Подкрепете ни!




COVID-1921 януари 2022

СЗО: Ваксините не премахват напълно риска от предаване на SARS-CoV-2

Рано е за оптимизъм относно състоянието на пандемията


снимка: iStock
снимка: iStock

Настоящите ваксини продължават да са ефективни за намаляване на риска от тежко заболяване и смърт поради COVID-19, но те не премахват напълно риска от предаване на SARS-CoV-2 (всички варианти). Координираната глобална стратегия е от решаващо значение за осигуряване на защита на високорисковите популации навсякъде, с особен акцент в страните с ниски нива на ваксиниране, особено тези с под 10%. Това се казва в изявлението от 19 януари на Световната здравна организация след десетото заседание на Комитета за спешни случаи на Международните здравни правила. 

"За да се извлече оптимална стратегия за ваксинация за намаляване на инфекцията, заболеваемостта и смъртността, Комитетът подчерта важността на координирането на изследванията върху хетероложните комбинации от ваксини, като се има предвид и естествения имунитет след инфекцията, както и необходимостта производителите да споделят съответните данни. Освен това Комитетът отбеляза важността на ускоряването на научните изследвания и разработки на нови технологии за ваксини. Настоящата технология за ваксинация зависи от спринцовки, които са в ограничено количество, което представлява значителна логистична и програмна тежест. Бързото разработване на алтернативни формулировки на ваксини, като интраназални ваксини, може да увеличи лекотата на доставка в райони с ниски ресурси и/или трудно достъпни. Освен това има ясна необходимост от продължаване на работата по ваксините, които дават по-широк имунитет в различните варианти" - пише още в изявлението. 

В документа се казва, че Комитетът признава предизвикателствата по отношение на чувствителността и качеството, породени от множеството съществуващи диагностични тестове за SARS-CoV-2 и липсата на подходящо одобрение за някои от техните употреби. Ето защо са необходими последователни стратегии за тестване, с ясно формулиране на това какъв тип тестове трябва да се използват за какви цели. Според СЗО е необходимо регулаторните органи да гарантират, че диагностичните тестове отговарят на стандартите на СЗО за специфичност и чувствителност за различните приложения. Нужна е и непрекъсната координация между държавите, за да се гарантира наличието и използването на висококачествени бързи антигенни тестове във всички страни за ефективен глобален отговор на пандемията. 

Според СЗО съществува риск от твърде оптимистични изявления относно състоянието на пандемията. Освен това Комитетът подчерта необходимостта от поддържане на етичните норми и съобразяване с човешките права при прилагането на противоепидемични мерки. 
Чиновниците от Световната здравна организация изразиха загриженост "за реакцията на държавите при прилагането на общи забрани за пътуване, които не са ефективни за потискане на международното разпространение (както ясно демонстрира опитът на Omicron)" и това може да възпрепятства прозрачното и бързо докладване за нововъзникващи проблеми. 

Сред временните препоръки на СЗО към страните са:


"Възприемете подход, основан на риска, към събития за масово събиране, като оценявате, смекчавате и съобщавате рисковете. Признавайки, че съществуват различни двигатели и толерантност към риска за масови събирания и масови миграции, както и специфичните предизвикателства за нестабилните и уязвими държави - страни по конвенцията, е от решаващо значение да се вземе предвид епидемиологичният контекст (включително разпространението на вариантите, нивото на безпокойство и интензивността на предаване), капацитет за наблюдение, проследяване и тестване на контакти, както и спазване на мерките при извършване на тази оценка на риска в съответствие с насоките на СЗО. 
[...]
Постигнете призива на СЗО за действие за ваксиниране на поне 70% от населението на всички страни до началото на юли 2022 г. и интегрирайте ваксинацията срещу COVID-19 в рутинните здравни услуги. 
[...]
Страните трябва да гарантират, че има достатъчен нарастващ капацитет за критични клинични грижи за SARS-CoV-2 и състояние след COVID-19, както и за поддържане на основни здравни услуги и трябва да планират възстановяването на здравните услуги на всички нива с достатъчно финансиране, доставки и човешки ресурси. Специфично за риска от развитие на нови линии, може да е необходимо специално внимание за осигуряване на достъп до лечение на лечимо имуносупресивно заболяване. Държавите страни следва да подобрят достъпа до здравеопазване за всички чрез укрепване на здравните и социалните системи, за да се справят с въздействията на пандемията, особено върху децата.
[...]
Премахване или облекчаване на международните забрани за трафик, тъй като те не осигуряват добавена стойност и продължават да допринасят за икономическия и социален стрес, изпитван от държавите. Неуспехът на ограниченията за пътуване, въведени след откриването и докладването на варианта на Omicron, за да ограничат международното разпространение на Omicron, показва неефективността на подобни мерки във времето. Мерките за пътуване (напр. маски, тестване, изолация/карантина и ваксинация) следва да се основават на оценки на риска и да избягват поставянето на финансова тежест върху международните пътуващи. 
[...]
НЕ изисквайте доказателство за ваксинация срещу COVID-19 за международни пътувания като единствен начин или условие, позволяващо международно пътуване, предвид ограничен глобален достъп и несправедливо разпределение на ваксините срещу COVID-19. Държавите - страни по конвенцията, трябва да обмислят подход, основан на риска, за улесняване на международните пътувания чрез премахване или промяна на мерки, като тестване и/или изисквания за карантина, когато е уместно.
[...]
От държавите се очаква да изискват и да подкрепят кохортни проучвания за фармакологична бдителност и системи за докладване за откриване на нежелани събития след прилагане на нови терапевтични средства. 

