Подкрепете ни!




Здраве19 ноември 2021

Просто обсесивни ли сте или имате обсесивно-компулсивно разстройство?

Когато натрапчивата мисъл пречи на ежедневните ви дейности - потърсете лекар

кадър от сериала „Монк”
кадър от сериала „Монк"


Да бъдеш „обсебен“ от чистотата, конкретна видеоигра или любима знаменитост е често срещано и безобидно. Но ако тази мания засяга пряко рутинните дейности в ежедневието ви, пречи на вашите взаимоотношения, нарушава съня и апетита ви - това може да е признак на обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР).

Чували ли сте някога някой да казва „Много съм ОКР“, за да опише своето настойчиво желание винаги да е идеално чист и спретнат? Независимо от стереотипите, които предопределят подобна чистоплътност и стерилност, това само по себе си не е признак на обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР) .

ОКР е доста повече от желание да поддържате чиста къща, да спазвате стриктно дневния си режим или да прочетете всичко, което можете за любима знаменитост. Това е хронично и дълготрайно състояние, психическо разстройство, белязано от неконтролируеми циклещи мисли или поведения, които трябва да се повтарят отново и отново, за да се потуши екстремната тревожност.

Ако не се лекува, ОКР може значително да засегне всяка област от живота на човек като се почне от училище и работа, от взаимоотношения и връзки, и се стигне до неспособността на човек да извършва нормалните ежедневните дейности. Понякога такъв болен може да се изолира напълно и да живее в пълна самота, заради страха, че близките му ще попречат той да изпълнява своите ритуали или да управлява симптомите си по други начини.

С други думи, има огромна разлика между това някой просто да има обсесия или да е с ОКР. Приликите свършват при единствената допирна точка на двете състояния - обсесивното мислене.

Какво означава да си обсесивен

„Това означава да имаш фиксация върху някого или нещо, независимо дали е идея, човек или физически обект", казва Гомати Бел, лицензиран съветник по психично здраве с богата терапевтична практика в Humantold в Ню Йорк.

„Това не е непременно лошо нещо - отбелязва клиничният психолог Джени Ип, основала Центъра за нова свобода в Лос Анджелис за лечение на хора с тревожни разстройства, включително OКР. - Ако фокусирането върху човек, песен или определена храна е приятно, тогава не е притеснително, обяснява тя."

„И дори когато една натрапчива мисъл причинява известно безпокойство, дори да се случва често - например някой проблем в работата или връзката - рядко този факт е обезпокоителен, освен ако състоянието не е придружено от натрапчиво поведение като броене, пеене или многократно миене на ръцете" - казва психологът Дорийн Доджън-Маги, автор на „Restart: Designing a Healthy Post-pandemic Life" .


Какво е да си с ОКР

„OКР включва два ключови компонента: обсесии - натрапчиви и разстройващи неволни мисли - които могат да се центрират върху произволен брой теми, включително страх от микроби, нужда да бъдете перфектни или страх, че нещо лошо ще се случи на някой, когото обичате" - обяснява д-р Ип.
Тези обсесии водят до принуди - повтарящи се поведения, направени, за да получите облекчение от тези тревожни натрапчиви мисли. Компулсивното поведение може да включва многократни проверки, измиване, броене, повтаряне, мислено преразглеждане или търсене на увереност от други хора, пояснява Ип.

Хората с ОКР са оковани в порочен и изтощителен цикъл. Те се чувстват контролирани от своите мании и натрапчиви действия, които следват. Дори когато знаят, че това са неразумни, дори смешни неща, те чувстват, че не могат да спрат. Не е изненадващо, че това често причинява трудности във взаимоотношенията. Партньори, родители, приятели, братя и сестри, учители, шефове трудно могат да разберат страшната война, която се води в главите на хората с ОКР, липсва всякаква съпричастност към проблемите им, защото никой няма техния опит, допълва д-р Доджън-Маги.

Как да различим едното от другото

Най-голямата и най-очевидна разлика между това да сте обсесивни и да имате ОКР се свежда до това дали манията пречи на ежедневното ви функциониране. „Ако не пречи на функционирането ви, това не е ОКР“, казва Ип. Но когато обсесивните мисли започнат да пречат на човек да извършва елементарни нормални човешки дейности или да предизвикват натрапчиво поведение, може би става дума за сериозно психическо разстройство" - пояснява Доджън-Маги.

Друга фина, но съществена разлика е, че чувството за контрол върху тези мисли и тежестта на обсесиите, които те предизвикват, са различни за хората с ОКР и за просто тревожните, склонни към обсесии. 

