Подкрепете ни!




ИнтервюГанета Сагова, Силяна Руменова, снимки Добрин Кашавелов / 26 май 2022

Не ти откриваш йога, йога открива теб

Ежедневно виждам как телепатията и интуицията в хората се развиват все повече, казва Борислава Генова - собственик на йога студио Mettasense Yoga&Relax

Не ти откриваш йога, йога открива теб


Има хора, които виждаш за първи път, а имаш усещането, че се познавате от цяла вечност. Вълнуват ви едни и същи теми, споделяте еднакъв мироглед, дори картините, които рисувате в мечтите си, са еднакви. Можете да си разказвате истории с часове, а можете и да мълчите и пак да ви е приятно заедно. Точно това се случи при срещата ми с Борислава Генова в Mettasense Yoga&Relax. Една магична дама изпълни душата ми с радост и сигурна съм, че ще докосне и вашите.

А студиото є Mettasense е истински оазис на спокойствие, красота и любов. Пристъпваш прага и забравяш, че си насред полуделия, забързан град. Усещането, което те обзема, е, че си се върнал у дома. Или че си открил врата в Матрицата, която те е прехвърлила в друго, райско измерение, където си заобиколен от топлина и сърдечност, а елементите на сътворението танцуват заедно с теб своя танц. Играят йога на живота.

 - Борислава, как открихте йогата и решихте да създадете това прекрасно място?
- Йогата ме откри, докато карах магистратура по корпоративни комуникации науки в Америка. Тогава една приятелка ми сподели колко прекрасно се чувства след йога. Послушах я. След като излязох от залата, изпитах нещо, което никога не бях усещала. Свобода! Сякаш се реех нависоко с невиждана лекота. Бях окрилена, изпълнена с любов. Искаше ми се да подскачам от радост!... Ето така започна моето пътешествие йога. След дълги години практикуване и сертифициране като инструктор дойде моментът, в който направих големи промени в личния си живот и се върнах в България. Знаех, че няма как да продължа  с коорпоративната работа. Знаех го! Усещах го с цялото си сърце! И си казах, че трябва да послушам вътрешния си глас. Бях убедена, че искам да създам йога студио в София. Но исках да е място за йога в най-истинския смисъл на думата - да бъде просторно, да има въздух. За мен има значение къде човек практикува. Обстановката и атмосферата са много важни, защото йогата не е спорт, а преживяване. След дълго търсене попаднах на подходящото място, но в момента, в който реших да започна с устройването му, разбрах, че съм бременна. Но не се отказах.


- Цялото студио сама ли го направихте, имаше ли кой да ви помага?
- Сама. Но не можах да се подготвя за истинското майчинство и като родих, изпаднах в дълбока депресия, бях родила две деца и не знаех за кое да се грижа по-напред. Това беше голяма трансформация. Никога повече не бях същата, но всичко беше за добро, защото светът около мен тотално се промени.

- Как избрахте името Mettasense? Какво означава?
- Mettasense означава усещане за безусловна любов, няма по-силна енергия от любовта. Метта е думата за любов на индийския народ пали. На рецепцията сме поставили надпис: ,,Усещане за безусловна любов, през което минава пътят към душевната хармония със себе си и света‘‘.

Практикуването на йога е начин да опознаеш себе си и същевременно да бъдеш в хармония с околния свят. Случването на йога не е това, което правиш на постелката. Йога се случва вътре в теб. Каквото вземем от практиката, ние го вграждаме в ежедневието си чрез мисли и действия, чрез отношение и общуване с хората. Йогата е много повече от спорт. Спортът учи на дисциплина и отговорност, йогата дава чувство за осъзнатост и ни кара да се запитаме: какво мога да направя за себе си и за другите?

В нашето студио посрещаме всеки там, където е, не даваме съвети как да живее, какво трябва да прави, какво да не прави. Всеки сам знае кое е най-доброто за него, ако слуша вътрешния си глас и наблюдава тялото си. Това е, което казваме. И тогава настъпва моментът на пълно преобразяване. Аз самата виждам как йогата преобразява хората и живота им. Жени с трудности при забременяване успяват да заченат с помощта на йога и след това да износят плода. След време идват с бебетата си. След още повече време децата им идват на детска йога. Заедно вървим и растем. Ставаме едно голямо семейство. Mettasense е преживяване и път, и е по някакъв начин жив организъм, съвкупност от всеки един човек, който е дошъл тук.

