Подкрепете ни!




ЗдравеКатя Божкова / 22 август 2019

Отслабването е в главата

Човек трудно се разделя с резервите по тялото, ако има страхове, не може да прости, или има нужда от любов

Катя Божкова, снимки Добрин Кашавелов
Катя Божкова, снимки Добрин Кашавелов


„Зоната” е система за здравословно хранене, която не е диета, няма лишения в храната, но първият ефект е, че хората отслабват бързо и често драстично (виж брой 5/2019). Затова мнозина възприемат "Зоната" като система за отслабване. То се дължи на правилно разпределение на хранителните елементи и различните типове храна в пропорции, разделени на 5 приема през деня. Системата е разработена от Бари Сиърс, изследовател от Бостънския университет по медицина и Масачузетския технологичен институт, световно признат изследовател в областта на храненето. Книгата му "Зоната" е бестселър и създава система за хранене, която се следва от милиони по света. Въпреки удивителните резултати обаче има хора, които спазват режима, но по-трудно свалят килограми. Защо е така? 
Потърсихме отговор от Катя Божкова, основател на ZChef - кухня по Зоната". Освен за приготвяне на вкусна и полезна храна, Катя се грижи хората, обърнали се към нея за подкрепа, да получат съвети как да са в зоната на своето щастие. 

ОТКЪДЕ ИДВАТ КИЛОГРАМИТЕ?
1. Има хора, които обичат трапезите, отпускат се и се отдават се на изкушения, но нямат зависимост от храната. При такива клиенти никога, абсолютно никога няма провал в режима. Те се обичат и е въпрос на желание да сменят фокуса. Те дори се забавляват в това различно живеене, което е Зоната. Всичко им е интересно – да виждат промяната, защо и как се случват нещата, експериментират да балансират храни вкъщи.

2. Заради заболявания. Зоновото хранене е мощно оръжие в битката с болестите, но е добре да се направи консултация и с лекар за правилната лечебна диета. 

3. Често човек напълнява заради хранителни разстройства.  Това са най-добре замаскираните зависимости. Когато храната не е здравословно задоволяване на нуждите на организма или разумно място в социалния ни живот, тя вече е проблем! Тогава човек трябва да открие причината и да я отстрани, за да си отидат излишните резерви.

ПРОГРАМИРАНИ ОТ ДЕЦА
Причините за хранителните разстройства са много. Често това са програми от детството. Виждала съм хора, на които им е повтаряно, че не могат да бъдат слаби, защото „всички в нашия род сме с такава структура“. Това е утвърждение и тялото го подкрепя безусловно.

Модели като: „Който не си изяде всичко, няма да играе“, или „Който е последен, почиства масата“, също се случват често и хората си изграждат неправилен навик и подход към храната.
На някои деца им „затварят устата“ с храна и по-късно те продължават да „заглушават“ себе си с ядене. 

Други възрастни не могат да изразят любовта към децата, освен буквално да ги натъпчат. Така храната става заместител на любов, сигурност, нежност, грижа. Когато пораснат, при невъзможност да се справят със заобикалящата ги действителност или емоции, децата посягат към храната като най-евтината, най-достъпна и наистина приятна компенсация.

ТЯ ПРОСТИ И СВАЛИ 20 КГ
Друга причина за трупане на килограми е трудността да простим на друг или на себе си. Една дама се хранеше в ZChef повече от 2 месеца, но не можеше да отслабне. Беше над 100 кг. Тъй като познаваше и други хора, които бяха отслабнали с режима, тя знаеше, че той работи. Затова дойде да поговорим. Посъветвах я да се върне в онзи период, когато е качила килограмите. Оказа се, че е преживяла голямо разочарование. За напълняването обвиняваше човека, който я е наранил, и стреса. След няколко разговора обаче стана ясно, че тя не може да прости на себе си, че е провокирала такова поведение у човека отсреща и й е било по-лесно да обвинява него. Когато видя това, тя започна да се тревожи, че не знае как да си прости.

Но не е нужно да знаеш как, а да имаш искрено желание. Когато имаш силно намерение – начинът изкристализира. И тя отслабна! Стопи пояса, с който се беше оградила, защото чувството за вина я караше да се пази и да складира, да не пуска. Когато пуснеш вината, страха или каквото има там, няма какво да държи мастните клетки. Цялата тази лой си отива, тя не е нужна повече. Жената тежеше над 100, сега е малко над 80.

Наблюденията ми показват, че най-честият профил на хората, които не могат да отслабнат, са хора, които се страхуват и имат огромна нужда от любов. Много често това са хора самотници, които компенсират недостига на внимание и радост с храна. 

