Подкрепете ни!




ЗдравеМариела Янева / 5 май 2020

Д-р Верджиния Йотова-Янева: „При хомеопатията се изисква голяма отговорност от пациента"

Хората все повече се ориентират да търсят методи за лечение, които ще им помогнат, без да им навредят

Д-р Верджиния Йотова-Янева: „При хомеопатията се изисква голяма отговорност от пациента”


Какво Ви накара да се насочите към хомеопатията?
Интересът ми към хомеопатията започна с търсенето на решение за здравето на близките и пациентите ми. До 2006 г. лекувах с конвенционални лекарства, но не успявах да достигна удовлетворителен резултат. Започнах да се замислям, защо състоянието на мой близък не се подобряваше, а ставаше все по-зле. Това всъщност беше повратният момент, който ме накара да се насоча към хомеопатията и да намеря начин да помогна на близките си и на други пациенти да бъдат по-здрави. В началото потърсих консултация от лекари, за да ми помогнат, а след това започнах да посещавам обучителни курсове и семинари, водени от компетентни лекари.
Установих, че хомеопатията е много ефективна при редица остри, рецидивиращи и хронични състояния и че голямото предимство при нея е липсата на токсичен ефект от приема на лекарството.
Може ли да ни споделите накратко какво всъщност стои в основата на хомеопатията?
Хомеопатията е метод на лечение, който се основава на принципа „подобното се лекува с подобно“. Когато пациент проявява болестни симптоми, се търси хомеопатично лекарство, което би довело до подобни прояви, ако не е разредено. При приготвянето на самото лекарство, от първичния субстрат се изготвя разтвор и следва многократно разреждане в съчетание с динамизация. Тук е налице доказаната вече памет на водата. Голямото предимство на хомеопатията е, че тя се практикува от над 200 г. и вече до голяма степен са уточнени болестните състояния, при които може да се използва, както и при кои заболявания не може да има ефект. Знаят се много от възможностите, а и голяма част от страничните ефекти, което за мен е голямо предимство. При хомеопатията се изисква добро познаване на пациента и време да се запознае лекуващият с цялостното му състояние. При всеки пациент лечебният подход е индивидуален и няма алгоритъм или схема за лечение.
Всъщност оттам идва и трудността. При различни хора с подобни състояния може да е ефективно различно лекарство. Има много творчески подход, свързан със знание, разсъждаване и това е, което може да те накара да се чувстваш наистина лекуващ.

Смятате ли, че хомеопатията може да замени традиционните методи за лечение в момента?
Не мисля, че може да се замени изцяло, а по-скоро да спомогне, защото в крайна сметка основната задача е да се помогне на болния пациент. Например при рецидивиращи и хронични заболявания доста често добрият ефектът при нехомеопатичните лекарства се изчерпва и се натрупват само страничните и токсични ефекти от дълговременното им ползване. Докато при хомеопатичните лекарства, дори да се използват продължително време, няма да има токсични ефекти, а дори и да се изчерпа действието им може да се промени разреждането и пациента да се изведе или поддържа. Затова в някои случаи хомеопатията е доста по-добър вариант, но има и състояния, с които тя не може да се справи. Това е добра предпоставка за интегративната медицина, използваща различните методи за лечение и която поставя в центъра пациента и неговата личност.



Какво е нещото, което ви е направило най-голямо впечатление в практиката ви като хомеопат дотук?
Това, което ми е направило голямо впечатление, е, че за да помогнеш на някого трябва да го опознаеш както от гледна точка на заболявания, така и като личност. Това може би ми харесва най-много. Хомеопатията изисква съвместна работа с пациента и неговите близки.  Изисква се голяма отговорност от пациента, защото от него зависи до голяма степен дали лечението ще е ефективно. Той трябва да се научи да мисли по определен начин, да има доверие на лекуващия го и двамата да бъдат от една страна - да търсят здраве. Забелязала съм, че този тип лечение успява да помогне на хората да познават по-добре себе си и децата си. Започват да наблюдават по-добре случващото се и общуването между родителите и детето се подобрява.
Прави ми впечатление, че има хора, които искат нещата да стават бързо и да не им коства големи усилия; просто да изпият лекарството и да им мине изведнъж. При такива случаи най-често хомеопатията няма положителен ефект.
За да бъде едно лечение ефективно се изисква и подобряване на цялостния начин на живот, както и отговорно отношение към себе си или към човека, на когото трябва да помогнем.

Може ли да разкажете интересен случай от вашата практика?
Интересен случай беше едно дете на 7 годинки. От малко го лекувам с хомеопатия, но когато стана първи клас започва да прави бронхообструктивни състояния. Състоянието му се подобряваше и влошаваше, и в даден момент потърсихме консултация с алерголог, според когото ставаше въпрос за бронхиална астма. Предложих да се пренасочи към друго лечение, но майката реши да опитаме с хомеопатични лекарства. Започнах да търся по-обстойно причината и тогава попитах отново каква храна приема детето.
Майката сподели, че момченцето й обича много често да хапва от един определен вид салам, който преди не е приемал. Препоръчах да го спрат. Започнахме лечението и то се възстанови, като доста дълго време не се наложи да се видим отново.
В един момент пак се срещнахме поради появила се кашлица, пристъпна и спастична и се оказа, че доста дълго време не бе консумирало конкретния салам, но напоследък отново е почнало да си похапват от него. Така всъщност открих причината за състоянието на детето. Беше доста изненадващо за мене, защото причината беше необичайна. Голяма роля изигра и доверието, което майката ми гласува.

