Подкрепете ни!




ЗдравеГанета Сагова, снимки Добрин Кашавелов / 18 април 2022

Спасен, за да спасява

Иван Лесев оцелява при 1% шанс за живот. От този момент непрестанно търси и прави нововъведения, които връщат здравето на хиляди българи.


Спасен, за да спасява
Едно от най-прекрасните неща на този свят е човек да превърне своето хоби в работа и да върши това, което му е на сърце. Иван Лесев от Габрово е постигнал това съвършенство, въпреки че има доста необичайна страст - да обикаля света и да внедрява иновативни решения, които помагат на хората да се справят с трудни за медицината здравословни проблеми.

Компанията, която Лесев управлява, „Медбио“, не е голяма, но резултатите, които постига, са неизмерими с пари. Те спират коликите на малките бебенца! Успокояват майките, мъжете забравят за подаграта, възрастните – за високото кръвно, изчезва дисбактериозата, което решава куп други здравословни предизвикателства.

Може да се каже, че дейността на Иван Лесев смело попълва празноти в медицината с техники и продукти, които доказано работят, но не представляват интерес за бизнеса, тъй като не са достатъчно печеливши. А може би и защото, спасявайки хората от хронични проблеми, те спират абонамента си да приемат лекарства всеки ден.

„Няма нещо, което да ми носи по-голямо удовлетворение от това - да ми каже някоя майка: „Ти ми спаси детето!“, казва Иван Лесев, когато го питаме защо е зарязал големия бизнес, за да се занимава с тази дейност. „Бях в реанимация и там, докато гледах тавана, осъзнах, че катафалката няма ремарке. Бидейки между живота и смъртта, на човек му идват много мисли в главата...“, споделя мъжът.



По трудния начин
Той открива своето призвание доброзорно. Преди да се разболее, габровецът е един от най-заможните и влиятелни хора в града. Той е с две висши образования (инженерно и финанси) и аспирантура, но има и вродена дарба да сбъдва идеите си. Затова бизнесът му иде отръки. Мениджър е на компании в козметиката, машиностроенето, фотоволтаици, хотелиерство... „Създал съм 15 различни производства в най-различни области. По едно време в холдинг STS работeха 3000 души. Произвеждахме паста за зъби и изнасяхме за Русия по 11-12 млн. на месец“, спомня си Лесев.

Но цената на този успех е много висока: малко сън, много цигари, непрекъснат стрес. Резултатът – болести, които идват на талази: високо кръвно, плеврален излив, перикарден излив... Година и половина по-късно той e в реанимация с тотален сепсис.

„Едва оцелях. От тотален сепсис оживяват 1%. Аз съм от този 1 процент“, разказва Иван. Когато го изписват, той не може да се възстанови: има високо кръвно налягане, имунитетът му е сринат, непрекъснато го нападат бактерии, има хронична венозна недостатъчност, разболява се много често, буквално през месец... За да си помогне, започва да чете медицинска литература. Изоставя всичко друго, осъзнава, че втори път няма да има такъв късмет.



Прeпрочита учебници, научни статии, гледа документални филми. Абонира се за библиотеката на Руската академия на науките, където намира много ценна информация. Но тя не му е достатъчна. Решава да се срещне лично с хората, чиито дела, посветени на здравето, го впечатляват, и да изпробва върху себе си техните открития.

Тръгвайки по този път, Иван установява, че всички врати изненадващо се отварят с лекота пред него. Сякаш самото провидение го води.

В Астрахан – в института по космическа медицина
Първото място, което посещава, е Институтът по авиационна и космическа медицина в Астрахан, Русия. Там проф. Иван Полунин е изобретил методика за лечение на високо кръвно налягане.
„Бях изумен. Как така? Нали есенциална хипертония означава безпричинна? Как да излекуваш нещо, което няма причина? Но се оказа, че може. Професорът доказва, че чрез дишане могат да се оправят много проблеми, и за 3-4 месеца високото кръвно изчезва“, споделя Иван Лесев.
Той бързо се сприятелява със 72-годишния професор, който остава изумен от познанията на българина, препрочел няколко пъти трудовете му, преди да се срещне с учения. Иван започва да ползва уреда за дишане, изобретен от Полунин, и кръвното му се нормализира. А Лесев решава да произвежда в България тренажора на проф. Полунин, за да помогне и на други българи с хипертония.



