Подкрепете ни!




ИнтервюСиляна Руменова / 18 февруари 2022

„Понякога само едно изречение е достатъчно, за да се промени ходът на събитията”

Менталистът Диян Костадинов се надява да направи първото магично шоу на Луната

„Понякога само едно изречение е достатъчно, за да се промени ходът на събитията”


Още от далечното минало ментализмът таи в себе си нотка на увлекателна тайнственост, която неведнъж е оставяла публиката с широко отворени очи, питайки се дали току-що не е станала свидетел на истинска магия. Мистичното присъствие на менталистите умело играе със сетивата на наблюдателите, разгръщайки воала на тяхното подсъзнание. Но да надникнеш в най-съкровения кът на човека не е никак лесно. В действителност, за да разчетат кодовете на подсъзнанието ни, менталистите трябва да знаят много неща. Трябва да са отлично запознати с психологията на човека, неговите поведенчески навици, възприятията му за света, както и с физиологията на човека – огромен набор от знания, а както казва известният английски философ Френсис Бейкън - „Знанието само по себе си е сила." Тази мощ менталистите знаят как да използват, когато стане дума за въображаемия свят.

Днес ви срещаме с топ менталиста Диян Костадинов. В неговите шоу програми присъстват демонстрации на четене на мисли, контролиране на съзнанието, свръхестествени възприятия и предсказания, изпълнени в един уникален и увлекателен стил. Диян е откривател на редица нови магични ефекти, а в момента планира да направи първото магично шоу на... Луната.

Носител е на златен (и сребърен) олимпийски медал и е многократен медалист за Световна купа и Световно първенство по Шахматна композиция (съставяне на шахматни задачи). Печелил е десетки от най-силните турнири по света и за своите успехи е титулуван със званието „Международен майстор по Шахматна композиция“ от Световната Федерация по Шахмат (ФИДЕ). През 2021 г. той участва в шоуто „България търси талант“, където мигновено спечели сърцата на журито със своя талант и умения.



- Диян, бихте ли споделили пред читателите на Списание 8 какво всъщност означава да бъдеш менталист. Дарба или по-скоро изкуство е това?
- Има различни форми на ментализма, но най-вече това е изкуство, в което демонстрираме по увлекателен начин различни уникални човешки способности – контрол над съзнанието, четене на мисли, предсказания, свръх интуиция, хипнози... Основната цел на спектаклите, които представяме, е да поднасяме на публиката приятни емоции с една различна форма на забавление.

- А как започна Вашият път като менталист?
- Още от дете съм се увличал от загадъчните неща. Много години бях илюзионист и практикувах различни жанрове на сценичната магия. Спечелих много международни отличия в няколко държави, в това число 1-во място на Балканите за магия от близо и Златен цилиндър за сценични манипулации. Но аз съм човек, който обича да опитва нови неща и да се развива. Така достигнах и до ментализма.

- Може ли всеки човек да бъде менталист? Какъв съвет бихте дали на хората, които са вдъхновени от ментализма и искат да го практикуват?
- Няма невъзможни неща. Всичко зависи от това с какво обича да се занимава човек и до каква степен е отдаден. Хората имат определени заложби в различни направления и от тях зависи в каква посока ще ги насочат. Останалото е въпрос на желание, упоритост, изучаване, развитие…

- Вие стигнахте до полуфинал в шоуто „България търси талант“. Очаквахте ли такъв успех и какво Ви даде това преживяване?
- Аз не се явих в шоуто, за да го печеля. Просто исках да покажа какво е ментализъм, защото в България това изкуство е доста непознато. Всъщност, колкото и да е странно, аз съм първият българин в цялата ни история, който представя пълни и изцяло ментализъм спектакли! Има и други, които са демонстрирали ментални ефекти, но само като част от илюзионното си шоу. Може би първият българин, който насочва вниманието към менталното, е илюзионистът Ник Дим Кос, който преди 100 години демонстрира телепатия и свръх математически способности. Но това е само част от илюзионното му шоу. Единствените български менталисти, които са посветили цялата си дългогодишна кариера на това изкуство, са Дуо Мнемоник. Те впечатляват с уникална телепатия в различни престижни вариетета и шоу програми в близкото минало. Но така и никой до момента на появата ми не е правил едночасови (и повече) самостоятелни и изцяло ментализъм спектакли. Затова се явих и в „България търси талант“, за да популяризирам това изкуство в България. И мисля, че успях - получавам много страхотни отзиви. Другата причина беше, че исках да направя нещо специално в памет на леля ми – певицата Румяна (загинала в автомобилна катастрофа през 2001 г.) и баща ми, когото загубих скоро преди това участие.

- Сега се готвите за още по-амбициозен проект, свързан с пътуване в Космоса. Разкажете ни за това приключение.
 - Това е проект на милиардера Юсаку Миязава, който е наел частен полет до Луната с ракета на Илън Мъск. Бе обявен конкурс за 8 човека, които да се включат в полета. Кандидатстваха над 1 милион души от цял свят, но все още не са обявени окончателните участници в полета. Има някакво забавяне. Истината е, че шансът българин да бъде сред избраните, е много малък. Но се включих в надпреварата, защото обичам предизвикателствата и смятам, че наистина би било уникално за пръв път да бъде изпълнено магично/ментализъм/ шоу на Луната. Жалко, че шансът за това е твърде малък.

