Подкрепете ни!




Здравед-р Малте Хоцел, основател на Oshadhi / 30 септември 2021

Антимикробни ефекти на етеричните масла – на помощ срещу вируси, бактерии, гъбички и още

Устойчивостта ни към антибиотици се увеличава, в резултат на което стандартните лечения губят своята ефективност. Какво да направим?


Антимикробни ефекти на етеричните масла – на помощ срещу вируси, бактерии, гъбички и още
През последните няколко десетилетия етеричните масла  попаднаха "под микроскопа" на изследователи и лекари поради тяхното изключително мощно действие срещу различни патогенни микроби, включително гъбички, бактерии и дори вируси, за които се доказа –  чрез стандартни средства на съвременните алопатични подходи – че стават все по-устойчиви срещу голямото разнообразие от антибиотици.

Многобройни учени и лекари сравняват в своите публикации предимствата на това, което наричат "еу-биотичен" подход на клиничната ароматерапия, пред алопатичния или антибиотичния подход на западната медицина. Те изтъкват комплексното въздействие на ароматните молекули върху микроба, средата и имунната система  като цяло в сравнение с изключително ограничените антимикробни свойства на химическите препарати с техните многобройни нежелани странични ефекти.

Устойчивостта към антибиотици се увеличава, в резултат на което стандартните лечения губят своята ефективност. Резистентният на метицилин Staphylococcus aureus Стафилококус ауреус (МЧС), например, е известен елемент в този контекст и допринася до голяма степен за безпомощността във въпросната ситуация.

Днес знаем, че бактериите притежават фина способност да комуникират помежду си (наречена Quorum Sensing) и използват свой собствен език в стратегиите си за освобождаване на токсични молекули, които са в състояние да отслабят имунната система и да нанесат сериозни щети на тъканите-гостоприемници. Те са отговорни до голяма степен за смъртността и трудно се неутрализират със стандартни антибиотици.

Вярно е, че антибиотичната резистентност като такава не е съвсем ново явление, но по-скоро драстично нарастващата прекомерна употреба на антибиотици е довела до нарастващ брой патогенни организми, които са разработили своя собствена отбранителна система срещу основните антибиотични лекарства през последните години.

Но ЗАЩО, ако говорим за „война“ между хората и бактериите (каквато и да е еволюционната ѝ „странична реакция“), да, ЗАЩО все още мислим, че врагът не би намерил (или, по-скоро, не е намерил отдавна) свои собствени защитни механизми, ако винаги използваме едно и също оръжие?

Изследователите отдавна твърдят, че „етеричните масла могат да убият смъртоносния болничен метицилин-резистентен стафилококов ауреус, наричан „супер микроб“. В Университета в Манчестър изследователите анализираха 3 етерични масла, които унищожиха метицилин резистентния стафилококус ауреус и ешерихия коли за две минути. Един от учените, които направиха това изследване, описа „по-приятната" инхалационна терапия с тези масла: „Има вероятност да постигнем много по-добър успех от сегашното лечение, което е ефективно само в около 50% от случаите… Вярваме, че нашето откритие би могло да доведе до революция в борбата против метицилин-резистентния стафилококов ауреус и други супер микроби.“

Напълно нови ли са тези открития за нас?

Всъщност, темата за етеричните масла и тяхната антимикробна ефективност е много по-стара, отколкото си мислим. Само че под въздействието на съвременната алопатична медицина (с известните заинтересовани групи и лобита), ние просто сме предпочели да пренебрегнем факта, че от милиони години природата има свои собствени стратегии срещу „супер микробите“. „Антимикробната война“ - ако искаме да я наречем така - със сигурност се води от момента, от който растенията се появяват на тази планета.

Ако растенията с помощта на етерични масла са в състояние да се защитят от паразити, гъбички, бактерии и вируси, ако те са в състояние с тяхна помощ да комуникират помежду си, да привличат опрашители, да се термозащитават и да се зареждат с енергия и т.н., то би било странно ние, хората, да не започнем да използваме този скъпоценен дар на растителното царство за нашето благополучие. Всъщност, ние го правим от много време насам.




От векове ние винаги сме използвали лечебни растения - и много от тези растения са впечатляващо добре снабдени с антимикробни етерични масла. Ароматерапията е само модерна версия на вековната растителна медицина в най-компактната ѝ форма. Тя използва мощната енергия и биохимия на множество лечебни растения по целия свят за нов подход към „изцеление чрез природата“. Предимството днес е, че имаме достъп до истинска „световна аптека“ от растителното царство. Етномедицинските знания на многобройните етнически групи по света са достъпни за всички поради невероятния обмен на култури от всички континенти. А етеричните масла, които са сред основните лечители, могат да се намерят във всеки град днес – в био магазини, дрогерии, аптеки, по интернет и т.н.

