Подкрепете ни!




ИсторияСияна Начева / 14 юли 2021

Изгорете вещиците!

Около 50 000 вещи жени на Европа: лечителки, баячки, знахарки са обесени или изгорени на кладите

Изгорете вещиците!


Зло — добро, добро и зло
от едно са потекло —
между тях и ний летим.
Хайде, в смраден лъх и пъклен дим!
 Трите вещици от „Макбет“, Уилям Шекспир

Терминът „вещерство“ е широк и е трудно да се дефинира. Исторически най-разпространеното му значение е употреба на магически заклинания и отвари, с които се призовават духове. Често се говори за два типа магия – „черна“, която се стреми да причини зло чрез проклятие, произнесено в единение със зли духове и „бяла“, която се опитва да обезсили проклятията и да използва окултни сили за доброто на човека, който я прилага, или на някой друг. Въпреки това повечето вещици се смятат за езичници, т.е. посветени на стара вяра (предхристиянските религии в Европа), поради което са анатемосани(прокълнати), че вършат работата на Дявола. Много от тях обаче са естествени знахари, лечители или тъй наречените „мъдри жени“. Когато християнството става официална религия в Европа, езическите и вещерските култове са обявени за сатанински и са забранени, а вещите жени – преследвани, убивани жестоко, горени на клади.

„Онези, които вършат или търсят магии се отделят и се отричат от Христос и така се свързват с Дявола.“



Библията за вещерството
Църквата категорично забранява магиите, защото това е смъртен грях. Още в Стария завет Бог заповядва: „Не бива да се намира у тебе (такъв), който прекарва сина си или дъщеря си през огън, предсказвач, гадател, вражач, магьосник, омайник, ни който извиква духове, ни вълшебник, нито който пита мъртви, защото всеки, който върши това, е гнусен пред Господа”. Църквата смята, че магьосниците не трябва да се наричат християни, защото „делата им са действия сатанински и противни на християнството“. Истинските християни още от своето Кръщение се отричат от Дявола, от всичкото му служение и от делата му и помнят това обещание цял живот.

Затова най-тежкото наказание е отредено за занимаващите се с магии. „Ако мъж или жена извикват мъртви или врачуват, да бъдат умъртвени: с камъни да бъдат убити”. Светите отци строго забраняват магьосничеството, като предвиждат същите наказания, каквито се налагат и на убийците. Църквата не признава разделението на бяла и черна магия – всички са лоши:

 „…защото сам сатаната се преобразява в ангел на светлината...” (2 Кор. 11:14)
 „…та затова не е голяма работа, ако и служителите му се преобразят като служители на правдата…” (2Коринтяни 11:15).
                                                                                                                                                 Св.Ап.Павел


През ранното Средновековие християнските църкви не гонят вещици. През 785 г. немският съвет в Падерборн изрично обявява за незаконна самата вяра в магьосници, а свещеният римски император Карл Велики по-късно потвърждава този закон. Сред православните източни християни във и около византийската империя, вярата във вещерството се смята за deisidaimonia – суеверие. Чак през IX – X в. на Запад то започва да се разбира като ерес.



В края на Средновековието
и началото на Новото време, вярата в чародеите става все по-популярна и те се възприемат като директни наследници на Дявола. Това слага началото на лова на вещици, който продължава 200 години и води до смъртни присъди за хиляди хора.
"Врачка да се не оставя жива" (Изх. 22:18)

Вещица е, щом…
Въпреки широко разпространеното вярване, че магьосниците са грозни, с физически деформации, островърхи шапки и летят на метли, такива исторически сведения липсват. Това са визуализации, които е наложила попкултурата. В записи от XVI в. изследователи намират, че част от законния процес срещу чародеите е претърсването на тялото на заподозрения за отличителни знаци, познати като „вещерски белег“. Те включват лунички, брадавици, белези по рождение и всякакви други видове кожни специфики. Ако такива се намерят, жури от почтени жени от града приемат, че това е петно на злото и доказателство, спрямо което жертвата да бъде осъдена. Вярванията също са, че всяка вещица има свой пакостник – животно, пратено от Дявола. Обикновено това е черна котка и затова, ако някоя възрастна жена се грижела за своите котки, много често е обвинявана във вещерство.



Светата Инквизиция - какво е зло?
„Светата троица“ е католическа организация, която се състои от три направления - испанска, португалска и римска „инквизиция“ (разследване, разпитване). Всяко от тях обаче има звена и в други държави – колонии на основните, например Испания - Мексико, Перу, Канарските острови, Холандия и Неапол. По-късно влиянието на инквизицията се разпростира из цяла Европа.

