Подкрепете ни!




Здраве26 февруари 2021

Октомври 2020 г.: самоубийците в Япония са повече от починалите от COVID-19 за 10 месеца

Тревожният скок се дължи на жени, работещи в отрасли, засегнати от пандемията


Снимка: Edu Lauton, Unsplash
Снимка: Edu Lauton, Unsplash
През октомври 2020 г. в Япония повече са смъртните случаи от самоубийство, отколкото от коронавирус за 10 месеца. Експерти твърдят, че този скок в черната статистика е заради трагичните действия на жени, работещи в отрасли, които са най-засегнати от пандемията.

Ерико Кобаяши е правила опит за самоубийство четири пъти. Първият път е била само на 22 години, тогава е била на щатна длъжност в издателство, където не са й плащали достатъчно, за да покрие сметките си за наем и храна в Токио. „Наистина бях бедна", каза Кобаяши, който прекарала три дни в безсъзнание в болница след инцидента.

Днес тя е на 43 години и е автор на книга, в която е описала борбата си за оцеляване и за възстановяване на психичното си здраве. Има постоянна работа в неправителствена организация. Но коронавирусът връща стреса, който е изпитвала преди. „Заплатата ми беше намалена и не виждам светлината в края на тунела", казва тя. „Непрекъснато изпитвам чувство на безизходица и тревога, че може отново да изпадна в бедност“.

Експерти предупреждават, че пандемията може да доведе до остра криза психичното ви здраве. Масова безработица, социална изолация и безпокойство оказват своето пагубно влияние върху хората в световен мащаб.

В Япония правителствената статистика сочи, че през октомври самоубийството е отнело повече животи, отколкото Covid-19 през цялата година до момента. Месечният брой самоубийства в Япония се е увеличил до 2153 през октомври, според японската Национална полицейска агенция. А смъртните случаи от коронавирус в Япония са 2087 (данните са от края на октомври 2020-а- бел. ред.).

Япония е една от малкото големи държави, които водят актуална статистика на самоубийствата. За пример - последните национални данни за САЩ са от 2018 г. Японските данни могат да дадат представа на другите страни за въздействието на пандемичните мерки върху психичното здраве и кои групи са най-уязвими.

Жените и пандемията

Япония отдавна се бори с едно от най-високите равнища на самоубийства в света, според Световната здравна организация. През 2016 г. в Япония смъртността от самоубийства е 18 на 100 000 души, на второ място след Южна Корея в региона на Западен Тихи океан. Факторите, определящи тази тъжна статистика в Япония, са многопластови: дългото работно време, натоварване в училище, социална изолация и културна стигма около проблемите на психичното здраве.

От 2009-а до 2019-а броят на самоубийствата в Япония намалява, като през 2019-а пада до около 20 000, според министерството на здравеопазването - това е най-ниският брой, откакто здравните власти в страната започват да водят отчетност през 1978 г. 

Пандемията обаче преобръща тази тенденция, като нараства броят на самоубилите се жени. Има няколко потенциални причини за това. Жените представляват по-голям процент от работещите на непълно работно време в хотелиерството, хранително-вкусовата промишленост и дребния бизнес - където съкращенията са били тотални. Кобаяши казва, че много от нейните приятелки са съкратени. „Япония пренебрегва жените. Това е общество, в което първо са отхвърлени най-слабите хора, когато се случи нещо лошо."

В глобално проучване сред над 10 000 души, проведено от международната организация за подпомагане с нестопанска цел CARE, 27% от жените съобщават за засилени проблеми с психичното си здраве по време на пандемията. От мъжете за същото съобщават само 10% от анкетираните.

Все по-тежки са за изпълнение отговорностите на жените в семейството без или с намалени доходи, в които има огромни разходи за образование, храна, дрехи и лекарства на децата. Повишената тревожност за здравето и благосъстоянието на децата също натоварва майките психически и емоционално по време на пандемията.
През март Коки Озора, 21-годишен студент, стартира денонощна гореща линия за психично здраве, наречена Anata no Ibasho (Място за теб). Той казва, че горещата линия, финансирана от частни дарения, получава средно над 200 обаждания на ден и че по-голямата част от позвъняванията са от жени. Според Озора, безнадеждната схема е: жените губят работата си, трябва да отглеждат децата си, а нямат с какво и идва суицидната мисъл като бягство от всички проблеми. 
Анонимно, чрез онлайн съобщения, хората споделят своите най-дълбоки болки и борби. За разлика от повечето горещи линии за психично здраве в Япония, които приемат сигнали по телефона, Озора казва, че на много хора - особено на младите - им е по-удобно да искат помощ чрез текстово написано съобщение в чата. 600-те доброволци в мрежата чуват ужасни неща, включително и изповеди на отчаяни майки, на които им минава мисълта дали да не убият собствените си деца. Те са стресирани, без работа, без средства за отглеждане на малките, а някои са и жертви на насилие. 

Нещастни ли са децата и младите

Япония е единствената страна от Г-7, в която самоубийствата са водещият показател за смъртност при млади хора на възраст между 15 и 39 години. А самоубийствата сред хората под 20 години се увеличават дори преди пандемията, според здравното министерство.

