Подкрепете ни!




ЗдравеАлександра Алгафари / 17 май 2019

Как да спортувам по време на цикъл?

Интервю с победителката от Пирин Ултра 2017 – Меглена Бенева

Как да спортувам по време на цикъл?


Макар и да не си личи по метеорологичната прогноза, скоро идва лятото. За голяма част от нас това означава да свалим обемните пуловери и да покажем малко повече плът. За също толкова голяма част от нас означава и да се опитаме да свалим онези няколко килограма, които неусетно са се настанили по местенцата, които най-много се виждат от банския…
Ако пък сте от онези ентусиасти, които успяват да спортуват редовно въпреки празниците – браво! Възхищаваме се на отдадеността ви.

Каквото и да е спортното положение при вас, скъпи дами, обикновено настъпват промени в онези дни от месеца, когато утробата ви настоява да й дадете шоколад, да лежите, свити на кълбо и да гледате любимия си сезон на „Приятели”  за седми път.

Въпреки това, раздвижването би могло да помогне за намаляването на менструалните симптоми и за да се чувствате удовлетворени, че не сте нарушили режима си. Ние от UMAY потърсихме вдъхновение от страхотната Меглена Бенева, победител от 160-километровия ултрамаратон Пирин Ултра 2017, която сподели с нас какви са нейните трикове при спортуване през женските дни от месеца. През 2017г. Меглена печели също 3-то място на Витоша 100 (98км), 2-ро място на Персенк ултра (160км) и Трявна ултра (141км).


На снимката: Меглена БеневаНа снимката: Меглена Бенева



- Как се чувстваш, когато тичаш по време на цикъл?
- Ако трябва да сравня тичането по време на цикъл с това, когато не съм в цикъл, единствената разлика е, че в деня преди цикъла и първия ден от него тялото ми е изключително забавено и бягането като че ли се случва на забавен каданс. Просто всичко се случва много бавно.

-  Тичането помага ли ти при менструалните симптоми?
- Всъщност тичането по време на цикъл ме кара да се чувствам доста по-леко и да нямам болки или неразположение. Ако деня преди да ми дойде и първите 3-4 часа имам някакви болки в корема, с тичането те просто заглъхват и изчезват. Движението винаги е карало тялото ми да се отпуска и да се чувства много по-добре, включително и по време на цикъл и дори при продължителни бягания. Аз съм бягала ултрамаратон на първия ден от цикъла ми и в общи линии единственото неудобство тогава беше, че трябваше да нося всякакви средства в мен за цикъла и то от старта до финала. Тогава все още не ползвах менструална чашка и това си беше голямо предизвикателство. 

- Как менструалната чашка ти помага по време на маратони?
-  Менструалната чашка е изключително удобна за дълги разстояния. Дори първо заради това, че няма нужда да нося нищо в мен, освен вода, която аз така или иначе нося. Нямам никакви пакетчета, нито торбички за боклук, които да си нося с мен през цялото време и да ползвам за отпадъци. А и чашката не се усеща, дори трябва да си напомням, че съм с нея. Допада ми и колко боклук спестява.Наскоро започнах да се занимавам и с плуване и знам, че чашката ще е спасение и в тази област, защото с нея може да се плува без притеснение от всички неудобства, свързани с тампоните и смяната им.


Ето няколко спортни съвета и за тези от нас, които не бягат маратони, но биха искали да се пораздвижат по време на менструацията си:

Това  е времето, в което тялото има нужда от грижа и възстановяване. Затова бихме препоръчали по-леки спортове, които да не внасят допълнителен стрес в ежедневието ви. Въпреки това, тренировката по време на цикъл ще подобри кръвооросяването на тазовата област, където маточните контракции довеждат до притискане на кръвоносни съдове, предизвиквайки менструалните болки. А знаем и че спортът води до отделянето на ендорфини в тялото, които ще подобрят настроението ви. 

Ненатоварващи аеробни упражнения като лек джогинг или дори ходене могат да поддържат фигурата ви и да подобрят менструалните симптоми. Не забравяйте да пиете вода и да почивате, когато тялото ви усети нуждата.

Йога е използвана като средство за подобряване на начина на живот от хилядолетия. Разтягането на мускулатурата, някои ключове (банди) и усуквания могат да подобрят кръвооросяването и да намалят менструалните болки. Йогата може да успокои тялото и ума и така да отнеме от дискомфорта по време на менструация, докато тренирате издръжливост, гъвкавост и сила.

Плуването може да ви се струва като несъвместима концепция с менструацията, но дори и олимпийска състезателка, като Фу Юанхуй от китайския национален отбор по съчетано плуване, споделя, че плува по време на менструалния си цикъл. Този спорт е много подходящ за тези дни от месеца, тъй като може да бъде по-малко натоварващ, но много ползотворен за мускулатурата. А как да не се притеснявате от престоя във водата? Менструална чашка може да бъде вашето решение и спасение. 