Каква е причината за противоречивите мнения относно хомеопатията ?
За да се занимаваш с хомеопатия и за да я разбираш, трябва да имаш добри познания за нея. Тя не е задължителна част от медицинското образование, а присъства като допълнителна информация. Заради това и много от лекарите не са запознати добре с нейното значение и прилагане. Тя изисква добро познаване на хомеопатичните лекарства и на пациента. Това изисква време, а то е нещо, което днес хората нямат. Повечето колеги предпочитат да използват традиционното познато лечение, защото действа по-бързо и отстранява симптомите, което не означава обаче, че пациентът оздравява.
Незнанието, непознаването, липсата на традиции са някои от причината за различните мнения относно хомеопатията. Трябва да си добре запознат, постоянно да се обучаваш, за да може да я прилагаш и разбираш. В противен случай тя изглежда ненадеждна.



Как успявате да комбинирате традиционната и модерната медицина ?
Двете неща са абсолютно съвместими, защото действат на различни нива. Хомеопатията стимулира организма да достигне сам до пътя към здравето.
Има случаи, в които не може да се справи. Например при тежки бактериални инфекции, когато е нужна допълнителна помощ се включва антибиотик, при липса на хормон се включва субституция, но и тук хомеопатичното лекарство може да подпомага организма. Трябва да се търси баланс.
Може ли хомеопатията да ни помогне в борбата с новия коронавирус?
Нямам големи лични наблюдения върху ефекта на хомеопатията към коронавируса, но очаквам, че може да се окаже, че тя помага в борбата с него. Има чуждестранни лекари, които твърдят, че са постигнали положителен ефект при борбата с инфекцията, благодарение на хомеопатията, но докато не се потвърди клинично тук, не може да се твърди нищо. За момента тя може да помогне на организма да бъде подготвен за срещата с дадения патоген, но няма данни, че може да лекува. Нямаме доказателства, защото не сме го изпробвали и не знаем как действа.

Какви са наблюденията ви напоследък – доверяват ли се хората повече на хомеопатията?
Категорично да. Хората все повече се ориентират да търсят методи за лечение, които ще им помогнат, без да им навредят. Отворени са към все повече неща, които да пробват, за да видят кое ще даде най-голям ефект. Все повече и то млади хора мислят критично и търсят началото на проблема и причините нещата да се случват така. Хомеопатията доста често успява да даде отговор на това и да им покаже добри примери. Хората осъзнават, че искат да бъдат лекувани с лекарства, които не им причиняват токсични ефекти и затова се насочват към хомеопатията. В нея има бъдеще, мисля, че така разсъждават все повече както пациенти, така и лекари.


Верджиния Йотова-Янева е практикуващ лекар в областта на педиатрията. Завършила е Медицинския университет в град Пловдив през 1994 г. Оттогава работи на няколко места, като през 2006 г. решава да се запознае добре с хомеопатията и да започне да я практикува и до днес.

Още по темата:

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им. Здраве

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им.

Употребата на лечебни растения трябва да е само след консултация с медицинско лице

Подагразон: билковият лек при подагра Здраве

Подагразон: билковият лек при подагра

Хранителната добавка обединява мощни царски билки за „царската болест“

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан Здраве

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан

Целта на казиното е да ви накара да останете достатъчно дълго, за да загубите

Болното дебело черво ни състарява преждевременно Здраве

Болното дебело черво ни състарява преждевременно

Неговият микробиом е свързан с биологичната възраст

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота Здраве

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота

Nature: Физическата активност компенсира депресивни състояние, свързани със социална изолация

Да останем с всичкия си до края Здраве

Да останем с всичкия си до края

Според акад. Бехтерев хората сами се докарват до слабоумие

Енергийното здраве на дома Здраве

Енергийното здраве на дома

Домовете ни са пронизани от нарастващо множество излъчвания, с които сме принудени да се справяме ежедневно. Как да се защитим?

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения Здраве

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения

Учени наблюдаваха 349 души в продължение на една година

Столетниците са с ниски нива на глюкоза, креатинин и пикочна киселина Здраве

Столетниците са с ниски нива на глюкоза, креатинин и пикочна киселина

Общият холестерол и желязото в кръвта им обаче са повече, сочат данните от ново проучване

Съдът на САЩ ще реши дали флуоридът в питейната вода понижава IQ Здраве

Съдът на САЩ ще реши дали флуоридът в питейната вода понижава IQ

Съдия Едуард Чен: бебетата, хранени с адаптирано мляко с чешмяна вода, са „критична уязвима група, изложена на най-високата доза флуорид“

Кожата ни предупреждава за скрити заболявания Здраве

Кожата ни предупреждава за скрити заболявания

Как да се научим да разпознаваме сигналите й

Аденомиозата причинява страдания на една от пет жени Здраве

Аденомиозата причинява страдания на една от пет жени

Лекарите все още разработват стандартизиран метод за нехирургична диагностика

Какво се случва с черния ви дроб, когато се откажете от алкохола Здраве

Какво се случва с черния ви дроб, когато се откажете от алкохола

Колкото по-рано захвърлите спирта, толкова по-голям е шансът за напълно възстановяване

Д-р Меркола: Станете от стола, седенето ви убива Здраве

Д-р Меркола: Станете от стола, седенето ви убива

Изследвания сочат, че редовните тренировки не компенсират щетите за здравето от хроничното седене

Станете от масата! Здраве

Станете от масата!

Защо продължаваме да ядем дори когато вече сме сити

Да спим ли заедно с бебето си? Здраве

Да спим ли заедно с бебето си?

Съвместното спане се е превърнало в болна тема за обсъждане. Каквото и да решиш, все ще се намери някой да ти каже, че грешиш.