Подкрепете ни!




Здраве1 септември 2021

Без повече мигрени - без повече главоболия

Лечебните растения са най-основното средство да се справим с оплакванията


Без повече мигрени - без повече главоболия

Ако страдате от мигрена или повтарящи се главоболия, ако страдате от разсеяност и никое конвенционално лекарство не ви помага, този материал ще ви е от полза, а много вероятно е и да промени качеството ви на живот към по-добро.

Според статистиката, мигрената е причина за страданието на милиони хора, а една от всеки три жени не успява да получи никакво облекчение с „конвенционалните“ болкоуспокояващи лекарства.

Природата е с нас, откакто обитаваме тази планета. Много, много преди ерата на модерната фармацевтична индустрия, биохимичният начин за справяне с оплакванията с помощта на лечебни растения е бил най-основният. Защо сме склонни да забравим това? Толкова силна ли е колективната матрица, че вече не вярваме в растенията и тяхната сила?

Болкоуспокояващите шампиони сред етеричните масла, които имат и доказана ефективност за справяне с мигренозни състояния, включват маслата от римска лайка, безсмъртниче, лавандула, тамян, мускатова салвия, лютива мента и розмарин. Други етерични масла, подходящи за приложение в комбинация с гореизброените, включват още кипарис,  босилек, иланг-иланг и сладка майорана. Изборът на подходяща комбинация от масла зависи и от първопричината за главоболието – дали то е в резултат от хормонален дисбаланс например, спазми и напрежение в мускулите и ставите в раменете и врата, или пък стрес, депресия и тревожност.


Лютивата мента и розмаринът - шампиони за мозъка
Тук разглеждаме подробно два от растителните „шампиони за мозъка“, които носят облекчение на толкова много хора.

Лютива мента (Mentha piperita)


Популярността на ментата и нейното етерично масло в днешно време се дължи до голяма степен на свежия ѝ, ободряващ аромат, на тонизиращия и релаксиращ ефект върху ума и на множеството мощни лечебни свойства. Маслото е ненадминато като антиспазматично и бързодействащо болкоуспокояващо средство. Може да се прилага разредено с базово масло, а в спешни случаи, по изключение, и неразредено върху слепоочията, раменете или шията. Стимулиращо и ободряващо, маслото от мента е особено полезно в случаи на умствена или физическа умора. Преди всичко, то има почти гарантиран ефект при главоболие или мигрена.

Розмарин (Rosmarinus officinalis)


Свежият дъхав аромат на многогодишния малък розмаринов храст е уникален по рода си. Розмаринът е „иглолистното растение“ сред семейство Устоцветни (Lamiaceae) и обединява много от свойствата на иглолистните масла с тези на цъфтящите растения, което го прави многолик лечител с разностранни приложения.

Розмаринът се използва в съвременната билкова медицина на първо място като леко болкоуспокояващо средство и при мигрена, но също така при храносмилателни, чернодробни и респираторни проблеми, както и при депресия.

Подобрена памет и концентрация

Розмаринът и етеричното му масло са прекрасен съюзник в стремежа да подобрим паметта и концентрацията. Изследователите откриват например, че предварително вдишаното етеричното масло от розмарин (с хемотип 1,8 цинеол) позволява на хората да запомнят какво трябва да свършат. В поредица от тестове приложението на етерично масло от розмарин увеличава шансовете им за запаметяване на планираното с 60-75% в сравнение с хора, които не са го използвали.

Маслото от розмарин се използва успешно и в случаи на СДВХ (синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност) в училищата. Изданието „Нов Здравен Съветник“ (New Health Adviser) пише: „Когато използвате етеричното масло от розмарин за лечение на СДВХ на детето си, то ще подобри бързината и прецизността му при учене и усвояване на знания. Маслото също така подпомага физическата и емоционална стабилност”.

Според изследвания на Токийския университет, с помирисването на маслото от розмарин бета вълните в мозъка се увеличават. Изглежда, че само миризмата на розмарин отнема от вътрешното налягане в мозъка и това му позволява да се освободи от подсъзнателните вибрационни заряди, които пречат на нормалния "свръхтечен" поток от енергия. Резултатът е незабавно подобряване на фокуса и концентрацията, а също така повишаване на вътрешната мотивация, смелостта и жизнеността.

