Подкрепете ни!




Храна за щастие08 септември 2020

Учени: Толерантността към лактоза е генна мутация

През 1200 г.пр.н.е едва всеки осми възрастен е можел да усвои млякото, днес - 90% от човечеството

снимка: iStock
снимка: iStock
Възрастните индивиди успяват да преработят изпитото краве мляко от няколко хиляди години благодарение на генетична мутация, която ги прави „толерантни към лактоза“. Днес вече 90% от човечеството нямат проблем със смилането на млякото. До този извод са стигнали учени, които анализирали тленните останки на воини от бронзовата епоха, пише Daily Mail. 

Експерти от университета Йоханес Гутенберг" са изследвали останките от бойци от бронзовата епоха, които са били избити през 1200 г. преди новата ера на територията на днешна Германия. ДНК анализ показал, че само един от осем древни бойци е имал ген, който разгражда лактоза. Генна мутация през хилядолетията създала в човешкия организъм специален ензим, наречен лактаза. Около 90% от населението, живеещо в същия район днес, има способността да преработва прясно мляко.

Водещият автор на проекта професор Йоахим Бургер каза, че мутацията е настъпила за около 120 поколения. Според изследването, публикувано в Current Biology, единственият начин да се обясни тази разлика от древността до днес е „много силен естествен подбор“. Учените смятат, че ако в древността повече хора са имали сегашната толерантност към лактозата и този ензим, произвеждан от организмите ни днес, са щели да имат по-високи шансове за оцеляване.

„Във всяко поколение лактозо-устойчивите индивиди имат 6% по-голям шанс да оцелеят до репродуктивна възраст, отколкото не-лактозо-устойчивите индивиди“, твърди професор Даниел Вегман от университета във Фрибург в Швейцария. Защо възможността за смилане на захарта в млякото след ранна детска възраст е осигурила такова голямо еволюционно предимство - изследователите все още нямат категоричен отговор на този въпрос. Но имат предположения. 
„Тъй като млякото е високоенергийна, относително незамърсена напитка, приемането му може да е осигурило по-големи шансове за оцеляване по време на недостиг на храна или когато са били замърсени запасите от питейна вода“, смята Вегман. „Особено през ранното детство, в годините малко след отбиването, този фактор често може да е бил решаващ сред праисторическите популации“ - допълва той. 
Много наши съвременници все още имат непоносимост към кравето млякото. Без лактаза млякото причинява неприятни и конфузни странични ефекти като подуване на корема, метеоризъм и спазми. Днес пиенето на мляко е често срещана практика в Северна Европа, САЩ и на други места, но пък в много култури то е строго забранено. В Северна Европа повече от 90% от хората могат да преработят прясното мляко, но много африканци нямат тази способност. Тя е необичайна и за организмите на коренните жители на Азия и Южна Америка.

Още по темата:

Най-богат и вкусен източник на пробиотици! Храна за щастие

Най-богат и вкусен източник на пробиотици!

Българска компания създава Delishu - естествено ферментирал растителен деликатес от кашу, който е здравословна алтернатива на млечните храни

Пътят на качеството Храна за щастие

Пътят на качеството

Как Kaufland България се грижи за отличното качество на плодовете и зеленчуците

„Засега по-здравословна храна от житото няма” Храна за щастие

„Засега по-здравословна храна от житото няма"

Време е за диетата, завещана ни от Учителя Петър Дънов!

Едно авокадо на ден поддържа вашия чревен комфорт Храна за щастие

Едно авокадо на ден поддържа вашия чревен комфорт

Мононенаситените мазнини са здравословни за сърцето

Закуската на модерния човек - пълноценна и без лишения Храна за щастие

Закуската на модерния човек - пълноценна и без лишения

Важно е храната да е здравословна и да не е сложна за приготвяне

Flaška – интелигентната бутилка за жива вода! Храна за щастие

Flaška – интелигентната бутилка за жива вода!

Тя възвръща натуралната структура на водата - като на тази от извора в природата

Смущаващи факти за прясното краве мляко Храна за щастие

Смущаващи факти за прясното краве мляко

В страни, в които се консумират повече млечни продукти, се отчитат по-високи нива на определени заболявания

Четири ползи от смокините за здравето Храна за щастие

Четири ползи от смокините за здравето

Този плод е по-вкусен от която и да е тестена сладост, а е полезен и сушен

Дете да избере броколи пред шоколад? Мисията възможна Храна за щастие

Дете да избере броколи пред шоколад? Мисията възможна

Ако вие се храните здравословно и отрочето ви ще се научи

Не е вярно, че закуската е важна, нито, че рибата е супер полезна - част втора Храна за щастие

Не е вярно, че закуската е важна, нито, че рибата е супер полезна - част втора

Британски професор развенчава митове за здравословното хранене

Не е вярно, че закуската е важна, нито, че рибата е супер полезна - част първа Храна за щастие

Не е вярно, че закуската е важна, нито, че рибата е супер полезна - част първа

Британски професор развенчава митове за здравословното хранене

Кое мляко е здравословно Храна за щастие

Кое мляко е здравословно

Ако пиенето му ви създава проблем, почти сигурно е, че е виновна породата крава

Защо може да не губите тегло дори при стриктна кетодиета Храна за щастие

Защо може да не губите тегло дори при стриктна кетодиета

Кои са основните причини, които могат да ви попречат да отслабнете?

Канген Вода пази от патогени! Храна за щастие

Канген Вода пази от патогени!

Тя хидратира тялото по-добре и изчиства токсините от клетките

Фреш от листа на маслиново дърво срещу вирусите Храна за щастие

Фреш от листа на маслиново дърво срещу вирусите

Тоникът Olife е естествена бариера срещу всякакви патогени. Тонизира и вдига имунитета