Средновековната инквизиция е учредена за пръв път в края на XII в. и се ръководи от папата. Основната й цел е борба с еретиците. За такива се смятат всички, които не са католици. В Европа по това време има голямо мюсюлманско и еврейско население, които стават мишена на тези гонения. След 1567 г. инквизицията се намесва и с въпроси, свързани с магии, култура, суеверия, любовни отношения. Чрез наказанията, които налагат, инквизитори смятат, че лекуват хората от тези техни пороци. Не след дълго и другите европейски държави поемат по пътя за разчистване на еретиците.  

Инквизиторите притежават изключително право –  никой не може да ги съди за действията им. Само папата може да ги отлъчи от църквата, но вероятността за това е минимална, защото той е основният орган, който диктува тези „свещени“ действия.

Когато инквизиторите отиват в някой град, те известяват присъствието си. Щом до тях достига слух за еретик, първоначално му дават възможност да признае, че е такъв и само ако го направи, се разминава с леко наказание – бой. Който отрича е подлаган на зверски мъчения, които в крайна сметка довеждат до смърт.



Разбира се, никой не е заклеймяван с името „еретик“ без съдебен процес.
Разпитът на обвиняемите преминава пред съдии. Въпросите, които те задават, са свързани с техните роднини, семейства, място на раждане, израстване, уточняване на мястото и времето, в което се изповядват последно и пред кого. След този предговор идва време за същинската част – причината, поради която хората са задържани. Те се подканвани да признаят провиненията си. Всеки е виновен до доказване на противното. Инквизиторите знаят как да получат желаното от обвиняемия. Те прибягват до хитрости - провокатори, които объркват задържаните или се правят на техни доброжелатели.
Използват дори семействата им, за да получат заветното признание.

В случай, че нищо от това не помогне, обвиняемите са подлагани на мъчения – физически и психически. Честа практика била оставянето на затворника без вода и храна, екзорсизъм (прогонване на демона от тялото на осъдения, чрез четене на молитви, пръскане със свещена вода, жигосване) и изтезаване. Важно обаче е подсъдимият да бъде изпратен към кладата здрав, така че участието на лекари е активно по време на престоя на затворниците в килиите. Ако заподозреният не признае до последно, че е еретик, подписва неизбежно смъртната си присъда.



Бич за вещиците - книга
„Malleus Maleficarum” (на немски: Hexenhammer, букв. Чук за вещиците) е известен трактат по демонология на двама автори - германските монаси Хайнрих Крамер и Якоб Шпренгер. Той е публикуван за пръв път в град Шпайер, Германия, през 1487 г. „Малеус Малефикарум“ е книга-инструкция за разпознаване на вещици. Преди излизането на трактата също има наказания за практикуващите магия, но те са много леки. След публикацията вещерството започва да се приема като изключително опасен феномен и книгата става най-популярното ръководство за лов на вещици през XV в. - XVII в.
  • В първата част на трактата се обсъжда необходимостта от дълбоко разбиране на природата на „длъжностните лица“ на магьосничеството. Автоматично се предполага, че това са хора, които се отказват от католическата вяра и стават предани на дявола, принасят в жертва още непокръстени деца и се сношават с инкубуси или сукубуси (мъжки и женски демони );
  • Във втората част се разглеждат видовете вещерски злодейства и се дават насоки за противодействие срещу всяко от тях. Книгата препоръчва мъченията като най-ефикасен начин за достигане до самопризнания;
  • „Малеус“ издига магьосничеството до статут на сериозно престъпление, равно на ерес, и  препоръчва съдът да го наказва като такава – изгаряне на клада. Затова третата част съдържа правилата, по които трябва да протича законният процес срещу магьосниците, за да бъде той успешен - Как се започва дело; Какви са гарантирани подходи, за да бъдат осъдени заподозрените; Как изпълнението на присъдата да стане факт.

Страшният случай... Салем
Ловът на вещици не подминава и Америка. Религиозният екстремизъм, маскиран зад пуританските догми, на английските заселници през XVII в. води до истерия, която до ден днешен озадачава света. Това са едни от най-страшните процеси в историята на т. нар. трибунали срещу вещици.
Английската колония е разклатена от последствията от британско-френската война, страх от възмездие от индианците и върлуваща дребна шарка. В това неравно време, през късната зима на 1692 г. в Салем, Масачузетс, млади момичета започват да страдат от необясними припадъци, конвулсии и халюцинации. В духа на времето местен лекар казва, че болестта е дело на вещици. Това налага събирането на специален съд. Изведнъж все повече хора започват да проявяват необичайните симптоми и трите жени са обвинени във магьосничество – робинята Титуба от Карибите, просякинята Сара Гуд и Сара Озбърн – бедна възрастна жена. Като разбира, че е обречена, Титуба се признава за виновна и обвинява други в практикуването на черна магия, като разказва фантастични истории за тях. Други последват примера й и това довежда до масова истерия. На 10 юни първата предполагаема вещица - Бриджит Бишъп, увисва на бесилото, а след нея и много други. Събитията водят до ареста на над 150 души, а 19 от тях, повечето жени, с осъдени на смърт.