 

- Какво би могла да даде йогата на един търсещ човек?
- Ако е търсещ, човекът трябва да си даде сметка, че след като започне да практикува, пътят му няма да е лесен... Сигналът за пробуждане идва по различни начини. Всеки идва по някаква причина и аз затова казвам: не ТИ откриваш йогата, йогата открива ТЕБ. Наистина по някакъв начин те привлича и знаеш, че не можеш да изневериш на себе си. И щом направиш стъпка към йогата, трябва да се оставиш да те води, за да достигнеш до един нов начин на живот.

Йогата ни помага да сме здраво стъпили на земята, да се заявим в пространството. При всяка една среща, където и да отидеш, йогата ти помага. Хората долавят енергията, която излъчваш. Можеш да изглеждаш прекрасно по някакви стандарти от списанията и телевизията, да имаш скъпи дрехи, но въобще да не владееш пространството. Докато, ако бъдеш себе си и излъчваш това поле около себе си, тази притегателна сила, всеки иска да говори с теб, защото ти носиш нещо специално. Това не е повод да започнеш да практикуваш йога, това е следствие от нея. След йога хората излизат като нови, различни, усмихнати. Шавасана е последната поза в йогата – тази, която релаксира - соrpse pose, което означава „позата на умрелия“, тя интегрира цялата практика. Тази финална поза за мен е наистина умиране и прераждане. Ние умираме и се раждаме наново постоянно и това е прекрасно - излизаш от йога и си нов, чисто нов!


- Вие водите ли групи в момента?
- В момента не, но планирам събития. Важно е да има надграждане и посетителите да могат да се фокусират над определени неща. Все повече интересът ми е насочен към релаксираща йога, терапевтична, както и към медитации, защото физическата част е много полезна, но виждам, че има дисбаланс. На много места се залага основно на физическата част на йогата. Когато прекалено много практикуваш обаче, без да присъства духът от медитацията, нещата не са балансирани и хармонични. Трябва да има равновесие между ин и ян, между спокойното и активното, между мъжката и женската енергия. Хората, които постоянно идват в ян практики (динамични практики), са точно тези, които много често бягат в живота – от ангажименти, сериозни връзки... Те са постоянно активни, а всъщност имат нужда точно от обратното. Много е важно хората да излязат от зоната си на комфорт. Да пробват нови неща, тези, спрямо които имат съпротива. И да си дадат шанс. Това беше нова концепция в началото, като създадохме Mettasense – казахме: може да идвате на всяка една практика и при всеки един инструктор. Пробвайте, дайте си шанс, не се ограничавайте, опитвайте, докато намерите себе си! При нас има свобода на избора.

Понякога, когато човек започва практика, има огромна съпротива. Смята, че не е достатъчно силен или достатъчно гъвкав, и мисли, че първо трябва да стане такъв, за да започне да ходи на йога. Гъвкавостта идва впоследствие и не само в тялото, а и в ума! Тогава спираш да водиш този вътрешен диалог със самия себе си: „Аз не мога това, не мога онова“. Важно е човек да осъзнае, че там, където е, е там, където трябва да бъде.

 

- Как гледате на това, което се случва – пандемия, ограничения, сега война, икономическа криза?
- Аз съм оптимист. Смятам, че всичко е за добро. Хората почват да се осъзнават и да се пробуждат. Да отсяват кое е наистина важно, да се връщат обратно към простотата, към корена. Вярвам, че ще преосмислят дълбоко живота, ще има връщане към духовното, към любовта, от която всички ние произлизаме. Усещам, че в близките 2 - 3 години ще има огромна промяна. Ежедневно виждам как телепатията и интуицията в хората се развиват все повече, защото се вдигат вибрациите на Земята. Живеем в повишаваща се вибрационна честота, която кара мислите ни бързо да се материализират, защото самата енергия тече по-бързо и по този начин трансформацията ни е естествена.