Източник

Още по темата:

БАДЖ: Прокуратурата да се самосезира за насаждане на страх COVID-19

БАДЖ: Прокуратурата да се самосезира за насаждане на страх

Целта е да оправдаят 570 милиона лева за тестове и ваксини, обясняват от алианса

Австралийци, пострадали от ваксините, подадоха колективен иск срещу правителството COVID-19

Австралийци, пострадали от ваксините, подадоха колективен иск срещу правителството

До 12 април са подадени 3501 заявления за обезщетения, изплатени са 7,3 млн. долара по 137 жалби

Белгийски лобист съди Урсула фон дер Лайен заради чата с шефа на Pfizer COVID-19

Белгийски лобист съди Урсула фон дер Лайен заради чата с шефа на Pfizer

Фредерик Балдан твърди, че двамата лично уредили удължаване на договора за доставка на ваксини за 1,8 млрд. долара

Нова версия за източника на Covid-19: продажба на заразени енотовидни кучета COVID-19

Нова версия за източника на Covid-19: продажба на заразени енотовидни кучета

Все повече са проучванията, сочещи към Ухан - и към пазара, и към лабораторията

Вече официално бе заявена версията за лабораторно изтичане на COVID-19 COVID-19

Вече официално бе заявена версията за лабораторно изтичане на COVID-19

Официалните институции в САЩ се разделят на два лагера относно произхода му

Проектозакон забранява всякакви иРНК ваксини в Айдахо COVID-19

Проектозакон забранява всякакви иРНК ваксини в Айдахо

Предвижда се глоба и затвор за нарушение на забраната

Кардиолог иска спешно разследване на внезапните смъртни случаи в Австралия COVID-19

Кардиолог иска спешно разследване на внезапните смъртни случаи в Австралия

Д-р Питър Маккълоу иска да се знаят причите за „синдрома на внезапната смърт" след ваксина срещу COVID-19

В морски организми откриха вещества, лекуващи COVID-19 COVID-19

В морски организми откриха вещества, лекуващи COVID-19

Природата дава изобилие от естествени лекове

Подхранват ли ваксините нови варианти на COVID? COVID-19

Подхранват ли ваксините нови варианти на COVID?

Уолстрийт Джърнъл: Вирусът изглежда се развива по начини, които избягват имунитета

Изобретателят на оригиналната технология за иРНК подарява книгата си до 25 декември COVID-19

Изобретателят на оригиналната технология за иРНК подарява книгата си до 25 декември

Д-р Робърт Малоун изследва връзките между фармацевтиката, правителството и медиите и дава възможности за решение

Прокуратурата отхвърли обвинения срещу доц. Мангъров COVID-19

Прокуратурата отхвърли обвинения срещу доц. Мангъров

Порокурор К.Сулев: Липсват каквито и да било данни от МЗ за смъртността при ваксинираните

Забравяме ли повече след прекаран COVID? COVID-19

Забравяме ли повече след прекаран COVID?

Добрата новина е, че паметта се възстановява с времето

Протести в Китай заради драконовските мерки срещу Covid-19 COVID-19

Протести в Китай заради драконовските мерки срещу Covid-19

Кореспондент на Файненшъл Таймс разказва за пребиваването си в карантинен лагер

FDA е заблудила обществеността относно ивермектина и трябва да носи отговорност в съда COVID-19

FDA е заблудила обществеността относно ивермектина и трябва да носи отговорност в съда

Асоциацията на американските лекари и хирурзи в защита на отхвърленото евтино лекарство

COVID-19 активира същото мозъчно възпаление, както при болестта на Паркинсон COVID-19

COVID-19 активира същото мозъчно възпаление, както при болестта на Паркинсон

Може да липсват външни симптоми в продължение на много години, казват учените