Тъй като ограниченията на пандемията оставят децата извън училище, занимални, дневни центрове и социални събития, те са дълго време по домовете, където е стресиращо заради зависимост на някой от родителите към алкохол или таблетки, истерии, скандали, страх от изоставане, празен хладилник, каза Озора. Многобройните домашни заради онлайн обучението също увеличават стреса. Според Националния център за детско здраве и развитие 75% от японските ученици показват признаци на стрес поради пандемията.

Стигмата

В Япония все още има стигма срещу признаването на самота и безнадеждност. Озора споделя, че обикновено първата реплика в чата на жените, потърсили помощ на горещата линия, е: „Знам, че е лошо да се иска помощ, но мога ли да говоря?"

Не е прието за депресията и повишената тревожност да се споделя нищо - дори с приятелите. Това може да доведе до забавяне в търсенето на помощ. И Озора, и Кобаяши твърдят, че намаляването на броя на самоубийства изисква японското общество да се промени.

„Срамно е другите да знаят за вашата слабост и вие криете всичко, държите го в себе си и се опитвате да издържате“, казва Кобаяши. „Трябва да създадем култура на споделяне там, където е добре да покажете вашата слабост и нищета“.

Говорете за тревогата

Въпреки че се налага да се справя с намалената си заплата и с постоянната финансова несигурност, Кобаяши казва, че сега се справя много по-добре в контрола на тревожността си. Тя се надява, че може с публичното си споделяне, говорейки за страховете си, да даде пример на повече хора да направят същото и да усетят, че не са сами. Преди да е станало късно.

„Излизам пред обществеността и заявявам, че имам психически проблеми и съм страдала от депресия с надеждата други да бъдат насърчени да говорят", каза Кобаяши. Тя е убедена, че споделянето я е спасило. Казва, че е чувства добре, защото е все още жива.

Източник


Още по темата:

5 най-полезни билки в България Здраве

5 най-полезни билки в България

Магията им се свързва с благосъстоянието на тялото и духа. По нашите ширини съществуват над 3600 растителни вида.

Сърцето ни трябва не само за обичане Здраве

Сърцето ни трябва не само за обичане

За него се грижим много добре с хранителната добавка „Кардиозон“

Д-р Меркола: Изписват ви лекарства без да има нужда, а после други, за да премахнат Здраве

Д-р Меркола: Изписват ви лекарства без да има нужда, а после други, за да премахнат страничните ефекти от първите

Пациентите с остеопороза и висок холестерол са тъпкани с хапчета, макар да няма сериозни рискове за здравето им

2026: В Ирландия етикетите върху алкохола ще предупреждават за цироза и рак Здраве

2026: В Ирландия етикетите върху алкохола ще предупреждават за цироза и рак

В магазините бутилките ще са далеч от храните и почти скрити, промоциите и рекламата са ограничени

Безглутеновият режим може да повлияе върху овладяването на Хашимото Здраве

Безглутеновият режим може да повлияе върху овладяването на Хашимото

Хипотеза: Имунната система атакува фрагменти от глутеновия протеин, наподобяващи тъканта на щитовидната жлеза

Битовата химия е опасна за мозъка Здраве

Битовата химия е опасна за мозъка

Nature Neuroscience: Домакинските препарати са свързани с неврологични заболявания

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им. Здраве

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им.

Употребата на лечебни растения трябва да е само след консултация с медицинско лице

Подагразон: билковият лек при подагра Здраве

Подагразон: билковият лек при подагра

Хранителната добавка обединява мощни царски билки за „царската болест“

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан Здраве

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан

Целта на казиното е да ви накара да останете достатъчно дълго, за да загубите

Болното дебело черво ни състарява преждевременно Здраве

Болното дебело черво ни състарява преждевременно

Неговият микробиом е свързан с биологичната възраст

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота Здраве

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота

Nature: Физическата активност компенсира депресивни състояние, свързани със социална изолация

Да останем с всичкия си до края Здраве

Да останем с всичкия си до края

Според акад. Бехтерев хората сами се докарват до слабоумие

Енергийното здраве на дома Здраве

Енергийното здраве на дома

Домовете ни са пронизани от нарастващо множество излъчвания, с които сме принудени да се справяме ежедневно. Как да се защитим?

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения Здраве

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения

Учени наблюдаваха 349 души в продължение на една година

Столетниците са с ниски нива на глюкоза, креатинин и пикочна киселина Здраве

Столетниците са с ниски нива на глюкоза, креатинин и пикочна киселина

Общият холестерол и желязото в кръвта им обаче са повече, сочат данните от ново проучване

Съдът на САЩ ще реши дали флуоридът в питейната вода понижава IQ Здраве

Съдът на САЩ ще реши дали флуоридът в питейната вода понижава IQ

Съдия Едуард Чен: бебетата, хранени с адаптирано мляко с чешмяна вода, са „критична уязвима група, изложена на най-високата доза флуорид“