Подкрепете ни!




Здраве19 ноември 2021

Ендобиогения лекува дори „нелечимото”

Камелия Димитрова оздравява от рак на шийката за 45 дни. Лекарят й д-р Шарбел Аби Шахин ще изнесе лекция на 27 ноември в София.

снимки: iStock
снимки: iStock



Едно направление в холистичната медицина, наречено ендобиогения, е на път да сътвори истинска революция, справяйки се с „нелечими” болести като рак и автоимунни заболявания.

Ендобиогения е наука за регулиране на вътрешния живот. (Ендо е вътре, био - живот, а гени – способността на тялото да се регулира.) Създадена е преди 40 години от френския лекар Кристиан Дурафур. Във фокуса й са нервната система и ендокринна система, които помагат на всеки орган да се възстанови по траен начин.

За ендобиогенията научаваме от Камелия Димитрова. Тя е в екипа, който организира посещението в България на д-р Шарбел Аби Шахин, ученик на Дурафур и практикуващ ендобиогенен терапевт. Мечтата й е той да обучи медици и фармацевти, които да помагат на болните в България, тъй като нуждата от различен подход е крещяща.

Рак по време на пандемия

Камелия разбира, че нещо с тялото й не е наред през март 2020 г. Получава  кръвоизлив и веднага се обажда на гинеколога си. Той й казва, че заради обявения локдаун няма кой да й направи цитонамазка. Тя се обажда на друг гинеколог, който я приема чак през юли. Ендоскопско изследване показва, че има вероятност за онкологичен проблем. При прегледа се отделя малка частица, която докторът предоставя за изследване и отпраща Камелия с думите: ”Изкарай си лятото и тогава ела да видим какво ще правим.”

Камелия „си изкарва” лятото, но е притеснена и започва да пие билки. В началото на септември се вижда с гинеколога, който й съобщава че „й се е паднал най-лошият от всички възможни варианти – плоскоклетъчен нискодиференциран карцином.“ Обяснява й, че той се разпростира по тъканите и се разпространява бързо. Съветва я незабавно да отиде при онколог и „до месец ракът да го няма!”.
Действително в края на октомври Камелия вече няма карцином, но предстои да научим как.

Имаш ли допълнителни органи?
Познати я пращат при известен онколог гинеколог. Той я преглежда толкова грубо и болезнено, че очите й се напълват със сълзи. През цялото време мъжът й крещи и я обижда - защо е чакала толкова, че вече е много късно, че положението е тежко. „Чувствах се като някаква вещ, а не човешко същество. Не можех да повярвам, че всичко това се случва реално и си казах, че това е един от най-ужасните моменти в живота ми”, споделя Камелия.

Известният онколог й казва, че операцията (най-вероятно пълна хистеректомия) e спешна и веднага трябва да направи ядрено-магнитен резонанс. Вдига телефона и й запазва час при... негов близък роднина.  

Когато резултатът от ЯМР е готов, въпросният доктор й връчва документите и понечва да си тръгне. ”Докторе, все пак, може ли да ми разчетете резултата?”, връща го Камелия. А той й казва: „Ти си достатъчно грамотна да си го разчетеш.”

Остава стъписана. Зачита текста. Там пише, че има карцином 3-4 степен. (Четвъртата  е последен стадий). Но няма засегнати  лимфи, (което противоречи на горното). Пише също така, че е открита течност в тялото й?

Камелия чука отново на вратата на доктора, за да разбере каква е тази течност. „Не знам. Ти там, случайно да имаш някакви допълнителни органи?”, възкликва той и пак я праща на скенера, където се оказа, че не е видял пикочния й мехур. „И този човек разчита ЯМР на хиляди хора, на които от това им зависи живота?!”, възмущава се Камелия.

Листче с 4-цифрена сума
Обезсърчена, заедно със съпруга си, тя решава да отиде този път при „светило” в  реномирана болница. Предлагат й час за преглед през април?! След 6 месеца?! Намира връзка - негов колега му се обажда и я приемат още на следващия ден. „Имаше много жени. Дойде моят ред и „прегледът” продължи... може би половин минута. Той видя диагнозата от ЯМР и без никакви допълнителни изследвания, без дори да погледне снимката, отсече, че в понеделник ще ме оперира. Попита ме имам ли деца, каза, че е добре, защото ще ми отстранят всичко и също така, че съм била щастлива, че имам подкрепа.

След това разбрах за каква подкрепа говори, защото написа на едно листче четирицифрена сума, която трябваше да платим”, споделя жената. Асистентката на „светилото” й подава тесте с документи, които да подпише. „Казах й, че  съм си платила за консултация и не съм решила дали ще се оперирам. Но тя много настояваше. Тогава я попитах, ако се откажа от операцията, какво става с тези документи.  А тя: „Ами..., ще ги изхвърлим.”„А може би ще вземете парите от касата?”, си казва на ум Камелия. В този момент тя е напълно убедена, че трябва да има и друг начин, за да се излекува.