Ето и няколко практични предложения от специалистите от екипа на Oshadhi за употреба на етеричните масла в ежедневието за справяне с главоболието и мигрените:

Масло за масаж при мигренни състояния: рамена, врат, глава (3%)       

При мигренни състояния, ежедневна поддръжка. Подходяща грижа през деня, успокоява, отпуска мускулите и напрежението, балансира, без да успива.

Съдържа: Етерични масла от безсмъртниче (Helichrysum italicum) (10 капки)лавандин (Lavandula x intermedia) (16 капки)розмарин хт. синеол (Rosmarinus officinalis ct. camphor/cineole) (13 капки)лютива мента (Mentha x. Piperita) (10 капки) в 100 мл. бадем.

Начин на употреба: Подходящо за частичен масаж на тяло през деня, няма да ви успи, както и за локално приложение вкъщи: 2-3 помпи масло се затоплят в дланите. Масажират се врат, рамена, глава.

Масло за рамена, врат, глава - вечер преди лягане (3%)                        

При мигренни състояния, ежедневна поддръжка. Подходяща грижа в края на деня, успокоява, отпуска мускулите и напрежението, балансира.

Съдържа: лавандула планинска (Lavandula angustifolia) (20 капки)римска лайка (Chamaemeleum nobile) (12 капки)мускатова салвия (Salvia sclarea) (12 капки)тамян (Boswellia carteri) (12 капки)майорана сладка (Origanum majorana) (12 капки) 100 мл. бадем.

Начин на употреба: 2-3 помпи масло се затоплят в дланите. Масажират се врат, рамена, глава. Със същото масло могат да се масажират стъпалата и краката до коленете, привечер, това добре ще подсили ефекта (ако масажирате стъпала, не забравяте после да обуете нещо – или чорапи или чехли, за да се избегне риска от контузии при подхлъзване, а и да защитите пода вкъщи). След краката, може да масажирате и коремната област, бедрата и кръста. Прилага се всяка вечер без прекъсване.

Рол-он: Освободи болката (главоболие) (10%) 

Съдържа: Етерични масла от тамян (Boswellia carterii)* (6 капки), лютива мента (Mentha x. Piperita) (8 капки), лавандула (Lavandula angustifolia) (8 капки), римска лайка (Chamaemeleum nobile) (4 капки) в база от бадем.

*Тамянът може да бъде заменен от мускатова салвия (Salvia sclarea), особено в случаи, когато има предположение, че главоболието е свързано с хормонални дисбаланси при жените.

Начина на употреба: За локално приложение: нанася се на пулсните точки, слепоочие, китки, зад врата.

Така че, защо да не опитате по естествения начин?

Ето и споделен опит от клиенти:
„Страдам от синусово главоболие от около 11 години. Лекарствата с рецепта ме караха да се чувствам напълно неадекватна и при промяна на времето мигрените ми ставаха ежедневни. Бях чела, че маслата от мента и лавандула могат да помогнат, така че започнах да нанасям в комбинация там, където бе болката. Не можах да повярвам на резултатите... Мигрената ми отшумя, буквално изчезна след пет минути! "- Сара

„Обичам да не ми се налага да приемам обезболяващи, още повече по време на бременността! Днес, докато шофирах, започнах отново да виждам петна пред очите си. Почти изпаднах в паника, защото ми предстоеше още шофиране, за да се прибера вкъщи. Според много от прочетената информация състоянието ми вероятно беше форма на мигрена и направих единственото, което знаех, че може да ми помогне в този момент - посегнах към маслото от мента и го нанесох на слепоочията и врата си. В продължение на около 10 минути не забелязах подобрение, но после вдигнах поглед и забелязах, че виждам перфектно! Бях поразена, тъй като проблемите със зрението НИКОГА не отминават толкова бързо. Така успях да се прибера вкъщи! Почувствах главоболие още няколко пъти, така че просто отново приложих ментата. Това беше преди около 5 часа и тази вечер се чувствам страхотно!”- Кристъл

