Подкрепете ни!




Интервю Светла Ганева / 11 ноември 2019

Пътешествието на Мая в търсене на Дървото на живота

Интервю с писателя Ангел Георгиев

На снимката: писателят Ангел Георгиев
На снимката: писателят Ангел Георгиев


„Пътешествието на Мая в търсене на Дървото на живота” е български фентъзи роман, дебют на А. А. Георгиев. В историята присъстват много магии и приключения, всевъзможни приказни създания, както и елементи от родния фолклор. Едно дванадесетгодишно момиче търси начин да се пребори със своите страхове, а търсенето я отвежда на пътуване, което ще я промени завинаги. Книгата е предназначена за хора от всяка възраст и в нея биха могли да открият скрити послания. Списание 8 се срещна с писателя Ангел Георгиев, за да научи повече. 



- Привет, Ангел! Разкажи ни малко повече за героите в книгата, откъде си черпил вдъхновение?
- Здравейте! Феята Дрън например е много силна, своенравна, с голямо сърце, творчески настроена, не си поплюва много, много. Заради нейната сила нищо не може да й се опре. Характерът й е вдъхновен от този на детето на мое приятелско семейство.

Драконът например е израз на магическа сила, която е символ на нас самите – всеки човек притежава подобна в себе си. Майсторът пък е прототип на китайския майстор по вътрешни бойни изкуства Шън Фей, който имам късмета да е мой учител. Негова е именно философската мъдрост, че човек е на високо ниво на разбиране, когато прави нещата в живота си с лекота, без да ги насилва.

Главната героиня Мая е олицетворение на децата, когато се запознават с живота. Те имат нужда да повярват в това, че могат да се справят – със забрани, с ограничения няма как да се случи. Имат нужда да чуят: „Да, аз вярвам в теб. Аз вярвам, че можеш да се справиш. Аз вярвам, че дори и да направиш грешка, всичко е наред.”А в част от другите образи съм включил аспекти от самия себе си. Аз вярвам, че в творбите си писателите винаги дават нещо от себе си, нещо през което са преминали или ги е трансформирало. 

- А за образите на Светлата и Тъмната сила?
- Мракът, това е депресията, отчаянието. Кой ги няма? Кой не е минал през тях? Мракът е също безнадеждността и липсата на увереност. Всеки има мрак в себе си. Светлината е другото – надеждата, радостта, грижата, вниманието. Тя представлява всички добродетели. Изглежда, че тези универсални стихии се съревновават, но  мракът е помощник на светлината. Те са образи на първичните сили, които съществуват в света и както е казал един философ: „всичко е игра на сенки“, т.е. въпрос на светлина и мрак. Но това е красотата. За да познаваш светлината, трябва да познаваш и мрака. И двете съществуват, и ги има във всеки от нас. Ние нямаме само едната.

- Какво те вдъхнови да напишеш подобна книга?
- Това, че ние може да надскочим своите собствени страхове, притеснения, безпокойство, но само когато разберем първо откъде идват. Ние имаме силата, куража и яснотата да продължим нататък. И само тогава нашите страхове изчезват. Независимо от нашето ниво на съзнание и разбиране, всичко, което ни пречи, това са страхът и безпокойството, тормозът, притесненията. Но всичко това може да бъде надскочено и променено. Може да бъде заместено с нещо по-полезно. И реших да направя малък разказ, който беше няколко страници... Но в крайна сметка се превърна в книга. 
 
- Твоят начин за справяне със страховете какъв е?
- Чрез осъзнаване, чрез практики с дишане. Човек има физическо изразяване – емоциите ти се прожектират върху тялото. Например в определени ситуации ние усещаме напрежението като нещо, което ни стяга за гърлото. И чрез техники с дълбоко дишане може да се отпуснеш и да се освободиш от напрежението . Но най-важното е желанието за промяна, което идва отвътре – да искаш промяна с намерението да надскочиш себе си към нещо по - добро. 

-  Символът на дървото се открива в Египет, и в Шумер, където носи смисъла на живота, а в Китай и Източна Азия то е символ на дълголетието и мъдростта. За теб на какво е символ и защо?
- Дървото на живота е онзи пламък, който всички ние носим. То обединява минало, настояще и бъдеще. Символ е на завръщането към себе си. Както пиша и в книгата, Елеонор иска да спаси сина си, а Мая – да махне страховете си. Но не Дървото на живота, а вървенето към истинската им същност е решението на проблема. Затова, като стигнеш до Дървото на живота, ти си решил всички проблеми. 

