Подкрепете ни!




ЗдравеЗарина Микова / 30 март 2020

Йога нидра

Лек за хронични, психосоматични заболявания, стрес, тревожност и депресия

снимка: iStock
снимка: iStock


В предходен материал си отговорихме на въпроса „Какво е йога нидра“? Предмет на този материал ще са ползите от йога нидра и научното обяснение за благотворното влияние върху здравето и психиката на организма.

Йога нидра е междинното състояние между будното състояние - съзнателният ум и съня, чрез който потъваме в подсъзнателния си ум. Обикновено в полубудно състояние, непосредствено преди сън, оставаме около 3 до 5 минути. В йога нидра се учим да задържим това състояние максимално дълго време.

А защо?
Заради ползите за здравето и психиката ни. Това междинно състояние е връзката между съзнателния ум и подсъзнанието и ако в реалния живот нашият съзнателен ум е подвластен на нашите инстинкти от несъзнаваното поле и подсъзнателния ни ум, то в йога нидра е възможно да препрограмираме подсъзнанието си и да достигнем и повлияем дори несъзнателния ум.

Но как?
Оказва се, че с алфа вълните на мозъчната си активност ние внедряваме нови утвърждения, можем да се сугестираме сами и да си помогнем по-пътя на нашето усъвършенстване. Можем да се лекуваме, да се освободим от вредни навици и да създаваме нови мечти и планове, можем да изградим новата си по-добра личност и да надградим някои личностни качества. Освен това в йога нидра се постига дълбоко преживяване на цялостна релаксация, която е не само далеч по-полезна от обикновения сън, но представлява и входна врата за навлизане в по-висши състояния на съзнаване.

Йога нидра е състояние на дълбока психофизиологическа  релаксация и почивка за метаболизма, при която очевидно се извършва основно освобождаване и пренастройване в контролните механизми на автономната нервна система. Много физиологически параметри на това преживяване са установени в научни експерименти. Те включват променена честота на електрическите колебания в мозъка, забавен пулс и систолично и диастолично кръвно налягане, промяна на нивата на циркулиращите „стресогенни хормони“, включително адреналин и кортизон, секретиран от надбъбречните жлези, и намалена симпатикова активност. Психологическите тестове отчитат намален индекс на невротичност, увеличена способност за концентрация и високи равнища на умствено и физическо благополучие. По време на йога нидра сякаш се извършва освобождаване на лечебните

Експериментални доказателства говорят, че състоянието в йога нидра представлява цялостна реакция на хипоталамуса. Хипоталамусът получава информация от външната среда чрез сетивно-двигателните зони на кората на главния мозък. Той също така получава информация и от по-фините психични зони – „мълчаливи зони“ в кората на главния мозък. Както външната среда, така и вътрешните психични стимули, предизвикват умствени и хормонални реакции във всички физиологически системи на тялото. Хипоталамусът е богато нервиран и с „емоционалните центрове“ на мозъка, посредством тази връзка нашите физиологически и хормонални реакции се повлияват пряко от емоциите ни.

Оттук и ролята на хипофизната жлеза и нейните секретни функции, която пряко се влияе от нивата на умствена и емоционална дейност, изменени в хипоталамуса. По този начин хипофизата получава невросекреторни послания от хипоталамуса отгоре и реагира чрез секретиране на своите различни хормонални продукти направо в кръвния поток. Хипоталамусът освобождава около двадесет изключително силни неврохормона, наричани освобождаващи фактори, които активират и контролират всички жлези на ендокринната система.

По този начин хормоните на хипофизата са включени във всеки аспект от живота на физическото тяло. Ето защо в науката за кундалини йога се набляга толкова силно върху тази жлеза. Функциите на хипофизата, моделирани от епифизата, в кундалини йога съответстват на аджна чакра. Йога нидра е едно от най-мощните средства за събуждане на този психически център.
Йога нидра подпомага лечението на редица хронични заболявания, психосоматични болести, болести на сърцето, хипертония и др. Йога нидра подпомага лечението от различни зависимости и психични разстройства. Отлично противодейства на стрес, тревожност и депресивни състояния.