Дали манията е съчетана с принуда да се подчините на натрапчивата мисъл - също е ключова разлика между двете състояния. Бел предлага да се опитате да идентифицирате дали има натрапчиво поведение, което възниква във връзка или като отговор на обсесивна мисъл. Тя добавя, че е разумно да потърсите професионална подкрепа от психотерапевт или психиатър, ако борбата да заглушите заповедите в главата ви отнема повече от един час на ден и ви причинява значителен стрес като пречи на работа или социалния ви живот.

„Ако ежедневието ви е прекъснато от мислите или поведението ви в продължение на две седмици или повече, ако натрапчивото поведение, което „успокоява“ обсесиите, е потенциално вредно за вас или сте изложени на риск да си навредите, трябва да потърсите професионална помощ“, добавя Доджън-Маги.

Съвети 

Независимо дали става дума за проста, но досадна фиксация или диагностицирано ОКР, препоръка номер едно на Бел е да потърсите професионална помощ, ако изпитвате някакъв дистрес, за да можете да се научите да развивате положителни умения за справяне с това, което преживявате.

Срещите с терапевт, обучен за лечение на OКР и терапия за предотвратяване на експозиция и отговор (ERP), могат да са много полезни. В ERP сесия човек се изправя срещу своите тригери (източници на безпокойство) и се научава как съзнателно да избягва и да не се поддава на подтиците или натрапчивото поведение, които следват.

Техниките за заземяване - които могат да се използват почти по всяко време и навсякъде - са едно отлично средство за управление както на натрапчивите мисли, така и на склонностите към ОКР, казва Бел. Тя дава два примера. Единият е „Методът 5-4-3-2-1", който спомага за пренасочване на вниманието. Назовете пет неща, които виждате, четири неща, които чувствате, три неща, които чувате, две неща, чиято миризма усещате и вкуса на едно нещо, което опитвате. Друга техника за заземяване, която според Бел работи добре, е назоваването на обекти по категории: вкусове на сладолед, цветове, футболни отбори. 
Молитва и медитация са опции, неизменно включени в списъка за справяне с проблеми. 

Източник

Прочети всичко за професионалното прегаряне в този брой


Още по темата:

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им. Здраве

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им.

Употребата на лечебни растения трябва да е само след консултация с медицинско лице

Подагразон: билковият лек при подагра Здраве

Подагразон: билковият лек при подагра

Хранителната добавка обединява мощни царски билки за „царската болест“

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан Здраве

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан

Целта на казиното е да ви накара да останете достатъчно дълго, за да загубите

Болното дебело черво ни състарява преждевременно Здраве

Болното дебело черво ни състарява преждевременно

Неговият микробиом е свързан с биологичната възраст

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота Здраве

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота

Nature: Физическата активност компенсира депресивни състояние, свързани със социална изолация

Да останем с всичкия си до края Здраве

Да останем с всичкия си до края

Според акад. Бехтерев хората сами се докарват до слабоумие

Енергийното здраве на дома Здраве

Енергийното здраве на дома

Домовете ни са пронизани от нарастващо множество излъчвания, с които сме принудени да се справяме ежедневно. Как да се защитим?

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения Здраве

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения

Учени наблюдаваха 349 души в продължение на една година

Столетниците са с ниски нива на глюкоза, креатинин и пикочна киселина Здраве

Столетниците са с ниски нива на глюкоза, креатинин и пикочна киселина

Общият холестерол и желязото в кръвта им обаче са повече, сочат данните от ново проучване

Съдът на САЩ ще реши дали флуоридът в питейната вода понижава IQ Здраве

Съдът на САЩ ще реши дали флуоридът в питейната вода понижава IQ

Съдия Едуард Чен: бебетата, хранени с адаптирано мляко с чешмяна вода, са „критична уязвима група, изложена на най-високата доза флуорид“

Кожата ни предупреждава за скрити заболявания Здраве

Кожата ни предупреждава за скрити заболявания

Как да се научим да разпознаваме сигналите й

Аденомиозата причинява страдания на една от пет жени Здраве

Аденомиозата причинява страдания на една от пет жени

Лекарите все още разработват стандартизиран метод за нехирургична диагностика

Какво се случва с черния ви дроб, когато се откажете от алкохола Здраве

Какво се случва с черния ви дроб, когато се откажете от алкохола

Колкото по-рано захвърлите спирта, толкова по-голям е шансът за напълно възстановяване

Д-р Меркола: Станете от стола, седенето ви убива Здраве

Д-р Меркола: Станете от стола, седенето ви убива

Изследвания сочат, че редовните тренировки не компенсират щетите за здравето от хроничното седене

Станете от масата! Здраве

Станете от масата!

Защо продължаваме да ядем дори когато вече сме сити

Да спим ли заедно с бебето си? Здраве

Да спим ли заедно с бебето си?

Съвместното спане се е превърнало в болна тема за обсъждане. Каквото и да решиш, все ще се намери някой да ти каже, че грешиш.