В Тибет за детоксикация
Следващото пътешествие в търсене на здраве е Тибет. Заедно с приятели Иван отива в център за детоксикация при съпругата на австралиеца Даниел Рийд, автор на книгата „Дао на прочистването“. Води ги изпълнителният директор на фармацевтична компания, на когото медицината не може да помогне да се излекува от розацея. „Беше ходил къде ли не... а там само за две седмици се оправи! С нас беше и жена, която не можеше да има дете. На третия месец забременя!“
Коя е тайната на правилнoто пречистване – глад ли?, питаме Иван и оставаме изумени от отговора. „Не, това е най-неефективният начин за детоксикация. Токсините са водоразтворими и когато минат през дебелото черво, то връща водата обратно и заедно с нея и разтворените отрови, които се въртят в организма. Затова трябва да се сложи капан (най-често хуск – семената на  живовляк), който да улови токсините. Ние произвеждаме два вида детоксиканти и след всяко прочистване има „капан“. Ето това съм го научил в Тибет. По този начин ефективността на детоксикацията става 80-90 процента“.
В Бразилия при Жоао
Жоао де Деус е един от най-великите биотерапевти на нашето време. Иван остава при него две седмици заедно с още 7 българи. Единият е с отлепена ретина на едното око и нищо не вижда с него. Жоао му предлага да го оперира. Асистентите му подават скалпел. „Той го взе и пред всичките 1000 човека в залата започна нещо да стърже. 1-2 минути нещо правеше по окото и му каза: „Хайде, готов си“. Взе тампон с вода, сложи го върху окото и му каза да го махне след 24 часа. На другия ден в 14 ч. всички българи се събрахме, за да видим какво ще стане. Той си махна превръзката и каза: „Хора, виждам си линиите на ръката!?“.



„Имаше и една стюардеса с множествена склероза. Когато ние бяхме там, тя беше за втори или трети път и ни каза, че като показала на лекар снимка на главата, той є казал, че това, което вижда, и нейното състояние са две напълно различни неща. Той не можел да си го обясни. Жената каза, че с тази диагноза и с тази снимка тя би трябвало да е на инвалидна количка. А тя тичаше“, разказва Иван.

В Бразилия той се научава да бъде с отворено съзнание, да вярва в чудеса. И да не се отказва никога, когато става дума за здраве и човешки живот.„Там видяхме чудеса, които наистина не можеш да си ги обясниш...“, споделя мъжът и погледът му потъва някъде надалеч в Бразилия, при магичния лечител във вълшебното място с огромни кристали.

В Новосибирск спасяват микробиома
Проф. д-р Ашот Хачатрян е световноизвестен учен в новото и перспективно направление в медицината, което изучава микробиома. Хачатрян е завършил Ереванския медицински институт, след което се премества в Новосибирск, където работи и до днес. Член е на три Академии на науките. В болницата в Новосибирск е излекувал над 50 000 души, част от които обявени за „нелечимо болни“.

Автор е на книгата „Дисбактериозата - епидемията на XXI век“. Иван отива при него в Новосибирск, за да пречисти организма си от паразити и да се излекува от тежка дисбактериоза, която получава след масираното лечение с антибиотици, което са му прилагали. Дисбактериоза означава загуба на полезни бактерии (най-често заради антибиотици, храни с консерванти и др.) и замяната им с вредни за организма. Това има много тежки последици: хронична умора, запек, диария, стомашно-чревни проблеми, алергии, атопичен дерматит... Може да се прояви и като емоционални и психични разстройства, тъй като по думите на Лесев „връзката дебело черво – мозък е най-важната в организма, а информацията, която обменят - 400 пъти повече от тази, която пътува от мозъка до другите части на тялото“.