Можем ли да си представим колко тежки епидемии бихме избегнали, ако разполагахме със собствена „домашна аптека“, оборудвана с основни антивирусни и антибактериални етерични масла, дифузирани във въздуха или използвани директно чрез локални кожни приложения или перорален прием?

Разбира се, в някои райони на Европа понякога се използват опушване, мехлеми, хапчета, както и етерични масла, всички базирани на лечебни растения, но за съжаление тази употреба не е систематизирана.

В началото на 16 век прославеният астролог и лекар Мишел де Нострадам, известен като Нострадамус, опушва цели села със съдържащи етерични масла ароматни растения, за да се пребори с чумата. „Черната смърт“ се завръща след яростната си атака срещу Азия и стария континент през XIV век и покосява повече от 100 милиона души в рамките на няколко години, когато загиват и 1/3 до 1/2 от европейското население.

Или пандемията от грип от 1918 г. преди 100 години: „Той порази 500 милиона души по целия свят, включително на отдалечени тихоокеански острови и Арктика, и доведе до смъртта на 50 до 100 милиона (три до пет процента от населението на света, което го прави едно от най-смъртоносните природни бедствия в човешката история.” (Уикипедия). Трудно е да си представим какво би станало, ако всички мощни антивирусни масла на съвременната ароматерапия бяха на разположение.

По време на големите вълни от чума тези, които са имали досег с ароматни лечебни растения или етерични масла, често се оказват имунизирани срещу болестта, докато други около тях умират. Такъв е и случаят със земеделските стопани или работниците в лавандуловите полета в Прованс и тези в Грас, които обработват кожените ръкавици и чанти за богатите дами в Савоя, Италия, използвайки етерични масла за парфюмиране на вонящата груба кожа – те преживяват чумата невредими, докато господарите им измират като мухи!

Вълни от изследвания започнаха преди повече от сто години.

Особено в началото на 20 век, значителен брой изследователски проучвания във Франция разкриха интересните въздействия върху здравето на редица етерични масла. Професор Грифон изследва антисептичните свойства на комбинациите от етерични масла, сред които основна роля играе лимоновото масло. Морел и Роше доказаха, че изпарените частици от лимоновото масло са способни да неутрализират:

• Менингококът (менингит - кръвна инфекция) в рамките на 15 минути.

• Бактерията Еберт (тиф) за едва 1 час.

• Пневмококът (пневмония и др.) за 1 - 3 часа.

• Стафилококус аереус (кожни и респираторни инфекции, хранително отравяне) за 2 часа.

• Хемолитичните стрептококи (разграждат червените кръвни клетки - пневмония, отравяне на кръвта (септицемия), възпаление на лигавицата на главния и гръбначния мозък (менингит) и др. в рамките на 3 - 12 часа.

… И от тогава насам, особено през последните 1–2 десетилетия, все повече и повече изследвания се провеждат навсякъде… В своя Годишен научен доклад за 1996 г., Държавният Университет Вебер цитира 19 масла, които показват 100% унищожаване на фаг Т7, и три масла, които показват 100% степен на унищожаване на фаг стафилококус аереус. Д-р Джейн Бъкъл в своята известна книга „Клинична ароматерапия - етерични масла в здравеопазването“ (Jane Buckle, PhD, Clinical Aromatherapy – Essential Oils in Health Care) е дала изключително интересни резюмета от многобройните изследователски проучвания, направени през последното десетилетие върху антимикробните ефекти на етеричните масла.


Ароматерапията използва етерични масла, базови масла и хидролати от всички видове етномедицински традиции по целия свят. Наистина можем отново да твърдим, че за първи път в историята - и това се дължи и на глобалната ни свързаност - имаме достъп до традиционните лечебни съкровища на света. Много от тях са на разположение дори в нашата собствена „домашна аптека“ за мощна превантивна грижа и самолечение. Така че можем по много начини да поемем отговорността за собственото си здраве, да станем пазители на личното си благополучие.

Етерично масло, извлечено от семена на кориандър, показа невероятни резултати срещу всички основни хранителни бактерии като патогенните форми на ешерихия коли и много други.

• В Япония инженерите са започнали да вграждат ароматни системи в нови сгради. Аромати като тези на маслото от лавандула или розмарин се изпомпват и разпръсват в зоните, достъпни за клиенти, за да се намали стреса и възможното бактериално замърсяване по време на чакане.