-
Помагат ли Ви способностите, които имате, в трудни ситуации?
- Да. Истината е, че познанията са ми помагали в много житейски ситуации. От това да разбирам кога някой се опитва да ме излъже, до това да повлияя на някого, за да се случи нещо, което съм смятал за правилно или съм желал. Понякога дори само едно изречение е достатъчно, за да се насочи ходът на събитията в определена посока.

- А случвало ли се е да четете мислите на непознати докато се разхождате по улиците, например?
- На сцената използваме широк похват от методи и принципи в демонстрациите си, според целта и конструкцията на съответния експеримент. В реалния живот нещата са малко по-различни. Да узнаеш мислите на друг е съвкупност от различни методи, психология, анализ на човешкото поведение и т.н. Може би на всеки понякога се е случвало да знае какво си мисли другият. Аз се стремя да разграничавам нещата от сцената и личния си живот.

- Усещате ли промяна в енергията, която хората излъчват, откакто сме в пандемия?
- Всеки я усеща. В много хора нещо се пречупи под въздействието на стреса от различните влияния и затруднения. Известен факт от Пирамидата на Маслоу е, че за да достигнат развитие и задоволяване на по-висши цели в живота, хората първо имат нужда от сигурност. А именно тя беше разклатена под много форми през последните две години. Но искам да посъветвам читателите да виждат хубавата страна на всяко нещо. Всяко едно затруднение и разклащане на зоната ни на комфорт, отваря нови възможности и можем да откриваме неща, които не бихме забелязали преди. Щастието идва отвътре! Радвайте се и на малките неща, усмихвайте се, заобиколете се от хора с положително мислене, ценете това, което имате и ще видите колко по-добре ще започнете да се чувствате. Пожелавам ви усмивки и красиви емоции.

Повече за ментализма може да прочетете в Списание 8, брой 1/2015 г.


Още по темата:

Ела при алианите, ако искаш да познаеш българите Интервю

Ела при алианите, ако искаш да познаеш българите

Писателят Мухарем Алиосман за пророческите сънища в рода му, препятствията пред духовния човек и съвременния отпор срещу общността

Ива Лаловска: „За да оцелеят, костенурките имат голяма нужда от помощта ни“ Интервю

Ива Лаловска: „За да оцелеят, костенурките имат голяма нужда от помощта ни“

През Спасителния център за костенурки са минали над 6000 животни, повечето от които успешно върнахме в природата

Богомила-Сандия: „Книгата наръчник „Новолуния и Пълнолуния” може да се ползва вечно” Интервю

Богомила-Сандия: „Книгата наръчник „Новолуния и Пълнолуния" може да се ползва вечно"

Сега сме откъснати от естествените природни цикли и имаме нужда от нещо, което да ни напомня за тях

Безмилостната липса на сън години наред не те прави добър родител Интервю

Безмилостната липса на сън години наред не те прави добър родител

Специалистът по детски сън Алексис Дюбиеф: „80% от това, което четете за бебешкия сън в социалните медии, е абсолютно погрешно!“

Безсмъртието е в безусловната любов Интервю

Безсмъртието е в безусловната любов

Марек Каравелов: Живородна България е общество, което си припомня как сме създадени по дизайн от Твореца

Розмари Де Мео: Да, аз съм Райна! Интервю

Розмари Де Мео: Да, аз съм Райна!

Питат ме дали написаното е истина. Истината е далеч по-невероятна, споделя авторът на „Стопанката на Господ” и на „Зарана”

Дева Премал: Мантрите имат силата да променят живота Интервю

Дева Премал: Мантрите имат силата да променят живота

Всеки ден се уча да живея с повече любов и с повече прошка, казва известната изпълнителка, която идва за втори път в България

Не ти откриваш йога, йога открива теб Интервю

Не ти откриваш йога, йога открива теб

Ежедневно виждам как телепатията и интуицията в хората се развиват все повече, казва Борислава Генова - собственик на йога студио Mettasense Yoga&Relax

Посредникът между два свята Интервю

Посредникът между два свята

Те са сред нас, но не ги виждаме, а те не ни чуват. Борис Бъндев обаче строи мост, за да ни срещне и да заживеем заедно

Искаме отговори! Интервю

Искаме отговори!

От декември през 3 месеца давам кръв за плазма за лечение, но не ми издават зелен сертификат. Питам защо?

Д-р инж. Петър Сапунджиев: Не трябва да се заблуждаваме, че Антарктида ще остане такава, Интервю

Д-р инж. Петър Сапунджиев: Не трябва да се заблуждаваме, че Антарктида ще остане такава, каквато е

Сега това е най-близкото до друга планета, до което можем да се докоснем на Земята

Чистим Авгиевите обори Интервю

Чистим Авгиевите обори

Ще останат само души, които могат да откликнат на новите вибрации и енергия, и искат да живеят в мир и любов

Мартин Иванов: Бих през лицето съвременната „култура“ Интервю

Мартин Иванов: Бих през лицето съвременната „култура“

Как 18-кратният победител в предаването „Последният печели” върна носталгията по едни като че ли отдавна забравени времена

Актрисата Лора Мутишева: Без мисъл няма смисъл! Интервю

Актрисата Лора Мутишева: Без мисъл няма смисъл!

Театърът е особен вид общуване, което е все по-рядко срещано и все по-нужно

По-важно е какво специално има в един човек с ограничения, а не какви са проблемите му Интервю

По-важно е какво специално има в един човек с ограничения, а не какви са проблемите му

С 2% зрение Дилиян Манолов е незрящ фотограф и младежки делегат към ООН. Занимава се и с психология, актьорско майсторство и писане на поезия.