Българинът бързо се сприятелява и с този професор. Договарят се той да идва на всеки 3 месеца в Кюстендил и да води оздравителни курсове на българи, руснаци и украинци. Ембаргото към Русия обаче слага край на тези занимания, тъй като забраняват на клиентите - държавни служители, да идват в България. След това политическо решение Лесев е принуден да продаде хотел „Стримон“ в Кюстендил. Не съжалява. Предстоят му много по-интересни и полезни за хората дейности.



Да отглеждаш пробиотици
„Човек е човек само 10 %. Останалото са бактерии, вируси и микроорганизми, обяснява управителят на „Медбио“. - Това, като се смеси, става геном, съвършено различен от нашата клетка“, припомня Иван Лесев.

Впрочем здравословните проблеми заради увреждане на микробиома започват още през първите дни след раждането на детето. Ако майката роди със секцио, тя не може да предаде полезни пробиотици от родовите пътища на своята рожба. Същото се отнася и за майки, които са пили антибиотици, или са консумирали храни с консерванти, което унищожава микрофлората им. Затова, когато се родят, много бебета имат колики и плачат непрестанно. Дете, на което майката е имала нормална микрофлора, няма колики.

Иван Лесев научава изключително много за пробиотиците от проф. Ашот Хачатрян и става производител за България. Когато на децата се дадат пробиотици „Нарине“ на „Медбио“, те се успокояват още на втория-третия прием. Трябва само да се внимава с адаптираните млека, тъй като в някои от тях има консерванти и те убиват добрите бактерии, предупреждава Лесев. Подобряването на микрофлората решава и множество други проблеми. Затова бизнесменът препоръчва, ако човек има някакви неразположения, най-напред да оправи микросвета в себе си.

Но нали България е родината на най-добрите бактерии лактобацилус булгарикус? Оказва се, че освен нея има и друга млечно кисела бактерия, която е не по-малко полезна. През 1964 г. в Арменската академия на науките проф. Левон Ерзинкян я открива и с нея спасява внучето си, което е на 4-5 години и е с тежка дисбактериоза заради антибиотици. Кръщава я „Нарине“, на внучката си. Тази бактерия има способността да се засели в дебелото ни черво. Затова тя присъства в част от пробиотиците, които Иван Лесев започва да произвежда. Той дори регистрира търговска марка „Нарине“ за Европа.



За да се заселят добрите бактерии, „Медбио“ ги продават живи, в течна форма, те се транспортират в хладилен пакет, а заедно с тях се приема и „храната“ им. След като направят колония, ако внимаваме да не ги унищожим, те стават наши верни помощници за цял живот. А това означава, че те няма да допуснат в дебелото черво лоши бактерии, дори резистентните.

Това не може да е вярно
„Науката при мен е много силно застъпена. Аз нищо не правя, ако не е доказано и проверено. Понякога класическата медицина казва: Това не може да е вярно. Но когато имаш изследвания, проучвания и доказателства, това не трябва да те спира.“
И габровецът действително не спира – пътува, търси нови ефикасни методи за борба с различни болести и се опитва да ги въведе в родината си. Бил е в Унгария, в института „Макс Герсон“. Герсон е медик, позволил си още в началото на ХХ век да опитва да лекува онкологични заболявания чрез хранителен режим, базиран основно на вегетарианска храна и сокове.

Спасение при хрема и бактериална вагиноза
Едни от най-новите направления в дейността на предприемача са необичайните приложения на живи пробиотични бактерии – в носа и във влагалището.

Запушеният нос и/или хремата най-често са резултат от инфекции, причинени от патогенни и условно патогенни микроорганизми, обяснява ни Иван Лесев. От носа бактериите и гъбичките се разпространяват в синусите, устната кухина и ушите. Създаването на локална колония от живи полезни бактерии - антагонисти на патогенните микроорганизми, решава проблема. „Заселваме в носа подходящите живи бактерии с пробиотични капки за нос и ги оставяме да унищожават постъпващите чрез въздуха патогенни микроорганизми“, говори разпалено Лесев.