 

• Други изследвания показват, че дифузиране на масло от розмарин в класната стая подобрява функционираннето на паметта на учениците с до 75%.

• Научните изследвания ясно показват, че етеричното масло от карамфил е силно противогъбично средство срещу всички тествани гъбични видове като кандида албиканс, пеницилиум цитринум и др., притежава силно антибактериално действие и е най-мощният анти-оксидант известен в природата!

Счита се, че като цяло етеричното масло от карамфил е антибактериално, но университетът в Буенос Айрес отдели време за да определи бактериите, към които то проявява особено въздействие. Те откриха, че етеричното масло от карамфил е особено ефективно на първо място срещу ешерихия коли, стафилококус аереус и псевдомонас аерогиноза. (Микробицидна активност на етерично масло от карамфил (Eugenia caryophyllata), Д-р Нунес Л. Аквино). Тъй като всички те са свързани със сериозни заболявания, кожни инфекции и пневмония, маслото от карамфил е изключително ценно средство за профилактика и лечение на болести.

Вземете специалната оферта Чистота на Oshadhi с 5% отстъпка до края на октомври с код SP8.


Разгледайте всички
Специални оферти на Oshadhi

* Антимикробни ефекти на етеричните масла е публикувана статия за първи път в книгата Есета за Холистична ароматерапия на Д-р Малте Хоцел, основател на Oshadhi


Още по темата:

5 най-полезни билки в България Здраве

5 най-полезни билки в България

Магията им се свързва с благосъстоянието на тялото и духа. По нашите ширини съществуват над 3600 растителни вида.

Сърцето ни трябва не само за обичане Здраве

Сърцето ни трябва не само за обичане

За него се грижим много добре с хранителната добавка „Кардиозон“

Д-р Меркола: Изписват ви лекарства без да има нужда, а после други, за да премахнат Здраве

Д-р Меркола: Изписват ви лекарства без да има нужда, а после други, за да премахнат страничните ефекти от първите

Пациентите с остеопороза и висок холестерол са тъпкани с хапчета, макар да няма сериозни рискове за здравето им

2026: В Ирландия етикетите върху алкохола ще предупреждават за цироза и рак Здраве

2026: В Ирландия етикетите върху алкохола ще предупреждават за цироза и рак

В магазините бутилките ще са далеч от храните и почти скрити, промоциите и рекламата са ограничени

Безглутеновият режим може да повлияе върху овладяването на Хашимото Здраве

Безглутеновият режим може да повлияе върху овладяването на Хашимото

Хипотеза: Имунната система атакува фрагменти от глутеновия протеин, наподобяващи тъканта на щитовидната жлеза

Битовата химия е опасна за мозъка Здраве

Битовата химия е опасна за мозъка

Nature Neuroscience: Домакинските препарати са свързани с неврологични заболявания

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им. Здраве

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им.

Употребата на лечебни растения трябва да е само след консултация с медицинско лице

Подагразон: билковият лек при подагра Здраве

Подагразон: билковият лек при подагра

Хранителната добавка обединява мощни царски билки за „царската болест“

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан Здраве

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан

Целта на казиното е да ви накара да останете достатъчно дълго, за да загубите

Болното дебело черво ни състарява преждевременно Здраве

Болното дебело черво ни състарява преждевременно

Неговият микробиом е свързан с биологичната възраст

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота Здраве

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота

Nature: Физическата активност компенсира депресивни състояние, свързани със социална изолация

Да останем с всичкия си до края Здраве

Да останем с всичкия си до края

Според акад. Бехтерев хората сами се докарват до слабоумие

Енергийното здраве на дома Здраве

Енергийното здраве на дома

Домовете ни са пронизани от нарастващо множество излъчвания, с които сме принудени да се справяме ежедневно. Как да се защитим?

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения Здраве

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения

Учени наблюдаваха 349 души в продължение на една година

Столетниците са с ниски нива на глюкоза, креатинин и пикочна киселина Здраве

Столетниците са с ниски нива на глюкоза, креатинин и пикочна киселина

Общият холестерол и желязото в кръвта им обаче са повече, сочат данните от ново проучване

Съдът на САЩ ще реши дали флуоридът в питейната вода понижава IQ Здраве

Съдът на САЩ ще реши дали флуоридът в питейната вода понижава IQ

Съдия Едуард Чен: бебетата, хранени с адаптирано мляко с чешмяна вода, са „критична уязвима група, изложена на най-високата доза флуорид“