои млякото, днес - 90% от човечеството

Дете да избере броколи пред шоколад? Мисията възможна
Ако вие се храните здравословно и отрочето ви ще се научи

Не е вярно, че закуската е важна, нито, че рибата е супер полезна - част втора
Британски професор развенчава митове за здравословното хранене

Не е вярно, че закуската е важна, нито, че рибата е супер полезна - част първа
Британски професор развенчава митове за здравословното хранене

Защо може да не губите тегло дори при стриктна кетодиета
Кои са основните причини, които могат да ви попречат да отслабнете?

Канген Вода пази от патогени!
Тя хидратира тялото по-добре и изчиства токсините от клетките

Препоръката за прием на фолиева киселина по време на бременност е грешно формулирана
Най-доброто решение е да се използват естествени форми на фолат

Фреш от листа на маслиново дърво срещу вирусите
Тоникът Olife е естествена бариера срещу всякакви патогени. Тонизира и вдига имунитета

Пътят към хладилника не е път към себе си
Съвети от експерта как ние да контролираме храната, а не тя нас

Периодичното гладуване при вируси
То може да отслаби имунната система, ако се превърне в непосилен стрес за тялото

Пилешката супа е лечебна
Тя съдържа аминокиселината цистеин, която помага за изчистването на белия дроб и облекчава кашлицата и хремата