Подкрепете ни!




История9 май 2021

Как войната отне семейството на Андрей Соколов, но го срещна със сирака Ваня

Разкъзът „Съдбата на човека" е писан от Шолохов по действителен случай

Кадър от филма ”Съдбата на човека”, 1959, реж. С. Бондерчук
Кадър от филма "Съдбата на човека", 1959, реж. С. Бондерчук


„Съдбата на човека“ е епичен разказ, написан от Михаил Шолохов през 1956 г. и преведен на български от поета Атанас Далчев. Пресъздава трогателната история (по действителен случай, разказан на Шолохов от възрастен военен с малко дете) на разбития живот на Андрей Соколов, загубил цялото си семейство във Втората световна война и намерил утеха в близостта на едно сираче, на което казва, че е негов баща. Режисьорът Сергей Бондерчук снима филм по произведението и играе в него ролята на Андрей Соколов. По мнението на критиците военната черно-бяла драма е много по-силна и въздействаща от литературния първоизточник. Нека днес, на 9-и май, 76 години след победата над фашистка Германия, си припомним тази история, която обобщава десетките милиони разбити от Втората световна война съдби.    

Андрей Соколов е родом от Воронежкия край, роден е през 1900 година. По време на Гражданската война служи в Червената армия. В гладната 1922-а Соколов се премества в Кубан, работи за кулаците и оцелява, но родителите и малката му сестра умират от глад. Останал сам, година по-късно, завръщайки се в родното си село, продава къщата на родителите си и заминава за Воронеж. Отначало работи в дърводелски цех, след това - във фабрика, учи ключарски занаят. Жени се за момиче от сиропиталище - Ирина. Тя не е красавица, но е умна, пъргава и пестелива. Ирина е и съпруга на Андрей, и пръв негов приятел. Той я обиква с цялото си сърце.

Скоро идват и децата - първо се ражда синът му Анатолий, после - двете му дъщери.
През 1929-а Соколов става шофьор на камион. Така изминават десет години.
Миналото е като онази далечна степ в мъглата. На сутринта вървях по нея, наоколо всичко беше ясно, но изминах двайсетина километра и вече не можех да различа гората от плевелите, обработваемата земя от тревите ...И изведнъж войната започна."
Семейство изпраща Соколов на фронта. Разстроената Ирина се сбогува с него сякаш завинаги. По време на войната той служи като шофьор. Раняван е два пъти. Сравнително леко.
През май 1942-а германците преминават в офанзива. Соколов доброволно се предлага да вози боеприпаси за артилерийската батарея до огневата линия, но не успява: снаряд пада много близо до камиона му и взривната вълна го преобръща. Соколов губи съзнание. Когато отваря очи разбира, че е зад вражеската линия.
Опитва да се престори на умрял, но инсценировката е неуспешна. Вдига глава и вижда, че към него вървят шестима фашисти с картечници. Те вземат ботушите на Андрей и го напъждат да върви пеша на запад.

Следват дълги дни и нощи в плен. Разстрели, предателство от свой и унищожаването му... И смърт, много смърт. На всяка крачка. Соколов е изпратен към Познан, той мисли за бягство, но не му се удава никаква възможност. Такава се появява в един миг, докато пленниците са изпратени да копаят гробове. На четвъртия ден от бягството си, Соколов е хванат и хвърлен в карцера за един месец. След това е изпратен в Германия.

За две години плен Соколов полага робски труд на различни места в Германия.
В един лагер край Дрезден убеждава събратята си по съдба да не работят с всички сили за врага, но някой донася това изказване на властите и Соколов е извикан от коменданта на лагера за военнопленници - Мюлер. Немецът знае руски перфектно и разговаря с пленника без преводач. Сипва му водка и го кара да пие по дъно няколко пъти за мощта и победата на немското оръжие. Соколов обявява, че ще пие за собствената си смърт.

Мюлер е впечатлен. Казва, че уважава храбростта на руския войник, вижда го като достоен противник и няма да го застреля. Комендантът съобщава, че германските войски са достигнали Дон и са окупирали Сталинград. Соколов е помилван в чест на това радостно събитие, а за смелостта си получава хляб и парче сланина. Соколов споделя храната с другарите си - разделят я на всички поравно.

През 1944 г. Соколов, вече като шофьор на немски майор-инженер, успява да избяга от плен.
На съветска територия е изпратен в болница, за да получи медицинска помощ и храна. Пише писмо до жена си и две седмици по-късно получава печален отговор от един съсед. През юни 1942-а бомба пада върху къщата му - Ирина и двете му дъщери са убити. Синът му не си е бил у дома. Научавайки за смъртта на семейството си, Соколов се връща на фронта.
Издирва координатите на Анатолий и чрез кореспонденция разбира какво се е случило с момчето през последните години. Анатолий завършва артилерийско училище и отива на фронта. Получава чин капитан, командва артилерийска батарея и има шест ордена. Умиленият Соколов вече мечтае за следвоенния живот със сина си, за внуци...

