Подкрепете ни!




ХороскопГаля Герасимова / 12 февруари 2020

Цар Плъх

Смела инициатива и разумна реализация в годината на Металния плъх


снимки: iStock
снимки: iStock
И да не харесвате малките гризачи, то със сигурност ще се зарадвате много на посланието, което ще ни донесе годината на Металния плъх. Противно на смисъла, с който натоварваме това животно, то според Източната традиция то притежава много качества. Прозорлива, инициативна и бърза, мишката ще окаже своето влияние върху 2020-та – годината, в която всичко започнато ще бъде доведено до край. Очаква ни период на мъдрост и стабилност, но и на промяна към добро. Какво още ни разказа Галя Герасимова за символичните послания за 2020-та, според Китайския календар вижте в следващите редове.

Раждането на новата година според Източния календар започва със зимното слънцестоене, но началото на проявлението й настъпва след изминаването на един пълен лунен кръг, който в Западната астрология съвпада с новолунието във Водолей. Според китайския календар новата година настъпи на 25 януари, като това бе денят, в който се постави и началото на нов 12-годишен цикъл. С идването на 2020-та навлязохме в знака на Бялата мишка – първото животно от китайския календар и зодиак. Но преди да вникнем в значението на този нов етап, нека си припомним легендата от Древния изток.
Нефритеният император или Буда (според различните предания) заповядал да се организира състезание между всички животни за най-бързо преминаване на буйна река. Дванадесет били тези, които успели да преминат през изпитанието, а първото животно, достигнало другия бряг на реката била Мишката. Тя слязла от гърба на Вола в последния момент и така заела първата позиция в състезанието. Така според реда на пристигане на различните животни се подредил и китайския зодиак – Мишка, Вол, Тигър, Заек, Дракон, Змия, Кон, Овца, Маймуна, Петел, Куче и Свиня. Всяка година е подчинена на едно от тези 12 животни, а те от своя страна са свързани и с един от 5-те елемента.

МЕТАЛНА, БЯЛА МЪЖКА ГОДИНА

Според Източната традиция, ако сред животните първа е мишката, то сред стихиите първа е водата. Тя дава енергия на дървото, дървото дава енергия на огъня, огъня на земята, земята – на метала. Две поредни години преминават под знака на един от елементите, като четната година носи неговото активно, мъжко ян проявление, а следващата, нечетна преминава в реализацията на неговата пасивна, женска ин енергия. Така 2020-та е година на Мишката, която е под знака на метала в неговото ян проявление. Металът се свързва с чувството за отговорност, търпение и конструктивност. Този последен, пети елемент притежава и най-дълго концентрирана енергия, носеща устойчивост и проводимост. Идеограмата му включва белия цвят, символизиращ всички метали и блестящи повърхности. Но металът пази още посланието на натрупания опит и дълбоко разбиране, на заника и вечерта, на есента и виното, на мъдростта, настъпваща със старостта, на среброто в косите, както и на всичко, което е към края на определен етап. В период на владение на стихията на метала се достига и до магичното познание за трансформация в следващо ниво, когато идва ред на водната стихия.

ПЪРВАТА И ПОСЛЕДНИЯТ

И така Мишката с хитрост стигнала първа, а качествата, с които е популярна са бърза мисъл, прозорливост, инициативност, възможност да извлече полза от всяка ситуация. Такава ще бъде и 2020-та, ще притежава качествата на първото животно от зодиака и силата на последния елемент – метала, като тази комбинация ще доведе започнато до завършеност.
Годините на Металната мишка са специални, защото съдържат целия потенциал на задвижващата новия цикъл енергия на най-малката, но с най-проницателен ум животинка, както и енергията на метала, финализиращ пътя на проявление на 5-те елемента, фокусиращ опитностите им. Комбинацията на символите метал и Мишка изпълват годината с възможности за осъществяване на големи и важни проекти, свързани с дългосрочна перспектива. Това е период, в който се съчетават съобразителност, интелигентност, целенасоченост, спокойствие, стабилност и мъдрост.
Металическата мишка през 2020-та е с мъжка, активна ян енергия, идваща с борбен характер и реформаторска амбиция. Малкият гризач е в постоянно движение и формулата за успех е свързана винаги с работа, внимателен анализ и прагматизъм. Бялата мишка цени честността и приятелството, а като покровител на 2020-та ще е и закрилник на балансираните отношения и равновесието в партньорствата.
Смелост в инициативата и разумност в реализацията – такава ще е добрата стратегия на годината като за Металната мишка постоянството, решителността и справедливостта са важни. Часовете, които са свързани със знака на Мишката са 23 – 01 ч – последният и първият от денонощието.






