Подкрепете ни!




ЗдравеМария Русева / 23 август 2021

Кожата жадува за даровете на родната земя

Малката семейна фирма „Мемантикс” предлага козметика, забъркана с местни билки, домашно мляко и пчелен восък, по индивидуална рецепта за всеки, като в някогашните аптеки


Кожата жадува за даровете на родната земя
Те са като малки произведения на изкуството. Дори изпитваш вина, когато започнеш да ги ползваш. Ухаят толкова апетитно, че едва им устояваш... да не ги схрускаш. И това щеше да е съвсем естествено, ако в тях нямаше една единствена химическа съставка – сода каустик, без която сапунът просто не може. Да, нашият разказ е за едни невероятни сапуни. Сапуни, които разказват легенди и митове; които се изработват за всеки индивидуално, при това с натурални местни продукти.

„Работим като старата, едновремешна аптека, като аптекаря, който приготвя цяр, козметика за всеки поотделно” – започва своя разказ Янис Малагардис. Той и съпругата му Мария са създали малка фирма за натурална козметика – „Мемантикс”, която сякаш е дошла от друг свят, или други времена, за да внедри концепцията им ευ ζην (Ef Zin), което ще рече „Добър живот”(от гръцки език). А добър живот според двамата е да се храниш добре, да изглеждаш добре, да знаеш какво ядеш, обличаш, използваш, да си добър със себе си, с другите и с природата.



„В света може да се постигне хармония и равновесие,
само ако хората спрат да преследват парите като самоцел, а се устремят към дейности с обществена полза и отговорност. Трябва да загърбим глобалното и да се обърнем към регионалното“, разсъждава на глас Янис. Той е по креативната част, изработва видеа как се правят сапуните, идеята за ευ ζην е негова, той е и инициатор на проекта.
„Стремим се да сме в близък контакт с хората, които произвеждат нужните съставки, както и с тези, които употребяват продуктите. Вярваме в действието без посредници, макар и финансово то да не е оптимално. Искаме да познаваме клиентите си и да им дадем това, което е правилно за тях. Затова следим продукта по целия му път – от полето или фермата, до ръцете на клиента. Безличното производство с цел печалба е това, което избягваме”, споделя своето верую Янис.


От гори, поля и ферми до рафта в банята

Мария поднася под носа ми най-новия си сапун, а аз се замечтавам от уханието на летни билки и я слушам как ми разказва: „Продуктите, които слагаме върху кожата, не трябва да са вредни за нея и да знаем откъде идва всичко, забъркано вътре. Затова козето мляко е от леля Янка от село Змейово. Веско ми носи невен от с. Горно Ботево, баба Марийка от с. Бъдеще ми дава живовляка, Христо пчеларят ме снабдява с пчелен восък, Мариана майстори декорациите на сапуните с вълна. Всичко е от България, от нашите земи. Сигурна съм, че активно вещество от иланг-иланг е много полезно, но то не е тукашно. Ние не искаме просто да се измиеш и да се „дезинфектираш“, а ползвайки продуктите, да усетиш дъха на родните поля, аромата на прясно издоено мляко... Душ-геловете, които изработваме с глицеринов разтвор, са без сулфати и след употреба изпълват цялата къща с ухание. Те са с 4 аромата – мед и мляко, портокал, ягода и шоколад (Мария ми подава да помириша и директно ме изстрелва в шоколадовия рай.).“


Направени лично за теб

Философията на „Мемантикс” е „Лице в лице” –  да няма нищо скрито. Почти всички продукти Мария приготва по индивидуална рецепта спрямо спецификите на кожата на човек. „Искам ти, като клиент, и аз, като производител, да поговорим какъв тип е кожата ти и като знам за теб какво е необходимо, да вложа качествените съставки с известен произход и да ти дам продукт, който да ползваш пълноценно. Имам много рецепти, направени за конкретни хора – крем за Жени, за Ема, за Пламена и т.н. Това са клиенти, с които сме разбрали коя формула работи за тях и аз им ги правя редовно. Те са си техни, по персонални рецепти и не ги използвам за други хора”, обяснява Мария.