Неговият екип е намерил решение и за упоритата бактериалната вагиноза, която лесно става хронична и тормози много жени. Тя се лекува трудно, тъй като микрофлората на влагалището не се възстановява от само себе си, а е нужна външна помощ. Живите ацидофилни бактерии възстановяват вагиналната микрофлора и трайно премахват бактериалната вагиноза.

Когато пътят те открие
Освен с продуктите си, Иван помага на хората със знание. На сайта на „Медбио“ има статии, видеа, филми и коментари на лекари за новости в медицината, за да са хората образовани и знаещи.
„Да помагам на хората, ми носи огромно удовлетворение. Тъй като цял живот съм създавал нови неща, в кръвта ми е да реализирам иновации. Научаваш нещо, осъзнаваш, че можеш да го направиш, и го правиш“ – казва Иван за себе си. Той е убеден, че следва пътя си, предначертан от Бог, Създателя, Твореца, Природата – независимо как ще го наречем.

За контакт и повече информация:
www.medbio-bg.eu
www.medbio.life
087 935 3677

Материалът е публикуван в Списание 8, бр. 4/2022 г.
Иде ли краят на слънцезащитните кремове? Здраве

Иде ли краят на слънцезащитните кремове?

Експертите коренно промениха мнението си как да се излагаме на слънчевите лъчи

Епидемия от киберхондрия Здраве

Епидемия от киберхондрия

Защо при здравна тревожност д-р Google нанася повече вреда, отколкото полза

5 най-полезни билки в България Здраве

5 най-полезни билки в България

Магията им се свързва с благосъстоянието на тялото и духа. По нашите ширини съществуват над 3600 растителни вида.

Сърцето ни трябва не само за обичане Здраве

Сърцето ни трябва не само за обичане

За него се грижим много добре с хранителната добавка „Кардиозон“

Д-р Меркола: Изписват ви лекарства без да има нужда, а после други, за да премахнат Здраве

Д-р Меркола: Изписват ви лекарства без да има нужда, а после други, за да премахнат страничните ефекти от първите

Пациентите с остеопороза и висок холестерол са тъпкани с хапчета, макар да няма сериозни рискове за здравето им

2026: В Ирландия етикетите върху алкохола ще предупреждават за цироза и рак Здраве

2026: В Ирландия етикетите върху алкохола ще предупреждават за цироза и рак

В магазините бутилките ще са далеч от храните и почти скрити, промоциите и рекламата са ограничени

Безглутеновият режим може да повлияе върху овладяването на Хашимото Здраве

Безглутеновият режим може да повлияе върху овладяването на Хашимото

Хипотеза: Имунната система атакува фрагменти от глутеновия протеин, наподобяващи тъканта на щитовидната жлеза

Битовата химия е опасна за мозъка Здраве

Битовата химия е опасна за мозъка

Nature Neuroscience: Домакинските препарати са свързани с неврологични заболявания

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им. Здраве

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им.

Употребата на лечебни растения трябва да е само след консултация с медицинско лице

Подагразон: билковият лек при подагра Здраве

Подагразон: билковият лек при подагра

Хранителната добавка обединява мощни царски билки за „царската болест“

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан Здраве

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан

Целта на казиното е да ви накара да останете достатъчно дълго, за да загубите

Болното дебело черво ни състарява преждевременно Здраве

Болното дебело черво ни състарява преждевременно

Неговият микробиом е свързан с биологичната възраст

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота Здраве

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота

Nature: Физическата активност компенсира депресивни състояние, свързани със социална изолация

Да останем с всичкия си до края Здраве

Да останем с всичкия си до края

Според акад. Бехтерев хората сами се докарват до слабоумие

Енергийното здраве на дома Здраве

Енергийното здраве на дома

Домовете ни са пронизани от нарастващо множество излъчвания, с които сме принудени да се справяме ежедневно. Как да се защитим?

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения Здраве

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения

Учени наблюдаваха 349 души в продължение на една година