По-късно някои от „свидетелите“ пишат писма, в които се разкайват и признават, че са измислили показанията си. Токсиколози твърдят, че странната „болест“ е причинена от отровен вид гъби, които са намерени в хранителните запаси на момичетата.



Спасение... в Сибир
Това е феномен, широко разпространен сред почти всички народи. Изключение е Сибир, който обхваща една трета от северното полукълбо и там вещици никога не са преследвани. Гоненията на вещиците в Европа обаче са едни от най-ужасяващите моменти в историята й. Само в картотеката на нацистката служба „Аненербе” има издирени записи за 33 000 процеса срещу чародеи от Германия. Смята се, че между 1482 и 1782 г. около 100 000 души в цяла Европа са обвинени във вещерство, а около 40 - 50 000 екзекутирани. Предимно жени! В Европа осъдените получават наказание като за убийство – обесване, макар че в Шотландия и по време на Испанската инквизиция вещиците са изгаряни на клада. Краят на този геноцид идва с Просвещението, когато хората започват да вярват на природните закони и магьосничеството вече не отговаря на тези стандарти.

Вещици в наши дни...
Днес истерия около чародейството не съществува. В съвремието „вещица“ дори може да има положително значение – врачки, астрология, енергийни камъни и други техники за самопомощ. Също така е вълнуваща тема за книги, пиеси, кино, картини и други ниши на попкултурата. Лудостта, която достига до невероятни крайности по време на тъмните векове, обаче има и свое просто обяснение. Вещиците са „различните“. Те са извънредни, други, техният вероятен достъп до по-висша сила е страховит, защото е непроследим, непредсказуем и затова тогава обществото ги заклеймява като вредни за християнското бъдеще. Освен това често са посветени в стара вяра, която пречи на християнството да се разпространи. Днес „вещиците“ имат други имена, но отново са хора, които стоят отвъд приемливото и познатото. Формулата е същата – „различното“ буди уплах, защото не може да бъде изцяло разбрано. А неяснотата разтърсва.

Някои известни вещици
Урсула Саутайл, по-известна като Майка Шиптън, е високо ценена английска пророчица през ХIV в. Местните хора наричат Майка Шиптън „Вещерското лице”, защото тя е изключително грозна. Мнозина вярват, че тя е дъщеря на предполагаемата вещица Агата Саутхейл и … Дявола. Въпреки външния си вид, Майка Шиптън е смятана за най-голямата ясновидка на Англия и дори е сравнявана с Нострадамус. Тя предсказва испанската Армада, Голямата чума в Лондон, Големия пожар в Лондон, екзекуцията на шотландската кралица Мери и др. За разлика от много други известни вещици, Майка Шиптън умира от естествена смърт и е погребана край Йорк през 1561 г.

Катрин Монвуазен, известна и като Ла Воазен, живее във Франция в средата на ХV в. Тя практикува медицина, акушерство и помага за аборти, прави смесени отвари и отрови, гадае и урежда „срещи” с Дявола. Тя e и един от ръководителите на affaire des naisons - култ, който отрaвя много членове на френската аристокрация и който планира да убие крал Луи XIV. Най-известният й клиент е мадам дьо Монтеспан, любовницата на краля. По заповед на Монтеспан, Ла Воазен се опитва да отрови краля, защото й е изневерил. В края на 1670-те Ла Воазен е арестувана. Тя е изгорена публично, след като през 1680 г. е осъдена във вещерство.

Мейлн Матсдотер е обвинена от собствените си дъщери, че склонява техните деца към сатанински практики и вещерство. Това се случва в края на XVII в. в Швеция. Тъй като Мейлн отказва да се признае за виновна, властите не са благосклонни към нея. Уникалното в случая й е, че тя е единствената жена в шведската история, изгорена жива на клада. Практиката е жертвите да бъдат обесвани, преди да бъдат хвърлени в пламъците.