Вяра. Надежда. Любов.
Така и става. Разтревожена за здравето на Камелия, сестра й, която живее в Белгия, попада на информация за холистичен лекар, който постига удивителни резултати в лечението на „нелечими” болести. Записва й час за консултация, както тя казва „няколко дни след 17 септември – денят на Вяра, Надежда, Любов”.  

Срещата на Камелия с д-р Шарбел Аби Шахин наистина я изпълва с надежда. Въпреки претрупания му график, той е любезен и мил, изслушва я внимателно и я уверява, че заболяването й е лечимо.
Без да губи време, веднага й взема кръв. За нуждите на ендобиогенията се ползва уникален  кръвен тест, който отразява показатели, които стандартно не се следят. Прави се индивидуален кръвен анализ, основан на математически модел (биология на функциите), който помага да се проследи функционирането на нервната система, на всеки един хормон поотделно и на всички хормони взети заедно. След това й прави поредица от вливания с  витамини и антиоксиданти. Назначава й и индивидуално лечение с извлеци от лечебни растения (вътрешно и външно).

Помогни на доктора да те излекува
Докторът й обяснява, че е много важно заедно с тялото да се излекува и духът. Казва й, че тази болест често идва при потискане на женствеността и голям стрес.  Камелия си прави равносметка и осъзнава, че действително от известно време ежедневието й е прекалено динамично, натоварва се с много работа и проблеми, и  пропуска времето за себе си и за почивка.

Доктор Шахтин я разпитва също за начина й на хранене. „Аз си хапвах доста сладки работи и все нещо набързо. И не пиех достатъчно вода.“ Като резултат от всичко това киселинността на организма й се оказва висока, а раковите клетки обожават кисела среда. Затова тя трябва незабавно да намали киселинните храни дори любимите й домати. По препоръка на белгийския лекар за определен период от време изключва всички преработени храни, изделия от краве мляко, червеното месо, глутена, захарните храни (защото лошите клетки обичат захарта!). Започва да дъвчи пчелен клей и да пие отвари за прочистване на лимфната система, за да повдигне имунитета си.

По съвет на доктора, спира временно работа и всички източници на стрес, започва да се наспива, зарежда се само с положителни емоции и духовна храна (молитви, медитация, посещение на свети места).
„Подходът при ендобиогенията предполага в лечението да участват активно както лекарят, така и пациентът, както тялото, така и душата. Човек трябва да има силна вяра, която винаги помага и да разбере, че голяма част от лечението зависи и от самия него, от неговото желание и воля да се излекува.“, споделя Камелия.
Къде са ви оперирали?
След като напълно му се доверява и 45 дни стриктно спазва съветите му, българката отново прави ЯМР в столична болница. Тогава диагностикът й казва: ”Искам да разбера къде са ви правили операцията, защото е много добре изпълнена? На мястото на карцинома в момента няма нищо.” Камелия разяснява, че не са й правили никакви интервенции.

„Как така? Там няма нищо? Ми тогава как сте се лекувала? С инхибитори ли?” Камелия не е сигурна, че докторът ще я разбере, ако сподели истината, но съпругът й отвръща лаконично: „С природни средства.”  Докторът повдига рамене: ”Ами, стават и чудеса.”

Но ако за някои медицински работници лечението с екстракти от диви ягоди, екзотични растения и витамини е чудо, то за хилядите пациенти, намерили изцеление с ендобиогения, това е спасение и начало на нов природосъобразен начин на живот.

А добрата новина е, че лекари и фармацевти, виждайки отличните резултати, започват с ентусиазъм да го изучават и прилагат. За България този метод е непознат, но Камелия и сестра й са убедени, че това много скоро ще се промени.
„Всъщност човек може да се излекува, казва Камелия от позицията на човек,  преборил „нелечима” болест. - Просто човек трябва да създаде подходящите условия за да даде възможност на организма сам да се изчисти от това, което е болно и излишно, и да се регенерира. Това е медицината на бъдещето. Когато си удариш пръста, не го режеш до здраво. Но спираш да го удряш и започваш да го лекуваш, за да му дадеш възможност да се възстанови”.
Интервю с д-р Шахин можете да гледате ТУК
Чуйте разказа на Катя Христофорова, друга пациентка на д-р Шахин - ТУК



Д-р Шарбел Аби Шахин
е роден на 27 юли 1970 г. в Бейрут, Ливан, където завършва математика, физика и химия. През 1993 г. заминава за Белгия да учи медицина. Завършва през 2000 г. и печели място в първата специализирана държавана обучителна програма за спешна помощ (2002 г. – 2004 г.). Участва в мисии на „Лекари без граници“ в Африка и за работата си по време на военни конфликти получава удостоверение от Червения кръст за военно-полеви хирург. Специалист е по остра медицина и реанимация на новородени, деца и възрастни. Има публикации в сферата на гръбначната хирургия и невростимулацията.