ЗА МИШКИТЕ И ДРУГИТЕ ХОРА


Да не забравяме, че с годината на Мишката започва нов цикъл и заложеното сега ще се разгърне в следващите 12-сет години, а точно проводимостта на метала и интелектът на първото пристигнало животинче при Буда ще бъдат най-верният съветник за целия период.
Годината ще е най-силна за родените под знака на Металната мишка. Това са родените през 1960 г. Според китайския зодиак плъхове са още, родените през 1972, 1984, 1996 и 2008.
В хармония с нея са още родените под знака на Дракона (1940, 1952, 1964, 1976, 1988, 2000, 2012) и Маймуната (1944, 1956, 1968, 1980, 1992, 2004, 2016). Щастие пък на Мишките носи силният Вол (1949, 1961, 1973, 1985, 1997, 2009). В дисонанс с годината на Металната мишка пък ще бъдат тези, родените в годините на Дървеният кон (1954), Земният кон (1978), Дървеният петел (1945, 2005), Земният петел (1969) и Огненият заек (1987).
По отношение на елементите тази година ще доведе до сблъсъка между стихиите огън и метал. Между тях понякога става експлозия, особено ако са в активните ян години, когато елементът е в своята проява на мъжка енергия. Това означава, че за родените в година, завършваща на числото 6 ще се прояви това напрежение, породено от противопоставянето между ян и ян, или мъжката енергия. В традициите на Изтока зодиите, които не са в хармония с господстващия знак могат да концентрират енергията си в изучаване на нещо ново, развиващо познание и умения за уравновесяване на силите.

Родени под знака на Металната мишка са чаровните любимци на публиката: Антонио Бандерас, Сара Брайтман, Хю Грант; писателите Антоан дьо Сент-Екзюпери, Даниел Дефо, Емил Зола; композиторът Пьотр Чайковски; революционерите Хаджи Димитър и Стефан Караджа; ученият Фредерик Жолио-Кюри, мореплавателят Фернандо Магелан – имена втъкани в съкровищница на човешкия Дух.

Ето и какви ще бъдат следващите години: 2021 ще премине под знака на Вола, като отново ще бъде в стихията на метала, но в неговото ин проявление. 2022 ще е под знака на Тигър с елемент вода – ян; 2023 – Заек, пак вода, но ин; 2024 – Дракон, дърво, ян, 2025 – Змия, дърво ин, 2026 – Кон, огън, ян; 2027 – Овца, огън, ин; 2028 – Маймуна, земя, ян; 2029 – Петел, земя, ин и 2030 г. стигаме отново до елемента метал.
Шестица Чаши – карта Таро за 24 април Хороскоп

Шестица Чаши – карта Таро за 24 април

Може да изпитваме тъга по миналото и да ни се иска да върнем времето назад

Днес е пълнолуние в Скорпион Хороскоп

Днес е пълнолуние в Скорпион

То носи изкушения и изпитания, но и победа, ако успеем да преодолеем личните си кризи

На 24 април е пълнолунието в Скорпион Хороскоп

На 24 април е пълнолунието в Скорпион

Скорпионът е свързан с нашата сянка, с темите табу и болките от миналото, така че на повърхността могат да изплуват много емоции

Деветка Мечове – карта Таро за 23 април Хороскоп

Деветка Мечове – карта Таро за 23 април

Имаме нужда да сменим гледната си точка

Шестица Жезли – карта Таро за 22 април Хороскоп

Шестица Жезли – карта Таро за 22 април

Сега е моментът да получим заслужено признание за всичко, в което сме влагали своите усилия

Ведически хороскоп за 22 април Хороскоп

Ведически хороскоп за 22 април

Вторник идва със силата на пълната Луна, в четвъртък бъдете смели, в събота избягвайте конфликтите

Седмица Мечове – карта Таро за 21 април Хороскоп

Седмица Мечове – карта Таро за 21 април

Не можем да измамим собственото си сърце

Кралица Чаши – карта Таро за 20 април Хороскоп

Кралица Чаши – карта Таро за 20 април

Може в живота ни да се появи жена, която носи нейните качествата

Двойка Мечове – карта Таро за 19 април Хороскоп

Двойка Мечове – карта Таро за 19 април

Единият гарван е логическата мисъл, а другият е свързан с неясните подсъзнателни усещания

Висшата Жрица – карта Таро за 18 април Хороскоп

Висшата Жрица – карта Таро за 18 април

воалите на заблудата се отдръпват встрани

Шестица Пентакли – карта Таро за 17 април Хороскоп

Шестица Пентакли – карта Таро за 17 април

Тя учи как да постигнем равновесие в даването и получаването

Десетка Мечове – карта Таро за 16 април Хороскоп

Десетка Мечове – карта Таро за 16 април

Тя се сбогува с отломките от старата реалност...

Седмичен ведически хороскоп Хороскоп

Седмичен ведически хороскоп

Сряда е добър момент да се отървете от нежелани навици, в четвъртък не решавайте финансови въпроси, неделя носи мощна изцелителна енергия

Смъртта – карта Таро за 15 април Хороскоп

Смъртта – карта Таро за 15 април

Предстои голяма промяна, която ще преобърне посоката, в която сме се движили досега

Седмица Чаши – карта Таро за 14 април Хороскоп

Седмица Чаши – карта Таро за 14 април

Можем да ползваме енергията за творчество и да позволим на въображението ни да се развихри

Кралица Пентакли – карта Таро за 13 април Хороскоп

Кралица Пентакли – карта Таро за 13 април

Тя е свързана със земната енергия, познава растенията и билките, умее да лекува, да създава уют и семейна атмосфера