Подкрепете ни!




ЗдравеСтанислава Цветкова, снимки Добрин Кашавелов / 9 май 2019

Гръбначна геометрия

Иновационен инструмент дава надеждна, точна и бърза оценка на гръбнака, без да облъчва организма

На снимката: Георги Хамамджиев
На снимката: Георги Хамамджиев


Осигуряването на ефективна терапия е предизвикателство за всеки специалист, който се занимава с проблеми в гръбнака. Нужна е професионална оценка на състоянието на пациентите преди, по време и след терапевтичния курс. Затова на помощ идва революционният компютърен инструмент IDIAG M360, който без да облъчва организма, изследва стойката, прави оценка на състоянието на гръбнака, на неговата подвижност и стабилност. Използва се от хиляди лекари и терапевти в около 5000 здравни центъра по целия свят… а един от тях вече е и в София.

Посещаваме софийското студио „Физио-мед“, където ни посреща кинезитерапевтът Георги Хамамджиев, с чиято лична история ви запознахме в бр.8/2018. Нетърпеливи сме да видим разработката на швейцарската иновативна компания IDIAG. Изобретението е уникално с това, че изследва гръбначния стълб без  радиация, което е най-ценното, особено при изследване на деца с гръбначни изкривявания. Това означава, че може да се прави след всяка процедура, за да се наблюдава прогресът във възстановяването. И понеже в Списание 8 обичаме първо да тестваме нещата, за които след това ви разказваме, споделям личните си впечатления от уреда - възхитена съм! Резултатите в посока подобрение на здравето ми дойдоха почти мигновено! Но нека започна от по-далеч… 

Уредът IDIAG M360Уредът IDIAG M360


Беше лятото на 2017 година, когато за първи път усетих силна болка в кръста. Усещането беше толкова непоносимо, че не можех да стоя в изправена позиция и инстинктивно седнах на земята със свити колене, обгърнах ги с ръцете си и се наведох напред, за да „изпъна“ кръста си и по този начин да облекча напрежението. Наложи се да повторя това упражнение няколко пъти през следващите часове, а от онзи момент кръстът ме боли при по-продължително ходене. Миналата година се отключи и друго слабо място в зоната на дясното рамо и под шията, където в продължение на години имах лека издутина, която смятах за нормална част от структурата на тялото ми допреди влизането в кабинета на „Физио-мед“. И която изчезна три седмици по-късно. Как се случи това?

Благодарение на професионализма на Георги Хамамджиев и прецизната оценка на IDIAG М360. На външен вид изобретението е с размер малко по-голям от компютърна мишка. Свързано е със софтуер, в който се вкарват данните на пациента – рождена дата, пол, ръст и килограми, след което той изчислява за съответния индивид кои са идеалните показатели. Когато се направи изследването, компютърът ги сравнява и показва какви са извивките на гръбначния стълб, къде има проблем, какъв е ъгълът на прешлените един спрямо друг и какъв трябва да е той, за да бъде човек здрав. 

Принцип на изгорелия бушон

Самото изследване се прави в различни позиции – изправено положение, наведено напред тяло и с натоварване, за което се използва топка или две гирички. Кинезитерапевтът плъзга уреда по гръбнака, а апаратът е свързан с компютъра, към който препраща данните в реално време. Предоставя точна локализация на зони на намалена подвижност, подлежащи на последваща специфична терапия. Улавя кои прешлени спрямо кои се движат, къде има и къде няма стабилност. А тази информация се оказва от съществено значение. Често пъти, когато се направи ядреномагнитен резонанс или скенер, които установят, че човек има дискова херния, то това значи, че тя е следствие от други проблеми. „Това е, както се казва, принципът на изгорелия бушон.

Защото, когато изгори бушонът, проблемът не е в него… той е някъде по инсталацията. И ние с този апарат улавяме точно това – къде са проблемите в самата инсталация, къде са областите, върху които да работим, за да не се стигне до влошаване на здравето, когато вече проблемът може да се разреши с повече усилия и по-трудно“, казва Хамамджиев. И дава за пример дисфункцията между няколко прешлена, която може да претовари кръста и там да се получи дискова херния, но  самият проблем да е на коренно различно място. „Аз имам много пациенти, оперирани от дискова херния, и след година или две пак им се получава. Причината е, че не е оправен именно първичният проблем“, категоричен е той, като допълва, че неправилна стойка или гръбначно изкривяване би могло да доведе до неправилно натоварване на гръбначния стълб, а това от своя страна - до още по-сериозна травма.  

Графиките показват гръбначния стълб в изправено положение. При прегледа от 26 февруари се забелязва изкривяване, което причинява болката в шията и гърба.

Графиките показват гръбначния стълб в изправено положение. При прегледа от 26 февруари се забелязва изкривяване, което причинява болката в шията и гърба.


Прегледът е с продължителност между 10 и 15 минути, а след него веднага се изготвя индивидуален доклад за състоянието на пациента, който показва текущото състояние на гръбначния стълб и документира резултата от терапията. Ако има някакъв блокаж, то на компютърната графика той се оцветява в червено. При моето изследване се показа прекалена гъвкавост в гръбнака, което означава, че е „хлабав“ и няма стабилност, а в част от прешлените пък изобщо липсваше подвижност. При изправена позиция се наблюдаваше изкривяване в кръста. При накланяне наляво и надясно градусите  бяха различни – на едната страна бе 23 градуса в кръста, а на другата страна едва 8 градуса. Показа и къде са точните проблеми във врата. Освен подробните данни софтуерът изготви експертна оценка какви упражнения трябва да практикувам, за да облекча проблемите си. След ежедневни тренировки по зададената схема, две посещения при Хамамджиев за наместване и три седмици по-късно… функционалният блокаж („гърбицата“) под врата ми си е отишъл, чувствам кръста си много по-стабилен и при повторния преглед с IDIAG M360 за всички показатели, където имаше блокажи при предишното изследване, апаратът отбеляза подобрение, а част от проблемите са напълно изчезнали (вижте графиките с резултатите). Освен това ежедневното отделяне сутрин по 30 минути за упражнения, подобни на йога, ме тонизира и ми дава енергия за по-добър старт на деня. 