Mettasense привлича точно такива по-чувствителни хора, някои от тях усещат самота, имат чувството на неразбраност и отхвърляне. Те имат нужда да бъдат разбрани от хора, които мислят по същия начин. Точно в този момент йогата потушава конфликта, който имаме със самите себе си, и ни помага да намерим вътрешен баланс и чувство на спокойствие. Хората още не могат да осъзнаят, че ние не сме тяло, а душа. Страх ги е от смъртта, а живеят „умрели“.

Mettasense
София, бул. България, 98
+359 983 88 00 88
facebook
instagram

Ела при алианите, ако искаш да познаеш българите Интервю

Ела при алианите, ако искаш да познаеш българите

Писателят Мухарем Алиосман за пророческите сънища в рода му, препятствията пред духовния човек и съвременния отпор срещу общността

Ива Лаловска: „За да оцелеят, костенурките имат голяма нужда от помощта ни“ Интервю

Ива Лаловска: „За да оцелеят, костенурките имат голяма нужда от помощта ни“

През Спасителния център за костенурки са минали над 6000 животни, повечето от които успешно върнахме в природата

Богомила-Сандия: „Книгата наръчник „Новолуния и Пълнолуния” може да се ползва вечно” Интервю

Богомила-Сандия: „Книгата наръчник „Новолуния и Пълнолуния" може да се ползва вечно"

Сега сме откъснати от естествените природни цикли и имаме нужда от нещо, което да ни напомня за тях

Безмилостната липса на сън години наред не те прави добър родител Интервю

Безмилостната липса на сън години наред не те прави добър родител

Специалистът по детски сън Алексис Дюбиеф: „80% от това, което четете за бебешкия сън в социалните медии, е абсолютно погрешно!“

Безсмъртието е в безусловната любов Интервю

Безсмъртието е в безусловната любов

Марек Каравелов: Живородна България е общество, което си припомня как сме създадени по дизайн от Твореца

Розмари Де Мео: Да, аз съм Райна! Интервю

Розмари Де Мео: Да, аз съм Райна!

Питат ме дали написаното е истина. Истината е далеч по-невероятна, споделя авторът на „Стопанката на Господ” и на „Зарана”

Дева Премал: Мантрите имат силата да променят живота Интервю

Дева Премал: Мантрите имат силата да променят живота

Всеки ден се уча да живея с повече любов и с повече прошка, казва известната изпълнителка, която идва за втори път в България

Посредникът между два свята Интервю

Посредникът между два свята

Те са сред нас, но не ги виждаме, а те не ни чуват. Борис Бъндев обаче строи мост, за да ни срещне и да заживеем заедно

„Понякога само едно изречение е достатъчно, за да се промени ходът на събитията” Интервю

„Понякога само едно изречение е достатъчно, за да се промени ходът на събитията”

Менталистът Диян Костадинов се надява да направи първото магично шоу на Луната

Искаме отговори! Интервю

Искаме отговори!

От декември през 3 месеца давам кръв за плазма за лечение, но не ми издават зелен сертификат. Питам защо?

Д-р инж. Петър Сапунджиев: Не трябва да се заблуждаваме, че Антарктида ще остане такава, Интервю

Д-р инж. Петър Сапунджиев: Не трябва да се заблуждаваме, че Антарктида ще остане такава, каквато е

Сега това е най-близкото до друга планета, до което можем да се докоснем на Земята

Чистим Авгиевите обори Интервю

Чистим Авгиевите обори

Ще останат само души, които могат да откликнат на новите вибрации и енергия, и искат да живеят в мир и любов

Мартин Иванов: Бих през лицето съвременната „култура“ Интервю

Мартин Иванов: Бих през лицето съвременната „култура“

Как 18-кратният победител в предаването „Последният печели” върна носталгията по едни като че ли отдавна забравени времена

Актрисата Лора Мутишева: Без мисъл няма смисъл! Интервю

Актрисата Лора Мутишева: Без мисъл няма смисъл!

Театърът е особен вид общуване, което е все по-рядко срещано и все по-нужно

По-важно е какво специално има в един човек с ограничения, а не какви са проблемите му Интервю

По-важно е какво специално има в един човек с ограничения, а не какви са проблемите му

С 2% зрение Дилиян Манолов е незрящ фотограф и младежки делегат към ООН. Занимава се и с психология, актьорско майсторство и писане на поезия.