Случвало й се е често да помага на хора със здравословни проблеми
като псориазис, дерматит и др. „Дори и да не се реши проблемът на човек, опитвам се да го облекча в голяма степен. Моя близка приятелка, която се бори години наред с много сериозни кожни проблеми, ходеше при дерматолози, хирурзи, гастроентеролози, които се опитваха да помогнат. В един момент се заинатих и почнах да чета как да й помогна. Направих извлек от живовляк, невен, лайка и кантарион. От 4-5 месеца насам тя е чиста. С бабешката рецепта с живовляк успяхме да се преборим със злото.“ Натуралната козметика не действа бързо, но не вреди, обяснява авторката.


Уважавай сетивата си

Мария е филолог по образование и 30 години преподава испански език и литература в университети в Атина. След това се връща в България и решава да приложи уменията си от курс по аромотерапия, като прави натурална козметика. Дъщеря й обаче я запалва по сапуните и й показа как да ги прави. Мария никога не използва химически добавки освен сода каустик, без която продуктът не може. Казва, че това е нейният начин да възпитава у хората уважение към сетивата, към себе си и природата.

Но как всъщност се правят сапуни? Има два начина. Топлият метод е това, което са правили нашите баби – варят в казана, бъркат, изсипват в коритото и... сапунът е готов. Остава да се нареже. Мария обаче използва студен метод, за да не се похабят от огъня активните съставки, които слага в сапуна: нишки коприна, каолин, ядливи съставки... Затова нейните продукти се използват успешно срещу пигментация, служат за хидратация, ексфолиация, подхранване на кожата. 
„Студеният метод е следният – бъркам маслото с водата и сода каустик, режа и най-малко 21 дни го оставям да зрее. Това е процесът на сапунизация. След 21 дни има вече балансиран PH и при употреба сапунът не щипе, боцка, не дразни кожата.“ Мария ни показва своята работилничка с котлони, теглилки, мензури, пръскалца, кутийки с восък и ни доверява: „Ползвам правенето на сапуни като медитация – хем е изкуство, създаваш нещо красиво и благоуханно, хем и трябва да мериш дозите и да си съсредоточен. “


Във всеки сапун оживява история

Сапунът ROSE DU DÉSERT (Пустинна роза) разказва легендата за Клеопатра, която покривала пода на покоите си с розови цветове със слой, дебел половин метър. Така опиянявала любовниците си. Ароматът им оставал в душите и сърцата им и те свързвали розите с името й и си мислели за нея винаги, когато видели розов храст.

Артемида била заклета девственица и когато се къпела
, не обичала никой да я гледа. Актеон бил цар на Тива и излязъл на лов с другари. Видял я в поточето да се къпе, хвърлил едно око, тя го видяла и го превърнала в елен за назидание. Ловджийските кучета го погнали, той хукнал и никога не се завърнал. Тази история дава вдъхновение за създаването на сапуните Артемида и Актеон. (Артемида е за целулит, а Актеон за мъжка брада, направен с масло от лаврови листа, рициново масло и масло от розмарин, които успокояват кожата на мъжете.)



Серията сапуни Четиримата крадци
е вдъхновен от средновековната легенда за крадци, които обират къщи, в които върлува чума, но не се заразяват. Когато ги хващат, им казват, че ще ги оставят живи, ако им кажат тайната си. Крадците разказват, че се мажат и пият коктейл от етерични масла, които са силно антибактериални - коктейлът на четиримата крадци и до днес е много използван – розмарин, евкалипт, карамфил, чаено дърво и лимон. Мария забърква коктейла и го слага в сапуна Четиримата крадци, който е много полезен и търсен по време на епидемии.

Мария е автор и на твърди шампоани, изключително полезни за косата. Те са с натурална дъвка от Гърция, кокосово масло, овес, лайка, зехтин и карите. Не правят голяма пяна като обикновените, защото в тях няма обичайните захари и сиропи, на които се дължи ефекта на пенливостта, но всичко вътре е живо и истинско.