От 2002 г. до 2014 г. работи в сферата на спешната помощ в няколко белгийски клиники и болници. От 2012 г. е специалист по ендобиогения и природна медицина (интегративна физиология), завършил e школата в Париж на нейния създател – френският лекар и учен д-р Кристиан Дурафур. Основен лектор по ендобиогения и фитотерапия в редица държави. Председател на Белгийския институт по ендобиогенна медицина и интегративна физиология. Практикува цигун, акупунктура и тай чи.



Какво е ендобиогенна медицина
Енбиогенията счита всяко човешко същество за уникално. Тя взема предвид динамиката и взаимната връзка на различните системи, които ни изграждат. Целият живот се стреми да бъде в състояние на баланс, който се прилага за всяка система, за всяка функция, орган, тъкан, клетка.

Енбиогенезата тръгва от постулата, че цялостният и хармоничен баланс на човешкия организъм, както по отношение на поддържането на неговата структура, така и на способността му за адаптация и ремонт, може да бъде схванат, само ако съществува динамична система на интеграция, способна да осигури по всяко време, и на каквото и да е ниво, управлението на всяка от неговите части, както и на техните взаимовръзки, както и на самото управление. Такава система е хормоналната. Именно тя е във фокуса на ендобиогения.

За да върне организма в състояние на баланс, ендобиогенията използва жизнената сила на лечебни растения и билки. Защо именно растения? Защото те са живи организми, енергийно заредени така, че да действат в унисон с пулсациите и ритмичното функцониране на тялото, докато химическите молекули са инертни, с множество странични ефекти и са в дисхармония с ритъма на тялото.
За да бъде траен и оптимален резултатът от ендобиогенното лечение, то трябва да протича на физиологическо, психологическо и духовно ниво.

За контакти:
endobiogeny@abv.bg
0032487595674





Битовата химия е опасна за мозъка Здраве

Битовата химия е опасна за мозъка

Nature Neuroscience: Домакинските препарати са свързани с неврологични заболявания

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им. Здраве

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им.

Употребата на лечебни растения трябва да е само след консултация с медицинско лице

Подагразон: билковият лек при подагра Здраве

Подагразон: билковият лек при подагра

Хранителната добавка обединява мощни царски билки за „царската болест“

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан Здраве

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан

Целта на казиното е да ви накара да останете достатъчно дълго, за да загубите

Болното дебело черво ни състарява преждевременно Здраве

Болното дебело черво ни състарява преждевременно

Неговият микробиом е свързан с биологичната възраст

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота Здраве

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота

Nature: Физическата активност компенсира депресивни състояние, свързани със социална изолация

Да останем с всичкия си до края Здраве

Да останем с всичкия си до края

Според акад. Бехтерев хората сами се докарват до слабоумие

Енергийното здраве на дома Здраве

Енергийното здраве на дома

Домовете ни са пронизани от нарастващо множество излъчвания, с които сме принудени да се справяме ежедневно. Как да се защитим?

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения Здраве

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения

Учени наблюдаваха 349 души в продължение на една година

Столетниците са с ниски нива на глюкоза, креатинин и пикочна киселина Здраве

Столетниците са с ниски нива на глюкоза, креатинин и пикочна киселина

Общият холестерол и желязото в кръвта им обаче са повече, сочат данните от ново проучване

Съдът на САЩ ще реши дали флуоридът в питейната вода понижава IQ Здраве

Съдът на САЩ ще реши дали флуоридът в питейната вода понижава IQ

Съдия Едуард Чен: бебетата, хранени с адаптирано мляко с чешмяна вода, са „критична уязвима група, изложена на най-високата доза флуорид“

Кожата ни предупреждава за скрити заболявания Здраве

Кожата ни предупреждава за скрити заболявания

Как да се научим да разпознаваме сигналите й

Аденомиозата причинява страдания на една от пет жени Здраве

Аденомиозата причинява страдания на една от пет жени

Лекарите все още разработват стандартизиран метод за нехирургична диагностика

Какво се случва с черния ви дроб, когато се откажете от алкохола Здраве

Какво се случва с черния ви дроб, когато се откажете от алкохола

Колкото по-рано захвърлите спирта, толкова по-голям е шансът за напълно възстановяване

Д-р Меркола: Станете от стола, седенето ви убива Здраве

Д-р Меркола: Станете от стола, седенето ви убива

Изследвания сочат, че редовните тренировки не компенсират щетите за здравето от хроничното седене

Станете от масата! Здраве

Станете от масата!

Защо продължаваме да ядем дори когато вече сме сити