- Кое е скритото послание в книгата?
- Ако ти напъваш една работа, която е срещу теб, не е подходяща да се занимаваш с нея.  Друго послание е да не се предаваш, колкото и да е отчайващо положението. И още едно ще кажа: всеки човек има в себе си хубави качества, всеки е носител на светлина

- Имаш интереси към теми, свързани с езотериката. Упражняваш ли и в ежедневието си духовни практики и какви?
- Тай Дзи, по-известно като Тай Чи. То е система от гимнастика, отпускане, медитации, плавни форми като танц, играещи се за здраве и тонус. Практикуването й ме зарежда, дава ми възможност по – ясно да виждам и усещам света около себе си, спомага за извикването на музата за писане.

- А като жанр какво друго би писал?
- В момента имам един сценарий, който е за филм. Той е в посока българска митология, в който се разказва за любовта, силата на духа. Драма е и е доста свързан с танците, песните и самодивите.

- И като за финал, кои писатели, книги и филми те вдъхновяват? 
- Много са. Бих споменал няколко известни: от българските писатели - Елин Пелин, Павел Вежинов, Светлослав Минков. От чуждестранните са Тери Прачет, Робърт Джордан, Джоан Роулинг. Това са майстори на перото, които по един или по друг начин са ми повлияли и чрез тяхното въображение и умения, аз съм се учил как се създават истински светове и вселени. 


Повече за книгата може да научите от нейната фейсбук страница и на www.mayasjourney.eu

Ела при алианите, ако искаш да познаеш българите Интервю

Ела при алианите, ако искаш да познаеш българите

Писателят Мухарем Алиосман за пророческите сънища в рода му, препятствията пред духовния човек и съвременния отпор срещу общността

Ива Лаловска: „За да оцелеят, костенурките имат голяма нужда от помощта ни“ Интервю

Ива Лаловска: „За да оцелеят, костенурките имат голяма нужда от помощта ни“

През Спасителния център за костенурки са минали над 6000 животни, повечето от които успешно върнахме в природата

Богомила-Сандия: „Книгата наръчник „Новолуния и Пълнолуния” може да се ползва вечно” Интервю

Богомила-Сандия: „Книгата наръчник „Новолуния и Пълнолуния" може да се ползва вечно"

Сега сме откъснати от естествените природни цикли и имаме нужда от нещо, което да ни напомня за тях

Безмилостната липса на сън години наред не те прави добър родител Интервю

Безмилостната липса на сън години наред не те прави добър родител

Специалистът по детски сън Алексис Дюбиеф: „80% от това, което четете за бебешкия сън в социалните медии, е абсолютно погрешно!“

Безсмъртието е в безусловната любов Интервю

Безсмъртието е в безусловната любов

Марек Каравелов: Живородна България е общество, което си припомня как сме създадени по дизайн от Твореца

Розмари Де Мео: Да, аз съм Райна! Интервю

Розмари Де Мео: Да, аз съм Райна!

Питат ме дали написаното е истина. Истината е далеч по-невероятна, споделя авторът на „Стопанката на Господ” и на „Зарана”

Дева Премал: Мантрите имат силата да променят живота Интервю

Дева Премал: Мантрите имат силата да променят живота

Всеки ден се уча да живея с повече любов и с повече прошка, казва известната изпълнителка, която идва за втори път в България

Не ти откриваш йога, йога открива теб Интервю

Не ти откриваш йога, йога открива теб

Ежедневно виждам как телепатията и интуицията в хората се развиват все повече, казва Борислава Генова - собственик на йога студио Mettasense Yoga&Relax

Посредникът между два свята Интервю

Посредникът между два свята

Те са сред нас, но не ги виждаме, а те не ни чуват. Борис Бъндев обаче строи мост, за да ни срещне и да заживеем заедно

„Понякога само едно изречение е достатъчно, за да се промени ходът на събитията” Интервю

„Понякога само едно изречение е достатъчно, за да се промени ходът на събитията”

Менталистът Диян Костадинов се надява да направи първото магично шоу на Луната

Искаме отговори! Интервю

Искаме отговори!

От декември през 3 месеца давам кръв за плазма за лечение, но не ми издават зелен сертификат. Питам защо?

Д-р инж. Петър Сапунджиев: Не трябва да се заблуждаваме, че Антарктида ще остане такава, Интервю

Д-р инж. Петър Сапунджиев: Не трябва да се заблуждаваме, че Антарктида ще остане такава, каквато е

Сега това е най-близкото до друга планета, до което можем да се докоснем на Земята

Чистим Авгиевите обори Интервю

Чистим Авгиевите обори

Ще останат само души, които могат да откликнат на новите вибрации и енергия, и искат да живеят в мир и любов

Мартин Иванов: Бих през лицето съвременната „култура“ Интервю

Мартин Иванов: Бих през лицето съвременната „култура“

Как 18-кратният победител в предаването „Последният печели” върна носталгията по едни като че ли отдавна забравени времена

Актрисата Лора Мутишева: Без мисъл няма смисъл! Интервю

Актрисата Лора Мутишева: Без мисъл няма смисъл!

Театърът е особен вид общуване, което е все по-рядко срещано и все по-нужно