Какво да избягваме по време на цикъл: 

Интензивните кардио упражнения и тренировки за издръжливост, тъй като могат допълнително да стресират тялото, което има нужда от повече грижа в този период. Затова е добре да намалите стреса, обема и продължителността на тренировките в тези дни. 

Много йога учители препоръчват избягването на обърнати пози (инверсии) по време на менструация, тъй като те обръщат естествения енергиен поток на тялото, който е насочен надолу в този период. Обърнатите пози могат да доведат и до „ретроградна менструация“ (с обратен поток), което е изтичането на менструална течност обратно в организма през фалопиевите тръби. Макар последните изследвания да показват, че при близо 90% от жените има ретроградна менструация, някои експерти твърдят, че тя може да има роля при развитието на ендометриоза.

Ако пък се чувствате особено отпаднали и неразположени, можете да замените тренировката с топъл чай и почивка. В крайна сметка начинът, по който тялото ви се чувства е най-важен – слушайте сигналите му. Пропускането на една или две тренировки няма да навреди на формата ви.

UMAY менструални чашки са единственият български бранд менструални чашки. Изработена от хипоалергенен медицински силикон, една UMAY може да се използва в продължение на 5-10 години, издържа до 12 часа и събира 4 пъти повече течност от стандартен тампон. С UMAY можете свободно да спортувате, да плувате и да спите по повече от 8 часа, без притеснение от протичане. А 1лв от всяка продадена чашка ще отиде за българска благотворителна кауза в края на годината. Научете повече на www.umaycup.com и във фейсбук на страницата им. Читателите на Списание 8 могат да се възползват от отстъпка в размер на 10% с промо код spisanie8UMAY.

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им. Здраве

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им.

Употребата на лечебни растения трябва да е само след консултация с медицинско лице

Подагразон: билковият лек при подагра Здраве

Подагразон: билковият лек при подагра

Хранителната добавка обединява мощни царски билки за „царската болест“

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан Здраве

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан

Целта на казиното е да ви накара да останете достатъчно дълго, за да загубите

Болното дебело черво ни състарява преждевременно Здраве

Болното дебело черво ни състарява преждевременно

Неговият микробиом е свързан с биологичната възраст

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота Здраве

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота

Nature: Физическата активност компенсира депресивни състояние, свързани със социална изолация

Да останем с всичкия си до края Здраве

Да останем с всичкия си до края

Според акад. Бехтерев хората сами се докарват до слабоумие

Енергийното здраве на дома Здраве

Енергийното здраве на дома

Домовете ни са пронизани от нарастващо множество излъчвания, с които сме принудени да се справяме ежедневно. Как да се защитим?

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения Здраве

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения

Учени наблюдаваха 349 души в продължение на една година

Столетниците са с ниски нива на глюкоза, креатинин и пикочна киселина Здраве

Столетниците са с ниски нива на глюкоза, креатинин и пикочна киселина

Общият холестерол и желязото в кръвта им обаче са повече, сочат данните от ново проучване

Съдът на САЩ ще реши дали флуоридът в питейната вода понижава IQ Здраве

Съдът на САЩ ще реши дали флуоридът в питейната вода понижава IQ

Съдия Едуард Чен: бебетата, хранени с адаптирано мляко с чешмяна вода, са „критична уязвима група, изложена на най-високата доза флуорид“

Кожата ни предупреждава за скрити заболявания Здраве

Кожата ни предупреждава за скрити заболявания

Как да се научим да разпознаваме сигналите й

Аденомиозата причинява страдания на една от пет жени Здраве

Аденомиозата причинява страдания на една от пет жени

Лекарите все още разработват стандартизиран метод за нехирургична диагностика

Какво се случва с черния ви дроб, когато се откажете от алкохола Здраве

Какво се случва с черния ви дроб, когато се откажете от алкохола

Колкото по-рано захвърлите спирта, толкова по-голям е шансът за напълно възстановяване

Д-р Меркола: Станете от стола, седенето ви убива Здраве

Д-р Меркола: Станете от стола, седенето ви убива

Изследвания сочат, че редовните тренировки не компенсират щетите за здравето от хроничното седене

Станете от масата! Здраве

Станете от масата!

Защо продължаваме да ядем дори когато вече сме сити

Да спим ли заедно с бебето си? Здраве

Да спим ли заедно с бебето си?

Съвместното спане се е превърнало в болна тема за обсъждане. Каквото и да решиш, все ще се намери някой да ти каже, че грешиш.