„Страдах от мигрена в продължение на няколко години. През този период лекарят ми предписа лекарства за мигрена, лекарства за кръвно налягане, магнезий – всякакви медикаменти за вътрешен прием и със сериозни странични ефекти. В един момент реших да опитам масло от розмарин. Оставих го на нощното шкафче, според инструкциите. До сутринта нямах болка в главата, не усещах никакъв натиск, никакви признаци на главоболие! Не мога да повярвам, че почти бях готова да си оперирам главата, за да се отърва от болката, а това малко шишенце реши проблема! Благодаря на розмарина, че ми спаси живота! ”- Хайди

„Етеричното масло от розмарин лекува типичното замайване, дължащо се на анемия и ниско кръвно налягане поради недохранване, както и причиненото от хипертония главоболие, по същия начин, по който това прави лавандулата." Споделя Джулия Хофман-Грейвс в разказа за преживяванията си с жертвите на земетресението в Хаити.


Селекцията на Oshadhi от ароматерапевтични продукти за мигрена и главоболие може да разгледате тук.

* В текста са използвани и референции от книгата „Есета за Холистична ароматерапия“ на д-р Малте Хоцел, основател на Oshadhi

Още по темата:

5 най-полезни билки в България Здраве

5 най-полезни билки в България

Магията им се свързва с благосъстоянието на тялото и духа. По нашите ширини съществуват над 3600 растителни вида.

Сърцето ни трябва не само за обичане Здраве

Сърцето ни трябва не само за обичане

За него се грижим много добре с хранителната добавка „Кардиозон“

Д-р Меркола: Изписват ви лекарства без да има нужда, а после други, за да премахнат Здраве

Д-р Меркола: Изписват ви лекарства без да има нужда, а после други, за да премахнат страничните ефекти от първите

Пациентите с остеопороза и висок холестерол са тъпкани с хапчета, макар да няма сериозни рискове за здравето им

2026: В Ирландия етикетите върху алкохола ще предупреждават за цироза и рак Здраве

2026: В Ирландия етикетите върху алкохола ще предупреждават за цироза и рак

В магазините бутилките ще са далеч от храните и почти скрити, промоциите и рекламата са ограничени

Безглутеновият режим може да повлияе върху овладяването на Хашимото Здраве

Безглутеновият режим може да повлияе върху овладяването на Хашимото

Хипотеза: Имунната система атакува фрагменти от глутеновия протеин, наподобяващи тъканта на щитовидната жлеза

Битовата химия е опасна за мозъка Здраве

Битовата химия е опасна за мозъка

Nature Neuroscience: Домакинските препарати са свързани с неврологични заболявания

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им. Здраве

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им.

Употребата на лечебни растения трябва да е само след консултация с медицинско лице

Подагразон: билковият лек при подагра Здраве

Подагразон: билковият лек при подагра

Хранителната добавка обединява мощни царски билки за „царската болест“

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан Здраве

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан

Целта на казиното е да ви накара да останете достатъчно дълго, за да загубите

Болното дебело черво ни състарява преждевременно Здраве

Болното дебело черво ни състарява преждевременно

Неговият микробиом е свързан с биологичната възраст

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота Здраве

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота

Nature: Физическата активност компенсира депресивни състояние, свързани със социална изолация

Да останем с всичкия си до края Здраве

Да останем с всичкия си до края

Според акад. Бехтерев хората сами се докарват до слабоумие

Енергийното здраве на дома Здраве

Енергийното здраве на дома

Домовете ни са пронизани от нарастващо множество излъчвания, с които сме принудени да се справяме ежедневно. Как да се защитим?

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения Здраве

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения

Учени наблюдаваха 349 души в продължение на една година

Столетниците са с ниски нива на глюкоза, креатинин и пикочна киселина Здраве

Столетниците са с ниски нива на глюкоза, креатинин и пикочна киселина

Общият холестерол и желязото в кръвта им обаче са повече, сочат данните от ново проучване

Съдът на САЩ ще реши дали флуоридът в питейната вода понижава IQ Здраве

Съдът на САЩ ще реши дали флуоридът в питейната вода понижава IQ

Съдия Едуард Чен: бебетата, хранени с адаптирано мляко с чешмяна вода, са „критична уязвима група, изложена на най-високата доза флуорид“