Баща и син приближават Берлин в различни дивизии и по различни пътища, но не успяват да се срещнат.
На 9 май 1945 г. Анатолий е убит от снайперист. Соколов все пак успява да види сина си в ковчега, погребан на немска земя.
След войната Соколов е демобилизиран, но не иска да се върне във Воронеж. Отива да търси свой ранен другар, който някога го е поканил на гости в родния си Урюпинск. Намира работа като шофьор там.
Веднъж близо до чайната Соколов вижда на улицата бездомно дете. Това е Ваня.

Майка му е убита при въздушна атака, баща му е загинал на фронта.
Соколов не мисли много. В един прекрасен ден качва момчето в камиона и на път към елеватора му съобщава, че е негов баща. Малкото момче с изтерзана душа сякаш е чакало да чуе това. Щастието му е неизмеримо. Соколов го осиновява.
Малко по-късно Андрей блъска с камиона крава, заради което шофьорската му книжка е отнета. Малко по-късно двамата с Ваня напускат Урюпинск.

Соколов признава пред приятел, че дори този инцидент с кравата да не се е случил, той така или иначе щял да напусне Урюпинск.
Меланхолията не му позволява да се заседява дълго време на едно място. Когато Ванюшка порасне и тръгне на училище, тогава може би ще се успокои и ще се установи на едно място, споделя главният герой.

Това е историята на две изтерзани и осиротели от урагана на войната души, които се откриват и се вкопчват една в друга, за да оцелеят в името на живота.


Още по темата:

Видях колко е прекрасна нашата планета, нека да я пазим! История

Видях колко е прекрасна нашата планета, нека да я пазим!

63 години от първия полет на човек в Космоса

Как едно затъмнение спаси Христофор Колумб и моряците му от гибел История

Как едно затъмнение спаси Христофор Колумб и моряците му от гибел

Историята на една шашма от 29 февруари 1504 г. в Ямайка

Как древните цивилизации са реагирали на затъмненията История

Как древните цивилизации са реагирали на затъмненията

Предците ни смятали, че небесните явления са послания от боговете, знак за прекратяване на война или напускане на местообитание

Средновековните жени са използвали неофициални социални мрежи История

Средновековните жени са използвали неофициални социални мрежи

Споделяли здравословни проблеми и медицински съвети, точно както и днес

Когато небето и Земята си прощават История

Когато небето и Земята си прощават

На Сирни заговезни, или Прошкинден искаме и даваме прошка, за да сме с чисти сърца и в мир

Не отстъпваме. Умираме на място до последния човек. История

Не отстъпваме. Умираме на място до последния човек.

Шипченската епопея: „Хора ли отбиваха атаките на противника – смъртни ли са те?”

Баба Марта не е баба! История

Баба Марта не е баба!

Тя е булка, мартеницата е разветият й сватбен чаршаф. Пижо и Пенда са нашите Ин и Ян.

Какво щеше да се случи, ако нямаше високосни години История

Какво щеше да се случи, ако нямаше високосни години

Ако нямате календар за 2024 г., можете да ползвате от 1996-а или от 1968-а

Концесионери посягат на светилището на Асклепий в земите на манастира „Св. Св. Петър и Пав История

Концесионери посягат на светилището на Асклепий в земите на манастира „Св. Св. Петър и Павел“

Историци и археолози с петиция срещу решението в местността „Хайдушко кладенче“ да се добиват инертни материали

Трифоновден – 1 или 14 февруари? История

Трифоновден – 1 или 14 февруари?

В празничността на тези дни могат да бъдат различени много предхристиянски вярвания, които нашият народ е съхранил

И преди 300 г. да си кръчмар, кафеджия, аптекар и пивовар е било доходоносно История

И преди 300 г. да си кръчмар, кафеджия, аптекар и пивовар е било доходоносно

Кратка ретроспекция на най-разпространените професии през XVIII век

Атанас си мина и зимата замина История

Атанас си мина и зимата замина

В българските народни представи св. Атанас бил един от шестимата братя юнаци, които си поделили небето и земята в началото на света

Народе, кълве те секи, кой отде помине – и турчин, и поп, и дявол... История

Народе, кълве те секи, кой отде помине – и турчин, и поп, и дявол...

Яворов: Истинската вяра е да умреш като Ботев за една идея, дори когато знаеш, че е предварително обречена

Пет древни тълкувания за символа на Дървото на живота История

Пет древни тълкувания за символа на Дървото на живота

Красивият символ на Творението присъства в много култури от векове

Коледа с врага История

Коледа с врага

И през Първата, и през Втората световна война сражаващи се от двете страни слагат оръжие и празнуват заедно



.