Ще завърша с цитат от „Закони на медитацията“ из словото на Учителя Петър Дънов
„Колкото повече медитираш, толкова повече се одухотворяваш, а колкото повече се одухотворяваш и оживяваш, толкова повече премахваш ума. Когато се придобие чистата духовност, тогава умът ще бъде премахнат, защото умът не слуша Духа. Духът се чува само с Духа. Hеговото слово се чува извън ума, извън мисленето.“

С безусловна любов,
Зарина Микова

Зарина Микова е сертифициран йога преподавател с 5 специалности:  Хатха йога, Виняса йога, Лечебна йога, Баланс на чакрите и йога за деца. По образование е инжeнер химик, с трудов опит като търговец на различни видове продукти и услуги. Майка е на едно прекрасно момиче, което я изпълва с радости и творчески сили.

www.asanadream.com
тел.: 0885770705
e-mail: asanadream@gmail.com
https://www.facebook.com/asanadream/

Още по темата:

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им. Здраве

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им.

Употребата на лечебни растения трябва да е само след консултация с медицинско лице

Подагразон: билковият лек при подагра Здраве

Подагразон: билковият лек при подагра

Хранителната добавка обединява мощни царски билки за „царската болест“

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан Здраве

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан

Целта на казиното е да ви накара да останете достатъчно дълго, за да загубите

Болното дебело черво ни състарява преждевременно Здраве

Болното дебело черво ни състарява преждевременно

Неговият микробиом е свързан с биологичната възраст

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота Здраве

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота

Nature: Физическата активност компенсира депресивни състояние, свързани със социална изолация

Да останем с всичкия си до края Здраве

Да останем с всичкия си до края

Според акад. Бехтерев хората сами се докарват до слабоумие

Енергийното здраве на дома Здраве

Енергийното здраве на дома

Домовете ни са пронизани от нарастващо множество излъчвания, с които сме принудени да се справяме ежедневно. Как да се защитим?

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения Здраве

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения

Учени наблюдаваха 349 души в продължение на една година

Столетниците са с ниски нива на глюкоза, креатинин и пикочна киселина Здраве

Столетниците са с ниски нива на глюкоза, креатинин и пикочна киселина

Общият холестерол и желязото в кръвта им обаче са повече, сочат данните от ново проучване

Съдът на САЩ ще реши дали флуоридът в питейната вода понижава IQ Здраве

Съдът на САЩ ще реши дали флуоридът в питейната вода понижава IQ

Съдия Едуард Чен: бебетата, хранени с адаптирано мляко с чешмяна вода, са „критична уязвима група, изложена на най-високата доза флуорид“

Кожата ни предупреждава за скрити заболявания Здраве

Кожата ни предупреждава за скрити заболявания

Как да се научим да разпознаваме сигналите й

Аденомиозата причинява страдания на една от пет жени Здраве

Аденомиозата причинява страдания на една от пет жени

Лекарите все още разработват стандартизиран метод за нехирургична диагностика

Какво се случва с черния ви дроб, когато се откажете от алкохола Здраве

Какво се случва с черния ви дроб, когато се откажете от алкохола

Колкото по-рано захвърлите спирта, толкова по-голям е шансът за напълно възстановяване

Д-р Меркола: Станете от стола, седенето ви убива Здраве

Д-р Меркола: Станете от стола, седенето ви убива

Изследвания сочат, че редовните тренировки не компенсират щетите за здравето от хроничното седене

Станете от масата! Здраве

Станете от масата!

Защо продължаваме да ядем дори когато вече сме сити

Да спим ли заедно с бебето си? Здраве

Да спим ли заедно с бебето си?

Съвместното спане се е превърнало в болна тема за обсъждане. Каквото и да решиш, все ще се намери някой да ти каже, че грешиш.