Мари Лаво е вуду жрица. Тя е живее в Ню Орлиънс от 1794 до 1881 г. Макар за нейния живот да се знае малко, в града тя е високо уважавана жена. Има предположения, че нейната магия смесва католически и африкански духовни традиции. Тя има голяма мрежа от хора, които ходят при нея, за да чуят гаданията и. Тази група тя събира, докато работи като фризьор и мадам в местния публичен дом. Домашният й любимец е змия на име Зомби, по името на африкански бог. След смъртта й цялата й надгробна плоча е издраскана. Това обаче не е дело на вандализъм. Много посетители вярват, че духът на Лаво ще изпълни желанията им, ако нарисуват „Х“ върху камъка.

Родената като Вайълет Мери Фърт през 1890 г., Дион Форчън е британска окултистка и писател, смятана за съвременна вещица. През 1924 г. тя основава „Братство на вътрешната светлина" - магическо общество, което се занимава с религиозна философия и алтернативни реалности. Тя умира през 1946 г. В книгата си „Триумфът на Луната: История на съвременното езическо магьосничество“ Роналд Хътън я смята за „най-важната женска фигура“ от британския окултизъм в началото на XIX в.



Самодивите – българските вещици?
Българският фолклор е богат и изобилства от цветни традиции, персонажи, истории и легенди. Самодивите са едни от най-пленителните образи в него. Интересно е, че истории за горските магьосници се разказват и до днес –  не само като приказки, а и от свидетели. Думите „самодива“ и „самовила“ имат индоевропейски корени и означават „божество“, „демон“, „лудувам“, „вилнея“. Разновидност на самодивите са „юдите“. Те са винаги стари, грозни злосторнички – оттам тръгва и образа на познатата баба Яга. Въпреки че тези същества имат свръхестествен, по-скоро фантастичен произход –  много хора и до днес разказват странни истории за „срещи“ със самовилите. (Виж брой 8 от 2017 г. на Списание 8)


Още по темата:

Средновековните жени са използвали неофициални социални мрежи История

Средновековните жени са използвали неофициални социални мрежи

Споделяли здравословни проблеми и медицински съвети, точно както и днес

Когато небето и Земята си прощават История

Когато небето и Земята си прощават

На Сирни заговезни, или Прошкинден искаме и даваме прошка, за да сме с чисти сърца и в мир

Не отстъпваме. Умираме на място до последния човек. История

Не отстъпваме. Умираме на място до последния човек.

Шипченската епопея: „Хора ли отбиваха атаките на противника – смъртни ли са те?”

Баба Марта не е баба! История

Баба Марта не е баба!

Тя е булка, мартеницата е разветият й сватбен чаршаф. Пижо и Пенда са нашите Ин и Ян.

Какво щеше да се случи, ако нямаше високосни години История

Какво щеше да се случи, ако нямаше високосни години

Ако нямате календар за 2024 г., можете да ползвате от 1996-а или от 1968-а

Концесионери посягат на светилището на Асклепий в земите на манастира „Св. Св. Петър и Пав История

Концесионери посягат на светилището на Асклепий в земите на манастира „Св. Св. Петър и Павел“

Историци и археолози с петиция срещу решението в местността „Хайдушко кладенче“ да се добиват инертни материали

Трифоновден – 1 или 14 февруари? История

Трифоновден – 1 или 14 февруари?

В празничността на тези дни могат да бъдат различени много предхристиянски вярвания, които нашият народ е съхранил

И преди 300 г. да си кръчмар, кафеджия, аптекар и пивовар е било доходоносно История

И преди 300 г. да си кръчмар, кафеджия, аптекар и пивовар е било доходоносно

Кратка ретроспекция на най-разпространените професии през XVIII век

Атанас си мина и зимата замина История

Атанас си мина и зимата замина

В българските народни представи св. Атанас бил един от шестимата братя юнаци, които си поделили небето и земята в началото на света

Народе, кълве те секи, кой отде помине – и турчин, и поп, и дявол... История

Народе, кълве те секи, кой отде помине – и турчин, и поп, и дявол...

Яворов: Истинската вяра е да умреш като Ботев за една идея, дори когато знаеш, че е предварително обречена

Пет древни тълкувания за символа на Дървото на живота История

Пет древни тълкувания за символа на Дървото на живота

Красивият символ на Творението присъства в много култури от векове

Коледа с врага История

Коледа с врага

И през Първата, и през Втората световна война сражаващи се от двете страни слагат оръжие и празнуват заедно

Коледата с ритъма на сърцето История

Коледата с ритъма на сърцето

В деня преди Коледа според народните представи цялата природа затаява дъх в очакване на чудото

13 г. Григорий Просветител бил забравен на дъното на каменна яма, пълна със скорпиони История

13 г. Григорий Просветител бил забравен на дъното на каменна яма, пълна със скорпиони

Армения първа в света приела християнството за държавна религия през 301 г.