Направи си сам сапун

И ако вече сме предизвикали вашия интерес, на 27 и 28 август 2021 г. можете да посетите Къщата на архитекта в Стара Загора, където ще се състои изложението „Лице в лице“ - на „Мемантикс”.

Събитието започва в петък в 17:30 с видео как се прави сапун, каква е историята му, какви материали се използват. В събота от 11 ч. ще има работилница за сапуни. На първия етаж семейната фирма ще покаже козметика „100% природа“ – маски, лосиони, кремове за лице, тяло и коса. На втория е „Сапунджийското кралство“: в единия край е „Плод и зеленчук“ – сапуни от ядливи съставки (с надпис „не се яде!“), другият е „Митове и легенди“. Има и още един - „Лятно кино“ – сапуни с аромати, вдъхновени от филми. Там ще бъде и най-новият сапун на Мария „Soap, pray, love“, вдъхновен от романтичния филм „Яж, моли се и обичай”.

За повече информация и контакти:
memantics@gmail.com
089 773 9877
facebook страница
facebook събитие

5 най-полезни билки в България Здраве

5 най-полезни билки в България

Магията им се свързва с благосъстоянието на тялото и духа. По нашите ширини съществуват над 3600 растителни вида.

Сърцето ни трябва не само за обичане Здраве

Сърцето ни трябва не само за обичане

За него се грижим много добре с хранителната добавка „Кардиозон“

Д-р Меркола: Изписват ви лекарства без да има нужда, а после други, за да премахнат Здраве

Д-р Меркола: Изписват ви лекарства без да има нужда, а после други, за да премахнат страничните ефекти от първите

Пациентите с остеопороза и висок холестерол са тъпкани с хапчета, макар да няма сериозни рискове за здравето им

2026: В Ирландия етикетите върху алкохола ще предупреждават за цироза и рак Здраве

2026: В Ирландия етикетите върху алкохола ще предупреждават за цироза и рак

В магазините бутилките ще са далеч от храните и почти скрити, промоциите и рекламата са ограничени

Безглутеновият режим може да повлияе върху овладяването на Хашимото Здраве

Безглутеновият режим може да повлияе върху овладяването на Хашимото

Хипотеза: Имунната система атакува фрагменти от глутеновия протеин, наподобяващи тъканта на щитовидната жлеза

Битовата химия е опасна за мозъка Здраве

Битовата химия е опасна за мозъка

Nature Neuroscience: Домакинските препарати са свързани с неврологични заболявания

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им. Здраве

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им.

Употребата на лечебни растения трябва да е само след консултация с медицинско лице

Подагразон: билковият лек при подагра Здраве

Подагразон: билковият лек при подагра

Хранителната добавка обединява мощни царски билки за „царската болест“

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан Здраве

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан

Целта на казиното е да ви накара да останете достатъчно дълго, за да загубите

Болното дебело черво ни състарява преждевременно Здраве

Болното дебело черво ни състарява преждевременно

Неговият микробиом е свързан с биологичната възраст

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота Здраве

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота

Nature: Физическата активност компенсира депресивни състояние, свързани със социална изолация

Да останем с всичкия си до края Здраве

Да останем с всичкия си до края

Според акад. Бехтерев хората сами се докарват до слабоумие

Енергийното здраве на дома Здраве

Енергийното здраве на дома

Домовете ни са пронизани от нарастващо множество излъчвания, с които сме принудени да се справяме ежедневно. Как да се защитим?

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения Здраве

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения

Учени наблюдаваха 349 души в продължение на една година

Столетниците са с ниски нива на глюкоза, креатинин и пикочна киселина Здраве

Столетниците са с ниски нива на глюкоза, креатинин и пикочна киселина

Общият холестерол и желязото в кръвта им обаче са повече, сочат данните от ново проучване

Съдът на САЩ ще реши дали флуоридът в питейната вода понижава IQ Здраве

Съдът на САЩ ще реши дали флуоридът в питейната вода понижава IQ

Съдия Едуард Чен: бебетата, хранени с адаптирано мляко с чешмяна вода, са „критична уязвима група, изложена на най-високата доза флуорид“