ЗАЩО ИСКАШ ДА ОТСЛАБНЕШ?
Много е важна и мотивацията, с която хората подхождат към отслабването. Една жена, която ни повярва, отслабна 38 кг! Тя беше напълняла по време на бременността, а мъжът й е страхотен кулинар и се беше отпуснала. Но започна да се храни по Зоната. Беше вече свалила 10 кг, когато ни се обади по телефона, плачейки. Отишла на лекар и той є казал: „Трябва да отслабнеш, ама като те гледам, това няма да стане...“ Така ли? Свали 38 килограма! Защото сме до нея, защото я подкрепяме. Добре, че ни имаше в онзи момент. Ако тя нямаше подкрепа, можеше да си купи шоколад или нещо друго сладко, за да се утеши, като си каже: „Ами, то на мен ми личи, че не мога да отслабна...“

Искам да обобщя, че най-щастливи са хората, които осъзнато искат да „излекуват“ себе си и го правят. Казвам излекуват, защото излишните килограми са болка на тялото или/и душата. Тя се лекува с приемане на състоянието, със силно желание да се погрижим за себе си, с търсене на отговори и с нов начин на живот. Именно тук и тогава Зоната променя животи.

Ако желаете да разберете повече за храненето по системата "Зоната" и за кухнята ZChef, можете да потърсите Катя Божкова на контактите, изписани по-долу. От 1 септември 2019 г. пък ZChef организира групови мотивационни срещи, на които последователите на зоновото хранене ще могат да изчистят своите съмнения и да задават въпроси на Катя Божкова и на София Фердинандова, специалист по хранителни разстройства. 



ЗА KОНТАКТИ:
Катя Божкова
тел: 0883 942 433
е-mail: office@z-chef.bg,
fb: KatiaZChef
София, бул. „Акад. Стефан Младенов“ 76
РАБОТНО ВРЕМЕ:
От понеделник до петък: 8,00 - 17,00 ч.
www.z-chef.bg



Още по темата:

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им. Здраве

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им.

Употребата на лечебни растения трябва да е само след консултация с медицинско лице

Подагразон: билковият лек при подагра Здраве

Подагразон: билковият лек при подагра

Хранителната добавка обединява мощни царски билки за „царската болест“

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан Здраве

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан

Целта на казиното е да ви накара да останете достатъчно дълго, за да загубите

Болното дебело черво ни състарява преждевременно Здраве

Болното дебело черво ни състарява преждевременно

Неговият микробиом е свързан с биологичната възраст

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота Здраве

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота

Nature: Физическата активност компенсира депресивни състояние, свързани със социална изолация

Да останем с всичкия си до края Здраве

Да останем с всичкия си до края

Според акад. Бехтерев хората сами се докарват до слабоумие

Енергийното здраве на дома Здраве

Енергийното здраве на дома

Домовете ни са пронизани от нарастващо множество излъчвания, с които сме принудени да се справяме ежедневно. Как да се защитим?

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения Здраве

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения

Учени наблюдаваха 349 души в продължение на една година

Столетниците са с ниски нива на глюкоза, креатинин и пикочна киселина Здраве

Столетниците са с ниски нива на глюкоза, креатинин и пикочна киселина

Общият холестерол и желязото в кръвта им обаче са повече, сочат данните от ново проучване

Съдът на САЩ ще реши дали флуоридът в питейната вода понижава IQ Здраве

Съдът на САЩ ще реши дали флуоридът в питейната вода понижава IQ

Съдия Едуард Чен: бебетата, хранени с адаптирано мляко с чешмяна вода, са „критична уязвима група, изложена на най-високата доза флуорид“

Кожата ни предупреждава за скрити заболявания Здраве

Кожата ни предупреждава за скрити заболявания

Как да се научим да разпознаваме сигналите й

Аденомиозата причинява страдания на една от пет жени Здраве

Аденомиозата причинява страдания на една от пет жени

Лекарите все още разработват стандартизиран метод за нехирургична диагностика

Какво се случва с черния ви дроб, когато се откажете от алкохола Здраве

Какво се случва с черния ви дроб, когато се откажете от алкохола

Колкото по-рано захвърлите спирта, толкова по-голям е шансът за напълно възстановяване

Д-р Меркола: Станете от стола, седенето ви убива Здраве

Д-р Меркола: Станете от стола, седенето ви убива

Изследвания сочат, че редовните тренировки не компенсират щетите за здравето от хроничното седене

Станете от масата! Здраве

Станете от масата!

Защо продължаваме да ядем дори когато вече сме сити

Да спим ли заедно с бебето си? Здраве

Да спим ли заедно с бебето си?

Съвместното спане се е превърнало в болна тема за обсъждане. Каквото и да решиш, все ще се намери някой да ти каже, че грешиш.