Приказка за жабата

„Навикът е най-големият убиец“ – казва ни Хамамджиев, след което ни подсеща за приказката за жабата. – „Ако я пуснеш във вряла вода, тя ще отскочи. Но ако я сложиш в хладка вода и почнеш постепенно да увеличаваш температурата, тя свиква с топлината, рефлексите є се тушират и... се сварява. Това е навикът“. Когато създаваме здравословни навици, ние си спестяваме физически блокажи в бъдеще. 




Последните години се забелязват все повече проблеми в шията. Кинезитерапевтът споделя, че това е главно от неправилната стойка при постоянното взиране в смартфоните, което води до главоболие, гадене и повръщане, изтръпване на ръцете. Дава ни и личен пример. Преди години семейството му заминава на почивка. Докато пътуват, дъщеря му рови в телефона си. В един момент казва, че не си чувства ръката. На нейната възраст, в пубертета, родителят често е враг, затова когато баща є и казва, че това е от стойката є, тя не се вслушва в думите му и разговорът бързо приключва. Няколко часа по-късно обаче докато се храни, дъщеря му си загубва вкуса. „Пак повторих, че всичко идва от врата... Седмица по-късно не можеше да си движи главата, трябваше да є правя процедури и т.н. Всички предварителни симптоми бяха предвестници на по-големия проблем, затова човек трябва да наблюдава тялото си и какви сигнали му дава то“, казва Хамамджиев. Допълва, че хората, които водят заседнал начин на живот, много по-бързо биват сполетявани от старческа деменция и алцхаймер. Ето защо неговата рецепта за здраве е всеки ден да правим упражнения за тялото си, точно както си мием зъбите сутрин и вечер. И вместо да отделяме по два часа за пиене на кафе преди работа, можем да се насладим на сутрешния си ритуал 15 минути, а останалото време да използваме за гимнастика, която ни дава енергия, подобрява притока на кислород към мозъка, спомага за концентрацията и служи като превенция срещу стресовите ситуации в ежедневието.

За контакт: Георги Хамамджиев
КЛИНИКА „ФИЗИО-МЕД“
София, бул. „Гоце Делчев“ бл. 25 ет.1,
тел. 088 889 4080
Битовата химия е опасна за мозъка Здраве

Битовата химия е опасна за мозъка

Nature Neuroscience: Домакинските препарати са свързани с неврологични заболявания

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им. Здраве

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им.

Употребата на лечебни растения трябва да е само след консултация с медицинско лице

Подагразон: билковият лек при подагра Здраве

Подагразон: билковият лек при подагра

Хранителната добавка обединява мощни царски билки за „царската болест“

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан Здраве

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан

Целта на казиното е да ви накара да останете достатъчно дълго, за да загубите

Болното дебело черво ни състарява преждевременно Здраве

Болното дебело черво ни състарява преждевременно

Неговият микробиом е свързан с биологичната възраст

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота Здраве

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота

Nature: Физическата активност компенсира депресивни състояние, свързани със социална изолация

Да останем с всичкия си до края Здраве

Да останем с всичкия си до края

Според акад. Бехтерев хората сами се докарват до слабоумие

Енергийното здраве на дома Здраве

Енергийното здраве на дома

Домовете ни са пронизани от нарастващо множество излъчвания, с които сме принудени да се справяме ежедневно. Как да се защитим?

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения Здраве

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения

Учени наблюдаваха 349 души в продължение на една година

Столетниците са с ниски нива на глюкоза, креатинин и пикочна киселина Здраве

Столетниците са с ниски нива на глюкоза, креатинин и пикочна киселина

Общият холестерол и желязото в кръвта им обаче са повече, сочат данните от ново проучване

Съдът на САЩ ще реши дали флуоридът в питейната вода понижава IQ Здраве

Съдът на САЩ ще реши дали флуоридът в питейната вода понижава IQ

Съдия Едуард Чен: бебетата, хранени с адаптирано мляко с чешмяна вода, са „критична уязвима група, изложена на най-високата доза флуорид“

Кожата ни предупреждава за скрити заболявания Здраве

Кожата ни предупреждава за скрити заболявания

Как да се научим да разпознаваме сигналите й

Аденомиозата причинява страдания на една от пет жени Здраве

Аденомиозата причинява страдания на една от пет жени

Лекарите все още разработват стандартизиран метод за нехирургична диагностика

Какво се случва с черния ви дроб, когато се откажете от алкохола Здраве

Какво се случва с черния ви дроб, когато се откажете от алкохола

Колкото по-рано захвърлите спирта, толкова по-голям е шансът за напълно възстановяване

Д-р Меркола: Станете от стола, седенето ви убива Здраве

Д-р Меркола: Станете от стола, седенето ви убива

Изследвания сочат, че редовните тренировки не компенсират щетите за здравето от хроничното седене

Станете от масата! Здраве

Станете от масата!

Защо продължаваме да ядем дори когато вече сме сити